IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
    Първоначално изпратено от steppenwolf Разгледай мнение
    Какво ненормално виждаш. Имаш официална инфлация от 5% а неофициална 6-7%. Всеки депозит под този процент е ненормален. Аз на пазара не виждам лихви повече от 7%. Ненормалността беше 2008 когато лихвите по депозитите бяха по ниски от инфлацията. Кой глупак ще спестява, ако покупателната способност на парите му ще намалява. Кажете ми как си го представяте това ?
    А кой глупак ще си купи нещо,чиято цена пада?
    Не разбирам иронията. Ще го купи някой дето очаква да се качи. Проблема на трейдъра е че не знае какво иска.

Коментар

• Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение
      ''Какво ненормално виждаш. Имаш официална инфлация от 5% а неофициална 6-7%. Всеки депозит под този процент е ненормален. Аз на пазара не виждам лихви повече от 7%. Ненормалността беше 2008 когато лихвите по депозитите бяха по ниски от инфлацията. Кой глупак ще спестява, ако покупателната способност на парите му ще намалява. Кажете ми как си го представяте това ''-е това е глупаво изказване.в цял свят ,в дългосрочен план нивата на лихвите винаги са били под инфлацията.
      Дай едни графики на инфлацията и лихвите от 1900 г насам да видим дали е така. А експериментите последните няколко десетилетия видяхме докъде доведоха. Няма как да харчиш повече отколкото произвеждаш. Глупаците рано или късно свършват. Този модел не е устойчив.

Коментар

• Малко допълване, това че има подпочвени води , не е лошо , а напротив.
        Липсата на подпочвени води( и падането на нивото им под определени граници) е единият сигнал за сеизмолозите , че ще има бъдещо събитие ,едното обяснението е че водата е отишла да запълва пукнатини( е обяснение което вълнува сеизмолозите де, ако не е валяло от много време , разбира се че е намалее нивото на в някакви граници и с темп)
        Другите са вече сондажните проби , взимат съответните скали и ги изследват за микро-пукнатини ( теория на фракталите ) , и всякакви други свойства(примерно електромагнитни и т.н. ).
        Както каза Моранди различните вълни по различен начин влияят ( и разбира се как ще разпространят, в едни почви и платове по различна скорост ще се разпространят и под различен ъгъл , от една колко нови вторични ще станат и т.н.)
        Примера които много ми се наби очите при курсовете по сеизмология беше земетресението в Измир . Едни и същи тип блокове , един и същ материал, един и същ изпълнител и по едно и също време строени 10 на брой един до друг спазени всичките противосеизмични изисквания . Снимано от горе, първите три ги няма ,3-тият му няма нищо(последвалите изследвания и взети проби показват същото , че все едно за него е нямало земетресение) , 4-тият полуразрушен , 5, 6 и 7 пак ги няма , до 9 полуразрушени ( пред бутване) 10 пак нищо му няма.
        Причината , че под едните има различен вид скални образувания и някакъв вид пясъчен слои( слоя е бил много тънък - най дебелият участък е бил 10 метра дебелина, а вече за дълбочината не мога да се сетя) и там се е получил резонанс (в един момент до 0.6G отрицателно ускорение са имали разрушените блокове ) а под другите е нямало .Просто по начина на протичане на земетресението е невъзможно да се предвидят тези ефекти ( разпространението на вълните става по уникален начин , ще видя дали не мога да намеря линк да видите за какво става дума при умален размер ).
        Лек и успешен ден на всички

Коментар

• Брях, че ноу въпроси сте повдигнали, бря - хихи
          ---------------------------------------------------------
          Относно земетръсите, т'ва са си вълни и имат харектеристики. После зависи от къде и как идва като дълбочина и разстояние и за колко време ще трае. Демек "генератора" на напрежение къде.

После всяка конструкция "различно" ще я посрещне, демек всяка сграда ще се "държи" различно при едно и също събитие според вида й и разположението. Та, подхода тряя да е индивидуален, когато се коментира,а подобни събития се случват "внезапно". Демек, кой може да гарантира къде той и близките му ще се намират по това време?
          ---------------------------------------------------------------------
          Като цяло Софето не става за "тежко" показно строителство, а пази Боже и с метро, поради причините, които някои колеги са посочили. На разлом е, почвите са гадни и "втечнява", а има и подпочвени води. Т.е. конструкциите трябва да са леки и Софето да расте "нашироко", а не "на високо". Тип-а строителство от тази гледна точка е безсмислен кой къде и в какво ще живее.
          --------------------------------------------------------------------------
          Относно дизайна нещата също са трагични, 'орицата мислят "на дребно" и затова не може да вдянат, че докато прецаква "отбора" ( блокчето/квартала ), в който живее - то по този начин си сваля и собствената цена, понеже следва ответна подобна реакция и демек, сам си сваля собствената цена на имотката по подобен начин.
          -----------------------------------------------------------------------------------
          Та, над 6.5 по Рихтер нищо не значи, зависи къде и начина, по който ще тръсне. Т'ва са елементарни неща как се проектира подобен град, но за който ги е учил, на малко по-високо ниво, както моя милост. Вероятно немалка част от сградите ще "издържат", но после ще са за събаряне, поради пробойни в конструкциите на всички нива и тогава е безмислено да се ремонтира, щот' ще излезе още по-скъпо, а по-добре да се бута и да се строи наново, щот' ще излезе по-евтино.
          ----------------------------------------------------------------------------------------
          Чиърс на бебетата сладки!
          -----------------------------------------------------------------------------------------
          Затова къпете си смело напред и не ги мислете тия неща. Когато - тогава, те по цял свят се случват подобни неща. Дано да не е в нашия живот и така ...
          Last edited by marandi; 08.10.2011, 06:02.

Коментар

• Пичове,
            тука лукс няма,а и не може и да има. И 10 млн да дадете, на 50 крачки от оградата се сблъсквате фронтано
            с БеГе реалноста. Обезщетените собственици трябва всеки ден да палят свещ и да целуват ръка на тъпаците,
            които им платиха за лайфа и на внуците.Ама като си изкарал 50 години в панела, то си тежи на главата.
            Сега е есен и народа пълни бъчви, бидони, каци, буркани, абе какво господ даде. Няма село, няма град - манталитет.
            Преди седмица комшията докара една газка и цял ден разтоварва мат'риял в гаража. Да си помислите,че става дума за Ботунец, баш за
            центъра на София говорим. Цялата кооперация мирише на селски хоремаг, а пред прозорците ми бръмчат рояци оси, есенни тлъсти
            мухи, пчели. Смрадта от вентилацията се конкурира само с тая, когато оня сменя зелето. През това време, а през цялото останало,
            колата му ръждясва на тротоара, а под другата му взе да никне трева. Какво да се прави - общината ти дава право
            на склад на улицата срещу винетка от 70 кинта на година. Срещу тях един гараж се изплаща за има-няма едни 400-500 години,
            така че ако имате такъв, може да си го ползвате доволно за склад за зимнина. Парадоксът е, че само лимузините в сеседни гараж
            са за около половин милион лева, а в сградата има няколко мезонета, колкото тенис корт. От тая смесица на типажи не може
            да се отървете, колкото и да плащате. Така че ако само ви капе или шуми климатика на комшията - рахат бъдете и не си го слагайте
            присърце. Все пак става дума за България

Коментар

• е, всеки си гледа от неговата камбанария. Аз ще споделя малко от моя опит:

1. Нов блок, много добре изпълнен, само дето строителя накрая поспести от вътрешната мазилка на коридора,но общо взето чудесно изпълнение
              2. Климатици има доста, но засега на всеки си му капе в терасата - никой не си е плякнал директно на пътя климата, освен магазина на партера, но там е друга бира, а и пак не е на пътя е в подхода към подземните гаражи
              3. Гаражи има предостатъчно, даже и от другата кооперация си купиха при нас
              4. Половината апартаменти не се ползват - това води до разходи зимата (за отопление), но пък за сметка на това абсолютно всички, дори и неживущите, си плащат режийните - по 10 кинта на празен апартамент на месец
              5. 1/5 от апартаментите са обезщетения, останалото е закупено - кой с какво го е купил не знам, но както казах всички си плащат съвестно

Та така де, който каквото намери, но си е доста на късмет
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Математиката немой така немой с лошо.Оти излагаш куреняците софиянци.

Коментар

• Ако мога и аз да вкарам няколко точки.

Аз съм в малка кооперация - много качествено изпълнена и без забележки по строителството. Няма течове, няма напуквания, няма нищо такова. Прилично луксозно изпълнение, но не много.

Проблемите:

1. Близо до главен път, с натоварено движение, което бълва сажди и прах. Терасата трябва да се мие на 2 дена, ако искаш да я ползваш. След 2 седмици без измиване става - ад на нея. Не ми се мисли кво ми влиза в белия дроб.

2. Строителя строи съвестно, качествено и с визия. Даже направи места за климатиците и тръби, по които да се отводняват климатиците. Сега представи си колко хора ги ползваха. Масово климатиците се отводняват у въздуха - демек където си ще там да капе. И едни големи и приятни петна от лед стават зимата. А лятото е миризлива вода, просто.

3. Както се разбра българина и не му пука много къде точно му капе климатика стига да не е у тях у хола. И понеже щото е българин си изнася боклука на етажната площадка и го държи до 3-то пришествие (докато се сети да го изхвърли от етажната площадка до кофата).

Кооперацията е населена от пенсионери с мизерни пенсии дето са им дали жилища като компенсация за земята. Другите са хора с пари. Е пенсионерите нямат климатици дето ти капят по главата. Обаче и двете групи си оставят боклука на етажната площадка.

Освен това пенсионерите правят зеле и вино - които ей така много приятно миришат през зимата в коридора. Отделно оня ден някой беше наливал шира и лепнеше всичко - дръжката на вратата, дръжката на асансьора, вътре в асансьора, вънка коридорите - абе навсякъде - само дръжката на моята врата не лепнеше.

Та както и да го гледаш няма угодия.

Но в панелката където живеят родителите ми, примерно е по-културен входа и понеже са на висок етаж и малко встрани от главните пътища - няма толкова прах на горните етажи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                    въпреки че споделям почти изцяло мненията ти на тема жилища, тук не съм много съгласен с теб - да, в София няма елитен квартал - нито един не е такъв, но няма как да приравним Люлин (хайде да не е Люлин, че 4и4о ще се разсърди, примерно Надежда) и Стрелбище. просто няма как. да, факт, че в новият блок ще има по-заможни хора и поне в началото всичко ще е фитка, но пък Надежда си е гето, при това панелено, с разбот вход (да речем, че сега ще го оправят), с китайци, с бачкери в БДЖ-то, в Транспорта, военни, Кремиковци (бивши) и вся осталная сволоч. не искам да обиждам хората, но те са вече полувидиоитени от борбата за насъщния, да не говорим, че по дифолт и умственият им капацитет не е особено висок и приемат някои ултра малоумни неща за даденост. да, чалга се слуша и в центъра, да, и в Иван вазов има случаи на хвърлени торбички през прозореца, да, и в Гео Милев има няколко бивши блока на Кремиковци и т.н. и т.н., а ма процентно нормалните (поне по моите критерии) хора са повече. За мен лично, единственият нормален за живот краен квартал е Младост и то по-скоро 1А и донякъде 1, всички друго е - абе да не си казвам мнението, че може някой да се обиди
                    Ми... Кво да ти кажа... Т. нар. "елитни" квартали наистина нямат панелки с прилежащите им плебейски обитатели, но това далеч не означава, че ситуацията е много по-добра. Като цяло "елитните" квартали в центъра имат няколко основни проблема.
                    Първият е застаряващото население - в общия случай повечето от живущите са пенсионери със съответните мизерни доходи и никой не дава пукнат лев за поддръжка на общите части. В това отношение разликата с панелните гета е нулева. Отделно във всяка кооперация има поне по два празни апартамента, което автоматично снижава разходите от членски внос и увеличава сметките за парно.
                    Вторият голям проблем е възрастта на сградите - има много кооперации, строени още преди войната и в плачевно състояние поради липсата на елементарна поддръжка. Особено електро- и В и К инсталациите са под всякаква критика.
                    Третият проблем е паркирането. Гаражи няма, колите са нагъчкани една връз друга по тротоарите, голяма част е "Синя зона" и трябва да плащаш, за да си спреш колата. А с малки деца и състоянието на градския транспорт в момента е невъзможно да живееш в София без кола, пък ако ще апартаментът ти да е на опашката на коня.
                    Умишлено пропускам разни по-маловажни проблемчета от рода на това в "елитната" кооперация да се засели тлъста мутра и да си паркира джипа напреко пред входа или надменното, пренебрежително държане на част от старите обитатели, които се имат за цвета на нацията и на човечеството изобщо и за които всеки, роден извън карето Дондуков - Васил Левски - Патриарх Евтимий - Христо Ботев е долен селяк и навлек. Или пък ужасното разпределение в голяма част от старите апартаменти, при които се влиза в огромно антре (често преобразувано на хол) и от него в отделните стаи... Умът ми не го побира защо така са ги правили навремето!
                    Поне за мен новото строителство, пък макар и в гаден квартал, си остава по-добрият избор от старо, но в центъра. Но... хора всякакви, по форумите за имоти примерно е пълно с панелопоклонници, за които вмирисаният 30-годишен милиционерски панел в Младост 4 е най-доброто място за живеене
                    Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                      Би ли написал какво за теб е качество?За мен качеството е правилно сметнат проект от конструктора.Изпълнение съгласно проекта с материали които имат якост и други характеристики съгласно изчисленията в проекта.И от хора грамотни за отговорните работи.Това че някоя стена е крива или покрива е протекъл е по малката беда.Вярно че е некачествено но сградата ще устои.Иначе относно кварталите си прав.Въпрос на личен избор и финанси е къде ще си купиш.
                      Ми просто в София няма такова животно "качествено строителство". И панелките, и новото са един дол дренки. Проектът според мен е най-малкият проблем, защото и най-добрият проект, изпълнен набързо, некадърно и с лоши материали, не струва. Е, точно такъв е случаят и при панелите, и при новото.

Коментар

въпреки че споделям почти изцяло мненията ти на тема жилища, тук не съм много съгласен с теб - да, в София няма елитен квартал - нито един не е такъв, но няма как да приравним Люлин (хайде да не е Люлин, че 4и4о ще се разсърди, примерно Надежда) и Стрелбище. просто няма как. да, факт, че в новият блок ще има по-заможни хора и поне в началото всичко ще е фитка, но пък Надежда си е гето, при това панелено, с разбот вход (да речем, че сега ще го оправят), с китайци, с бачкери в БДЖ-то, в Транспорта, военни, Кремиковци (бивши) и вся осталная сволоч. не искам да обиждам хората, но те са вече полувидиоитени от борбата за насъщния, да не говорим, че по дифолт и умственият им капацитет не е особено висок и приемат някои ултра малоумни неща за даденост. да, чалга се слуша и в центъра, да, и в Иван вазов има случаи на хвърлени торбички през прозореца, да, и в Гео Милев има няколко бивши блока на Кремиковци и т.н. и т.н., а ма процентно нормалните (поне по моите критерии) хора са повече. За мен лично, единственият нормален за живот краен квартал е Младост и то по-скоро 1А и донякъде 1, всички друго е - абе да не си казвам мнението, че може някой да се обиди

Иначе и бате Пешо е прав - София е много земетръсна зона, а има и много високо ниво на подпочвени води, което пък води до втечняване на почвата при земетресение. не съм специалист в тези неща, но доколкото съм чел, единственият квартал, в който е ниско нивото на подпочвените води е ниско е Редута, но пък за сметка на това, подножието на баира й е силно разломна зона. Кварталите под Витоша пък са силно земетръсни и там е страшно. Абе цяла София и при много стабилно строителство си е супер рискова откъм земетръс. Ако някой има повече инфо в тази насока, може да каже ктде е най-безопасното място (принципно) при земетрус в София. щото доколкото гледах картите, само центъра (при Арабелите) и май Красна поляна са по-малко земетръсни, но пък имат подпочвени води, на които им стига и по-малко земетресение, а пък за Редута вече казах какъв е проблема...
                        Груйчи имам леко несъгласие с теб.Не съм убеден че в новия блок ще има по заможни хора.Може би ще има набъбукали се с невъзвращаем кредит и затънали до уши.Относно простотията тя е непобедима и я има навсякъде без пряка зависимост от града и квартала.На няколко блока които са един срещу друг е достатъчно един идиот да си пусне силно музиката и покоят им отива на кино.Няма значение кой каква музика слуша.Ако си я слуша тихо или със слушалки.

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                          Аз пък смятам, че в София за локация изобщо няма смисъл да се говори. Като изключим няколко тотално циганизирани квартала като Факултета и Христо Ботев, останалите са си един дол дренки. Разликите между Люлин и Иван Вазов са пренебрежимо малки. И в тоя ред на мисли аз лично бих предпочел ново строитество в Люлин пред панелка в Иван Вазов - най-вече заради описания по-горе от теб проблем със съседите.
                          И като говорим за некачественото ново строителство - да не би панелките да са много качествени? Строени от Строителни войски - бащите на същите тия неграмотни строители, дето работят в момента в София - или от българи, дето не си дават много зор, приемани от строителен контрол надве-натри - да не се прецака "плана"... Същата работа като сега.
                          Би ли написал какво за теб е качество?За мен качеството е правилно сметнат проект от конструктора.Изпълнение съгласно проекта с материали които имат якост и други характеристики съгласно изчисленията в проекта.И от хора грамотни за отговорните работи.Това че някоя стена е крива или покрива е протекъл е по малката беда.Вярно че е некачествено но сградата ще устои.Иначе относно кварталите си прав.Въпрос на личен избор и финанси е къде ще си купиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                            Аз пък смятам, че в София за локация изобщо няма смисъл да се говори. Като изключим няколко тотално циганизирани квартала като Факултета и Христо Ботев, останалите са си един дол дренки. Разликите между Люлин и Иван Вазов са пренебрежимо малки. И в тоя ред на мисли аз лично бих предпочел ново строитество в Люлин пред панелка в Иван Вазов - най-вече заради описания по-горе от теб проблем със съседите.
                            И като говорим за некачественото ново строителство - да не би панелките да са много качествени? Строени от Строителни войски - бащите на същите тия неграмотни строители, дето работят в момента в София - или от българи, дето не си дават много зор, приемани от строителен контрол надве-натри - да не се прецака "плана"... Същата работа като сега.

Иначе и бате Пешо е прав - София е много земетръсна зона, а има и много високо ниво на подпочвени води, което пък води до втечняване на почвата при земетресение. не съм специалист в тези неща, но доколкото съм чел, единственият квартал, в който е ниско нивото на подпочвените води е ниско е Редута, но пък за сметка на това, подножието на баира й е силно разломна зона. Кварталите под Витоша пък са силно земетръсни и там е страшно. Абе цяла София и при много стабилно строителство си е супер рискова откъм земетръс. Ако някой има повече инфо в тази насока, може да каже ктде е най-безопасното място (принципно) при земетрус в София. щото доколкото гледах картите, само центъра (при Арабелите) и май Красна поляна са по-малко земетръсни, но пък имат подпочвени води, на които им стига и по-малко земетресение, а пък за Редута вече казах какъв е проблема...
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

много взехте да ги превъзнасяте панелките, но наистина една огромна част от тях са коптори и бъдещи гета. Е, ако има гета, и новите сгради построени в междублоковите пространства на гетата, също ще станат гета, но това е друга тема. Всичко опира до локацията - по-добре панелка в Иван Вазов, отколкото ново строителство в Люлин, но това си е мое мнение. Аз, ако изобщо някога изпитам нужда за някакъв тип имот, бих си купил ново, ако е за живеене - в новото (вярно на почти 2-на цена) винаги е чисто, хората са горе-долу богати, няма прошляци, във входовете на смърди (все още) на пикня и т.н., но ако е за инвестиция, с цел отдаване под наем, бих закупил панеляк - много по-лесно и безпроблемно е да го отдадеш под наем. Тук изобщо не обсъждам има ли изобщо смисъл от покупка на жилища в момента и т.н. Просто хипотетичен сценарий за покупка на апартамент. Но всеки се простира според чергата си, затова и панеляците се харчат. Макар че, аз лично, ако ми се налагаше да правя избор межди "мой" панеляк и наем на ново, бох избраел наема на ново, щото колкото и "луксозен" да си направиш панела, той все ще е цветна кръпка върху дрипите на прошляк, ановото си е ново.

Колкото до качеството - да има и много некачествено ново. То затова и трябва да се гледат нещата, ане да се купува, щото не останаха А падналите сгради, бяха такива, защото се строеше супер бързо, без да се чака, поради гоненето на срокове и логично в такъв момент нещо да поддаде. виж за панелите, абе там е много сложно - виждал съм и много поддържани панели - наскоро един приятел продаде 45 кв, ново в Студенстски за 85 панел в Мусагеница и панелакат му е страхотно поддържана, даже и ремонт й оправят, Е, пак си има "дъх" на соц., ама са се събрали хората от блока и са го пооправили. ама колко са такива блокове - 1 на 100 я има, я не....

Коментар

много взехте да ги превъзнасяте панелките, но наистина една огромна част от тях са коптори и бъдещи гета. Е, ако има гета, и новите сгради построени в междублоковите пространства на гетата, също ще станат гета, но това е друга тема. Всичко опира до локацията - по-добре панелка в Иван Вазов, отколкото ново строителство в Люлин, но това си е мое мнение. Аз, ако изобщо някога изпитам нужда за някакъв тип имот, бих си купил ново, ако е за живеене - в новото (вярно на почти 2-на цена) винаги е чисто, хората са горе-долу богати, няма прошляци, във входовете на смърди (все още) на пикня и т.н., но ако е за инвестиция, с цел отдаване под наем, бих закупил панеляк - много по-лесно и безпроблемно е да го отдадеш под наем. Тук изобщо не обсъждам има ли изобщо смисъл от покупка на жилища в момента и т.н. Просто хипотетичен сценарий за покупка на апартамент. Но всеки се простира според чергата си, затова и панеляците се харчат. Макар че, аз лично, ако ми се налагаше да правя избор межди "мой" панеляк и наем на ново, бох избраел наема на ново, щото колкото и "луксозен" да си направиш панела, той все ще е цветна кръпка върху дрипите на прошляк, ановото си е ново.

Колкото до качеството - да има и много некачествено ново. То затова и трябва да се гледат нещата, ане да се купува, щото не останаха А падналите сгради, бяха такива, защото се строеше супер бързо, без да се чака, поради гоненето на срокове и логично в такъв момент нещо да поддаде. виж за панелите, абе там е много сложно - виждал съм и много поддържани панели - наскоро един приятел продаде 45 кв, ново в Студенстски за 85 панел в Мусагеница и панелакат му е страхотно поддържана, даже и ремонт й оправят, Е, пак си има "дъх" на соц., ама са се събрали хората от блока и са го пооправили. ама колко са такива блокове - 1 на 100 я има, я не....
                                Живота в колективна сграда не е за мен.Ако някога ми се наложи незнам как ще го преживея.Човек свикнал на свобода трудно ще се затвори в апартамент.Към момента е безсмислено да се купува защото цените са набалончени.Няма логика панеляци купени за 10000 бай тошови левове да се продават за по 40-60000 евро.А новото строителство незнам как да го нарека.Строено с некачествени материали без грам идея за градоустроиство от неизвестни и необразовани хора без никакъв контрол.Днес сме изправени пред първата серия фалити на купувачи и инвеститори.Втората може би ще е фалити на банки.А третата .....дано не се случва през моя живот.Само си представете 6,5 по Рихтер в София......И се замислете с това презастрояване откъде ще минават линейки пожарни спасители....... Имам чувството че хората са полудели.Поведението на мнозина не е нормално.

Коментар

Working...
                                X