Първоначално изпратено от all_trader2
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Уилям и Кейт ще живеят под наем след сватбата
Принц Уилям и неговата съпруга Кейт са решили да започнат семейния си живот в луксозен дом под наем в северната част на Уелс.
Решението, макар и да приближава височайшето семейство до средната класа, никак не срещна одобрението на анализаторите на пазара на имоти.....
от профит.бг
Ама на принца щом са му скъпи имотите в Англия да го поканиме в БГ!!! Ше го уредиме с апартаментче в Манастирски ливади, примерно. Тънка лайсна
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнениеДа, може и така да се сметне, но инфлацията не е основен ценообразуващ фактор при имотите. Връзка между цените и инфлацията може да се гледа само в по-дълги периоди – примерно 10 години. И пак не е особено точно, тъй като имотният пазар е тромав и инертен, реагира със закъснения, презастрахова се, влияе се от политически промени и т.н. А
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнениеДа, може и така да се сметне, но инфлацията не е основен ценообразуващ фактор при имотите. Връзка между цените и инфлацията може да се гледа само в по-дълги периоди – примерно 10 години. И пак не е особено точно, тъй като имотният пазар е тромав и инертен, реагира със закъснения, презастрахова се, влияе се от политически промени и т.н. Ако се погледне един период от 13 години (предната криза от 1998) примерно във Варна през Q1 1998 г. НСИ показва цена 470 лв., а за Q1 2011 – 1495 лв. Трикратно увеличение на имотите, а инфлацията за периода е само 106,5%. В същото време обаче от Q1 1998 до Q1 2003 цените си стоят почти без промени, а инфлацията за тези 5 години е 28,6%.
Като цяло цените на имотите изпреварват инфлацията, но това е защото включват и множество други фактори.
За мен беше важно да видя кога ще се обере „надценката” от кредитния юруш и дали ще се получи малко йо-йо ефект. Засега не смятам, че повишението с 1,9% е някакъв безспорен сигнал за ъп, въпреки инфлацията, която вече е факт. По-скоро сме пак в период, когато цените на имотите ще изостават от инфлацията. Колко време ще е така не знам. Може пак да отиде 5 години.
Данните на НСИ вършат работа за един по-общ поглед върху целия пазар. Аз предпочитам тези на Райфайзен по практични съображения – дават ми възможност да ги сверявам с някои собствени „маркери” и така са ми по-полезни. Дяволчето е в детайлите, както винаги.
Приликите между периодите 1998-2003 и 2011-20хх(в криза, след криза, още не е ясно, за мен все още в) са в движението на цените. Но има една голяма разлика, която не споменаваш - демографските процеси и състава на населението в БГ.
Да, пазара на имоти е много тромав и инертен, но все пак след време и със закъснение си поема вярната посока. За сметка на това, демографските процеси, такива дълбоки каквито са в БГ са почти необратими. Каква част от населението и колко са били хората между 24 и 40 г през 2003 и 2011? Каква част са българи и каква цигани? И с този необратим процес какво ще е след 10-20 г?
Вчера ли беше, онзиден ли беше гледах по тв-то как някакви цигани копаха коритото на владайска река мисля беше и къртиха бетонното корито в самата София - и няма никаква реакция от страна на властите - ама това вече е много друга тема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеНе ми е много ясно защо приемаш за достоверни данните на Райфайзен Имоти, а тези на НСИ - не, но това си е твоя работа. Аз предпочитам НСИ. Но при всички положения данните на Райфайзен не включват инфлацията. Инфлацията от март 2006 до март 2011 е 33.5%. Тоест, щом индексът на Райфайзен през Q1 2006 е бил 234, през Q1 2011 би трябвало да бъде 312, ако смятаме, че цените на жилищата са следвали единствено темпа на инфлацията. Вижда се обаче, че коефициентът на Райфайзен е 285, тоест доста по-нисък. Реално цените в момента са на нивото на Q2 2004 плюс инфлацията - Индекс 188 плюс 53.6% инфлация (според НСИ) прави 289, тоест много близо до индекса на Райфайзен, който е 285 за Q1 2011. Между другото, ако направиш съпоставка с цените според НСИ, те показват абсолютно същото - цените в момента са на нивата от средата на 2004-а плюс инфлацията за периода.
Или,казано накратко - цените в момента са на равнището от 2006 в номинално изражение и на равнището от 2004 в реално изражение.
Като цяло цените на имотите изпреварват инфлацията, но това е защото включват и множество други фактори.
За мен беше важно да видя кога ще се обере „надценката” от кредитния юруш и дали ще се получи малко йо-йо ефект. Засега не смятам, че повишението с 1,9% е някакъв безспорен сигнал за ъп, въпреки инфлацията, която вече е факт. По-скоро сме пак в период, когато цените на имотите ще изостават от инфлацията. Колко време ще е така не знам. Може пак да отиде 5 години.
Данните на НСИ вършат работа за един по-общ поглед върху целия пазар. Аз предпочитам тези на Райфайзен по практични съображения – дават ми възможност да ги сверявам с някои собствени „маркери” и така са ми по-полезни. Дяволчето е в детайлите, както винаги.Last edited by winner; 30.04.2011, 16:36.
Коментар
-
Здравейте, много се радвам че старите съфорумци все пак са тук и четат и от време на времи пишат. Може ли някой да даде прогноза за развитието на НИ в рамките на 12-18 месеца. Аз мислех че спада ще е по главоломен, не че е малък 40% си е сериозен, но дали ще засили или намали темпа ми е по-интересно.Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение"Чиърс" е ясно, ама какво е това "хихи"? Ако ще спираш да пишеш - спирай! И аз така няколко пъти спирах цигарите и пак ги почвах поради "простащината, която е превзела ...." и други подобни "сериозни" причини. Просто ми се пуши, а вече съм свикнал да правя само неща, които ми се правят. Все едно да взема да се вържа на некролозите, които са отпечатани на кутията и да спра пушенето щото някакъв гей така е решил и ми напечатал с големи букви мнението си под формата на лозунги. Чел съм как спориш до последно за всякакви глупости в тоя форум с кого ли не, така че тия оправдания с "простащината, която е превзела форума" и "личните нападки" не минават. Бях ти написал и преди - това, че прогнозите не излязли на 100% - голям праз! Нали не работиш като врачка? Не дължиш обяснения на никого. Все пак си застраховател, а темата е за имоти. 50% точност е много добър резултат в тая материя.
Бях ти казал преди година, че цените ще спрат на ниво 2006 преди кредитния бум. Тази прогноза не ми е струвала нито труд, нито дни, седмици и месеци анализи (ако не броим 16 години в бранша). Ето ти малко графики (по-специално варненската) http://www.investor.bg/news/article/116044/122.html
За София - същото, ама след 6 месеца, поради специфичните особености на аборигенния манталитет. Приеми го за нова прогноза. Ако по Коледа не се обърне палачинката и в столицата, приемам подигравки най-всякакви.
Уточнение: смятам за приблизително достоверни само анализите на Райфайзен. Цифрите на НСИ, Адрес и BGP не ме интересуват.
Айде чиърс!
Или,казано накратко - цените в момента са на равнището от 2006 в номинално изражение и на равнището от 2004 в реално изражение.Last edited by Crux; 30.04.2011, 12:20.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение50% точност е много добър резултат в тая материя.
По-добре хвърляй чоп.
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto Разгледай мнениеПоздравления Маранди!
Аз съм на мнение, че сериозните хора взеха в предвид твоите прогнози и сега берат плодовете на умните си действия. Според мен и ти не си остнал невъзнаграден (не само финикийско) с такива прогнози.
Форумите са един от малкото начини да се избегне безогледната манипулация на масмедиите! за това и напоследък доста пострадаха от към качество
и бизнесите фалират
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеОбещаното ми към сладко бебе РедБГ:
Моята последна статия
http://marandi.blog.bg/biznes/2011/0...statiia.737820
П.П. Мисля, че дължа обяснение.
Не пиша повече в този форум, поради простащината, която го превзе и ................
Всичко това коства много труд и е доста уморително, отнема много часове, дни и седмици за анализиране.
Чиърс на бебетата сладки - хихи
Бях ти казал преди година, че цените ще спрат на ниво 2006 преди кредитния бум. Тази прогноза не ми е струвала нито труд, нито дни, седмици и месеци анализи (ако не броим 16 години в бранша). Ето ти малко графики (по-специално варненската) http://www.investor.bg/news/article/116044/122.html
За София - същото, ама след 6 месеца, поради специфичните особености на аборигенния манталитет. Приеми го за нова прогноза. Ако по Коледа не се обърне палачинката и в столицата, приемам подигравки най-всякакви.
Уточнение: смятам за приблизително достоверни само анализите на Райфайзен. Цифрите на НСИ, Адрес и BGP не ме интересуват.
Айде чиърс!
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеНе пиша повече в този форум, поради простащината, която го превзе и нулевата реакция от страна на модератори и собственици. Landlord31, Onufri & Zashtoncho преляха чашата с личните си нападки и тъпни по мой адрес.
Първоначално изпратено от steppenwolf Разгледай мнениеНивото на форума много спадна напоследък. Нищо интересно не се пише освен някакви злобни закачки и мерене на пи.ки. Ако се местиш някъде на друго място пиши и ние да знае. Така стана и с имоти.нет.
Коментар
-
много изпаднала тази тема, бре. Ама така е, като ги няма Маранди и Джоан да си хортуват Хайде сега един коз за застъпниците на ъп-а:
Юрдечка Пъдпъдъкова: през 2008 г. в София са родени два пъти повече деца в сравнение с предходната 2007 г. През 2009 г. раждаемостта също е висока.
Аз разбира се вярвам безрезервно на другарката Пъдпъдъкова и на любимата Партия, която води нашият победен строй и ни най-малко не се съмнявам в достоверността на тези данни, нищо че няма цифри, и нищо, че са казани от даскалица по руски, при това компир Разбира се вярвам и на Свети Бойко, нищо че е проЗ пожарникар и вЕрвам, че ще ни оправи, поне 2 пъти, без да се огащваме И изобщо не вярвам, че София е има-няма 1,3 милки - това са гнузни комунистически лъжи, завещани ни още от баща му на Станишев, който ръфаше луканка, докато аз ядях филии с мас, щото малкия СерГей беше изял всичката луканка по всички земни кълбета. София е минимум 3-3,5 милиона с тенденция да расте. Ъп на имотите, ъп, ъп, ъпNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеОбещаното ми към сладко бебе РедБГ:
Моята последна статия
Не пиша повече в този форум, поради простащината, която го превзе и нулевата реакция от страна на модератори и собственици. Landlord31, Onufri & Zashtoncho преляха чашата с личните си нападки и тъпни по мой адрес.
Качеството на моите прогнози се вижда за следилите форума в последните 2-3 години, когато реших да се намеся. Почувствах се длъжен да спра безумието при имотите в България и дори си позволих "нахалството" да предвидя, че в Q3 на 2008 година, че ще се обърне тренда и всичко случващо се досега.
Всичко това коства много труд и е доста уморително, отнема много часове, дни и седмици за анализиране.
За съжаление от сериозен форум с достойни и грамотни опоненти, собствениците на сайта са решили да правят поредната чалга-версия с цел запазване на спадащи продажби. При подобен фарс не виждам място за себе си тук.
За тия години открих страхотни приятели и съм благодарен! Срещнах и страхотна подкрепа, която ме караше да продължавам въпреки дискомфорта, който изпитвах в немалко моменти, породен от "доброжелатели".
Бъдете здрави и вие си знаете ....
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
Ще ни липсваш!!!
Жив и Здрав и Много Щастие и Успехи!!!remember remember the fifth of november
Коментар
-
Моята последна статия
Не пиша повече в този форум, поради простащината, която го превзе и нулевата реакция от страна на модератори и собственици. Landlord31, Onufri & Zashtoncho преляха чашата с личните си нападки и тъпни по мой адрес.
Качеството на моите прогнози се вижда за следилите форума в последните 2-3 години, когато реших да се намеся. Почувствах се длъжен да спра безумието при имотите в България и дори си позволих "нахалството" да предвидя, че в Q3 на 2008 година, че ще се обърне тренда и всичко случващо се досега.
За съжаление от сериозен форум с достойни и грамотни опоненти, собствениците на сайта са решили да правят поредната чалга-версия с цел запазване на спадащи продажби. При подобен фарс не виждам място за себе си тук.
За тия години открих страхотни приятели и съм благодарен! Срещнах и страхотна подкрепа, която ме караше да продължавам въпреки дискомфорта, който изпитвах в немалко моменти, породен от "доброжелатели".
Аз съм на мнение, че сериозните хора взеха в предвид твоите прогнози и сега берат плодовете на умните си действия. Според мен и ти не си остнал невъзнаграден (не само финикийско) с такива прогнози.
Форумите са един от малкото начини да се избегне безогледната манипулация на масмедиите! за това и напоследък доста пострадаха от към качество
Коментар
Коментар