Все пак не мисля че е по страшно от 1929-34 г.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от stdmv Разгледай мнениеКато гледам как наливат пари и отсам и отвъд океана. Мисля че това ще избие в инфлация рано или късно
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениене сме първите ,които се сблъскват със стагфлация така че не сме открили топлата вода . недейте да говорите за това все едно никога не се е случвало. случва се постоянно. няма значение ,че инфлацията е ниска , щом я има значи се вписва перфектно в определението . иначе и досега не са много ясни причините за стагфлацията . някои обвиняват правителставата където се е появила други паричната маса в обръщение . каквото и да е причината/те обаче дано по-бързо се оправим от тази ситуация .
Айде сега ми кажи как нашата инфлацийка се вписва в това определение.Виж колко е била инфлацията в щатите през 70-те,когато имаме класически пример за стагфлация и пак помисли колко е "перфектно".
Паричната маса в обръщение се увеличава в следствие на дейността на правителствата.Никой не "обвинява" паричната маса в обръщение,щото тя не се появява ей така от нищото.Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеДа,точно определение не си давал,но това е цитат от твое писание:"Понеже не си ме чел Фнимателската преди време ще ти припомня, че за да има стагфлация на икономиката трябва да има нулев или близо до него РЪСТ."И понеже застъпваш в него тезата,че за да има стагфлация,трябва да има поне някакъв,макар и минимален,ръст,затова подхванах тази дискусия.За това и тона е коректен,защото с теб може да се води дискусия,а не безсмислен спор.Дори и човек да не е съгласен тезите и изводите ти,не може да не ти отдаде дължимото за положения труд и за това,че спориш с аргументи,а не с епитети.Което,за съжаление, е все по-рядко срещано явление в този форум.
Поздрави.
П.С.За форсмажора си прав,дотолкова доколкото за пръв път света се е сблъскал със стагфлация след силно покачване на цените на петрола.Но не е ли възможно стагфлация да се появи и без такъв външен шок?Този въпрос според мен трябва да си зададем.
П.П.С.Не поддържам тезата,че в България има стагфлация,най-малкото,защото инфлацията ни е много ниска.Интереса ми към явлението ч чисто научен
Поздрави.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеСя остава само да ни обясниш ръста в спестяванията през целия период на спад в икономиката на страната, които са рекордни и "понятието" ти за стагфлация
Чезвам, че окъснях - после ще попрегледам темата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениеколега маранди
не знаете какво е стагфлация . от там и проблемите с определянето на икономическата ситуация в БГ-стан .
стагфлация - период на продължително падане на БВП , увеличаване на безработицата и покачващи се цени (инфлация) . ако някой сега продължава да твърди ,че това нещо го няма в БГ-стан значи съвсем не знае какви ги дрънка .
иначе имотките са съвсем друг сегмент . жалко ,че наспамихме темата малко с икономика .
Чезвам, че окъснях - после ще попрегледам темата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеВсе още в тази дискусия не съм давал определение за стагфлация
Иначе Благодаря за коректния тон!
.
Поздрави.
П.С.За форсмажора си прав,дотолкова доколкото за пръв път света се е сблъскал със стагфлация след силно покачване на цените на петрола.Но не е ли възможно стагфлация да се появи и без такъв външен шок?Този въпрос според мен трябва да си зададем.
П.П.С.Не поддържам тезата,че в България има стагфлация,най-малкото,защото инфлацията ни е много ниска.Интереса ми към явлението ч чисто научен
Поздрави.Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
колега маранди
не знаете какво е стагфлация . от там и проблемите с определянето на икономическата ситуация в БГ-стан .
стагфлация - период на продължително падане на БВП , увеличаване на безработицата и покачващи се цени (инфлация) . ако някой сега продължава да твърди ,че това нещо го няма в БГ-стан значи съвсем не знае какви ги дрънка .
иначе имотките са съвсем друг сегмент . жалко ,че наспамихме темата малко с икономика .
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеЕстествено,че не само там е имало!Но самия факт,че в една държава(и то достатъчно голяма като икономика) имаме в 2 поредни години спад на реалния БВП би трябвало да ни накара да се замислим кое е най-точното определение за стагфлацията.Затова и икономистите в днешно време наблагат на високата безработица(като резултат на свиване на икономическата активност без да се отдава толкова голямо значение дали е 0,малък + или е -) и съпровождащата я инфлация.
Ако,приемем,че твоето определение за стагфлация е вярно,то тогава как би се наричало състояние на икономиката при което имаме реален спад и висока инфлация?
P.S.Стагфлацията е сравнително ново явление и не е достатъчно изследвано,така че,поне според мен,дефиницията и трактовката му търпи дискусии.
Иначе Благодаря за коректния тон!
Привидното изглеждане на случващото се в БГ-стан за стагфлация е така, затова и в прогнозата от 11 показатели, която съм дал още в март месец на пръв поглед изглеждат абсурдни и без никаква връзка помежду си.
Темата е много дълга наистина. Ще се опитам да скицирам някои неща защо се получава така.
От една страна трябва да се слушат политическите послания. Едното от тях беше, че ще се влиза е ЕРМ2. Оттам такива Блондита кат' мИня започват да изследват дали това е възможно и постижимо предвид сроковете, които се декларират чисто технологично.
По памет, ако не се лъжа беше заложено кандидатстването ни за тази година, после се отложи за февруари догодина, а вече и аз не знам за кога понеже политиците внезапно заговориха за Шенген и ЕРМ2 "поизчезна" от посланията.
Та, като се заемам с подобна задачка залагам първо целта, какви са критериите да се достигне и после срока, който е поставен.
Оттам почвам да смятам. Оная прогноза, която съм дал на половин страничка ми е коствала около 20-30 дни в сметки. Доста 'орица ми се хилят, но аз съм Рус и вероятно смятам бавничко.
Тук започва жонглирането с показателите, възможностите и перспективите пред икономиката и декларирания таргет от политиците. Неслучайно се бъзикам, че политиците последни разбират какво ще се случи, защото понякога изказванията са им абсурдни.
Та, преди повече от годинка, когато си играх да смятам перспективите в родната икономика процесите се оказаха силно дефлационни, което предполага и процесите, които съм описвал да се случат ( и те се случиха за съжаление ). После започвам да разсъждавам от гледна точка политическите намерения. На това психолозите му викат емпатия, т.е. способнастта да погледнеш нещата през "другите" очи.
Оттам и тяхната не е никак лесна, защото не разбират процесите и логиката на случващото се и се започва с "натъкмяването" със статистическите данни. Примерно труса в икономиката щеше да бъде доста по-малък, ако БаМкоФф не се беше опитал да скрие дефицита в края на миналата година. Стигна се и до проверки от ЕК за достоверността на данните от родната статистика. Как го направи той, ами не се разплати с бизнеса, което доведе до последващи дисбаланси. После отиваме на критериите за членство, там има изискване за инфлацията, налЕ?
От друга страна в период на дефлация спада икономиката, а това означава, че ще има огромен минус в бюджетните приходи. Как могат да се съберат в подобни условия при условие, че си заявил, че ще караш на балансиран бюджет и няма да повишаваш данъци и осигуровки? Ами, като ръгаш цените нагоре през монополистите за стоките и услугите от първа необходимост, защото ако не го направиш означава да фалираш държавата, щото няма да може да се изплащат заплати, пенсии и прочие и това означава пресрочни избори.
Затова съм казвал в анализи, че местните ( общински бюджети ) ще се издънят първи. Това също мисля, че вече е факт на определени места.
Та, темата е огромна и едва ли ще успеем да изчерпим докато сме живи. Важното е да има хумор и поводи да си казваме по едно "Чиърс".
Поздрави и чезвам за сега!
Ако има и други питанки с удоволствие ще отговоря. При стагфлация трябва да има форс-мажор и то от световен мащаб, т.е. както тогава монополното повишаване в цените на петрола едностранно по решение на ОПЕК. Подобно събитие липсва в БГ-стан и затова постоянно разграничавам нещата, въпреки привидните прилики.Last edited by marandi; 24.11.2010, 11:30.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеА, ти сигурен ли си, че само в УСА се е случило това явление ( стагфлация ) през 70-те години?
Щото, ако не се е случило само там, тогава дай ми относителната тежест на щатската икономика от него време спрямо тази на останалия свят и тогава ще преценим доколко е коректно да се сравнява дефиницията за стагфлация само на база икономическите показатели на една държава.
Поздрави!
П.П. Както ме бъзикаше сладко бебе Начев Русата ми тиква хич не обича "автоматичните" корелации
Демек еди-къде си било така, значи "навсякъде" е било така ...) имаме в 2 поредни години спад на реалния БВП би трябвало да ни накара да се замислим кое е най-точното определение за стагфлацията.Затова и икономистите в днешно време наблагат на високата безработица(като резултат на свиване на икономическата активност без да се отдава толкова голямо значение дали е 0,малък + или е -) и съпровождащата я инфлация.
Ако,приемем,че твоето определение за стагфлация е вярно,то тогава как би се наричало състояние на икономиката при което имаме реален спад и висока инфлация?
P.S.Стагфлацията е сравнително ново явление и не е достатъчно изследвано,така че,поне според мен,дефиницията и трактовката му търпи дискусии.Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеЩе си позволя да не се съглася с теб.Мисля,че допускаш една основна грешка,която допускат много хора,а именно,че стагфлацията предполага нулев или близък до нулата ръст.Класически пример за стагфлация е ситуацията в САЩ през 70-те години, а тогава имаме висока безработица и спад в производството!Затова и повечето съвременни трактовки на стагфлацията я дефинират като икономическо състояние,при което имаме едновременно висока безработица(която се дължи на спад в икономическата активност) и инфлация.
Щото, ако не се е случило само там, тогава дай ми относителната тежест на щатската икономика от него време спрямо тази на останалия свят и тогава ще преценим доколко е коректно да се сравнява дефиницията за стагфлация само на база икономическите показатели на една държава.
Поздрави!
П.П. Както ме бъзикаше сладко бебе Начев Русата ми тиква хич не обича "автоматичните" корелации
Демек еди-къде си било така, значи "навсякъде" е било така ...Last edited by marandi; 24.11.2010, 10:32.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
Понеже не си ме чел Фнимателската преди време ще ти припомня, че за да има стагфлация на икономиката трябва да има нулев или близо до него РЪСТ.Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
Коментар