Първоначално изпратено от Лорда
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнениеИ защо точно панеляците ще дърпат цената надолу, ти оглеждаш ли се какви глупости пишеш? Панела е имот като всеки друг с това предимство , че е топлофицирано и на добри локации обикновено. Надолу винаги са дърпали цените новопостроените боклуци с лоши разпределения , квадратури, безумни локации и евтини материали.
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеАми не съм много сигурен дали няма да има средна цена 300 евро. Точно защото панеляците са сигурно 50% от жилищата в София. И те ще дърпат надолу много силно средната цена. Да кажем едно добро жилище да е 500-600 евра, един панеляк 150-200 - колко ще стане средната цена?
А иначе България е винаги изключение, за съжаление. Да знаеш как ми се иска да сме като Швеция...чисто, подредено, тротоари, градинки, няма боклуци...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение10-15 години е твърде, твърде дълъг срок, за да се правят каквито и да е категорични прогнози, особено пък ако са еднопосочни. Само си помисли къде беше пазарът на имоти през 1998-а (преди 15 години), през 2003-а (преди 10 години), през какви цикли мина и къде е днесИкономиката е циклична, редуват се спадове и възходи. И тази криза ще приключи след някоя и друга година, икономиката ще се раздвижи, ще се отворят работни места, ще се вдигнат доходите, банките пак ще започнат да раздават кредити на сульо и пульо и цените хоп! - пак нагоре. Постоянен спад на цените в рамките на 10 години, еле пък 15, е невъзможен. То ако разгледаш данните, сам ще видиш, че от около година и половина цените са си на едно и също ниво с разлика плюс/минус един процент. Което пак означава, че реално имотите поевтиняват, защото за същия период инфлацията е 4-5%. Но средни цени от 200-300 Евро на кв. м в София няма да има нито в следващите 5, нито в следващите 10, нито в следващите 15, нито в следващите 50 години.
Сегашната криза не е локална (не, че нас тука 20 г. не ни убеждаваха, че сме в пермаментна криза), а световна. Миналият век от нея се излезе чрез световна война, но дори да не сме толкова черногледи пак ще има стагнация и гнас, при който тухлите ще са ни най-малката грижа.
Икономиката е циклична, но като производствена мощност и качествени кадри, БГ все повече се приближава до страни като Конго и пр. подобни високотехнологични нации. За демографския фактор не виждам смисъл дори да обяснявам.
Та с две думи. Цените на имотите и всичко останало са само следствие от погрома и хаоса, който цари в момента у нас. Нещо светлината в тунела не я видя, но щом има оптимисти. Наздраве!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеДа де, затова уточнявам, че говоря за средна цена в София (а тя в момента е около 700 евро/кв. м). А случаят с Япония е по-скоро изключение, отколкото правило, а и там имат многократно по-голяма гъстота на населението, отколкото ние тук.
А иначе България е винаги изключение, за съжаление. Да знаеш как ми се иска да сме като Швеция...чисто, подредено, тротоари, градинки, няма боклуци...
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеДонякъде си прав.
Според мен ако няма някаква голяма катастрофа - за следващите 10-на (около) години цените на имотите ще продължат да падат плавно. Казваш че не е възможно - виж Япония. Но си прав, че нищо не се знае - т.е. може много неща да се случат.
Иначе за цени 200-300 евро в София - ами то си ги има и сега - зависи къде. Така че ще има и цени под 200-300 евро но панеляци. Ще има цени и от 150 евро, ще има цени и от 1500 евро.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение10-15 години е твърде, твърде дълъг срок, за да се правят каквито и да е категорични прогнози, особено пък ако са еднопосочни. Само си помисли къде беше пазарът на имоти през 1998-а (преди 15 години), през 2003-а (преди 10 години), през какви цикли мина и къде е днесИкономиката е циклична, редуват се спадове и възходи. И тази криза ще приключи след някоя и друга година, икономиката ще се раздвижи, ще се отворят работни места, ще се вдигнат доходите, банките пак ще започнат да раздават кредити на сульо и пульо и цените хоп! - пак нагоре. Постоянен спад на цените в рамките на 10 години, еле пък 15, е невъзможен. То ако разгледаш данните, сам ще видиш, че от около година и половина цените са си на едно и също ниво с разлика плюс/минус един процент. Което пак означава, че реално имотите поевтиняват, защото за същия период инфлацията е 4-5%. Но средни цени от 200-300 Евро на кв. м в София няма да има нито в следващите 5, нито в следващите 10, нито в следващите 15, нито в следващите 50 години.
Според мен ако няма някаква голяма катастрофа - за следващите 10-на (около) години цените на имотите ще продължат да падат плавно. Казваш че не е възможно - виж Япония. Но си прав, че нищо не се знае - т.е. може много неща да се случат.
Иначе за цени 200-300 евро в София - ами то си ги има и сега - зависи къде. Така че ще има и цени под 200-300 евро но панеляци. Ще има цени и от 150 евро, ще има цени и от 1500 евро.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Coininvest Разгледай мнениеДа, щеше, защото даже и такива като теб вече усещате че нещата са зле, усещаш че ценичките падат безвъзвратно. Няма връщане назад. Само надолу - запомни от батко си това. Следващите 10-15 години цените ще вървят САМО надолу. И това че някой ахмак е купил на скъпо един път на 3 месеца, и веднага от агенцийките отчитат "ръст" на цените, е тотална заблуда. Винаги ще има такива заблудени овчици, но са почти на свършване.Икономиката е циклична, редуват се спадове и възходи. И тази криза ще приключи след някоя и друга година, икономиката ще се раздвижи, ще се отворят работни места, ще се вдигнат доходите, банките пак ще започнат да раздават кредити на сульо и пульо и цените хоп! - пак нагоре. Постоянен спад на цените в рамките на 10 години, еле пък 15, е невъзможен. То ако разгледаш данните, сам ще видиш, че от около година и половина цените са си на едно и също ниво с разлика плюс/минус един процент. Което пак означава, че реално имотите поевтиняват, защото за същия период инфлацията е 4-5%. Но средни цени от 200-300 Евро на кв. м в София няма да има нито в следващите 5, нито в следващите 10, нито в следващите 15, нито в следващите 50 години.
Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеТе горките гледай какви ги пишат - "хипотетично развитие на нещата".
Обаче за да имаш поглед за бъдещето, трябва да имаш поглед за реалността. А те горките са забили глава в пясъка и плачат за хипотетично вдигане на цените без да приемат реалността....
ТЕБ ТЕ ПИТАХ ХИПОТЕТИЧНО КОНКРЕТЕН ВЪПРОС !!!
Не ми отговаряй - оправяй се сам както знаешМнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Coininvest Разгледай мнениеАаааа. хахахахах
Е го баш Лорда бе. Лорде, аз продавах на върха, а ти ще продаваш на дъно, като те гледам. Щото наемите ще станат по 150-200 лева и няма да ти се пускат вътре мазни цигани и пришълци от близкия изток. Ще ти изтръгнат кабеляците барабар с нервите.
Обаче за да имаш поглед за бъдещето, трябва да имаш поглед за реалността. А те горките са забили глава в пясъка и плачат за хипотетично вдигане на цените без да приемат реалността....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Coininvest Разгледай мнениеАаааа. хахахахах
Е го баш Лорда бе. Лорде, аз продавах на върха, а ти ще продаваш на дъно, като те гледам. Щото наемите ще станат по 150-200 лева и няма да ти се пускат вътре мазни цигани и пришълци от близкия изток. Ще ти изтръгнат кабеляците барабар с нервите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Coininvest Разгледай мнениеКакви 10-15 % ве, ман. Няма ли да си направиш едно кафе най-после и да се събудиш. Няма никакъв ръст и го знаеш много добре. То всяка година едно и също повтаряте, големите Лордове, и все падат цените.
Да се смее ли човек, да плаче ли...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнениеТе купуват на връх, и продават на дъно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеМай сам си отговори - лудия си ти!
Всеки опит да споря с глупаци завършва по един и същи начин!
- Прекратявам опитите!Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Coininvest Разгледай мнениеКакви 10-15 % ве, ман. Няма ли да си направиш едно кафе най-после и да се събудиш. Няма никакъв ръст и го знаеш много добре. То всяка година едно и също повтаряте, големите Лордове, и все падат цените.
Да се смее ли човек, да плаче ли...
От тук какво следва:
- приказва си сам!
- няма мозък даже да предположи нещо, различно от това което вижда/мисли!
- НЕ ДОПУСКА предположение противоречащо с установени от него норми!
Сериозна диагноза - бих те посъветвал да спреш излагането си публичноМнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
Коментар
Коментар