IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
    О Песко, жив ли си ма?
    От 1908-а лева е девалвиран няколко пъти - как да са поевтинели, има си хас. Ти ще излезеш бая дърто парче, значи си сега на 120-130 години браво! Поне ми се изясни защо пишеш като човек с памук в главата
    На човек не му трябва СОБСТВЕН дом, а място където да живее. Поминък и сигурност - днес тук, утре на 2000км - семейството днес от 2-ма, утре от 5-ма (както се случва при мен в момента). Че аз ако следвам твоята логика трябва да търгувам имоти постоянно предвид нуждите си

Като човек който си цени парите просто пресмятам наем срещу вноска и ми става ясно кое си заслужава. Който иска нека храни банките само заради "гена" да притежава НА ВСЯКА ЦЕНА жилище (който ген всъщност е обикновена народопсихология, и то вредна) - няма проблем, аз не съм луд!
    Това с поминъка за съжаление няма как да се случи в България. Общо взето единствено София и донякъде Варна предлагат някакви що-годе нормални възможности за развитие - имам предвид работа в голяма компания със сравнително висока заплата и възможност за растеж или собствен бизнес с добра печалба. Навсякъде другаде заплатите са мизерни, а възможностите за собствен бизнес - крайно неблагоприятни. Което, разбира се, изобщо не означава, че трябва на всяка цена да си купиш каквото и да е жилище в София или Варна - вадиш калкулатора и смяташ. Все още животът под наем е в пъти по-изгоден от покупката. И, моля ви, не ми илизайте с аргумента "собственото можеш да си го направиш както ти харесва". За да направиш един обикновен двустаен "както ти харесва", без никакви компромиси, ще ти трябват като краен минимум 20 000 Евро. Обикновеният ипотекар, изрязал се про примера на Winner с кредит за 100% от стойността на жилището, няма и 5 000 Евро за ремонт и обзавеждане и се започва едно 10-годишно ходене по мъките. За начало се слагат най-евтините плочки, най-тънкият ламинат, купуват се най-евтините мебели или се събират от познати и роднини, слагат се най-калпавите електроуреди - накратко апртаментът изглежда точно като стандартен апартамент за отдаване под наем. И всичко това с идеята, че като посъберем пари, ще го оправяме - и така апартаментът "се оправя" в продължение на 10-20 години.
    Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• не ви ли омръзнаха тези имото да ги дъвчете и без това са толкова грозни сградите в бг

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
        Не можах да ти схвана идеята, как предлагаш да се сравняват цените на имотите Явно дядо ми е бил по-умен.
        И приемаш тезата на investor77 че ако не бил купил 2008ма ще е с 20 хиляди напред, но за 1998 вече имаш резерви.
        през 1908 живота и цените на стоки и услуги е бил един, през 1998 друг, а през 2010 е трети. Все едно да те питам ти защо не си купил имот през 1908г при положение, че са били толкова изгодни, ще е безсмислен такъв въпрос. т.е. не е правилно да го зададеш и защо не е купил някой преди 12 години, защото тогава е бил примерно малолетен. Отделно, професии като ИТ специалисти 1908год. е нямало, тогава е имало коняри, а сега няма (изкл. конните бази). Не са съпоставими нещата. И да приемам тезата на investor77, защото през последните три години, той е взимал лихви от банката, а хората с ипотеки са му я плащали, кой е изкарал/спестил повече пари?
        Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от No money, no credit Разгледай мнение
          Ами дядо ти може да е бил по-умен от теб и по-добре платен, някои хора взимат по 50 000 месечен доход в чужбина, на тях ще им трябва 2 месеца да си купят кими в БГ. Освен това дядо ти не е плащал хиляди месечни такси за i-net, GSM, кабелна телевизия застраховка ГО и т.н. Не може да сравняваш живота тогава и живота сега. Тогава газената лампа колко е струвала и сега колко струва? Много плоски сравнения правиш.
          Не можах да ти схвана идеята, как предлагаш да се сравняват цените на имотите Явно дядо ми е бил по-умен.
          И приемаш тезата на investor77 че ако не бил купил 2008ма ще е с 20 хиляди напред, но за 1998 вече имаш резерви.

Коментар

На прадядо ми през 30те са били необходими 2 години гурбет да си построи къща, а на мен сега 5 години. Сам си прецени дали е поскъпнал имота.
            Второ отговора се съдържа във вапроса ти. По-добре ли е да къташ няколко пъти девалвирани пари от това да си имаш дом???
            Ами дядо ти може да е бил по-умен от теб и по-добре платен, някои хора взимат по 50 000 месечен доход в чужбина, на тях ще им трябва 2 месеца да си купят кими в БГ. Освен това дядо ти не е плащал хиляди месечни такси за i-net, GSM, кабелна телевизия застраховка ГО и т.н. Не може да сравняваш живота тогава и живота сега. Тогава газената лампа колко е струвала и сега колко струва? Много плоски сравнения правиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
              От 1908-а лева е девалвиран няколко пъти - как да са поевтинели, има си хас.
              jamie не знам защо ти отговарям, ама нали затуй е форума, да помага на слабите и глупавите
              Първо ако си забелязал цената на имота се определя с реални измерители, като годишен доход, брой наеми, ако щеш и като килограми агнешко. На прадядо ми през 30те са били необходими 2 години гурбет да си построи къща, а на мен сега 5 години. Сам си прецени дали е поскъпнал имота.
              Второ отговора се съдържа във вапроса ти. По-добре ли е да къташ няколко пъти девалвирани пари от това да си имаш дом???

Коментар

• Първоначално изпратено от No money, no credit Разгледай мнение
                Изсказвания от рода: "ако беше купил 1998 щеше да си поне 50 000 Е напред " не са коректни, защото човек на може да е бил млад например първи курс студент или войник и да не е имал реалната възможност да изкара пари с труда си. Също така спомена, че хората имат нужда, как така българина имаше масова нужда да купува имоти на върха през 2006-2008год,? Според мен не е имал чак такава нужда, а е било модерно. Модерно да си купиш нов апартамент, модерно да покажеш на хората, че можеш да си позволиш да вземеш кредит, модерно да се занимаваш с майстори и да си мазохист да им плащаш, а те да те мотат. Всичко беше мода, която вече отминава, разбира се имоти ще се купуват и продават, но вече от истинските хора, които имат нужда.
                Не само че беше модерно, а имаше и няколко мита за НИ, които ги правеха много атрактивни:

1. Цените на НИ ще растат винаги с темп по-висок от този на инфлацията. Който не купи сега след две години ще купи двойно.

2. Доходите ще продължават да растат с по 20% на година. Ще взема голям кредит сега, а после ще надвнасям и ще върна кредита по-бързо от предвидените 25-30 години.

3. Инфлацията е 12-15%, а лихвата по кредита само 7-8% - прецакал съм банката (това е най-забавното)

4. На Запад (основно САЩ) всички хора живеят на кредит и при нас съвсем скоро ще е така. Няма нищо лошо да тегля една ипотека за 30 години. (С малката разлика, че в САЩ като ти вземат имота отношенията ти с банката приключват, а у нас ако продажбата не покрие кредита продължаваш да плащаш).

Много хора са ми ги казвали тези неща до 2008-а и само ми затвърждаваха мнението да не ходя със стадото (да си купя апартамент) а в обратната посока (да живея под наем).

Коментар

.......
                  Горе долу следя имотите в родата от 1908ма, а не от 1998ма и забелязвам, че не са поевтинели. Човек трябва да си има дом където има поминък и сигурност, а такива поскъпват.
                  ..............
                  Това е много ценна информация - би ли я споделил с нас?
                  Или поне част.
                  И аз имам подобни "фамилни" наблюдения - дядо ми купува 1930 г. двуфамилна къща с 1 декар двор в центъра (до църквата) на околийски град за 100.000 тогавашни лева.
                  remember remember the fifth of november

Коментар

marandi, кво са прайш на ударен,като че ли не ги дъвчем от 5 години тез имоти и не знаеш какво ми е мнението? Горе долу следя имотите в родата от 1908ма, а не от 1998ма и забелязвам, че не са поевтинели. Човек трябва да си има дом където има поминък и сигурност, а такива поскъпват. Това, че investor77 не си е купил на върха си е негово решение, но вероятно не е имал и нужда.
                    Разликата между нас е че не давам инвестиционни съвети, а само споделям моя опит
                    О Песко, жив ли си ма?
                    От 1908-а лева е девалвиран няколко пъти - как да са поевтинели, има си хас. Ти ще излезеш бая дърто парче, значи си сега на 120-130 години браво! Поне ми се изясни защо пишеш като човек с памук в главата
                    На човек не му трябва СОБСТВЕН дом, а място където да живее. Поминък и сигурност - днес тук, утре на 2000км - семейството днес от 2-ма, утре от 5-ма (както се случва при мен в момента). Че аз ако следвам твоята логика трябва да търгувам имоти постоянно предвид нуждите си

Като човек който си цени парите просто пресмятам наем срещу вноска и ми става ясно кое си заслужава. Който иска нека храни банките само заради "гена" да притежава НА ВСЯКА ЦЕНА жилище (който ген всъщност е обикновена народопсихология, и то вредна) - няма проблем, аз не съм луд!

Коментар

• Изсказвания от рода: "ако беше купил 1998 щеше да си поне 50 000 Е напред " не са коректни, защото човек на може да е бил млад например първи курс студент или войник и да не е имал реалната възможност да изкара пари с труда си. Също така спомена, че хората имат нужда, как така българина имаше масова нужда да купува имоти на върха през 2006-2008год,? Според мен не е имал чак такава нужда, а е било модерно. Модерно да си купиш нов апартамент, модерно да покажеш на хората, че можеш да си позволиш да вземеш кредит, модерно да се занимаваш с майстори и да си мазохист да им плащаш, а те да те мотат. Всичко беше мода, която вече отминава, разбира се имоти ще се купуват и продават, но вече от истинските хора, които имат нужда.

Коментар

• marandi, кво са прайш на ударен,като че ли не ги дъвчем от 5 години тез имоти и не знаеш какво ми е мнението? Горе долу следя имотите в родата от 1908ма, а не от 1998ма и забелязвам, че не са поевтинели. Човек трябва да си има дом където има поминък и сигурност, а такива поскъпват. Това, че investor77 не си е купил на върха си е негово решение, но вероятно не е имал и нужда.
                        Разликата между нас е че не давам инвестиционни съвети, а само споделям моя опит

Коментар

Пък ако беше купил 1998 щеше да си поне 50 000 Е напред
                          Аман от разбирачи и аналитици постфактум. Никой не те бие по главата да купуваш нали!
                          Точно така, ако бях купил през 1998-а можеше и сповече от 50 000 да съм напред. проблема е, че тогава нямах възможност да купя.

И да, разбирач съм, но не само постфактум
                          Защото когато познатите ми купуваха през 2008-а имах повече пари от тях, но не се хвърлих на някоя хубава ипотечка баш на върха на балона. Предпочетох да прибера малко лихвички от банката вместо аз да плащам лихви на банката....

П.П. Благодаря за подкрепата, мастър Маранди

Коментар

Аман от разбирачи и аналитици постфактум. Никой не те бие по главата да купуваш нали!
                            вЯско,

предполагам от така написаното, че специалиста по НИ от 1998 г. насам си бил ти, но ние не сме разбрали?

Тоже не е приятно да вадиш 2 изречения на чиляка от целия му пост, който е прилично систематизиран и си извежда някаква теза. Демек, ще манипулираш ли - ко шъ прайш - сподели?

Трето, ти не беше ли някакво бачкерче по чужбина, на което му се случиха наследствени имотки за алъш-вериш + тези на жената от Варна и на база наследствената маса ли стана спецовец, щотоу се случи по случайност У Варна. Ами, ако беше от Каспичан, същия "спец" ли щеше да си?

Винеров определено шпреха простотии, чак аз се изненадвам ( предвид класата му ), но обикновено нервите са свързани с бизнес-перспективата или както казва моя бати: "Когато мизерията влезе през прозореца - добрите обноски излизат през вратата."

Чиърс,

съвсем добронамерено се намесих, иначе моята прогноза отдавна съм я дал, даже писмено, че после да не кажат, че нямало дати там, ааа - ууу ...

Наздраве!
                            Last edited by marandi; 08.08.2010, 05:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от investor77 Разгледай мнение
                              Е, извинявай, обаче аз мога да смятам и 30% по-малко в сравнение с 2008-а са си съвсем прилична сума пари. ..... Да, повечето не смятат колко са се минали, защото вече няма смисъл, връщане назад няма. Това обаче не променя нещата - сега щяха да са с 20-25 000 Е напред...

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                                През 2006-2008 повечето ми клиенти купуваха апартаменти до 60 000 € със 100% кредит. Правеха си сметката според това, колко могат да плащат месечно. Не скачаха на 100 000 € - можеха да ги вземат с нарисуван доход, но нямаше да могат да ги плащат. Много от тях разполагаха с налични поне 20%, но предпочитаха да вземат кредит за цялата сума и да си имат някакви пари за всеки случай. Нито един от тези хора не е закъсал, с много от тях се срещам и си говорим. Повечето работят на заплата. Гледат си работата, плащат си вноските и си живеят в жилищата. Никой не се е затръшкал да смята колко е щял да спести ако е купил сега, а не тогава, колко е щял да плаща за наем, какви щяли да били лихвите, ами след още 5 години какви ще са цените, доходите и т.н. Такива сметки са изначално погрешни заради многото неизвестни в тях. Моментът за покупка винаги е „сега” – въпрос на възможности към конкретния момент. Имало е възможност да купят имот, без да дават свои пари – възползвали са се. Сега вече не може.
                                Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                                Вие, уважаеми, вероятно не сте женен, щом изповядвате пренебрежително отношение към нематериалните ползи от семейния уют. Мъж, който вместо да осигури на семейството си максимален комфорт и домашни удобства, а вместо това си смята левчетата, които ще икономиса, не е никакъв мъж, ами си е най-обикновен мухльо. Няма никакво значение колко време прекарва семейството у дома. Ти можеш да работиш и по 20 часа, но жена ти и децата трябва да се чувстват добре. Това е положението. Дано не съм те отказал от семейния живот, ако още си ерген. Умната!
                                Мастър Винеров, по принцип си от умерените, но тук си се изказал като типичен брокер - купувайте по всяко време и на всяка цена и не му правете сметка колко сте се минали, защото няма смисъл.

Е, извинявай, обаче аз мога да смятам и 30% по-малко в сравнение с 2008-а са си съвсем прилична сума пари. И по-добре да съм мухльо без собствен апартамент отколкото мухльо, дето жена му го е натиснала да купят някоя забутана панелка или невероятните 2-3 кутиики с 20% общи части ново строителство (на шпакловка и замазка) на 70-90 000Е в заветния "престижен" квартал. Такива познавам много. Да, повечето не смятат колко са се минали, защото вече няма смисъл, връщане назад няма. Това обаче не променя нещата - сега щяха да са с 20-25 000 Е напред...

Коментар

Working...
                                X