IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Last edited by Данни; 22.11.2012, 13:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pave Разгледай мнение
      И кои са тия "други механизми"? Както вече казах, механизмът в момента е ЗАКОН ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ - доказано неработещ! Данъкът в случая е инструмент, който да разреши настоящия парадокс - бедни собственици, отказващи да продават и поддържат имота (сам по себе си терминът "бедни собственици" е оксиморон). Защо смятам, че данъкът е по-ефективен от ЗЕС - защото в ЗЕС има безкрайно много вратички за това как се определят разходите, как се разпределят дяловете, а да не говорим, че е наказателните мерки са практически неосъществими. А това за циганските гета леко не го разбрах - как ще ми помогне да съберем от съкооператорите пари за нова входна врата или за нов покрив, ако държавата подгони циганските гета?
      Присъединявам се към твоето мнение.У нас хората нямат изградена "жилищна култура",не са мобилни както например в САЩ.Знаем там какво местене пада при промяна в социалния статус.А тук-жилището ни е до гроб.Една позната-неомъжена,без наследници ,вече на 70 години,живее в апартамент около 140 кв.м и мизерства,за да му плати данъците...

Коментар

• Първоначално изпратено от Данни Разгледай мнение
        Като за начало,аз не съм ти "друже".
        Да собственноста е право и отговорност,но да се вменява отговорноста с повишени данъци е меко казано дори и недемократично.
        Има други механизми за да се задължат собствениците да се грижат за имотите си.
        Повишаването на данъците не е правилно,най-малко за собствениците които се грижат за тях.
        Напоследък има много реставрирани къщи и то,точно в центъра.
        Много по-добре ще е да се замислиме,как да накараме държавата да спазва собствените си закони за градоустройство в циганските гета.
        И кои са тия "други механизми"? Както вече казах, механизмът в момента е ЗАКОН ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ - доказано неработещ! Данъкът в случая е инструмент, който да разреши настоящия парадокс - бедни собственици, отказващи да продават и поддържат имота (сам по себе си терминът "бедни собственици" е оксиморон). Защо смятам, че данъкът е по-ефективен от ЗЕС - защото в ЗЕС има безкрайно много вратички за това как се определят разходите, как се разпределят дяловете, а да не говорим, че е наказателните мерки са практически неосъществими. А това за циганските гета леко не го разбрах - как ще ми помогне да съберем от съкооператорите пари за нова входна врата или за нов покрив, ако държавата подгони циганските гета?
        Last edited by Pave; 09.10.2011, 17:07.

Коментар

• Имотните данъци w САЩ са от 0.2% до 2% (процента, не промила) от стойността на имота. Нашите ... сметнете си ги сами
          Само факта, че бг дупедатите ценят собствените финанси повече от финансовото състояние на държавата, ни спасява (засега) от повишение на данъците в пъти.

Първоначално изпратено от Данни Разгледай мнение
          ...
          Много по-добре ще е да се замислиме,как да накараме държавата да спазва собствените си закони за градоустройство в циганските гета.
          И каква точно полза ще има за държавата/обществото от тая работа?
          Last edited by panther; 09.10.2011, 17:02.

Коментар

• Данък сгради трябва да е почти еднакъв навсякъде ,нищо повече не може да се предложи на живущите в центъра от на тези в квартали и...за тези пари.Ако се изхожда от мисълта че в скъпи имоти живеят хора с по високи доходи , то те нали си плащат данъците за доходите независимо че това е вярно и така може да се определят хората с по високи доходи..Данък при разрешително за строеж на такива презастроени места и желани има много голям смисъл да се повиши и да е някаква сериозна сума от порядъка на 300- 600 евро за квадратен метър застроена площ. Чрез него ще се подобри градоустройството , то и друг начин няма , презастрояването ще намалее , а с парите може да се направи вече сложна инфраструктура - подземни паркинги , пътни съоръжения и т.н.т.
            D.Y.F-091066

Коментар

Първоначално изпратено от rinaa Разгледай мнение

Да,този начин на живот и аз,съм го виждала и ме учудва.
              Но в крайна сметка,тези хора не нарушават закона и имат право да живеят както им харесва.
              Както и няма никакво значение колко хора,не разбират защо го правят.
              И какво толкова учудващо има? 2 жени сами живеят в гарсониера. Ами имат си гарсониера - живеят си. Майка и дъщеря лесно се разбират обикновено.
              Свикнали са с квартала, познават съседите. Може да им е удобен за работа. Защо точно да се местят? За какво точно им е по-голям апартамент на 2 жени? За по-големи данъци и по-скъпа поддръжка?

Другия вариант е - преценили са, че цените на апартаментите са безумни и са решили да купуват по-нататък. А цените на колите въпреки че паднаха, са доста далеч от огромния спад на имотния балон.
              Ма те били имали по-скъпи коли... Ама то си е тяхна работа, ако искат и совалка могат да си купят. Тук някой хора така и не разбраха, че като имаш кинти не си задължен да ги забиеш в тухли и цимент за благоденствието на малоумните брокери и пишман строителните инвеститори.
              Даже обратно. Дотук историята показа че след 2006 в имоти са набивали главно хора не особено ориентирани (или някои на голям зор).
              Отделно е варианта, че колите може да са служебни.
              Last edited by panther; 09.10.2011, 16:48.

Коментар

• Last edited by Данни; 22.11.2012, 13:40.

Коментар

• Last edited by Данни; 22.11.2012, 13:40.

Коментар

Аз,пък непрекъснато не спирам да се изумявам от желанието на дадени индивиди в страната ни да се увеличават данъците.
                    При това - "ще раздвижи пазара най-вече в центъра, където действително е пълно с пустеещи апартаменти".
                    Не се ли замисляш,че тези апартаменти имат собственици,които може би не желаят да ги продават,принудата сме я виждали в едно друго време за което повечето от нас не желаят да си спомнят .Пък и тези високи данъци ще са за всички,а не само за дадена прослойка от населението и при всички случай ще засегнат и теб
                    Друже, аз самият не вярвам във високите данъци и съответно ефективността на държавата като преразпределител. Но в случая настоявам за по-висок данък поради липсата на друг работещ механизъм за поемане на отговорност. Да, собствеността е право, но и отговорност. Разгледай сградите в центъра, влез във входовете, виж фасадите, дограмите - това всичко е резултат от липсата на работещ механизъм за поддръжка и колективни разходи. Изобщо не ме интересува, ако съседите са бедни и не могат да си позволят да плащат за асансьор, покрив и т.н. и затова искам нещо конкретно, което да ги принуди да поемат своята отговорност. Ако са неплатежоспособни, да продават имота, но е и аз да търпя последствията от тяхната неспособност. Теоретично тези проблеми се регулират със закона за етажната собственост, но той е доказано абсолютно неефективен и затова аз си държа на по-простото решение - данъците!

Коментар

• [QUOTE=Pave;1059157627]Ей това и мен ме спира да ме изумява - пред съседната панелка паркират поне 5 автомобила, които са на стойност драстично надхвърляща всеки един от апартаментите. Най-забавни са ми една двойка (майка и дъщеря), всяка от които притежава чисто нова кола, а двете живеят в долнопробна палелна боксониера на първия етаж.
                      В България е пълно с комплексари,които нямайки 5 лева излишни,си купуват скъпи за стандарта им коли,които в последствие поддържат лишавайки се от необходими за тях и семейството им неща.Имам познат ,който живее изплащайки доста кредити ,взети за да си купи по-скъпа кола,а в същото време къщата му си стои твърде неоправена.Но нали колата се вижда,а от там и егото му се поддържа ,а къщата отвътре кой да я види.И междувременно няма пари да си поддържа колата-смяна на масло,гуми и тем подобни,зарежда я с по 10-20 лева,колкото да направи кръгче,че да го видят.Комплекси,комплекси....
                      Last edited by rinaa; 09.10.2011, 16:18.

Коментар

• Last edited by Данни; 22.11.2012, 13:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
                          Пичове,
                          ...Парадоксът е, че само лимузините в сеседни гараж
                          са за около половин милион лева, а в сградата има няколко мезонета, колкото тенис корт. От тая смесица на типажи не може
                          да се отървете, колкото и да плащате...
                          Ей това и мен ме спира да ме изумява - пред съседната панелка паркират поне 5 автомобила, които са на стойност драстично надхвърляща всеки един от апартаментите. Най-забавни са ми една двойка (майка и дъщеря), всяка от които притежава чисто нова кола, а двете живеят в долнопробна палелна боксониера на първия етаж. Демек ги има и двата варианта - пълни мизерници, живеещи в "аристократичен" апартамент на пъпа на София, както и заможни, населяващи панелки в комплексите. Нямам идея докога ще продължава това безумно съжителство на богати и бедни - може би едно решение е да се повишат драстично данъците върху имотите, с което от една страна ще принудят собствениците на "зазимени" имоти да предприемат нещо (продажба, наем), а от друга - ще раздвижи пазара най-вече в центъра, където действително е пълно с пустеещи апартаменти.

Коментар

• onufri

А междувпрочем , ако износа на пари от България от страна на чуждите банки продължи ..това означава че не умеем да си отстояваме националните интереси. Би било доста нагло да изсмучат повече отколкото са вкарали в страната , не че не могат да го направят при положение че сме народ от балъци.Всеки месец половината от събраното се изнася , защото оттатък трябва да се плащат пенсии и заплати..тлъсти.А парите които вкараха наляха в строителство на хотели и други безсмислици , които няма да ни свършат кой знае каква работа в обозримо бъдеще..Хубаво ни закопаха.
                            D.Y.F-091066

Коментар

• onufri

Просто купуваш когато цената му е паднала на нещото достатъчно според възможностите си количество , така че да не бъдеш принуден да продадеш на по ниска цена ако цената продължи да пада. Иначе никой не може да каже до кога цената ще пада.. От България вече банките източиха много милиарди от депозираните при сочни лихви пари , в общи линии каквито пари са вкарали преди вече си ги взеха. Скоро ще сменят и шефа на ЕЦБ с италианец , възможно е политиката на наливане на пари в банките за рефинансиране да бъде високоскоростна ...от типа да грабнем колкото може повече и бързо. При това положение ще стане с еврата като с италианските лири на времето , набързо стават в количества в които хората си ги държат върху гардеробите.
                              D.Y.F-091066

Коментар

• Пешка разликата между кооперациите насели с обезщетени собственици и тези в които жилищата са продадени и ако са скъпи жилища е огромна !
                                Обезщетените нямат финасови възможности , а и желание да живеят по културно..те са едни веселяци на които им върви на тото.В общи линии истината е в еднофамилните сгради - къщи , но е ужасно скъпо да е на комуникативно място и спокойно в същото време и това е поради факта че за разрешително за строеж на презастроените места не се плаща нищо.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X