Първоначално изпратено от oslo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеСпоред Вас колеги кое е по-добре - да купя земя и да получавам рента или акции в Атера ?? И защо?
Освен това си едър собственик на земя и можеш да извиваш ръцете на арендаторите.
Може да си отделиш едно подходящо парче от твоята земя и да го направиш овощна градина. Или някое което е лошо и не го взимат под наем да го направиш овощна градина (със сигурност ще става).
Ако си далеч от земята,примерно в София и ако сумата е малка, примерно 2-3-4-5 хил. лв., по добре акции в Атера.
За да играеш лично трябва да имаш поне 200 дка в землище, или хайде 150, което е грубо 150 000 лв. Иначе за арендатора си никой.
Не мисля, че да купиш 10 дка в 3 парчета в някое ямболско село от София е инвестиция. Това си е нищо.
Също един познат взе 10 дка в Петричко в 2 парчета по 1 000 лв. на дка, за 10 000 лв. Живее в София. Дохода му е 0, защото там арендните отношения са никакви, всеки си има оранжерия и от 1 дка оранжерия вади много краставици.
Неговите 2 парчета са до селото, дето пасат магаретата... Не става.
Ако си с много пари и не ти се занимава с арендатори и собствено земеделие, тогава в АТЕРА.
Аз за себе си стратегията съм си я направил.
И трите дядо попе и трите
Коментар
-
И сега моите впечатления от пазара на земя
цените в районите където се интересувам аз, се качиха от 300 лв. преди време на 700 лв. сега
Дори Агрион на техните търгове продадоха парчетиите си по 600 лв.
За АТЕРА, винаги ще има кой да им иска 200 дка в дадено землище за 1 300 лв. на декар. Това са сравнително малки пари - 260 000 лв. Винаги ще има кой да иска да направи зеленчукова или овощна градина на 200 дка. Не смятам, че зърнарите са основният фактор, да основен са, но не единствен. По-скоро динамични малки предприемачи.
Големият проблем е, че според мен, трудно се купува нова земя.
От последните новини е видно, че земята им намалява с 15 000 дка от началото на годината или с грубо 10%. Тоест върви се към плавна ликвидация. Може би постепенно фонда ще падне от 213 000 дка към 150 000 дка и надолу. Едва ли фонда ще започне да купува немногофункционална земя като пасища например, каквито почнаха да финансират Елана Агрокредит.
Всъщност Атера взе от бизнеса на Елана Агрокредит и банките,като почна с разсроченото плащане. Преди финансирането беше от банките и Елана Агрокредит, сега Атера прибира лихвите, все едно пак продава на 1 200, но разлката до 1 500 са лихви и ренти.
С две думи бизнеса е стабилен. Охлаждането при зърнопроизводителите ограничава възможността земята скоро да поскъпне масово. По-скоро цените ще стоят и някакви кандидат земеделци овощари и зеленчукопроизводители ще купуват, както и зърнари за да окрупнят нещо в техните си землища. Но овощари и зеленчукопроизводители не могат да вдигнат пазара като цяло, могат само да осигурят някакъв обем покупки. Само зърнарите могат да го вдигнат като цяло.
Друго ограничение, е че вече трудно да се купува качествена земя. Първособствениците (от реституция) са продали, а вторособствениците са хитри лисици и не се дават евтино.
Не виждам големи рискове, но и не виждам големи проблеми. Горе долу флат.
Ще има раздвижване ако цените на зърната качат, но и охлаждане ако паднат .Last edited by oslo; 21.09.2016, 10:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Можеш ли да ме опровергаеш ?
Нали не очакваш от тях наистина аргументи ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеTaka е. Според неумолимите цифри, от 2010 досега фундаментът се е спихнясал с 32%!? Логично беше да прогнозираме същото избушване в дивидента))))))) Проблема е за тези, които гледайки огромните дивиденти 2010-2012 при бума на цените, си мислеха че така ще е занапред, дивидент - море)))) Да ама не, както казваше Петко бочаров))))) Даде ли фира фундамента - бай бай и на дивидента))))
Още тогава Булсон го каза много добре - "партито свърши"))))
Тотално се е изчерпал фундамента викаш...ми хубаво.
Аз пък съм готов да се обзаложа с който и да е че 7-7.5% средногодишен дивидент за следващия 5г период си е повече от реалистичен. Даже при някои обстоятелства може да мине и 8%.
Дори и да почне откровен мечи пазар на зем.земя ( което не можем да изключим априори) - за тоя период дивидента няма средно да падне под 6%.
В тоя случай и фундамента след 5г ще е по голям от сегашния.
Това към сегашната оценка от 174М на картона.
И естествено ако няма ликвидация или ЕС разпад в това време...но шансовете за това са доста малки.
Можеш ли да ме опровергаеш ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеНаправо ме кефиш !!!
Нито четеш отчети, нито имаш представа от земеделската земя... как имаш самочувствието, да се изказваш направо не знам....
Напомняш ми на един приятел, дето преди време на по бира, разправяше как един път го налегнала скуката и си направил регистрация в някакъв чуждестранен форум за тенис... и започнал да пуска някакви на тема "Григор Димитров е най-добрия играч в тениса"... Естествено форумците, които наистина рабират от тенис му наскачали да му обясняват как не е прав... той обаче ги почнал с "неговия сервиз е най-добрия", "има най-правилния бекхенд", "форхенда му е No.1".... Ония естествено избеснели да му обясняват с термини и доказателства, как това не е вярно.... А нашия просто се ебавал с тях.... иначе общо взето си няма идея от тенис...
Та и ти май само си правиш ташак с инвеститорите на скромната ни борса... и като седнете на по бира с приятели, сигурно им разправяш как се ебаваш с разни инвеститори по форумите....
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеАми ти казваш всичко, което аз тръвдя в едно изречение и с цифри
Когато нещо вече е дало толкова дивидент, без фундамента му да се е променил, как да очакваме, че това ще продължи, това не е фокусничество, това е инвестиции и математика, който очаква тези дивиденти да продължат, очевидно не може да смята и намаляващата дивидентна доходност го показва - изхабява се потенциала за раздаване на дивиденти
Нито четеш отчети, нито имаш представа от земеделската земя... как имаш самочувствието, да се изказваш направо не знам....
Напомняш ми на един приятел, дето преди време на по бира, разправяше как един път го налегнала скуката и си направил регистрация в някакъв чуждестранен форум за тенис... и започнал да пуска някакви на тема "Григор Димитров е най-добрия играч в тениса"... Естествено форумците, които наистина рабират от тенис му наскачали да му обясняват как не е прав... той обаче ги почнал с "неговия сервиз е най-добрия", "има най-правилния бекхенд", "форхенда му е No.1".... Ония естествено избеснели да му обясняват с термини и доказателства, как това не е вярно.... А нашия просто се ебавал с тях.... иначе общо взето си няма идея от тенис...
Та и ти май само си правиш ташак с инвеститорите на скромната ни борса... и като седнете на по бира с приятели, сигурно им разправяш как се ебаваш с разни инвеститори по форумите....
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеХубаво е да си опресняваме спомените за да не забравим))) Исках само да допълня, че таксата упр. и комисионите са като движещата сила но не само при покупките !!! Съвсем не само там))) - има комисиони и при продажбите. Т.е и на входа и на изхода си обмитен доста прилично)))) Има вероятност (хипотетично) разбира се, че ако занамалеят сделките (сегашния случай) може да се появи глад за комисионите)))) а това означва да се загърби в по-голяма степен химерната идея за акционерен профит. И друг път сме споделяли мнението, че най-доброто решение, за да не изпосталее съвсем категорията на читавата земя сред средностатичната на фонда, е да се ликвидира като при еларг и акционерите да премахнат статуквото при комисионерството))) При еларг обаче това не стана от само себе си, а акционерите взеха контрола в свои ръце, освободиха управлението и акциЙта скочи от 60 стинки на 2,50 ....лв.))))))
Май наистина няма какво да правиш по цял ден !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнениеТова тука не може ли да стане...?
Но се съмнявам, като гледам колко се прихласват и славословят за мениджмънта и тук във форума - очевидно тукашните акционери са доволни и щастливи (поне такова впечатление оставят) и си мисля, че няма как да се случи да вземат контрола и да преназначат наново и мениджмънта)))Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от zap Разгледай мнениеизхабил, изхабил - колко да се е изхабил?
Чисто счетоводно земята не се амортизира.
В края на 2007 г. фундамента е бил 216 хил. дка, а сега е 231 хил. дка.
Вярно, има пик през 2010 г. - 336 хил. дка, но никой тук не твърди, че дивидентите ще са като през 2011-2012 г. - вж напр. мненията на Импето.
Още тогава Булсон го каза много добре - "партито свърши"))))Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
фундамента
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеАми ти казваш всичко, което аз тръвдя в едно изречение и с цифри
Когато нещо вече е дало толкова дивидент, без фундамента му да се е променил, как да очакваме, че това ще продължи, това не е фокусничество, това е инвестиции и математика, който очаква тези дивиденти да продължат, очевидно не може да смята и намаляващата дивидентна доходност го показва - изхабява се потенциала за раздаване на дивиденти
Чисто счетоводно земята не се амортизира.
В края на 2007 г. фундамента е бил 216 хил. дка, а сега е 231 хил. дка.
Вярно, има пик през 2010 г. - 336 хил. дка, но никой тук не твърди, че дивидентите ще са като през 2011-2012 г. - вж напр. мненията на Импето.
Коментар
-
Първоначално изпратено от zap Разгледай мнениеВероятно цената ще стане 1 лв., когато сумарния дивидент напред във времето стане 1.05 - 1.10 лв., но и това не е напълно сигурно.
Преди 5 години акцията струваше 1.35 лв., а дивидентът оттогава е 1.54 лв.
Не е препоръка - бъдещите резултати нямат връзка с миналите!
Когато нещо вече е дало толкова дивидент, без фундамента му да се е променил, как да очакваме, че това ще продължи, това не е фокусничество, това е инвестиции и математика, който очаква тези дивиденти да продължат, очевидно не може да смята и намаляващата дивидентна доходност го показва - изхабява се потенциала за раздаване на дивидентиBulls on BSE
Коментар
-
кога ?
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеМного сте смешни. Как е шита със спадаща дивидентна доходност, защо ценате не е 2.80 пак, и кога ще се нормализира до 0.90-1.00.
Измамата тук е, че се говори за всички земи във ФОНДА като са едни и същи и се усреднява. Не забравяйте, че това е фонд, за който комисионери купуват някакви земи за комисионна, интереса им е комисионната, а не вашие дивидент, които често са несъвместими, те има срок за който да купят нещо, което влиза и се води като едно и също и вие си смятате, без да знает кое какво представлява.
Продаде се каквото е било читаво, останаха само числата и баластрата в отчета, кеша се раздеде като дивиденти, сега накъде Ами много ясно, към левче за акция, толкова да е ясна тази позиция, че няма накъде повече
Преди 5 години акцията струваше 1.35 лв., а дивидентът оттогава е 1.54 лв.
Не е препоръка - бъдещите резултати нямат връзка с миналите!
Коментар
Коментар