IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
    Ако се опасяваш, че няма да си плащат, прехвърляш партидите на тяхно име и махаш радиаторите. Плаща се само сградна инсталация и за топла вода. Следиш дали си плащат сметките всеки месец. Аз съм махнал радиаторите в една моя панелка и без да пускам никакво допълнително отопление в момента вътре е 19 градуса. В друга моя панелка, дето са се изключили всички от входа, плащам за ток подобни суми като за топлофикация, но за половината жилище. Другата част стои студена. Та затова ти казвам, че панелното строителство като тип сграда, освен , че е подценено, най-здраво и винаги в уредени инфраструктурно райони, има и най-добрият вид отопление. ТЕЦ-а има редица предимства пред всички останали видове отопление, които не ми се изброяват в момента. Предвид тези три качества на този масов тип сгради, възстановяването на пазара ще ги преоткрие за масовия купувач.
    Теца е най добре като комфорт, и аз съм на ТЕЦ в къщи, но ако махна радиаторите, колко горе долу ще е само за сградна инсталация, за да сметна с колко ще ми се намали дохода.

Коментар

• Първоначално изпратено от space-man Разгледай мнение
      С Теца как процедираш? Сметките може и да не ги платят за месеца, а има и изравняване.
      Имам позната която плаща солена сметка сега. Наемателите са били чужденци и са си тръгнали.
      Ако се опасяваш, че няма да си плащат, прехвърляш партидите на тяхно име и махаш радиаторите. Плаща се само сградна инсталация и за топла вода. Следиш дали си плащат сметките всеки месец. Аз съм махнал радиаторите в една моя панелка и без да пускам никакво допълнително отопление в момента вътре е 19 градуса. В друга моя панелка, дето са се изключили всички от входа, плащам за ток подобни суми като за топлофикация, но за половината жилище. Другата част стои студена. Та затова ти казвам, че панелното строителство като тип сграда, освен , че е подценено, най-здраво и винаги в уредени инфраструктурно райони, има и най-добрият вид отопление. ТЕЦ-а има редица предимства пред всички останали видове отопление, които не ми се изброяват в момента. Предвид тези три качества на този масов тип сгради, възстановяването на пазара ще ги преоткрие за масовия купувач.

Коментар

Ти па?! Това което не ти харесва, е най-големия +
        С Теца как процедираш? Сметките може и да не ги платят за месеца, а има и изравняване.
        Имам позната която плаща солена сметка сега. Наемателите са били чужденци и са си тръгнали.

Коментар

Района е добър.Не ми харесва само, че са панели и има тец., а новото строителство излиза по-скъпо и не ми харесва възвращаемостта.
          Ти па?! Това което не ти харесва, е най-големия +

Коментар

В момента за един едностаен в района на Тина Киркова - стандартна панелна гарсониера спокойно можеш да му търсиш 350-400лв. Двустайните около 70м2 гонят 5 стотака. В същото време цените на м2 рядко надскачат 670 юро. Района е перфектен като комуникации, локация и перспективи. Ако имах днес още кеш щях да купя моментално. Догодина цени от 700 евра, ще са екзотика. Форматика се завръща
            Района е добър.Не ми харесва само, че са панели и има тец., а новото строителство излиза по-скъпо и не ми харесва възвращаемостта.

Коментар

Имаш ли представа или опит какъв наем може да се вземе в тези квартали за едностаен или двустаен с приличен ремонт?
              В момента за един едностаен в района на Тина Киркова - стандартна панелна гарсониера спокойно можеш да му търсиш 350-400лв. Двустайните около 70м2 гонят 5 стотака. В същото време цените на м2 рядко надскачат 670 юро. Района е перфектен като комуникации, локация и перспективи. Ако имах днес още кеш щях да купя моментално. Догодина цени от 700 евра, ще са екзотика. Форматика се завръща

Коментар

Като съотношение цена/наем в момента едностаен в Красна поляна и Надежда 1 са едни от най-примамливите предложения. Също едностаен в район Студентски, Витоша или Суха река. Другите са горе долу с приблизително по-слаби съотношения.
                Като цяло наемните нива са твърде приближени във всички квартали отколкото във времето на бума, така, че сега е най-доброто време да се купува в квартали с "по-лоша" /абсурдно за БГ/ репутация , отколкото в набедените за добри.

П.П. Този инвестиционен съвет е породен от филантропия и стремеж към общо благосъстояние, не е препоръка за покупко продажби на НИ, въпреки, че който го послуша може да ме благославя цял живот.
                Имаш ли представа или опит какъв наем може да се вземе в тези квартали за едностаен или двустаен с приличен ремонт?

Коментар

• Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнение
                  Инвестиция в имот има смисъл само ако разполагаш с кеш за покупката.
                  Все ще се избие за 20-25 години.
                  Но с кредит е напълно безсмислено да се купува инвестиционен имот.
                  Много ясно, че за кеш става въпрос и не големи жилища.

Коментар

Предлагам да насочим разговора в по-друга насока.
                    В кой квартал според Вас в София е най изгодно в момента да се купи жилище за отдаване под наем.
                    И за колко години би се изплатила инвестицията спрямо сегашните наемни нива.
                    Като съотношение цена/наем в момента едностаен в Красна поляна и Надежда 1 са едни от най-примамливите предложения. Също едностаен в район Студентски, Витоша или Суха река. Другите са горе долу с приблизително по-слаби съотношения.
                    Като цяло наемните нива са твърде приближени във всички квартали отколкото във времето на бума, така, че сега е най-доброто време да се купува в квартали с "по-лоша" /абсурдно за БГ/ репутация , отколкото в набедените за добри.

П.П. Този инвестиционен съвет е породен от филантропия и стремеж към общо благосъстояние, не е препоръка за покупко продажби на НИ, въпреки, че който го послуша може да ме благославя цял живот.

Коментар

Предлагам да насочим разговора в по-друга насока.
                      В кой квартал според Вас в София е най изгодно в момента да се купи жилище за отдаване под наем.
                      Инвестиция в имот има смисъл само ако разполагаш с кеш за покупката.
                      Все ще се избие за 20-25 години.
                      Но с кредит е напълно безсмислено да се купува инвестиционен имот.
                      Това е валидно за всички квартали.
                      "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                        И за да не съм голословен, ето цифри:
                        Средна цена София Q4 2003 - 875.67 лв./кв. м
                        Средна цена София Q4 2012 - 1440.50 лв./кв. м
                        Инфлация Декември 2003 - Декември 2012 - 60.9%
                        875.67 + 60.9% = 1408.95 лв./кв. м.

И сега за 2005:
                        Средна цена София Q4 2005 - 1285.17 лв./кв. м
                        Инфлация Декември 2005 - Декември 2012 - 45.3%
                        1285.17 + 45.3% = 1867.35 лв./кв. м.

Както се вижда, в реално изражение цените в София в края на 2012-а са доста по-ниски от цените в края на 2005-а и съизмерими с цените в края на 2003-а.

P.S. Данните за цените и инфлацията са от официалния сайт на НСИ.
                        Ако погледнем в НСИ за средна работна заплата за 2003 г. е 300 лв. а за 2012 г. - 770 лв., което още понижава относителните цени на имотите.
                        "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Предлагам да насочим разговора в по-друга насока.

Коментар

• Форсмажор ли? А моят стандарт, моите деца?

Първоначално изпратено от avramcho Разгледай мнение
                            DidoDinev , дано този път Намесата ти действ. да е за Последно
                            не че пречиш.........напротив, помощта ти е неоценима

добре дошЕл си..........понякога

Айфона не върши работа,не плаща наема.........
                            защото хиените като ЛордиеФски не приемат "Форсмажорните" обстоятелства за НЕплащане на наем като основателни
                            НЕ приемам естествено! Моите разходи съм лишил от известни бонвивански изстъпления с цел единствено закупуване и споделяне с квартирантитье на трайните ми активи. Те /активите/ винаги са били скъпи за да бъдат винаги пълни. С моят стандарт и моите деца не мога да правя компромайс заради някой хленчещ непознат настанен в МОИТЕ имотчета, зад гърба на който чакат да се настанят десетки други клетници. Тази година налозите са ориентирани така, че ще се да ползвам за наематели юридически лица, биологическите единици все по-маловажни ще ми стават. Особено пък клошари дебнещи понижения в цените.

Коментар

• по-добре върви Купувай - да не ти стоят мебелите по спирките

Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
                              А, не, аз съм зает да правя Айфона в момента, че и той малко скъп идва, няма да мога да поема строежа...

П.С. Вие май сте от една стая на 4-ти км. всичките, извинявам се, че ви се намесих в темата още веднъж...

DidoDinev , дано този път Намесата ти действ. да е за Последно
                              не че пречиш.........напротив, помощта ти е неоценима

добре дошЕл си..........понякога

Айфона не върши работа,не плаща наема.........
                              защото хиените като ЛордиеФски не приемат "Форсмажорните" обстоятелства за НЕплащане на наем като основателни

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                                Като туриш инфлацията за периода 2005 - 2012, точно ще ти се върже сметката :-). Даже май ще се окаже, че сега е по-евтино. Ръста на доходите за същия период не го и споменавам даже

Ако се вземе под внимание инфлацията, цените в момента са горе-долу като тези в края на 2003-а.
                                И за да не съм голословен, ето цифри:
                                Средна цена София Q4 2003 - 875.67 лв./кв. м
                                Инфлация Декември 2003 - Декември 2012 - 60.9%
                                875.67 + 60.9% = 1408.95 лв./кв. м.

И сега за 2005:
                                Средна цена София Q4 2005 - 1285.17 лв./кв. м
                                Инфлация Декември 2005 - Декември 2012 - 45.3%
                                1285.17 + 45.3% = 1867.35 лв./кв. м.

Както се вижда, в реално изражение цените в София в края на 2012-а са доста по-ниски от цените в края на 2005-а и съизмерими с цените в края на 2003-а.

P.S. Данните за цените и инфлацията са от официалния сайт на НСИ.
                                Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

Working...
                                X