Първоначално изпратено от iivvaa
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ипотечен кредит в лева или евро?
Collapse
X
-
Todor Sabev, благодаря. Понеже сме капарирали апартамента, а и цената му е добра 650евро на квадрат.. няма как да изчакам, банката предлага и фиксирана лихва, 4% за 10 години. Ще поискам вариант с фиксирана лихва.. Изчаквам ги и да уточним точно този риск с обезценката на обезпечението, защото уж ми казаха, че няма как да изискват да се представя допълнително, а пък после гледам, че го пише в общите им условия...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
"... стойността на апартамента ти пада" - това как да го разбираме? Цена да беше, да разбереш, ама...Last edited by Todor Sabev; 30.01.2018, 19:42.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Добре теглиш при ниска лихва. Лихвата се увеличава до толкова че плащаш двойна вноска и стойността апартамента ти пада с 30 процента. Какво правиш. Имай предвид че 2003 година лихвите по ипотечните кредити бяха двуцифрени, а при предишната криза имотите паднаха близо с 50 процента. Само че нещата на глобално ниво сега са по зле.Относно чакането два три месеца.
Коментар
-
Първоначално изпратено от iivvaa Разгледай мнение
Не разбирам защо трябва да чакам честно казано, а и това още малко колко точно е. Ако става дума за години, няма как. И ако изчакам да не стане така, че да трябва да взимам кредит на по-висока лихва и реално да няма смисъл от изчакването. Нали това е идеята, понеже лихвите са ниски, да се тегли кредит сега. А и не мисля, че имотите ще паднат чак толкова. Ние нямаме друг вариант, освен жилищен кредит. Дали ще е в София или друг град е все едно. Пак ще ни трябва кредит, наем няма как да плащаме до безкрай.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеНе искам да бъда нахален , пак ще повторя изчакай малко. Лихвите вече са тръгнали на горе . Лихвите по американските десет годишни облигации от 1.45 процента вече са 2.729 процента. Според мене еуфорията при пазара на акции ще приключи до няколко седмици. Може да попаднеш в ситуация падаща цена на апартамента и по висока вноска поради скок на лихвите. Взимането на кредит е по безрисково ако можеш да върнеш кредита за няколко години.Оттеглянето на ЕЦБ от пазара на облигации вероятно ще увеличи лихвите по евровите кредити и респективно левовите.Точно това се случи при американските облигации , както споменах по горе.Мерака се гаси с пари в твоя случай с кредит.
- 1 like
Коментар
-
Не искам да бъда нахален , пак ще повторя изчакай малко. Лихвите вече са тръгнали на горе . Лихвите по американските десет годишни облигации от 1.45 процента вече са 2.729 процента. Според мене еуфорията при пазара на акции ще приключи до няколко седмици. Може да попаднеш в ситуация падаща цена на апартамента и по висока вноска поради скок на лихвите. Взимането на кредит е по безрисково ако можеш да върнеш кредита за няколко години.Оттеглянето на ЕЦБ от пазара на облигации вероятно ще увеличи лихвите по евровите кредити и респективно левовите.Точно това се случи при американските облигации , както споменах по горе.Мерака се гаси с пари в твоя случай с кредит.
- 1 like
Коментар
-
Ходих в NN, от уника също ми дадоха оферта, от цкб живот също имам оферта. NN ми предложиха много висока застраховка, цкб живот 276 лв на година, за 20 години са 5500 лв. на човек! От уника беше малко по-добра офертата, но се плаща на годишна база и банката не можело да ти гарантира, че ще ти даде ниска лихва. Та съм обикаляла и по застрахователните дружества. Иначе пак казвам, банката която избрах към момента ми предлага намаляваща застраховка спрямо главницата. И съм наясно, че банката не може да ме задължи да имам застраховка живот.
Коментар
-
Първоначално изпратено от iivvaa Разгледай мнениеСупер оферта, нали?
Но пък ако искате да сте модерна - ок! Теглете ипотека и сегиз-тогиз удряйте по Един Кръст да не фалирате вие или банката,но и при двата варианта кредита е изискуем.
Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение
P.S. а по темата тва за "нащо предстоене в Шенген и в Еврозоната" незнам кой то го подшушна ама нема да е тоя век, аз ти гарантирам и по-добре за нас тия услуга ше ни напраят от тая наша простотия. А ако нещо стане с тоя тъп съюз (то и вече става), то ако се отвържем от колониалната бордова система лева ше напрай едни низини и висини след което не ви виждам с евров кредит .......
Мммм незнам кво има повече да говориме щом некой си Горанов и некъв си "ШЕФ на БНБ" казали били дет от тия па нищо не зависи и никой не знае че съществуват освен у тяхното село .... де да ви знам, то вие незнаете къде се намирате и в кой свят живеете ....Last edited by X_Y; 25.01.2018, 12:24.
Коментар
-
Ама вие четете ли? Застраховката на човек излиза по 3700 лв., за 20 години са по 16 лв. грубо на месец, само, че ще бъде намаляваща като процент от главницата. И не е боксониера, ами тристаен апартамент, ново строителство, с акт 16, 106 кв., близо до метро! Супер оферта, нали?Last edited by nradev; 25.01.2018, 11:42.
Коментар
-
Първоначално изпратено от OB4AR Разгледай мнение
1. Вземете си договора, общите условия по застраховката. Вижте премия, застрахователна сума, период.
2. Прегледайте за изключенията в правилата на застраховката.
3. Вижте дали сте страна в договора за застраховка (договорител или ползвател). Ако не сте и застрахователя откаже да плати, вие (наследниците) не може да направите нищо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от iivvaa Разгледай мнениеЗдравейте, нова съм в този форум. Предстои ми да тегля ипотечен кредит, навсякъде по банките ме съветват да е в лева, само че много вяра им нямам.. Заплата ми е в лева. Една от причините, поради които се колебая е индексът euribor, тъй като при него флуктуацията е по-малка, т.е. няма такава опасност чак толкова много да скочи, както евентуално sofibor.. Например последния 3м софибор е 0,015%, а към юли 2014г. е бил 0,785%, т.е. за период от 3г. и половина се е понижил с 0,77 пункта. Последния 3м юрибор е -0,329%, а към 01.07.2014г. е 0,206%, понижил се е с 0,535 пункта. След като по-плавно намалява, съответно и по-плавно ще се покачва юрибор, ако се появи някаква криза, не знам дали правилно разсъждавам? Друго, което ме притеснява относно софибор е, че той ще отпадне, уж тази година, и ще бъде заместен от друг близък индекс, който ще се изчислява не от БНБ, ами от регистриран и лицензиран администратор от ЕС. Ми те могат да сложат по-висок индекс и всички с изтеглени кредити ще увиснат жестоко. От друга страна ни предстои влизане в шенген и преминаване към евро.. В кой от двата варианта поемам валутен риск, ако кредита ми е в лева или евро? Това което са казали Горанов и шефа на БНБ е, че БГ ще премине към еврото на сегашния курс 1,95583, но кой ли знае със сигурност. Благодаря за отделеното време и внимание
Мммм незнам кво има повече да говориме щом некой си Горанов и некъв си "ШЕФ на БНБ" казали били дет от тия па нищо не зависи и никой не знае че съществуват освен у тяхното село .... де да ви знам, то вие незнаете къде се намирате и в кой свят живеете ....Last edited by X_Y; 25.01.2018, 12:24.
Коментар
-
Иначе пак казвам, банката която избрах към момента ми предлага намаляваща застраховка спрямо главницата. И съм наясно, че банката не може да ме задължи да имам застраховка живот.
2. Прегледайте за изключенията в правилата на застраховката.
3. Вижте дали сте страна в договора за застраховка (договорител или ползвател). Ако не сте и застрахователя откаже да плати, вие (наследниците) не може да направите нищо.
- 1 like
Коментар
Коментар