Първоначално изпратено от kurta007
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Втора точка ти е верният отговор, получаваш цял дивидент без значение колко месеца си ги притежавал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Не бръзай да вземаш инвестиционни решения само по каквото си чул вчера. Земеделска земя - хубаво - но в България и това не е напълно сигурна дългосрочна инвестиция.
В момента чувам ,че в Добруджа почват да продават някой хора ,но не и под 2к/д.Има охлаждане на пазара,но аз не мисля, че ще има голям спад.Пък и купувам дългосрочно 5-10г.С комасирането (вече почти направено) ,покачващите се хранителни цени нагоре заради задаващата се инфлация, земеделската земя е много добра инвестиция дългосрочно.Първия знак за тази инфлация е поскъпването на долара,което тече в момента .Смятам и че до година две,ще отпадне и забраната за купуване от чужденци.(което ще е положително за цената)
В момента имам хартиики в банката и искам да ги пусна да правят около 5-6%/годишно, без да се занимавам ,и да е горе-долу сигурно.Мислех да купя директно земя в Добруджа ,или там в региона,но чувам че имало проблем с рентиери.Отделно трябва да дам 4-5% допълнителни за такси ,а и дивидента е 1% по-нисък по мой сметки.От друга страна ,едно е да имаш нотариален акт на земята,съвсем друго е да имаш някви цифри някъде.И в моя случай купувайки дългосрочно 5-10г ,само това ме спираше.
Иначе ако се сещаш за други акции,или друго с подобен дивидент,ще се радвам да ги чуя.Last edited by kurta007; 21.05.2018, 09:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнениеМерси на всички за отговорите. Само за дивидента не разбрах.Нека дам пример, за да го разбера:
1.Купувам акции малко след ексдивидентната дата ,да речем 1 юни.Продавам си акциите септември същата година.На другата ексдивидентната дата получавам ли дивидент за срока юни-септември ?
2.Купувам акции декември 2018.Продавам ги малко след следващата ексдивидентната дата ,да речем юни 2019.Цял дивидент ли получавам за 2018/19 или само за периода декември/юни ? И ако е второто как се смята той.Годишния дивидент разделен на месеците който съм притежавал ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАко има друго: питай
1.Купувам акции малко след ексдивидентната дата ,да речем 1 юни.Продавам си акциите септември същата година.На другата ексдивидентната дата получавам ли дивидент за срока юни-септември ?
2.Купувам акции декември 2018.Продавам ги малко след следващата ексдивидентната дата ,да речем юни 2019.Цял дивидент ли получавам за 2018/19 или само за периода декември/юни ? И ако е второто как се смята той.Годишния дивидент разделен на месеците който съм притежавал ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнениеМоя калкулатор показва над 10ст. след данъка. Провери си пак сметките и инфото.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение...
Дивидентчето на Атерката тая година е по-ниско - 0.105 лева. Вадиш 5% данък - остават ти 0.0975 лв на акция. Ако си купиш на 2.20 лева акциите - това е доходност от 4.53%
Коментар
-
Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнениеЗдравейте,
Решил съм да взема няколко к акции от този фонд .Мисля че идва инфлация от петрола +вдигане на лихвите по кредитите = пукване на имотния БГ балон до 1-2г ,може и малко повече ,като смятам ,че земеделските земи ще останат незасегнати от каквато и да е криза.Или и да има спад,ще е малък.
Отностно този фонд чух вчера и ми харесва това, че дивидента е леко по-голям отколкото ако си купя земя в Добружда и се занимавам с аренадатори.Голямата риба си е голяма риба .Плюс е и че спестявам 3-4% такси.
Но тук идва и въпросите.Как чисто практично да купя акции?Досега никога не съм купувал акции .Как да го направя ?
Чрез посредник да дам поръчка /кой ще препоръчате? /или аз директно с някаква платформа ? /имам доста опит с търговия/ Ликвидността обаче гледам не е голяма и ще трябва лимит ордери.
Друг въпрос,аз всъщност акции няма да получа, а някакви удостоверения ,нали така ? И трето как се смята дивидента ? В зависимост дата на купуване на акции или има някакъв отчетен период?
Като цяло цената на конкретните акции на този фонд отразяват в голямата си част цената на земеделската земя в БГ ?.Ако тя се качва, би трябвало и акциите да се качват и обратното,нали така?
Общо взето елементарни и лаишки въпроси,но не можах да намеря отговор в чич Гугъл
Не бръзай да вземаш инвестиционни решения само по каквото си чул вчера. Земеделска земя - хубаво - но в България и това не е напълно сигурна дългосрочна инвестиция. Винаги е по-добре да диверсифицираш между повече бизнеси. Щом смяташ, например - че петролът ще се вдига още, пробвай и с малко петролни акции да речем... там ще видиш какво са баш големи риби, щото нашите са най-ного цацички.
Въпроси - отговори - лесно:
Ти не можеш сам да си купиш акции, но ти трябва посредник, както са ти казали и колегите. Избери си стабилен и с невисок комисион - аз съм доволен в това отношение от Евро финанс - 0.25% комисиончец, ако пазаруваш през платформа, което препоръчвам, както и колегите. Да, ликвидността на жалката ни борсичка е кежава, макар Адван терафонд да е от най-ликвидните дружества. Няма да получиш никакви хартийки (акции) или удостоверения. Всичко отдавна виртуално е. Не се страхувай - данните за акционерите се съхраняват на три места едновременно - в самото дружество, в регистрите на посредникът и в Централният депозитар. Дивидентът се смята лесно. Дружеството го обявява - в България се плаща веднъж годишно - в някои други държави - 2 или 4 пъти годишно. Няма значение кога си купил акции, към ексдивидентната дата трябва да ги притежаваш - както е рекъл колегата - в България това е 14 дни след Общото сборище на акционерите. Дивидентчето на Атерката тая година е по-ниско - 0.105 лева. Вадиш 5% данък - остават ти 0.0975 лв на акция. Ако си купиш на 2.20 лева акциите - това е доходност от 4.53%. Доста по-зле от миналата година, ама пак като за български акции е прилично.
Цената на акциите зависи от ного неща - макар че на нашата борса всичко е доста по-нечувствително и туткаво, отколкото на истинските.
Ако има друго: питайМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 1 like
Коментар
-
Решил съм да взема няколко к акции от този фонд .Мисля че идва инфлация от петрола +вдигане на лихвите по кредитите = пукване на имотния БГ балон до 1-2г ,може и малко повече ,като смятам ,че земеделските земи ще останат незасегнати от каквато и да е криза.Или и да има спад,ще е малък.
Отностно този фонд чух вчера и ми харесва това, че дивидента е леко по-голям отколкото ако си купя земя в Добружда и се занимавам с аренадатори.Голямата риба си е голяма риба .Плюс е и че спестявам 3-4% такси.
Но тук идва и въпросите.Как чисто практично да купя акции?Досега никога не съм купувал акции .Как да го направя ?
Чрез посредник да дам поръчка /кой ще препоръчате? /или аз директно с някаква платформа ? /имам доста опит с търговия/ Ликвидността обаче гледам не е голяма и ще трябва лимит ордери.
Друг въпрос,аз всъщност акции няма да получа, а някакви удостоверения ,нали така ? И трето как се смята дивидента ? В зависимост дата на купуване на акции или има някакъв отчетен период?
Като цяло цената на конкретните акции на този фонд отразяват в голямата си част цената на земеделската земя в БГ ?.Ако тя се качва, би трябвало и акциите да се качват и обратното,нали така?
Общо взето елементарни и лаишки въпроси,но не можах да намеря отговор в чич Гугъл
- 1 like
Коментар
-
Общо взето елементарни и лаишки въпроси,но не можах да намеря отговор в чич ГугълLast edited by спекуланта; 20.05.2018, 18:38.
Коментар
-
Здравейте,
Общо взето елементарни и лаишки въпроси,но не можах да намеря отговор в чич ГугълLast edited by kurta007; 20.05.2018, 17:08.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнениеInta, отчиташ ли по-ниските приходи от рента( около 1.2млн) и по-ниската продажна цена, с над 100лв.на дка, още -1млн?
Гледам, че Q1 са купували най-много Враца, Монтана, Плевен и за пръв път от около 2 години увеличават броя на землищата.
Пак ще кажа директно, не мога да докажа че не се вижда ефекта от този ЗНАЧИМ за мене нетен приход, но и съм поствал как се движат продажбите по категории З.З. през годините и движението на средна придобиване, затова и изказах мнинието си тук. Останалото е в други ръце, ако някой желае - да постави въпроса на място.
пп. На всичко отгоре и цялата сума от 1,8мил. случайно не, но по стечение се разби в две календарни, но по запис са в 2017г. и по текст.Last edited by inta53; 15.05.2018, 23:58.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
Inta, не знам какво визираш ?
Тези реинтегрирани провизии си влязоха в ОПР, респективно в печалбата на дружеството подлежаща за разпределение.
По-просто казано, тези 1,5 ст. са част от дивидента предложен за разпределение (10,6 ст.).
Губи ми се маржа печалба ;- 2016г дир. продажби ~15.1 хил. дка
2017г. дир. продажби ~9,9хил. дка + въпросните милион и кусур (не 800-защото си имат и те разход със сигурност), ...
Не съм счетоводител-специалист , но тази сума си е бонус нетен (равен на поне 2,5 хил. дка- дир. продажби) и спрямо миналите години изобщо не се усети
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение"Адванс Терафонд АДСИЦ предлага по 10,6 ст. дивидент на акция на свиканото за 29 юни 2018 г."
-Поправете ме ако грешно съм се надявал на малко по висок дивидент с 1,5ст. , заради усвоените първо в края на 2016г. онези 800 000лв. от Велико търновските задатъци, а и в годишния се виждат и 1 милион - окончателно получени !
Тези реинтегрирани провизии си влязоха в ОПР, респективно в печалбата на дружеството подлежаща за разпределение.
По-просто казано, тези 1,5 ст. са част от дивидента предложен за разпределение (10,6 ст.).
Коментар
Коментар