IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Извън София цените на имотите растат,защото там масово се купуват имоти от емигранти. По-рано някой каза, че само 15 процента от сделките в Добрич били с ипотека. Да има 5 процента със спестени пари и останалите 80 процента са изкупени от емигранти. Включително цигани емигранти масово купуват имоти в България.
    100% вярно, особено за малките градчета. Нетолкова обаче за малко по-отдалечените от градски център села. Циганите плащат кеш и са платежоспособни. Нашите гастари не толкова, защото работят уж "по-квалифициран" труд. Проблематично е за българите с постоянно жителство в Западна Европа, които продават, защото трудно прекарват парите.

Отново нищо уникално. И Македония е осеяна с полу-призрачни (през голяма част от годината) шиптърски села, в които сградният фонд е чудесен.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Абсолютно съм съгласен и нямам съзнанието за морално извисен индивид. "Финансиран" съм по еврофондове, точно както 100% от икономически активните субекти. Просто от шикалкавене няма сми. Еле пък в анонимен форум.

Ти показа още една причина за поскъпване на имотите. Тези измън София. Идеята, че ще дойдат европари да "се направи" селото.
      Извън София цените на имотите растат,защото там масово се купуват имоти от емигранти. По-рано някой каза, че само 15 процента от сделките в Добрич били с ипотека. Да има 5 процента със спестени пари и останалите 80 процента са изкупени от емигранти. Включително цигани емигранти масово купуват имоти в България.
      Да ама демографският срив е страшен по такива градове.Нашият град само след 10 години ще е с наполовина по-малко население от 1989г,много жилища се построиха,още много се строят, а цените растат.Не знам как я мислят,но дори сега почти половината жилища са необитаеми, а след 10-15 години ще са 2/3.Чудна ми е тази обсебия по имотите в умиращ демографски град.Тук трябва да се произнесат психолозите,дори и психиатрите. Защото за мен това е налудничаво поведение.
      Last edited by mirodes; 03.03.2023, 12:59.

Коментар

Ами като в България повечето средства се концентрират в един град,естествено, че като се направи нещо положително и за друго населено място и дяволът да направи канализация, ще го приветстваш. Когато всичко ти е уредено, имаш пет вида градски транспорт, плащаш субсидирано парно,е лесно да се морализаторства.Ама като нямаш елементарни условия за живот, нещата изглеждат по друг начин.
        Абсолютно съм съгласен и нямам съзнанието за морално извисен индивид. "Финансиран" съм по еврофондове, точно както 100% от икономически активните субекти. Просто от шикалкавене няма сми. Еле пък в анонимен форум.

Ти показа още една причина за поскъпване на имотите. Тези измън София. Идеята, че ще дойдат европари да "се направи" селото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение

От това което пишеш, идва и разминаването в гледните точки между понижители и повишители - осланянето на статистически данни.

Хубаво ще е, някой да изготви една таблица с графика, ако има време кои са периодите и колко е интервала за изплащане. Така с една груба екстраполация ще можем да направим сметка.

Аз например също съм потенциален купувач, но в момента се въздържам, защото според личното ми усещане, пазара е в застой и дали ще купя сега или след година, едва ли ще се мина. Това не означава, че очаквам голям спад, а че не виждам да има сериозна промяна, която да ме ощети. Ако цените бяха в период на подем, щях да бързам да купя на всяка цена.
          Ако имаш изграден работещ бизнес модел да биеш покачването на цените е безсмислено да купуваш имоти с оборотни пари

Аз в периода за който всички понижители мечтаят да са купили не съм купил нищо в онзи момент бизнеса даваше в пъти по добра възвръщаемост от нарастването на имотите и чак когато почнаха да ми остават пари които не мога да ги включа в биснеса отново почнах да купувам имоти

Коментар

• Първоначално изпратено от jore123 Разгледай мнение

Що не отидеш в Добрич да видиш как стоят нещата? Сигурно не е случайно че за 2022-ра в пика на покупките там са направени 400-500 ипотеки общо и че едва 15% от сделките са с ипотека. Извън 4-те големи града, заплатите са такива, че ако нямаш собствено жилище, ако плащаш ипотека или наем си обречен на мизерия.
            Подобни хора си нямат никакво понятие как се живее извън големите градове, ама задават въпроси защо някой не отидел да живее в Добрич и да купи жилище. Ами ,щото ще мизерства,затова не ходи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
              От тук идва и разминаването в гледните точки между понижители и повишители - осланянето на статистически данни. Хубаво ще е, някой да изготви една таблица с графика, ако има време кои са периодите и колко е интервала за изплащане. Така с една груба екстраполация ще можем да направим сметка.
              Това винаги е било част от проблема - няма достатъчно надеждни данни, на които може да се стъпи.
              Кажи каква е средната цена за Сф в момента и може да се направи някакъв анализ.
              Една обща средна цена за града за най-масовия - двустаен 73 кв.м.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Абсолютно аналогично се обяснява обществената подкрепа за Мафията в Сицилия.

Иначе съвсем сериозно, няма начин да има сериозен спад на имоти, докато не спрат корупционните потоци от Брюксел. Не става въпрос само за България. Просто у нас те са по-значим % от далаверата, а имотите са по-евтини. Цели блокове ще се купуват, ще седят празни по 20 години, но няма да се намаляват цените.
                Ами като в България повечето средства се концентрират в един град,естествено, че като се направи нещо положително и за друго населено място и дяволът да направи канализация, ще го приветстваш. Когато всичко ти е уредено, имаш пет вида градски транспорт, плащаш субсидирано парно,е лесно да се морализаторства.Ама като нямаш елементарни условия за живот, нещата изглеждат по друг начин.

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

Без да се намесвам по същество в дискусията ви, само да вметна, че анюитетните и намаляващите вноски имат една и съща настаяща стойност и тя е равна на главницата. Просто финансова математика.
                  Безсмислено е да му обясняваш той е професор дето вижда инфлация и си мисли че хората сравнявали вноската с наема

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
                    Мисля, че всички ще се съгласим, че покупката за жилищни нужди е оправдани при всякакви цени.
                    Важният въпрос е стрували си при тези цени да се купува за "наемче да капе" и колко рентабилноста е това. Тук вече идват всички утежняващи обстоятелства като демография, лихви, вноски, %самоучастие и т.н.
                    Едно семейство купило с кредит за собствено ползване ще направи всичко за да си запази апартамента.
                    Отговоът е очевиден. Има ли някой купил последвата година с цел отдаване под наем?

Цените на имотите нямат икономическа логика. Съвсем други неща движат пазара.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                      Т.е. признаваш, че си лед осветлението!

А що се правеше на улав като те питаха.....
                      (не че ти знам вицовете с предишния ти ник, ама явно хората ги помнят)
                      Който кажеш тоя съм

Коментар

• Първоначално изпратено от Invmert

Не е нужно да стои и да чака. Възнагражденията се предоговарят с работодателя, а ако това не помага, дадено лице винаги може да се преквалифицира. Освен това, ако много хора са напуснали Добрич, то това ще постави работниците в силна позиция по отношение на повишаване на работните заплати, тъй като работодателят няма да има с кого да ги замени.
                        Що не отидеш в Добрич да видиш как стоят нещата? Сигурно не е случайно че за 2022-ра в пика на покупките там са направени 400-500 ипотеки общо и че едва 15% от сделките са с ипотека. Извън 4-те големи града, заплатите са такива, че ако нямаш собствено жилище, ако плащаш ипотека или наем си обречен на мизерия.

Коментар

По принцип е така.Но бедна държава като България има нужда от подобни непазарни механизми поне докато стане достатъчно богата. Ето например в моето село построиха канализация, подмениха водопроводната мрежа и ремонтираха част от улиците с еврофондове. Преди 15 години. В противен случай още 5 пъти по 15 години щяхме да чакаме за подобно нещо.
                          Въпросът е,че масово се краде от тия фондове и държавните поръчки.
                          Абсолютно аналогично се обяснява обществената подкрепа за Мафията в Сицилия.

Иначе съвсем сериозно, няма начин да има сериозен спад на имоти, докато не спрат корупционните потоци от Брюксел. Не става въпрос само за България. Просто у нас те са по-значим % от далаверата, а имотите са по-евтини. Цели блокове ще се купуват, ще седят празни по 20 години, но няма да се намаляват цените.

Коментар

Не е нужно да стои и да чака. Възнагражденията се предоговарят с работодателя, а ако това не помага, дадено лице винаги може да се преквалифицира. Освен това, ако много хора са напуснали Добрич, то това ще постави работниците в силна позиция по отношение на повишаване на работните заплати, тъй като работодателят няма да има с кого да ги замени.
                            Ти явно не си живял в подобен град и понятие си нямаш, че има таван на заплатите и ако ще гений да си,пак няма да получиш по-високо заплащане. Иначе по форумите е лесно да се дава акъл.

Коментар

Т.е. допускате, че през следващите 20 години, работните заплати на тези хора няма да бъдат увеличавани и винаги ще си останат на това ниво? А и лихвите по техния кредит няма да бъдат намалени?
                              Кой ще стои и ще чака евентуално да му вдигнат заплатата като има деца и не може да ги издържа?Затова и 2 милиона български граждани емигрираха.То лесно се правят сметки на чужд гръб.

Коментар

• Мисля, че всички ще се съгласим, че покупката за жилищни нужди е оправдани при всякакви цени.
                                Важният въпрос е стрували си при тези цени да се купува за "наемче да капе" и колко рентабилноста е това. Тук вече идват всички утежняващи обстоятелства като демография, лихви, вноски, %самоучастие и т.н.
                                Едно семейство купило с кредит за собствено ползване ще направи всичко за да си запази апартамента.

Коментар

Working...
                                X