Първоначално изпратено от tea_cup
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да се купува ли или да не се купува?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеВсъщност заделените ни пари са около 40 % от това това, което ще дадем за апартамента .
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеДругият проблем, че в момента няма нищо на нормална цена,а живеем в хубав апартамент под наем и като, че ли се вхърляме на по-скъпо.
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеХич не ми се иска да си купим някаква дупка, още повече като знам колко ни е хубаво сега. Но наема са си пари на вятъра.
А хубавите имоти са наистина безбожно скъпи в момента, а и реално няма никакви - излизат по 1 -2 апартамента на 10 дни и те не стават, а са супер скъпи.
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеВ един такъв порочен кръг се въртим. Не бързаме, но ако се вдигнат още цените? Държим си спестяванията в банка, лихвите по депозитите са смешни, да не ни се пък обезценят парите ако тръгнем да влизаме в евро зоната ... не знам.
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеМного сме се зачудили какво да правим
Гледам оптимиста и той разбирач станал... Питай го фармата скъпа или еФтина е...?
Ония дет "без да си иска загатнал за кризата" 2007 - и той "на всяка манджа - мерудия"...
Такъв е пазара в настоящия момент - щом ти е скъпо - наем. Утре може да е и по-скъпо. Наема няма да стане по-малък, и той ще следва тренда.
Съвет всеки може да даде от неговата камбанария, само че... Никой не е в твоите обувки. Изборът си е твой.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнениеДолното е лично мнение, дано ти е от полза.
1. Лихвите сега са добри и ще са такива още 1-2 години. Ако ти ги вдигнат след това ще ги вдигнат и за нови кредити, така че тогава няма да е по-изгодно. Препоръчвам ти кредит на който лихвения процент се определя като надбавка на юрибор.
2. Цените на апартаментите в София няма да паднат поне до 2020, точно обратното. После дори и да паднат няма да са по-ниски от сега.
3. Ако не ти е спешно можеш не да изчакаш, а просто спокойно да оглеждаш и да търсиш подходящия имот. Не мисля, че за няколко месеца драстично ще скочат цените. Дори да дадеш няколко хиляди повече си заслужава да намериш място, което ти пасва.
4. Не се връзвай на чужди мечти и представи. Един предпочита на село, друг в чужбина, трети под наем и т.н. Ако планираш живота ти поне 10-15 години да се развива устойчиво на едно място мисли за покупка. Ако смяташ да емигрираш до 5 години или да имаш още 3 деца, може би трябва да изчакаш докато ти се стабилизират представите.
5. Ако имаш или планираш малко дете, имай предвид че то ще ти е основен ангажимент доста години. Обърни внимание на детски градини, добри основни училища и добър транспорт в района който избереш. Това ще ти спести хиляди часове, ядове, разходи и т.н.
1. Те някои апартаменти, както купувача успешно е описал като коптори, ще паднат та камо ли цените им
2. Според мен ценовия таван е достигнат, а реалната себестойност+разумна печалба отдавна са задминати и от тук нагоре по-скъпото= лакомията на строителите и глупави и паникьосани от балона купувачи.
3. Купувача е изказал тезата че "...Но наема са си пари на вятъра....", с което не мога да се съглася! Наемът драги може да ти даде удобства, които както сам казваш ти не можеш да си позволиш да купиш и още нещо - наемът е свобода. Свобода както за парите ти - да ги впрегнеш да работят за теб или да ти донесат знания, преживявания, пътешествия и т.н., вместо да ги зазидаш в някой коптор. Свобода, защото 25-30г. ипотека са ужасно дълъг период, през които не само че могат, а ще се случат много неща. Може да решиш да избягаш от мръсната София и да предпочетеш детето ти да диша чист въздух някъде далеч или нещо друго...
4. В БГ има над 1 млн, празни жилища и цялата психоза и малоумие в момента е стимулирано от банките и строителите. Както се изказа един приятел наскоро - сега са последните месеци в които бутат стадото да се напасе хубаво с тревица(заеми) и после 20-30г. стригане!
5. ЕС предупреди за балон, а купувача бърза ли бърза
6. БНБ деликатно намекна на банките да се укротят, а купувача бърза да заръфа зелената тревица
7. БГ се стопява с над 50К на година, раждаемостта на историческо дъно, над 2млн пенсионери, които до 10-на години ще освободят стотици жилища, а купувача бърза че свършват
.......
Умната!Last edited by tony1975; 03.02.2018, 19:27.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от пасъм Разгледай мнениеМисля, че BONI е дал добри съвети...
Бих добавил
Виж съседите, близки и в квартала какви са.
Децата ? У-ща и градини наблизо.
С какво ще се отопляваш ?
Къде ще паркираш ?
Колкото за кредитът смятам, че все още е по-добре да се вземе в лева, но ако можеш изчакай да видиш лятото с какво ще заменят Софибора. Е ако получаваш евра тогава е друго. Но просто нямаш на идея колко пари ще ти струва едно местене на евров заем в друга банка. Ако ти се наложи да рефинансираш някога. Взимай с фиксирана лихва, даже на потребителски имаше да скоро 7г фиксиран.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Не го подвеждай човека.
Аз му дадох най добрия съвет,дори и да не ми вярва на мен,може да си отиде при финансов анализатор,който ще го консултира срещу стандартен хонорар какво да направи спрямо пазарните и икономически променливи.
Когато става въпрос за такива решения си струва човек да получи професионално мнение ,а не да чете пророкувания по форумите.
Всеки банкер ще ти каже че взимайки кредит си отвсякъде в блатото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнениеДолното е лично мнение, дано ти е от полза.
1. Лихвите сега са добри и ще са такива още 1-2 години. Ако ти ги вдигнат след това ще ги вдигнат и за нови кредити, така че тогава няма да е по-изгодно. Препоръчвам ти кредит на който лихвения процент се определя като надбавка на юрибор.
2. Цените на апартаментите в София няма да паднат поне до 2020, точно обратното. После дори и да паднат няма да са по-ниски от сега.
3. Ако не ти е спешно можеш не да изчакаш, а просто спокойно да оглеждаш и да търсиш подходящия имот. Не мисля, че за няколко месеца драстично ще скочат цените. Дори да дадеш няколко хиляди повече си заслужава да намериш място, което ти пасва.
4. Не се връзвай на чужди мечти и представи. Един предпочита на село, друг в чужбина, трети под наем и т.н. Ако планираш живота ти поне 10-15 години да се развива устойчиво на едно място мисли за покупка. Ако смяташ да емигрираш до 5 години или да имаш още 3 деца, може би трябва да изчакаш докато ти се стабилизират представите.
5. Ако имаш или планираш малко дете, имай предвид че то ще ти е основен ангажимент доста години. Обърни внимание на детски градини, добри основни училища и добър транспорт в района който избереш. Това ще ти спести хиляди часове, ядове, разходи и т.н.
Не го подвеждай човека.
Аз му дадох най добрия съвет,дори и да не ми вярва на мен,може да си отиде при финансов анализатор,който ще го консултира срещу стандартен хонорар какво да направи спрямо пазарните и икономически променливи.
Когато става въпрос за такива решения си струва човек да получи професионално мнение ,а не да чете пророкувания по форумите.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Мисля, че BONI е дал добри съвети...
Бих добавил
Виж съседите, близки и в квартала какви са.
Децата ? У-ща и градини наблизо.
С какво ще се отопляваш ?
Къде ще паркираш ?
Колкото за кредитът смятам, че все още е по-добре да се вземе в лева, но ако можеш изчакай да видиш лятото с какво ще заменят Софибора. Е ако получаваш евра тогава е друго. Но просто нямаш на идея колко пари ще ти струва едно местене на евров заем в друга банка. Ако ти се наложи да рефинансираш някога. Взимай с фиксирана лихва, даже на потребителски имаше да скоро 7г фиксиран.
- 1 like
Коментар
-
Долното е лично мнение, дано ти е от полза.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение
Колко заделени и колко на кредит, това е много важно!!! Предполагам 80% налични и 20% кредит?
Може би трябва повече да те притеснява ако останете без работа 1-2- или 3 години. Тогава няма да можете да си плащате и главницата....за какви лихви мечтаем? и се притеснявате?!Last edited by IvoP; 03.02.2018, 18:13.
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеДа уточня, че в нашия случай имаме заделени пари, но разбира се ще трябва да се тегли и кредит.
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеНай-вече ме притесняват лихвите по кредитите
Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеЗдравейте, следя от известно време форума и понеже и ние да се чудим дали сме избрали най-лошия момент да купуваме жилище в София или не, бих искал да събера в една тема мненията ви по въпорса. Да уточня, че в нашия случай имаме заделени пари, но разбира се ще трябва да се тегли и кредит. Купуваме с цел живеене, а не инвестиция. Мислите ли, че цените на имотите могат да тръгнат надолу? Предлагане няма никакво, за някакви коптори искат безумни пари. Най-вече ме притесняват лихвите по кредитите, които в момента са супер ниски и да купиш супер скъп имот при ниска лихва и след 1 години лихвите да се скочат, би се получила такава наигравка, че не ми се мисли. Ясно е, че никой не може да предскаже със сигурност какво ще стане, но би ми било полезно да събера мнения. Предварително благодаря!
Ако си направиш консултация с финансов анализатор или специалист по финанси отговора който ще получиш ще бъде отрицателен.
В момента като купувач си в най неизгодна позиция
Купуваш на двойно завишени цени,при изкуствено занижени лихви ,с тенденция за вдигане на цената на кредитния ресурс и съответно още оскъпяване на покупката,насреща си имаш поскъпващи стоки и услуги и ,ръст на заплатите който реално не покрива предходните две тенденции.
Мисли много хубаво.
До една година пазара ще се обърне в друга посока,с колко и до къде ще се види.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvoP Разгледай мнениеЗдравейте, следя от известно време форума и понеже и ние да се чудим дали сме избрали най-лошия момент да купуваме жилище в София или не, бих искал да събера в една тема мненията ви по въпорса. Да уточня, че в нашия случай имаме заделени пари, но разбира се ще трябва да се тегли и кредит. Купуваме с цел живеене, а не инвестиция. Мислите ли, че цените на имотите могат да тръгнат надолу? Предлагане няма никакво, за някакви коптори искат безумни пари. Най-вече ме притесняват лихвите по кредитите, които в момента са супер ниски и да купиш супер скъп имот при ниска лихва и след 1 години лихвите да се скочат, би се получила такава наигравка, че не ми се мисли. Ясно е, че никой не може да предскаже със сигурност какво ще стане, но би ми било полезно да събера мнения. Предварително благодаря!
- 1 like
Коментар
Коментар