Marina Muchakova - сделките с крипто са абсолютно и тотално недоказуеми и могат да бъдат фалшиво доказателство за разход, който си мисли нещо различно от това трябва да се лекува с подходящи хапчета и препарати.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как доказваме сделки с крипто-валути пред НАП?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение
Абе ти що не отидеш директно у НАПа , па да ги питаш ... там ша та оправат най добре ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Marina Muchakova Разгледай мнение
Много ми е интересно как дефинирате понятието "вярва" Значи ЕООД си купува криптовалута. Ако спазим Закона за счетоводството, това трябва да се отчете по някакъв начин от счетоводството на въпросното ЕООД. И да се спази чл. 10 на ЗКПО, покупката да е документално обоснована. Иначе НАП приема, че собственикът си ги е сложил тези пари в джоба По същата логика аз не "вярвам" и в това, че трябва да ползваш фирмена кредитна карта, за да купиш на любовницата си палто (примерно) и не "вярвам", че това е здравословна бизнес практика, но хората го правят и счетоводителите някак си трябва да го оправдаят пред НАП Апропо често се налага данъчните консултанти ( като мен) да им обяснят как да го направят максимално данъчно безболезнено, а не да го слагат като разход по поръчение и да генерират огромни и несъществуващи касови наличности с похарчени за лични емоционални покупки фирмени пари
Коментар
-
Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение
Абе ти що не отидеш директно у НАПа , па да ги питаш ... там ша та оправат най добре ...
Коментар
-
Много ми е интересно как дефинирате понятието "вярва" Значи ЕООД си купува криптовалута. Ако спазим Закона за счетоводството, това трябва да се отчете по някакъв начин от счетоводството на въпросното ЕООД. И да се спази чл. 10 на ЗКПО, покупката да е документално обоснована. Иначе НАП приема, че собственикът си ги е сложил тези пари в джоба По същата логика аз не "вярвам" и в това, че трябва да ползваш фирмена кредитна карта, за да купиш на любовницата си палто (примерно) и не "вярвам", че това е здравословна бизнес практика, но хората го правят и счетоводителите някак си трябва да го оправдаят пред НАП Апропо често се налага данъчните консултанти ( като мен) да им обяснят как да го направят максимално данъчно безболезнено, а не да го слагат като разход по поръчение и да генерират огромни и несъществуващи касови наличности с похарчени за лични емоционални покупки фирмени пари
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
Още като прочетох че вярва в криптовалутите и си представих какъв консултант ще да е.Last edited by Marina Muchakova; 19.04.2019, 13:51.
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Мда, с което се връщаме в началото:
"
ПП: като за управляващ съдружник задаваш твърде много въпроси и не звучиш добре, сигурна ли си че "консулт" в правилната думичка в името?
"Марина Мучакова, регистрирана на 3 Декември 2018 г., Управляващ съдружник във Веста Консулт, София"
"
Коментар
-
Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнениеНАП проверява търгуващите с криптовалути
От приходната агенция напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация
Коментар
-
НАП проверява търгуващите с криптовалути
От приходната агенция напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация
Много поздрави на Marina Muchakova
Junior Member
Е сега можеш да спиш спокойно , НАП мисли/вече / за тебе !Last edited by majnata; 13.01.2019, 12:29.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Разбира се, това си остава чисто хипотетично, разсъждение на глас, без претенциите да е икономически и юридически издържано
"
ПП: като за управляващ съдружник задаваш твърде много въпроси и не звучиш добре, сигурна ли си че "консулт" в правилната думичка в името?
"Марина Мучакова, регистрирана на 3 Декември 2018 г., Управляващ съдружник във Веста Консулт, София"
"
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
Сега се замислих и се чудя се дали това е някаква ирония.... или е сериозно
Виждам зараждащ се пазар на адреси с криптоси, които са купувани в края на биткойн-еуфорията... Януари-Февруари 2018. Но е ограничен във времето до март месец. Чисто теоретично, котировката на биткойна на тоя пазар може да надвиши текущата му пазарна котировка на борсите
Абе мъката ще е голяма в НАП, какъвто и да е случаят. Сигурен съм, че нямат практика в такива ситуации, и ще падне едно мислене и тълкувания....
П.С. В допълнение, хипотетично, чувала съм хората да говорят, че при Етериума има рязка обезценка с много по-висока стойност в проценти от тази на биткойна, при това в други периоди от време Т.е. има широко разнообразие от адреси, които биха могли ( хипотетично) да се предлагат на "вторичен" пазар Съответно преоценките на налични активи могат да се направят , ама могат и да не се направят в дадена година.... защото обръщането на парични средства във финансов актив не дава отражение в общата стойност на баланса Де факто счетоводната загуба, чисто теоретично, може да се признае в някоя следваща година с оправданието, че за да не се получават временни разлики, собственикът е изчакал с преоценката. Съответно очакванията са му били трендът да тръгне отново нагоре Нали това последното е в основата на ходълването.....поне така съм чувала хората да говорят Разбира се, това си остава чисто хипотетично, разсъждение на глас, без претенциите да е икономически и юридически издържаноLast edited by Marina Muchakova; 09.01.2019, 13:28.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Тая твоята работа ми прилича на начин да оправдаеш издумкания кеш от касата на фирмата , от минало време с неква сделка с криптоси от миналата година на висока цена от 10, 20 хиляди със стара дата към сегашния момент. То и това ще си помислят данъчните Почити нищо. не разбирам от счетоводство.Първоначално изпратено от Marina Muchakova Разгледай мнениеТова е един от наистина добрите коментари в темата Не е като да не разбирате от счетоводство
Виждам зараждащ се пазар на адреси с криптоси, които са купувани в края на биткойн-еуфорията... Януари-Февруари 2018. Но е ограничен във времето до март месец. Чисто теоретично, котировката на биткойна на тоя пазар може да надвиши текущата му пазарна котировка на борсите
Абе мъката ще е голяма в НАП, какъвто и да е случаят. Сигурен съм, че нямат практика в такива ситуации, и ще падне едно мислене и тълкувания....Last edited by Kildirim_Bei; 09.01.2019, 03:16.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
- 1 like
Коментар
-
Умните хора дробят кешовите плащания на суми под 10 000 лева по една сделка Всички го знем
Тва е едно от първите неща, измислени на тоя свят, по повод определени поводиLast edited by Kildirim_Bei; 09.01.2019, 01:44.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнениеНищо объркано няма и казусът по своята същност е един и същ от началото. Може да изглежда странно, причини не знаем, и гаданията не помагат много.
Криптосите са на някакъв адрес, Марина спомена, че няма никакви трансфери след придобиването и с тези криптоси нищо не е правено оттогава. Сделката за придобиването е с физическо лице и цената е платена кеш със средства от касата на някаква фирма.
В транзакцията е фиксирана дата на трансфера и може да се види по борсите колко е била цената по това време.
По адреса на криптосите могат без проблем да се видят всички трансфери като адреси (входящ/изходящ), количества и дати, както и салдото към всеки един момент.
1-ви проблем: Доказване, че криптосите действително принадлежат на фирмата, т.е. средствата от касата са отишли за закупуване на финансов актив на името на фирмата.
Това е най-големият проблем. Криптоадресът има частен ключ, и който го притежава може да оперира с наличностите по адреса. Той е действителният собственик, защото само той може да се разпорежда с криптото. Това може само да се демонстрира пред проверяващ от НАП, без да се дава ключа. Друг начин няма.
Дори това да е само собственикът на фирмата (знаещ частният ключ), не може да се направи разлика дали активът е лично негов или на фирмата, която е негова собственост. Той може да се разпорежда с него и в двете си качества, без никакви спънки.
Единственото, което ми идва на акъла в случая, е Декларация от притежателя на частния ключ за адреса (за по-сигурно нотариално заверена), че количеството крипто (цифром и словом) по изрично споменатият адрес е собственост на фирмата на основание (виж решението на Проблем 2 по-долу), само той притежава частният ключ и няма да го разкрива на трети лица, и всякакво разпореждане с наличността по адреса ще става с писмено нареждане на представляващият фирмата.
Тъй като криптото е собственост на фирма, не е лошо да се помисли и по темата две лица да имат частният ключ - съответно декларациите да са две, или една с две лица в нея. Щото ако е само един и нещо, недай си Боже, стане с него, ключа изчезва и актива автоматично се занулява в баланса. Тогава ще настанат много интересни времена за фирмата от счетоводна и от други гледни точки.
2-ри проблем: Доказване, че парите от касата действително са похарчени за закупуването на финансовия актив (крипто в случая).
Пак голям проблем. Налице е най-вероятно само некъв разходен касов ордер като първичен документ за похарчените пари. Насрещен документ за покупката няма. Нека да отбележим, че трансфер на крипто НЕ Е задължително свързан с плащане на някаква сума за количеството криптоси. Т.е. факта, че съществува адрес с некво крипто в него, не значи задължително, че за криптото е платена дадена сума пари (фиат).
Единствено спасение в случая виждам във вид на договор за покупко-продажба на криптосите с физическото лице, в който изрично са споменати вид крипто, количество, цена, начин на плащане и криптоадресите на двете страни. Те трябва да съответстват на това, което се вижда в блокчейна като адреси и количество. Трябва да има и разписка за сумата, получена от физическото лице.
НАП ако искат да си го проверяват физ. лице откъде и как е придобило криптосите.
Не ми е ясна сумата на сделката, но като знам цените на биткойна преди година, хич не е хубаво за фирмата да е имало покупка/поредица покупки кеш на криптовалута. Не само НАП ще се заинтересува.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Тая твоята работа ми прилича на начин да оправдаеш издумкания кеш от касата на фирмата , от минало време с неква сделка с криптоси от миналата година на висока цена от 10, 20 хиляди със стара дата към сегашния момент. То и това ще си помислят данъчните Почити нищо. не разбирам от счетоводство.
Това е един от наистина добрите коментари в темата Не е като да не разбирате от счетоводство
Коментар
Коментар