Първоначално изпратено от iivvaa
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ипотечен кредит в лева или евро?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Ми питай, няма лошо, нали атова е форум, но наистина е обща финансова култура сега.
И понеже тук е пълно с "капацитети", да ви кажа, че понеже съм прост, затова в момента съм с лихва от 2,15% по ипотечния ми кредит в евро - дали ще пада още
П.С. Въпросите ти са много и различни, но мисля, че ти стана ясно за основния или греша? Ако имаш други - давай. Един колега ти даваше съвет да не е всичко на твое име - голям смях, ами то и сега банките ти дават възможнист да отгпваряш само с ипотекирания имот, но лихвата е друга Въобще има много тънки моменти, които е хубаво да се изчистят и най-вече да гледаш реалистично на възможностите си да обслужваш кредита в дългосрочен план. Аз лични не бих теглил по-дълъг кредит от 15 години, но това си е мое мнение. 30 години са невероятна цифра - като го изплатиш и ще си на 60 - уау, животът ще е пред теб и ще му се наслждваш....
Успех
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от iivvaa Разгледай мнение
Мерси за съвета. Не знам как въпроси като този са от обща икономическа/финансова култура честно казано, при положение, че става дума за условия на банките. Затова и писах тук. Ако ми беше ясно нямаше да питам.
И понеже тук е пълно с "капацитети", да ви кажа, че понеже съм прост, затова в момента съм с лихва от 2,15% по ипотечния ми кредит в евро - дали ще пада още
П.С. Въпросите ти са много и различни, но мисля, че ти стана ясно за основния или греша? Ако имаш други - давай. Един колега ти даваше съвет да не е всичко на твое име - голям смях, ами то и сега банките ти дават възможнист да отгпваряш само с ипотекирания имот, но лихвата е друга Въобще има много тънки моменти, които е хубаво да се изчистят и най-вече да гледаш реалистично на възможностите си да обслужваш кредита в дългосрочен план. Аз лични не бих теглил по-дълъг кредит от 15 години, но това си е мое мнение. 30 години са невероятна цифра - като го изплатиш и ще си на 60 - уау, животът ще е пред теб и ще му се наслждваш....
УспехNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Имай предвид също ако нещо се обърка като физически длъжник банката може да ти запорира всички активи на твое име , банкови смети доходи и бъдещи наследства. Съвет не е хубаво всичко да е на твое име ако все пак теглиш кредит. Остависи план Б.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Нали и се очаква с минаването към еврото лихвите да паднат още.
- 1 like
Коментар
-
Знам, че няма да избягат, но според мен след няколко месеца няма да има промяна. А и нашите лихви сравнение с тези от европа са по-високи, не ми изглеждат като "капан". Нали и се очаква с минаването към еврото лихвите да паднат още. Аз съм на 30г., за съжаление сега ми дойде моментът за тази стъпка, не ми се чака още.Last edited by Todor Sabev; 24.01.2018, 16:33.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнениеНе е възможно да се хване с точност движението на индексите (респективно лихвите) в дългосрочен план, какъвто най-вероятно ще бъде кредитът. За останалото не виждам някакви чак толкова големи опасения.
По-важно е да прецените до каква степен сте платежоспособна, каква част от доходите отиват за вноската, с какви буфери разполагате при по-негативен сценарий, колко са сигурни доходите Ви и подобни неща.
И Ви поздравявам, че навлизате в такива детайли и искате да направите информиран и обмислен избор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Oфффф, ама кой ви пълни главата с такива глупости, заеби! Пък аз си мислех, че имаш поне обща икономическа/финансова култура.
Не, не значи това, няма банка в правова държава, която ще си позволи подобно нещо и няма да я разкостят после, значи, че е все тая дали ще изтеглиш кредит в лева или евро.
Пример - много народ "клати" борда и го "събаря" от поне 10 години, ама нъцки, бордът не пада и фактически не е възможно да падне, защото теоритично това е кауза пердута - едни датчани го разбраха това след болка в аналната област. Но, разбира се, държава в лицето на Тиквата и Черешаря може всичко и утре може да реши, че ще влезем в еврозоната при курс не 1,95583:1, а 5:1. Това е нещо теоритично възможно (на практика невъзможно) и за което лелеят всички с левови кредити, щото ще искат пак да"еб@т дявола във въздуха" като през 1997. Да, ама не сме 1997, а 2018 и банките са се погрижили са това - т.е. имаш кредит от 100К лева (грубо 50К евро), утре курсът става 5:1 и ти си викаш - ха, набих го на банката, вече дължа само 20К евро, а не 50К евро, хаха, всички са бунаци, особено комшията, който тегли кредит в евро, а аз съм най-умния. Да, ама не - отиваш в банката и разбираш, че кредитът ти автоматично е превалутиран и ти пак си дължиш 50К евро или 250К левчета, ако повече те кефи. Те това е клаузата за превалутиране. Капиш?
Тегли си кредит в евро и не се занимавай с глупости. А че ще ти се качи лихвата, е повече от ясно, защото в момента лихвите са на ол тайм лоу, та е въпрос на време да тръгнат леко нагоре. За имотния пазар няма да правя прогноза, там има други "специалисти"
Кажи, баба, тенк ю и не се занимавай с глупости
Коментар
-
Не е възможно да се хване с точност движението на индексите (респективно лихвите) в дългосрочен план, какъвто най-вероятно ще бъде кредитът. За останалото не виждам някакви чак толкова големи опасения.
По-важно е да прецените до каква степен сте платежоспособна, каква част от доходите отиват за вноската, с какви буфери разполагате при по-негативен сценарий, колко са сигурни доходите Ви и подобни неща.
И Ви поздравявам, че навлизате в такива детайли и искате да направите информиран и обмислен избор.Last edited by Специалист по всичко; 24.01.2018, 16:06.
- 2 Харесвания
Коментар
-
След като има такава клауза, банката ще си превалутира по неин курс, така ли? Не към курса, който ще се приеме при влизането в шенген? Т.е. дори и да е 2 лева за 1 евро, банката може да си превалутира на 1,95583 или по-малко? Чела съм общите условия на банките и там нищо не пише за това превалутиране
Не, не значи това, няма банка в правова държава, която ще си позволи подобно нещо и няма да я разкостят после, значи, че е все тая дали ще изтеглиш кредит в лева или евро.
Пример - много народ "клати" борда и го "събаря" от поне 10 години, ама нъцки, бордът не пада и фактически не е възможно да падне, защото теоритично това е кауза пердута - едни датчани го разбраха това след болка в аналната област. Но, разбира се, държава в лицето на Тиквата и Черешаря може всичко и утре може да реши, че ще влезем в еврозоната при курс не 1,95583:1, а 5:1. Това е нещо теоритично възможно (на практика невъзможно) и за което лелеят всички с левови кредити, щото ще искат пак да"еб@т дявола във въздуха" като през 1997. Да, ама не сме 1997, а 2018 и банките са се погрижили са това - т.е. имаш кредит от 100К лева (грубо 50К евро), утре курсът става 5:1 и ти си викаш - ха, набих го на банката, вече дължа само 20К евро, а не 50К евро, хаха, всички са бунаци, особено комшията, който тегли кредит в евро, а аз съм най-умния. Да, ама не - отиваш в банката и разбираш, че кредитът ти автоматично е превалутиран и ти пак си дължиш 50К евро или 250К левчета, ако повече те кефи. Те това е клаузата за превалутиране. Капиш?
Тегли си кредит в евро и не се занимавай с глупости. А че ще ти се качи лихвата, е повече от ясно, защото в момента лихвите са на ол тайм лоу, та е въпрос на време да тръгнат леко нагоре. За имотния пазар няма да правя прогноза, там има други "специалисти"
Кажи, баба, тенк ю и не се занимавай с глупостиNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеВ бъдеще ще е богат и щастлив не този има активи а този който няма кредити. Относно стабилноста на валутата в която теглиш кредити , колкото е по стабилна толкова повече плащаш в бъдеще. Пример швейцарския франк. При тези ултра ниски лихви, капана е подобен като при франка. Прецени си сама при нова криза ще имаш ли тези доходи и при значителен скок на лихвите ще можеш ли да плащаш много по голяма вноска. Ситуацията е сега е много по зле от 2007 година , глобалния дълг е по голям от тогава . Може би ще купиш на върха. Изчакай няколко месеца апартаментите няма да избягат. нито значително да поскъпнат.
Коментар
-
В бъдеще ще е богат и щастлив не този има активи а този който няма кредити. Относно стабилноста на валутата в която теглиш кредити , колкото е по стабилна толкова повече плащаш в бъдеще. Пример швейцарския франк. При тези ултра ниски лихви, капана е подобен като при франка. Прецени си сама при нова криза ще имаш ли тези доходи и при значителен скок на лихвите ще можеш ли да плащаш много по голяма вноска. Ситуацията е сега е много по зле от 2007 година , глобалния дълг е по голям от тогава . Може би ще купиш на върха. Изчакай няколко месеца апартаментите няма да избягат. нито значително да поскъпнат.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеТази аксиома щеше да е вярна, ако нямаше едно красиво нещо, наречено клауза за превалутиране, която тотално обезсмисля точно изречението, което съм подчертал. А дамата ясно ти е казала основният минус - Софибор (или както там ще се казва в последствие) е в пъти по-волатилен (няма да каба манипулиран) от Юрибор.
Естествено, ако може да си фиксира лихвата за едни 10 години и тази лихва я устройва - да, чудесно, нека тегли кредит в лева, ще избегне превалутирането, ако не може или не я устройва лихвата - евров кредит, за да ѝ е мирна главата. Все пак не тегли кредит за 5 месеца, вероятно за 30 години...
Коментар
-
Първоначално изпратено от centar Разгледай мнениеАко доходът,който получаваш е в лева-левов кредит,ако е в евро-евров кредит.Всичко друго си е спекулация и интерпретация(твоя или на трети лица) за дадени събития в необозримото бъдеще.И не забравяй,че всеки иска да докопа твоите пари.Умната!
Коментар
Коментар