Първоначално изпратено от all_trader
Разгледай мнение

Не знам дали се усети, но този проблем какво ще се случи с икономиката в БГ-стан го изследвах преди повече от годинка време и го има отрезено в една статия за имотките, които съм писал. Там също коментирам темата стагфлация ( още преди повече от година и накратко съм обяснил защо няма да се случи ).
От една страна казваш, че всичко, което съм описал като процеси е вярно, а накрая ми отричаш крайния извод? Мноу интересно - хихи
Понеже не си ме чел Фнимателската преди време ще ти припомня, че за да има стагфлация на икономиката трябва да има нулев или близо до него РЪСТ.
Аз тоя ръст в икономиката не го виждам вече доста тримесечия да се случва и добре, че промениха методологията на НСИ да вкарат и сивата икономика, че БаМкоФф да ни "успокои", че спада в икономиката е приключил. Т.е. тук ти е първата грешка и то основна - бъркаш ръст и спад.
Втората е, че стагфлация се е случвала досега 1 път като икономическо явление, поне откакто е открито това понятие и ти веднага се набиваш там, но липсва форс-мажора, който да я причини. Ако въобще си изследвал кога се е случило подобно нещо.
Мога да те "замярям" до утре с примери какво включва/изключва т.нар. потребителска кошница и ще изумиш от безумието на методологията им ( като да кажем, че до 2008 г. в нея се включваха само нощувките в хотели 2 звезди, а после добавиха 3 и 4 ). Ся, аз като спинкам само в 4 и 5 дзвИзди излиза, че мен ме отсвирва, така ли? После включваше цените само на 2 марки най-продавани автомобили, а отскоро са "цели" 5? Т'ва обективно ли е? Пак ти казвам, че НСИ измерва политически поръчки, а не реални неща. За тях си има дефлатори по цял свят, ама в БГ-то няма данни за тях и затова като искаш данни за номинален БВП, може да гледаш прогнозни данни, но не и реални, освен ако не те интересуват цифрички от преди най-малко 24 месеца назад.
Относно цените на монополистите ти казах, че правителството няма друг ход освен да ги вдига, както се и вижда, защото в противен случай трябваше да окъпи ДДС-то нагоре + корпоративния данък и плоския, което е непопулярно. Затова привидно бучат, че ще ги "борят", но тайно се сръгват с БаМкоФф колко ще се компенсира приходната част на бюджета, която няма откъде да дойде освен от стоки и услуги от първа необходимост.
За храните пак не си прав, те не са книжни пари, че да ги измерваш с инфлация/дефлация, а по-скоро стокови. Затова и има индекси за инфлация, които изключват fresh foods да кажем.
Като цяло темата е огромна и затова се псувах защо поех този ангажимент като ми е ясно, че ще остана неразбран

П.П. Благодаря за милите думи, които чух по свой адрес, а също и за офертите да сръбнем с някои съфорумци. Винаги съм "отворен" за подобни идеи ( може и да не си лафкаме за икономика хич ) - хихи
Чиърс на бебетата сладки!

Коментар