Първоначално изпратено от marandi
Разгледай мнение
Аз говоря за синдикатите, ти говориш за животозастраховане. Различни неща са.
Аз заговорих за синдикатите, защото ти каза, че миньорите имали международен такъв и имали определени някакви минимални заплащания.
Това исках да ти кажа, че за моряците е вярно, но за миньорите в БГ не е вярно.
Иначе никъде не съм нито казал, нито писал, че работата на миньорите е лека и живота им е дълъг. Това е съвсем друга тема.
П.П. Ще се опитам съвсем просто да обясня. Когато кораб под ITF отиде в пристанище, ако моряците са недоволни могат да извикат ITF и корабът да бъде арестуван ако е основателно. Това е възможно, защото екипажа е една националност, корабът е друга, пристанището е трета.
Миньорите в мините кого да извикат? Да не си мислиш, че някакъв международен синдикат може да стъпи тука? Затова си има БГ синдикат, който както казах отдавна не е такъв, а дори може и ръководствата на синдикатите да са в бордовете на директорите или в управителните съвети на съответните компании.
Как ти се струва - председател на синдикат, а в същото време член на борда на директорите на същата фирма.
Относно минималните заплати и осигурителни прагове по браншове - това не са европейски дириктиви, т.е. спуснати от ЕС, а са синдикални договорки и винаги могат да се променят чрез колективните трудови договори.
Ама настрана от този въпрос. Аз смятам, че всеки има право да стачкува, за да защити правата си, ако е основателно. Случаят с БДЖ обаче ми беше много смешем - хората масово се вдигнаха на стачка - а те щели да решават дали стачката била законна. Според мен по закон, трябва да се направи, че ако 50%+1 стачкуват - стачката е законна. Другото което ми беше смешно е че от казионното управление на БДЖ облъчваха непрекъснато как стачката намалявала загубите (т.е. било добре за компанията) тъй като стачкуваха само пътническите, а товарните се движеха. В същото време същото това управление яростно твърдеше че стачката е незаконна и щели да я дадат на съд А бе смешна работа - хем печелят от стачката, хем ще я обявяват за незаконна.
Коментар