IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Невероятна компания с голяма роля за развитието на капиталовия пазар и дала възможност на много хора да спечелят от пазара на земеделска земя без да са стъпвали някога на нива или да имат идея от рисковете в земеделието или сделките с имоти.

Според мен акционерите в компанията трудно могат да са недоволни. И точно затова и все повече акции се държат от физически лица.
    физ лица
    2007-Q4 7,530,652
    2008-Q4 9,677,860
    2009-Q4 9,037,364
    2010-Q4 9,817,391
    2011-Q4 9,205,188
    2012-Q4 10,903,638
    2013-Q4 13,116,753
    2014-Q4 13,797,313
    2015-Q4 15,926,758
    2016-Q4 17,518,066
    2017-Q4 19,464,398
    2018-Q4 22,037,383
    2019-Q4 22,545,688
    2020-Q4 22,617,330
    2021-Q4 24,726,557
    2022-Q4 25,934,262
    2023-Q4 26,094,598
    А отделно отделих 2минути да си погледна записките за дружеството и една графика на акцията. На този ден преди точно 15г акцията е струвала 1 лев, сега е 3,32лв, а за този период са разпределили дивиденти от 2.96лв (надявам се да нямам някъде грешка в цифрите). И това не са дивиденти днес, ами през всяка една от годините. Сигурно не са идеални, сигурно са допускали грешки в годините. Но за мен една от най-стойностните компании на БФБ.

Коментар

• Случка по действителен случай:
      През март 2023 г. разглеждайки много варианти за покупки на акции на БФБ. Реших да се представя за потенциален арендатор/наемател и потърсих контакт с дружеството. Много любезно ме препратиха към обслужващото дружество. От него ме препращат към посредник, който получава % от сделката. На всичкото отгоре понеже е БГ и посредника "гладен" и той си поиска 5% за да ми уреди 2000 дка много добри земи.
      Още тогава си направих много бързи изводи!
      Моля, проверявайте и тогава инвестирайте ;-)

Коментар

• Тази акция многократно е оплаквана през годините и тя е възкръсвала като феникс
        тя просто е циклична и е добър избор за хедж срещу инфланцията
        от време на време дава шанс и на спекулантите

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

И твойте "сметки са без кръчмар". Първо въобще не е сигурно, че продажбите ще са на 2800 лв., както миналата година, още по-несигурно е, че цената на придобиване на тези земи е като на миналогодишните! Абсолютно сигурно е обаче това, което писах и преди - дружеството не може да раздава дивидент повече от 3 ст./акция, ако няма продажби на много евтино купени земи преди (а те вече свършиха), защото "яхтата" опапква почти изцяло приходите от ренти. Качения отчет за последното тримесечие потвърждава думите ми. Затова и окончателно излязох на около 3.30 лв., просто добри дивиденти тук в обозримо бъдеще няма да има.
          Тук засягаш и по-различни въпроси. Мога да отбележа, че и аз нямам акции, но се опитвам да бъда от полза на колегата. Цената на придобиване няма как да я знаем, но предвид ситуацията в подобна ситуация през последните над 10г, считам, че съм близко до истината. Времето ще покаже.

п.п. А цената на продажба си е повече от сигурна. Още в бюлетина април беше съобщено, че средната продажна цена е 2802 лв, отделно може да се сметне доста бързичко и от отчета.

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

И твойте "сметки са без кръчмар". Първо въобще не е сигурно, че продажбите ще са на 2800 лв., както миналата година, още по-несигурно е, че цената на придобиване на тези земи е като на миналогодишните! Абсолютно сигурно е обаче това, което писах и преди - дружеството не може да раздава дивидент повече от 3 ст./акция, ако няма продажби на много евтино купени земи преди (а те вече свършиха), защото "яхтата" опапква почти изцяло приходите от ренти. Качения отчет за последното тримесечие потвърждава думите ми. Затова и окончателно излязох на около 3.30 лв., просто добри дивиденти тук в обозримо бъдеще няма да има.
            Единственото положително нещо което видях в отчета е над 27 000 дка отдадени за 5 год. ;-)
            Дружеството има много скрита стойност, но се управлява много, много некадърно ;-)
            Last edited by dido_yord; 28.01.2024, 15:05.

Коментар

• През месец март са продадени 8396 дка земеделски земи при цена 2802 лв./дка.
              От месечният бюлетин за Март 2023

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

И аз очаквам дивидент от порядъка на 23-24ст на базата на това, че бяха подписали предварителния договор за продадената през 2023г земя още през 2022 и е трябвало земята да я проеценят балансово още към предходния годишен отчет. При продажба на 2800лв и цена на придобиване някъде около средната цена на придобиване на земята (може да се сравни и с продадената земя през 2022г) - според мен дивидентът трябва да си е някъде около миналогодишния.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

И аз очаквам дивидент от порядъка на 23-24ст на базата на това, че бяха подписали предварителния договор за продадената през 2023г земя още през 2022 и е трябвало земята да я проеценят балансово още към предходния годишен отчет. При продажба на 2800лв и цена на придобиване някъде около средната цена на придобиване на земята (може да се сравни и с продадената земя през 2022г) - според мен дивидентът трябва да си е някъде около миналогодишния.
                  С годишния отчет ще видим кой крив, кой прав ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение

Изчислих го на база формацията която предоставят от дружеството, възможна е грешка в размер на +/- 0,01 лв

Коментар

Изчислих го на база формацията която предоставят от дружеството, възможна е грешка в размер на +/- 0,01 лв
                      Общо взето правиш сметки без кръчмар !

Коментар

• Аз пък не очаквам съществена разлика с дивидента от миналата година ,
                        Сходни даже малко по добри постъпления , сходно възнаграждение на обслужващото дружество.
                        Не видях да е посочена за 2023 конкретно
                        Положителна разлика между продажна цена и историческа стойност на имота ,
                        което е разковничето на дивидента според мен.
                        Но пък няма лошо нека да има съспенс и движение на цената надолу - нагоре ;-))
                        ОББ гледам си е увеличила дяла с 150 000 акций за 2023 което не може да е лошо .

Коментар

• Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение

8 ст. от 3.30 не е под 1%, но по-интересно е как стигна точно до 8 ст. дивидент?

Коментар

Дивидента за 2023 ще е 0,08 лв за акция. При сегашната цена прави малко над 1% дивидентна доходност.
                            Голямо суркане ще пада ;-)
                            8 ст. от 3.30 не е под 1%, но по-интересно е как стигна точно до 8 ст. дивидент?

Коментар

• Дивидента за 2023 ще е 0,08 лв за акция. При сегашната цена прави малко над 1% дивидентна доходност.
                              Голямо суркане ще пада ;-)

Коментар

• Много ви благодаря за информацията.

Коментар

Working...
                                X