Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ипотечен кредит в лева или евро?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Сега е бъдещо , но когато го наследи банката ще го запорира.Бъркам ли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеЗнам за хора, които “изгърмяха” с кредити в швейцарски франкове заради курсовата разлика, не заради лихвата.
Коментар
-
Знам за хора, които “изгърмяха” с кредити в швейцарски франкове заради курсовата разлика, не заради лихвата.
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеСравнението ми с франка е не за валутата , за ,,примамливите, изгодни,, лихви като риск да изтеглиш заем , като после вноската ти се увеличи рязко, поради скок на лихвите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от iivvaa Разгледай мнение
Е за 15 години не можем да си позволим засега, ако ни се вдигнат чувствително доходите, ще намалим срока, но 20 според мен е горе долу приемливо. Лихва 2,15 % на мен ми звучи нереално добре. Поздравления, сигурно обаче и доходите са ви доста добри. Иначе за основния въпрос, получих отговор, убедих се, че в евро наистина е по-разумният избор. Просто един единствен човек от обкръжението ми можа да ми даде съвет, прекия ми ръководител ме накара да се замисля. Никой друг нито разбира, нито се интересува, в банките навсякъде ми обясняват да тегля в лева, в интернет милион различни мнения.
Коментар
-
Сега е бъдещо , но когато го наследи банката ще го запорира.Бъркам ли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеШвейцарският франк е друга работа. За еврото все пак сме вързани и няма изгледи да се “отвържем”, поне за сега.
Last edited by Todor Sabev; 24.01.2018, 18:03.
Коментар
-
О, застраховките живот също се опитах да ги разнищя.. В уникредит излизаше 10 000 лв. само за един човек... в пощенска я добавят към главницата. Аз избрах да е намаляваща, излиза по 3 700 лв. на човек (на вноски). А за любовта, няма как да съм сигурна също, дано да имам късмет.
П.С. Любовта не е до късмет, а до познаване на човека отстреща и пълното съзнание, че той/тя ще се промени. Към по-лошоNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Швейцарският франк е друга работа. За еврото все пак сме вързани и няма изгледи да се “отвържем”, поне за сега.
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеВ бъдеще ще е богат и щастлив не този има активи а този който няма кредити. Относно стабилноста на валутата в която теглиш кредити , колкото е по стабилна толкова повече плащаш в бъдеще. Пример швейцарския франк. При тези ултра ниски лихви, капана е подобен като при франка. Прецени си сама при нова криза ще имаш ли тези доходи и при значителен скок на лихвите ще можеш ли да плащаш много по голяма вноска. Ситуацията е сега е много по зле от 2007 година , глобалния дълг е по голям от тогава . Може би ще купиш на върха. Изчакай няколко месеца апартаментите няма да избягат. нито значително да поскъпнат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
е чак пък бъдещи наследства не може. най малко защото не се знае какво ще има в наследството
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
В банките ти обясняват за кредит в лева точно поради 2 причини:
- една не малка част от служителите им са неграмотни и говорят глуспоти, които някой "началник" им е казал
- напълно са наясно, че като почне ръстът на лихвите (а такъв ще има за 20 години - уверявам те), тези в лева ще растат много по-бързо.
Много лесно можеш да видиш как се е движил Софибор и как Юрибор през годините и какви са им били стойностите (Софито почти винаги е поне 2% над Юрито). Като видиш и че Юрито е отрицателна стойност (но го смятат за 0, т.е. дори да го вдигнат с малко, пак ще си е 0), а Софито е положителна (т.е. всяко повишение ще се отрази директно на кредита ти), пак ще разбереш, че кредит, базиран на юрибор, е по-добрият вариант.
Да, ще имаш разходи от левче на месец за превалутиране, но това е бял кахър, на фона на това, че си направила всичко възможно да бъдеш спокойна. Един съвет - потърси фиксирна лихва поне за първата година (по възможност за 5 или 10, ако не ти искат някаква безумна лихва де), защото това ти е най-тегавият период.
Иначе 20 години е добър срок, дано успеете и по-бързо да го изплатите. Провери си и съпътстващите разходи - много банки искат застраховки Живот, които също оскъпяват кредита, а някои не искат, други пък дори ти покриват задължителната застраховка Имущество. Та не е само до лихва, провери и другите неща около нея.
Успех и дано намерите това, което търсите като дом - никога не съм бил фен на купуването на имоти, но старите хора винаги са казвали - заем се изплаща, наем - не
П.С. А преподавателят ми по финансово право винаги казваше - Колеги, вие си мислите, че се обичате с гаджето си, ама я вкарайте и малко парични отношения помежду си, имайте общ бюджет, пък тогава пак ми кажете колко много се обичате. Че то с парите на мама и тате лесно се прави любов. Поздравления, ако си намерила човека, с който да се обвържеш и финансово
Коментар
-
Имай предвид също ако нещо се обърка като физически длъжник банката може да ти запорира всички активи на твое име , банкови смети, доходи и бъдещи наследства. Съвет не е хубаво всичко да е на твое име ако все пак теглиш кредит. Остави си план Б.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Матю Стокс Разгледай мнениеЕй този бисер ме разсмя! Не знаех, че при влизането в Шенген ще ни превалутират...
Коментар
-
Е за 15 години не можем да си позволим засега, ако ни се вдигнат чувствително доходите, ще намалим срока, но 20 според мен е горе долу приемливо. Лихва 2,15 % на мен ми звучи нереално добре. Поздравления, сигурно обаче и доходите са ви доста добри. Иначе за основния въпрос, получих отговор, убедих се, че в евро наистина е по-разумният избор. Просто един единствен човек от обкръжението ми можа да ми даде съвет, прекия ми ръководител ме накара да се замисля. Никой друг нито разбира, нито се интересува, в банките навсякъде ми обясняват да тегля в лева, в интернет милион различни мнения.
- една не малка част от служителите им са неграмотни и говорят глуспоти, които някой "началник" им е казал
- напълно са наясно, че като почне ръстът на лихвите (а такъв ще има за 20 години - уверявам те), тези в лева ще растат много по-бързо.
Много лесно можеш да видиш как се е движил Софибор и как Юрибор през годините и какви са им били стойностите (Софито почти винаги е поне 2% над Юрито). Като видиш и че Юрито е отрицателна стойност (но го смятат за 0, т.е. дори да го вдигнат с малко, пак ще си е 0), а Софито е положителна (т.е. всяко повишение ще се отрази директно на кредита ти), пак ще разбереш, че кредит, базиран на юрибор, е по-добрият вариант.
Да, ще имаш разходи от левче на месец за превалутиране, но това е бял кахър, на фона на това, че си направила всичко възможно да бъдеш спокойна. Един съвет - потърси фиксирна лихва поне за първата година (по възможност за 5 или 10, ако не ти искат някаква безумна лихва де), защото това ти е най-тегавият период.
Иначе 20 години е добър срок, дано успеете и по-бързо да го изплатите. Провери си и съпътстващите разходи - много банки искат застраховки Живот, които също оскъпяват кредита, а някои не искат, други пък дори ти покриват задължителната застраховка Имущество. Та не е само до лихва, провери и другите неща около нея.
Успех и дано намерите това, което търсите като дом - никога не съм бил фен на купуването на имоти, но старите хора винаги са казвали - заем се изплаща, наем - не
П.С. А преподавателят ми по финансово право винаги казваше - Колеги, вие си мислите, че се обичате с гаджето си, ама я вкарайте и малко парични отношения помежду си, имайте общ бюджет, пък тогава пак ми кажете колко много се обичате. Че то с парите на мама и тате лесно се прави любов. Поздравления, ако си намерила човека, с който да се обвържеш и финансовоNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар