IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Нямам против да те уча да инвестираш - вярвам и нозина тук тоже нямат против - ама преди това трябва да почетеш малко повечко и да изучиш системата. Просто - ако си незапознат, ставаш твърде рисков
    Колега ,нямам против да се уча.Аз затова съм и тук и питам.Опитвам се да разсъждавам логически, и да разбера как работи едно нещо.В случая виждам една огромна дупка,направо хралупа .Нещо което може да се манипулира.За две седмици да вземеш същия дивидент,както и за 1г.

Не съм новак .Чел съм доста ,преди да питам.С инвестирането имам опит и успехи вероятно от повечето от вас.Последните две години съм над 3000%
    Всекидневно от няколко години търгувам и се занимавам с къде къде по виолатилни и рискови пазари,така че нищо не може да ме уплаши.
    Просто искам да се образовам и разбера как работи този фонд,в частност и БФБ понеже има някакви трохи и тук,който могат са се клъвнат
    Другия вариант е, места си го в другия крачол,отивам за 1 ден в Добруджа,купувам земя и после имам задължението ,един ден в годината да ида да си преподпиша договора с арендатора /ако не може онлайн/ и второто задължение ,да си хабя дивидента.И каквото и да стане,война,земетресение ,гиганска финансова криза ,тя земята си ми седи там.Няма кой да я открадне.И винаги ще е нужна и ще става все още и още по дефицитна,съответно и скъпа.Времевия ми период е минимум 5г ,максимум няма.Може да си я оставя и на децата.Това са моите виждания по инвестиране.
    Last edited by kurta007; 21.05.2018, 15:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнение

Колега,помисли реално и кажи не съм ли прав ?
      Това не е каква да е компания,а специален фонд,който инвестира в земеделска земя,комасира я, и я отдава под наем на арендатори.
      Фонда има задължение да дава 90% от печалбата си в дивидент.В този случай цената на акцията основно зависи от цената на активите ,а именно земя.Ако земята в Бг тръгне към 3к лв тази година/да речем в Добруджа/,акциите ще фръкнат над 3лв ,и обратното.

И ти откъде мислиш че идва дивидента който раздават ????????
      Основната част е от едногодишната реколта на дадената под наем земя.Не от едномесечната,понеже такава реколта няма.
      Така се създава вратичка и някой може,както дадоха пример да купи акции само за две седмици и да вземе същата рента ,каквато е взел и инвеститор с едногодишни акции.В този случай този с едногодишните акции е ОЩЕТЕН,понеже вместо да дават незаслужен дивидент на първия за две седмици, е можело да купят още земя,и така да се качи рентата и съответно дивидента на втория.
      Разбираш ли за какво говоря?.За мен това е пълен непрофесионализъм или има някаква дупка в законодателството и правилата ,по който работят тези фондове
      Дивидент се раздава на бр. акция, не на брой хора закупили някакви акции!

Коментар

• Офффффффф.

Написах ти, че това не е "фонд" и разпределянето на дивиденти си има правила, еднакви в цял свят. Ти си знаеш твоето - не било справедливо. Ами няма справедливост на тоя свят. Ако някой си е купил акции на другият ден след ексдивидентната дата и ги е продал следващата година три дена преди ексдивидентната дата, няма да получи дивидент, макар че може да е държал акциите и повече от година, ама това си е негов проблем. Може да го е направил за капиталова доходност, може просто да е невежа и глупав - кьорав карти не играе.

Сам казваш, че не разбираш нещата - едва вчера си научил, че има фондова борса и акции, а вече раздаваш оценки - ей-това не го разбирам. Ти - вчера научил - а тука има хора с 20-годишен стаж и опит.

Заначало повече чети и по-малко критикувай, с най-добро чувство ти го казвам туй.
        Last edited by Императорът; 21.05.2018, 15:12. Причина: Чети.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Това не е каква да е компания,а специален фонд,който инвестира в земеделска земя,комасира я, и я отдава под наем на арендатори.
          Фонда има задължение да дава 90% от печалбата си в дивидент.В този случай цената на акцията основно зависи от цената на активите ,а именно земя.Ако земята в Бг тръгне към 3к лв тази година/да речем в Добруджа/,акциите ще фръкнат над 3лв ,и обратното.

Основната част е от едногодишната реколта на дадената под наем земя.Не от едномесечната,понеже такава реколта няма.
          Така се създава вратичка и някой може,както дадоха пример да купи акции само за две седмици и да вземе същата рента ,каквато е взел и инвеститор с едногодишни акции.В този случай този с едногодишните акции е ОЩЕТЕН,понеже вместо да дават незаслужен дивидент на първия за две седмици, е можело да купят още земя,и така да се качи рентата и съответно дивидента на втория.
          Разбираш ли за какво говоря?.За мен това е пълен непрофесионализъм или има някаква дупка в законодателството и правилата ,по който работят тези фондове
          Драги ми колега, този фонд го познавам много добре. Основната част от печалбата за разпределение като дивидент идва от разликата купува-продава на земя през годината. Движението на акциите на фонда зависи от много други фактори, различни от земеделската дейност. Това е разликата, която много колеги преди мен се опитаха да ти обяснят, а аз те накарах да прочетеш и помислиш. ОК- можеш да си купиш акции на дружеството и след събранието и да имаш право на дивидент. Повтарям ти най-добронамерено- ПОМИСЛИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнение

Много претенциозно мнение. Това може да е вярно, ако притежаваш реална земя, обработваш и търсиш отделните времеви рамки. Когато си решил да купуваш акции във фонд инвестиращ в земеделска земя и търсиш доходност - много по-различна е ситуацията . Част от детайлите са написани в предходните постове- прочети, помисли и... тогава давай тези дълбокомислени мнения.
            Поздрави и успехв инвестирането.

Last edited by kurta007; 21.05.2018, 14:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
              Атерата не обработва земите ,а ги купува, продава и отдава ...
              Това ми е ясно. Но самата Атера има договори с тези арендатори,и срока по принцип е октомври -октомври другата година.Тогава се сее ,тори и накрая жъне.И арендаторите като си продадат продукцията ,дават рента на собствениците на земя и в случая на Атера.

Коментар

Е това е пълна глупост на шефовете на фонда И дава възможност за спекула и манипулативни дейности.
                Затова са значи и тези спадове в цената 2 години подред юни месец.Взимат си дивидента и продават да си въртят парите другаде.

Земеделската земя се обработва от рентиерите основно от есента до другата есен,ако е за жито,ечемик. Хората с реална земя подписват договори за рента от да речем октомври ,до следващата година октомври.Би трябва и дивидента тук да е на същия принцип.
                Ако си притежавал акции през 4 месеца от този период ти дават дивидент,разделен на 3 и така нататък.Ако си притежавал цяла година,цял.
                Не разбирам логиката на подобна глупост
                Много претенциозно мнение. Това може да е вярно, ако притежаваш реална земя, обработваш и търсиш отделните времеви рамки. Когато си решил да купуваш акции във фонд инвестиращ в земеделска земя и търсиш доходност - много по-различна е ситуацията . Част от детайлите са написани в предходните постове- прочети, помисли и... тогава давай тези дълбокомислени мнения.
                Поздрави и успехв инвестирането.

Коментар

Аз да съм знаел тази вратичка,щях да купя преди месец , сега да взема цял дивидент и да си продам акциите След юни месец ,та чак до Нова Година няма никакъв смисъл да се купуват акции,освен ако няма голям спад в цената им.А тяхната цена ще се качва основно, ако има покачване в цената на земята,а то такова не се очаква.Или ако тръгне такъв процес,тогава да купиш веднага и да държиш.
                  Всъщност отвори си договор с някое ИП поиграй после на борсата 1-2 год.та да видиш особеностите и ще се научиш,тези сметки в началото всички сме си ги правили и надъхвали ама не става точно така

Коментар

Е това е пълна глупост на шефовете на фонда И дава възможност за спекула и манипулативни дейности.
                    Затова са значи и тези спадове в цената 2 години подред юни месец.Взимат си дивидента и продават да си въртят парите другаде.

Земеделската земя се обработва от рентиерите основно от есента до другата есен,ако е за жито,ечемик. Хората с реална земя подписват договори за рента от да речем октомври ,до следващата година октомври.Би трябва и дивидента тук да е на същия принцип.
                    Ако си притежавал акции през 4 месеца от този период ти дават дивидент,разделен на 3 и така нататък.Ако си притежавал цяла година,цял.
                    Атерата не обработва земите ,а ги купува, продава и отдава ...Това ,че цените на храните се вдигат ,не е гаранция ще и на суровините ще се вдигнат /зърното /т.к са доста субсидирани .Тази акция не е много за "врътки " с хоризонт 1-2 -3месеца ,защото всичко е калкулирано в цената предварително )

Коментар

Чакай сега. Това не е фонд и шефовете на компанията не определят това. Правилото важи по цял свят - отнася се за всички акции на всички компании. Не сравнявай инвеститорите с хората, дето копат на нивата.

Нямам против да те уча да инвестираш - вярвам и нозина тук тоже нямат против - ама преди това трябва да почетеш малко повечко и да изучиш системата. Просто - ако си незапознат, ставаш твърде рисков. Инвестирането е сериозна работа, трябват познания - а сега: без да се сърдиш, но моите ученичета в 10 клас са ного по-грамотни инвестиционно от тебе. Ако някой от тях ми зададе такива въпроси, ще го бия. Пръво значи трябва повечко да почетеш, преди да започнеш сериозно да инвестираш.

И спадът на цената с размерът на дивидентът е временен, ако компанията е читава. Специално Атерката е страшно стабилна акция и почти не мърда.
                      Last edited by Императорът; 21.05.2018, 11:00. Причина: Чети-чети.

Коментар

Иначе ако се сещаш за други акции,или друго с подобен дивидент,ще се радвам да ги чуя.
                        В България се понамирват компании с близък до тоя дивидент - като процент - дори и с по-висок. Колегите ще мрънкят сигурно - ама акциите на заложните къщи - София комерс, носятт и над 12% дивидентна доходност.

Виж по света - вариантите за акции, носещи добри дивиденти - над 4.5% - са ного-ного. Хем компании, които сами са по-големи от цялата ни палячовска борса.

Коментар

Мерси на всички за отговорите. Само за дивидента не разбрах.Нека дам пример, за да го разбера:

1.Купувам акции малко след ексдивидентната дата ,да речем 1 юни.Продавам си акциите септември същата година.На другата ексдивидентната дата получавам ли дивидент за срока юни-септември ?

2.Купувам акции декември 2018.Продавам ги малко след следващата ексдивидентната дата ,да речем юни 2019.Цял дивидент ли получавам за 2018/19 или само за периода декември/юни ? И ако е второто как се смята той.Годишния дивидент разделен на месеците който съм притежавал ?
                          Казвам ти дори по-екстремален вариант. Ексдивидентната дата е 12.07 (напримерно, сега не ми се смята). Подаваш си поръчка и купуваш акции на 9 юни (защото има два дни за сетълмент, тоест акциите ще са твои след два дни - на 11.07), а на 13 юни (ден след ексдивидентната дата) ги продаваш отново акциите. Въпреки че си ги държал под една седмица, нагувичваш се с целият дивидент за 17-а година.
                          Твоето мислене, че получаваш само за срока, в който си притежавал книжата, важи за облигациите и лихвата по тях - ама не за акциите.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение

Ами точно така е само дето цената спада с колкото е дивидента и няма смисъл
                            Аз да съм знаел тази вратичка,щях да купя преди месец , сега да взема цял дивидент и да си продам акциите След юни месец ,та чак до Нова Година няма никакъв смисъл да се купуват акции,освен ако няма голям спад в цената им.А тяхната цена ще се качва основно, ако има покачване в цената на земята,а то такова не се очаква.Или ако тръгне такъв процес,тогава да купиш веднага и да държиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

така е

Коментар

Значи ако купя акции 1 месец преди дивидентната дата,и продам месец след нея ,получавам цял годишен дивидент ? ,все едно съм притежавал акции през цялата година.Така ли е ?
                                Ами точно така е само дето цената спада с колкото е дивидента и няма смисъл

Коментар

Working...
                                X