Първоначално изпратено от antani
Разгледай мнение
Дотук добре, но мисля, че задаваш грешния въпрос. Правилно е да се попита не “какъв ще е спада”, а “каква ще е пиковата цена на НИ”. Конюнктурата се промени и най-вероятно виждаме смъртта на българските НИ като инвестиционен актив.
Никой не може да надскочи сянката си, а в сянката на българските жилища се четат: умираща нация, демографски срив, обречена аутсорсинг икономика и буферна зона между турски и американски интереси1. А буферът е точно това - бу̀фер ( мн. буфери, (два) буфера, м. Приспособление към вагон, предназначено да пружинира при удар и да намалява сътресението от блъскането на вагоните) Зона предназначена да поема от ударите, обречена за инвестиции и перспективи. Ако питаш какво поскъпване очаквате на жилищата в България, може също да попиташ какво поскъпване очаквате на жилищата в Донбас.
Та ето какво мисля, че ще е развитието на недвижимите имоти у нас. Не е нужно да откриваме топлата вода. Нека видим какво се случи в Япония. В края на 80те и началото на 90те, се казваше, че е бъдещето икономическия прогрес и идния център на света. Ниски тогавашни лихви доведоха до страшна еуфория и страшни инвестиции. Нямаше какво да се обърка, но уви. Пазарът в Токио навлезе в 30 годишно небитие. Апартаментите след 30 години успяха да достигнат нивата си от преди краха жилищната земя и къщите все още са значително надолу. Та и тук така. Малък спад (15-20%) но за сметка на това продължителен. Може би заветната 2049г ще се върне на сегашните нива.
Мисля, че музиката спря и за “повишители” и за “понижители”. Жилищата няма да станат по-достъпни, защото нашите приятели от световния икономически форум вече говорят за унищожаване на концепцията за частна собственост. Промени в данъчната политика, условията за отдаване и програми за интеграция на мигранти ще направят притежанието на жилища дори и на сегашните цени болезнена, скъпа и най-вероятно нерентабилна авантюра.
Но какво ли знам аз. Това е мнение писано от перона.
1. https://www.youtube.com/watch?v=gqDibIchfIc&t=854s
Коментар