IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
    ъъъъъ, таковата, ми то на 260 000 декара, от които половината в Добруджа, колко пък да е рентата - ми някакви мижави 20-25 мельона минимум, ерго към 25-30 стинки на акция, при това без да се продава и 1 декар земица в настоящия момент. Ама и сам знаеш, че тогава яхтата няма да цоца, а без да цоца, за чий ѝ е този адсиц. И не, не сравнявам несравнимото, само казвам, че и най-простият аматьор щеше да се справи (и се е спсравил) по-добре - уцелил си печеливш бизнес (огромно браво за тайминга) и оттам нататък само го цоцаш, като си откраднал (хайде приватозирал, при това законно) поне половината печалби за периода с некадърността си. А дали е некадърност или е нещо друго?
    ОК, добре, правилно не си купил - кофти инвестиция са били през тия години Няма да сравнявам тяхната доходност - и дивидентна, и капиталова с на други АДСИЦ дружества.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Аз не вярвам, че и наполовина щяха да са акционерите сега ако дружеството продължаваше да няма дивиденти през тези 15г. И ти много добре знаеш колко важен е факторът дивидент за бг инвеститора, особено пък като говорим за АДСИЦ. Определно си мисля, че ролята на дружеството за пазара щеше да е много различна от сега. Отделно трябваше да не придобиват нищо през периода или да вдигат капитали, за да могат да купуват земя в райони, които намират за атрактивни. Малко спор на тема активно управление и пасивно управление.
      ъъъъъ, таковата, ми то на 260 000 декара, от които половината в Добруджа, колко пък да е рентата - ми някакви мижави 20-25 мельона минимум, ерго към 25-30 стинки на акция, при това без да се продава и 1 декар земица в настоящия момент. Ама и сам знаеш, че тогава яхтата няма да цоца, а без да цоца, за чий ѝ е този адсиц. И не, не сравнявам несравнимото, само казвам, че и най-простият аматьор щеше да се справи (и се е спсравил) по-добре - уцелил си печеливш бизнес (огромно браво за тайминга) и оттам нататък само го цоцаш, като си откраднал (хайде приватозирал, при това законно) поне половината печалби за периода с некадърността си. А дали е некадърност или е нещо друго?
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Аз не вярвам, че и наполовина щяха да са акционерите сега ако дружеството продължаваше да няма дивиденти през тези 15г. И ти много добре знаеш колко важен е факторът дивидент за бг инвеститора, особено пък като говорим за АДСИЦ. Определно си мисля, че ролята на дружеството за пазара щеше да е много различна от сега. Отделно трябваше да не придобиват нищо през периода или да вдигат капитали, за да могат да купуват земя в райони, които намират за атрактивни. Малко спор на тема активно управление и пасивно управление.
        Груюва работа ! Иска да сравнява несравнимото, нещо реално като факт с нещо хипотетично, а и невъзможно с оглед на това какъв тип дружество е Адванс Терафонд ! Груец вземи поне се запознай с това какво е АДСИЦ !

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          Постарах се и аз, при това също цели 2 минути
          - На този ден, преди 15 години, АТЕРА има 263 865 декара земя на средна цена от 238 лева на декар, като 45,7% от тази земя е в Североизточна България, като цената на акцията е 1 лев
          - днес АТЕРА има 179 090 декара, като в Североизточна България вече няма почти нищо, а цената на акцията е 3,30 лева и са дадени 2,96 лева дивиденти

В задачата се пита като колко следва да е цената на акцията, дори без да са давани и 1 стотинка дивиденти от ренти в периода, ако в момента има въпросните 263 865 декара, от които половината в Добруджа, както би направил и най-простият аграр с 0 финансови познания за периода. И това успешен модел на яхтсменско управление ли е?

Коментар

Невероятна компания с голяма роля за развитието на капиталовия пазар и дала възможност на много хора да спечелят от пазара на земеделска земя без да са стъпвали някога на нива или да имат идея от рисковете в земеделието или сделките с имоти.

Според мен акционерите в компанията трудно могат да са недоволни. И точно затова и все повече акции се държат от физически лица.
            физ лица
            2007-Q4 7,530,652
            2008-Q4 9,677,860
            2009-Q4 9,037,364
            2010-Q4 9,817,391
            2011-Q4 9,205,188
            2012-Q4 10,903,638
            2013-Q4 13,116,753
            2014-Q4 13,797,313
            2015-Q4 15,926,758
            2016-Q4 17,518,066
            2017-Q4 19,464,398
            2018-Q4 22,037,383
            2019-Q4 22,545,688
            2020-Q4 22,617,330
            2021-Q4 24,726,557
            2022-Q4 25,934,262
            2023-Q4 26,094,598
            А отделно отделих 2минути да си погледна записките за дружеството и една графика на акцията. На този ден преди точно 15г акцията е струвала 1 лев, сега е 3,32лв, а за този период са разпределили дивиденти от 2.96лв (надявам се да нямам някъде грешка в цифрите). И това не са дивиденти днес, ами през всяка една от годините. Сигурно не са идеални, сигурно са допускали грешки в годините. Но за мен една от най-стойностните компании на БФБ.
            Постарах се и аз, при това също цели 2 минути
            - На този ден, преди 15 години, АТЕРА има 263 865 декара земя на средна цена от 238 лева на декар, като 45,7% от тази земя е в Североизточна България, като цената на акцията е 1 лев
            - днес АТЕРА има 179 090 декара, като в Североизточна България вече няма почти нищо, а цената на акцията е 3,30 лева и са дадени 2,96 лева дивиденти

В задачата се пита като колко следва да е цената на акцията, дори без да са давани и 1 стотинка дивиденти от ренти в периода, ако в момента има въпросните 263 865 декара, от които половината в Добруджа, както би направил и най-простият аграр с 0 финансови познания за периода. И това успешен модел на яхтсменско управление ли е?
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• "Адванс Терафонд" приключва 2023 г. с печалба от 2,4 млн. лв.

От одитирания годишен отчет за 2023 г. ще стане ясно какъв дивидент ще бъде изплатен на акционерите, но вероятно ще е около 23 ст. на акция

https://www.investor.bg/a/538-pazari...a-ot-24-mln-lv

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan.b Разгледай мнение
                И аз мисля че 24-26ст. е възможен дивидент.
                Адаш, за мен 25 ст. са базов дивидент. Въпросът е колко отгоре ще приберем в пртфейла? Няма да е 15% доходност, както 2022 г. (тогава ни премираха яко), но половината пак е ОК.

Коментар

• И аз мисля че 24-26ст. е възможен дивидент.

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                    ОБИКНОВЕНО по това време на годината изказва aргументирано мнение и Г-н Мариан Йорданов от Investora. Оценявам и капацитета на Fortis по проблема. Какво мислят тези коментатори и колеги по въпроса: Аз вече изразих предположение за дивидент най-много до 0,10 лв. Имам "намален" портфейл от акцията, не препоръчвам никакви покупки / продажби на книгата, само мое мнение!
                    Аз разбирам да гадаем и предполагаме когато всичко ни е неизвестно, обаче в случая имаме и факти ! Колегата по долу пак ви го е написал, че имаме продажби на близо 8400 декара земя при цена 2800лв. Ами най елементарно и лесно е да се сравни с миналата година когато се продаде почти същото количество земя. А сега имаме още повече приходи от аренда и малко повече продажби. Дивидент между 24-26ст. предвиждам аз.
                    Last edited by Zdravko74; 28.01.2024, 17:10.

Коментар

• ОБИКНОВЕНО по това време на годината изказва aргументирано мнение и Г-н Мариан Йорданов от Investora. Оценявам и капацитета на Fortis по проблема. Какво мислят тези коментатори и колеги по въпроса: Аз вече изразих предположение за дивидент най-много до 0,10 лв. Имам "намален" портфейл от акцията, не препоръчвам никакви покупки / продажби на книгата, само мое мнение!

Коментар

• Невероятна компания с голяма роля за развитието на капиталовия пазар и дала възможност на много хора да спечелят от пазара на земеделска земя без да са стъпвали някога на нива или да имат идея от рисковете в земеделието или сделките с имоти.

Според мен акционерите в компанията трудно могат да са недоволни. И точно затова и все повече акции се държат от физически лица.
                        физ лица
                        2007-Q4 7,530,652
                        2008-Q4 9,677,860
                        2009-Q4 9,037,364
                        2010-Q4 9,817,391
                        2011-Q4 9,205,188
                        2012-Q4 10,903,638
                        2013-Q4 13,116,753
                        2014-Q4 13,797,313
                        2015-Q4 15,926,758
                        2016-Q4 17,518,066
                        2017-Q4 19,464,398
                        2018-Q4 22,037,383
                        2019-Q4 22,545,688
                        2020-Q4 22,617,330
                        2021-Q4 24,726,557
                        2022-Q4 25,934,262
                        2023-Q4 26,094,598
                        А отделно отделих 2минути да си погледна записките за дружеството и една графика на акцията. На този ден преди точно 15г акцията е струвала 1 лев, сега е 3,32лв, а за този период са разпределили дивиденти от 2.96лв (надявам се да нямам някъде грешка в цифрите). И това не са дивиденти днес, ами през всяка една от годините. Сигурно не са идеални, сигурно са допускали грешки в годините. Но за мен една от най-стойностните компании на БФБ.

Коментар

• Случка по действителен случай:
                          През март 2023 г. разглеждайки много варианти за покупки на акции на БФБ. Реших да се представя за потенциален арендатор/наемател и потърсих контакт с дружеството. Много любезно ме препратиха към обслужващото дружество. От него ме препращат към посредник, който получава % от сделката. На всичкото отгоре понеже е БГ и посредника "гладен" и той си поиска 5% за да ми уреди 2000 дка много добри земи.
                          Още тогава си направих много бързи изводи!
                          Моля, проверявайте и тогава инвестирайте ;-)

Коментар

• Тази акция многократно е оплаквана през годините и тя е възкръсвала като феникс
                            тя просто е циклична и е добър избор за хедж срещу инфланцията
                            от време на време дава шанс и на спекулантите

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

И твойте "сметки са без кръчмар". Първо въобще не е сигурно, че продажбите ще са на 2800 лв., както миналата година, още по-несигурно е, че цената на придобиване на тези земи е като на миналогодишните! Абсолютно сигурно е обаче това, което писах и преди - дружеството не може да раздава дивидент повече от 3 ст./акция, ако няма продажби на много евтино купени земи преди (а те вече свършиха), защото "яхтата" опапква почти изцяло приходите от ренти. Качения отчет за последното тримесечие потвърждава думите ми. Затова и окончателно излязох на около 3.30 лв., просто добри дивиденти тук в обозримо бъдеще няма да има.
                              Тук засягаш и по-различни въпроси. Мога да отбележа, че и аз нямам акции, но се опитвам да бъда от полза на колегата. Цената на придобиване няма как да я знаем, но предвид ситуацията в подобна ситуация през последните над 10г, считам, че съм близко до истината. Времето ще покаже.

п.п. А цената на продажба си е повече от сигурна. Още в бюлетина април беше съобщено, че средната продажна цена е 2802 лв, отделно може да се сметне доста бързичко и от отчета.

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

И твойте "сметки са без кръчмар". Първо въобще не е сигурно, че продажбите ще са на 2800 лв., както миналата година, още по-несигурно е, че цената на придобиване на тези земи е като на миналогодишните! Абсолютно сигурно е обаче това, което писах и преди - дружеството не може да раздава дивидент повече от 3 ст./акция, ако няма продажби на много евтино купени земи преди (а те вече свършиха), защото "яхтата" опапква почти изцяло приходите от ренти. Качения отчет за последното тримесечие потвърждава думите ми. Затова и окончателно излязох на около 3.30 лв., просто добри дивиденти тук в обозримо бъдеще няма да има.
                                Единственото положително нещо което видях в отчета е над 27 000 дка отдадени за 5 год. ;-)
                                Дружеството има много скрита стойност, но се управлява много, много некадърно ;-)
                                Last edited by dido_yord; 28.01.2024, 15:05.

Коментар

Working...
                                X