IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
    Ниски цени на петрола каква негативна роля имат? Разходите за 1 площ спадат и подобряват оперативният марж. От другата страна не петролът е и природният газ а от там и торовете ... Петролът сам по себе си не води до увеличение или спад на зърнената продукция, не знам защо са го вкарали като негативен ефект за цените.

Помисли още малко и ще стоплиш , че голяма част от сел. ст. продукция се използваше като алтернатива на петрола- при високите му стойности !

Коментар

• Ниски цени на петрола каква негативна роля имат? Разходите за 1 площ спадат и подобряват оперативният марж. От другата страна не петролът е и природният газ а от там и торовете ... Петролът сам по себе си не води до увеличение или спад на зърнената продукция, не знам защо са го вкарали като негативен ефект за цените.
      Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• "Интелиагро": Пазарът на земеделска земя е близо до връхната си точка

www.capital.bg

Пазарът на земеделска земя е близо до връхната си точка и времената на спекулативния интерес вече приключиха. Цените на зърнените и маслодайни култури са на по-ниски нива. Плащанията на площ, които бяха и основният двигател на пазара, също вече са изчерпали горивото си. В същото време темпът на нарастване на рентата е все по-скромен през последните три години и от двуцифрен вече е под 10%. Последното прави възвращаемостта на инвестицията от рента все по-дълга. Това се казва в анализ на организацията с нестопанска цел за агроанализи "Интелиагро". Ниските лихви по депозитите също не водят до сериозен прилив на спестявания и инвестиции в земя.

Двигателят губи мощност

В момента има няколко фактора, които влияят върху атрактивността на земеделската земя. Първо, цените на зърнените и маслодайните култури са далеч под нивата си отпреди 2013 г. Второ, глобалните запаси на пшеница и царевица са на най-високите си исторически нива, което оформя нагласа, че текущите цени могат да се разглеждат по-скоро като връщане към нормалната пазарна ситуация, посочват анализаторите.

Не на последно място сривът в цената на петрола и задържането му на ниски нива също играе съществена роля на пазарите на земеделска продукция. Свиващата се доходност постепенно се отразява и на разходите за рента, а оттам и на пазара на земя.

Основният двигател на пазара - плащанията на площ, също вече се изчерпва, тъй като през тази година България достигна тавана на бюджета за субсидии - те ще се движат средно в рамките на 31-33 лв/дка до 2020 г., като близо една трета от тази сума е обвързана с изпълнението на т.нар. зелени изисквания, които в голяма степен ограничават постигането на оптимални резултати от стопанствата.

"За страна като България, чиито поземлени отношения се характеризират с голяма разпокъсаност на собствеността и огромно значение на арендата за развитието на едромащабно земеделие, не е изненадващо, че темпът на нарастване на цената на земята изпревари този на рентата. В добрите стопански години фермерите предпочитаха да плащат повече, за да придобият даден парцел и да елиминират конкуренцията за наемането му, понижавайки бъдещите си разходи за аренда.

При настоящите нива на цените на земята достигнатият лимит на директните плащания на площ и с оглед на пазарната конюнктура при основните селскостопански суровини ситуацията е различна", се казва в доклада.

Разминаването между цената на земята и рентата пък води до трайно намаляване на рентната доходност на новите инвестиции – с една трета за последните пет години. Респективно периодът на изплащане на покупката на земеделска земя с рента става все по-дълъг.

Чужденците остават далече

"В очакваното разместване на пластовете основни играчи ще бъдат тези, които знаят какво правят със земята – отговорните земеделци, сериозни нови инвеститори, а случайните играчи в голяма степен ще изчезнат, или ще са в очакване на по-добри дни." За съжаление интерес към развитието на земеделски бизнес в страната от граждани на други страни продължава да липсва.

Разпокъсаността на земята, липсата на сигурност при опазване правото на собственост, трудностите и разходите, свързани с напояване, осигуряване на електричество и пр. ще държат чуждия интерес към земеделската земя надалеч, посочват от "Интелиагро".
        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение
          Мда, пздрави за всички апокалиптици !

"По-малко договори за аренда на земя, цената расте"

"Данни на НСИ сочат, че през 2015 г. под аренда са отдадени 10.4 млн. дка, като средната цена за страната е 42 лв./дка спрямо 41 лв. за година по-рано и 23 лв. през 2010 г. "

Коментар

• Първи стъпки за вземане на решение за директните плащания след 2020 г.
            http://www.agrotv.bg/p_7564Subsidii-...-2020-g.-.html

Коментар

• те зърно производителите са най облагодетелствани от всички земеделци...ниски цени за ренти,огромни площи за обработване още от сапард...милиарди евро субсидии от новите програми с които си модернизираха техниката...ниски данъци и относително добри цени на крайният продукт...и все ревът че нямат пари но ще продължават да купуват повече и повече земя поне до 2020.... до тогава акцията ще е относително стабилна и ще носи много по добър дивидент от лихвата в банката...

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                Много е обобщаваща тази статия откъм разходи ,от към култури и от към ренти :
                1.Разходите не са чак толкова
                2.Не всички сеят фуражна пшеница
                3. Рентите в повечето случаи са фиксирани в натура ,затова че ако се гледа паричната стойност ,те и сега плащат по-малко
                4.Не целия зърнодобив е в Добруджа ,ренти от порядъка на 140 лв./д-ка няма и сега
                http://profit.bg/news/Po-malko-dogov...id-152904.html

Коментар

• Продължавам да твърдя, че зърното и рентабилността на ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ са решаващи. Да не забравимдо някъде и субсидиите.

Коментар

• Много е обобщаваща тази статия откъм разходи ,от към култури и от към ренти :
                    1.Разходите не са чак толкова
                    2.Не всички сеят фуражна пшеница
                    3. Рентите в повечето случаи са фиксирани в натура ,затова че ако се гледа паричната стойност ,те и сега плащат по-малко
                    4.Не целия зърнодобив е в Добруджа ,ренти от порядъка на 140 лв./д-ка няма и сега

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      Чета мненията на колегите - на тези, които си заслужава.
                      Обаче ме е превзел един песимизъм като гледам зърнопроизводството, цените, добивите, порграмите и всичко.........
                      Вече си смятам вариант с по-ниски ренти през следващите години. Но колко по-ниско да смятам??? 25-35% достатъчни ли ще са???
                      Дано акциите ми да държат !!!!!!!!!!
                      Вече се пише за това:
                      http://sinor.bg/45408-pone-s-20-na-s...ata-na-zarnoto
                      Ако така се задържат определящите фактори - оптимистичен вариант: 15-20 %, песимистичен - 30-35 %

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                        земи разпродай тези землища с твърдите буци, и набий всичкото при чичо (да е жив и здрав и да работи дълги години след пенсия) и да усетиш рахатлък))))) Само от комбайната ще вкарваш деведент 5-6000 левчета. За внучетата доволно.(макар че е добре и да ги заслужат) ))) За кога да се трепеш с тия земи и парцели!? Ще си пиете чая с чичо Оги на спокойствие в най-високия офис на кулата, ще цъкате съобщения на Тони в туитъра как изглежда софия надолу в ниското, ще имаш време за себе си и прочее)))
                        от къде комбайна ???
                        и сега си пия кафето където трябва

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                          Чета мненията на колегите - на тези, които си заслужава.
                          Обаче ме е превзел един песимизъм като гледам зърнопроизводството, цените, добивите, порграмите и всичко.........
                          Вече си смятам вариант с по-ниски ренти през следващите години. Но колко по-ниско да смятам??? 25-35% достатъчни ли ще са???
                          земи разпродай тези землища с твърдите буци, и набий всичкото при чичо (да е жив и здрав и да работи дълги години след пенсия) и да усетиш рахатлък))))) Само от комбайната ще вкарваш деведент 5-6000 левчета. За внучетата доволно.(макар че е добре и да ги заслужат) ))) За кога да се трепеш с тия земи и парцели!? Ще си пиете чая с чичо Оги на спокойствие в най-високия офис на кулата, ще цъкате съобщения на Тони в туитъра как изглежда софия надолу в ниското, ще имаш време за себе си и прочее)))
                          Не е препоръка... !!!
                          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Чета мненията на колегите - на тези, които си заслужава.

Коментар

• Първоначално изпратено от daris Разгледай мнение
                              ... ако не ви дотягам мога да изложа своето мнение поне по още 10 точки. за тази акция.
                              Привет Дарис! Четем и чакаме с интерес...
                              Vanitas vanitatum...

Коментар

• привет

След 10 месеца и аз да се включа в тази тема ...

четох, четох начетох се ...

Октомври познах как ще се развие акцията, ако някой се е вслушал в мнението и съм му помогнал, ок ...

Сега ще се пробвам пак ... много интересно ще става, голям страх властва ... толкова различни мнения никога не съм чел, пък тази тема я следя от 2010 г.

Миналата година не купих и една акция, даже и последените декари в реална земя които купих са от миналата година. Реших да изчакам, пък и да похарча малко ... за душата, много дивиденти и ренти ми се струпаха на главата ...

Моля се още малко да се скове в страх тази акция и ако падне под1.95, ще се наредя така за спорта.

Много има да взимате, като си мислите че земеделието е в упадък, напротив тепърва ще се чува за европейско земеделие в България, умни инвестиции има достатъчно, ... проблем е единствено работниците от "ромския етност". Но автоматизацията на процесите ще игнорират този проблем. Кражбите също все повече им се намира "колая".

Голям глад има за ниви и то ниви с изрядна документация, ... запомнете това. Ниви много, но с неизяснен статут и собственост.
                                Затова Атерата изпълнява точната роля и се справя с един голям проблем.

Дядо ми ме е учил ... има ли някакъв проблем ... и ти решиш ли го, то ... ето ти бизнес и то читав!

Аз ако съм фермер, и искам да си развия бизнеса, въобще няма да се чудя от къде ще си набавя ниви, даже и с някакви 300, 400 лева повече на декар.

Нито време, нито нерви ще кося да се разправям с бабички и наследници, в повечето случаи за декър с по 16 наследника!

... ако не ви дотягам мога да изложа своето мнение поне по още 10 точки. за тази акция.
                                Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

Working...
                                X