IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как доказваме сделки с крипто-валути пред НАП?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Дивата пирамида е на път да ликвидира оня ненужен посредник, обиращ над 70% от изкараното от индивида
    Гражданите били задължени към държавата хахахаха, остаряла парадигма на път към изчезването си окончателно. Както и държавите.
    Единствените задължения на индивида са ъм собственият му вид. Останалото е просто робство и експлоатация.

    Коментар


    • Kildirim_Bei - криптосите са една фантазия, няма ка да се проследят сделките с тях защото те затова са измислени - да не може трета страна без желанието на двете страни извършили сделка да ги "види" тази сделка и това е самата истина. От друга страна може да се каже че и данъците са една фантазия, някой ги е измислил и изфантазирал и едва ли е било заложено от така наречената "божия сила" създала хомосапиенс той да плаща данъци на държава в която живее, тя и държавата в този ред на мисли е фантазия. И според мен криптосите са несъвместими с държавата и задълженията на гражданите към нея, по дефолт няма как да съществуват в симбиоза. Беше смешно как държавниците и централните банкери умуват по въпроса и това доказва менталното изкривяване на тези индивиди приели в собственото си съзнание че държавата и фискалния и апарат са божие творение те не са в състояние да осъзнаят действителността - а тя е че не могат да обложат криптотърговията с данък реално и този данък ще стане виртуален. Това което трябваше да направят е категорична забрана за финансовите институции да участват и посредничат в тази търговия и тогава виртуалните криптоси ще се отвържат от техния реален свят, а който иска да сменя крипто срещу крипто може да си го прави най свободно и напълно законно разбира се трябва да има желание да прелива от пусто в празно и обратно за да извъшва тази дементна дейност. Луди хора, луди времена. Въпро са е кой е по луд ? Това нещо още от самото начало беше ясно че е дива пирамида, та в този ред на мисли за какви разходи на фирми за закупуване на криптоси си говорим - ако може и се допусне няма да има кьорава фирма която да не си издуха парите за криптоси и няма да плати един цент данък на печалба, ще трябва да им се сложи ддс на криптосите което би било доста весело ако не е абсолютно посегателство върху малко останала свобода на индивида в социалистическия данъчен свят.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

        Живота е обидно къс. Поне тази чат която си заслужава да живееш

        https://www.youtube.com/watch?v=SyjKaU0jwug
        Ха тъй Тодоре ... ето къде са отишли "биткойните" ...

        Коментар


        • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

          Ами да ! Не за глупости !
          Живота е обидно къс. Поне тази чат която си заслужава да живееш

          https://www.youtube.com/watch?v=SyjKaU0jwug
          Last edited by Todor Sabev; 08.01.2019, 20:27.

          Коментар


          • Нищо объркано няма и казусът по своята същност е един и същ от началото. Може да изглежда странно, причини не знаем, и гаданията не помагат много.

            Криптосите са на някакъв адрес, Марина спомена, че няма никакви трансфери след придобиването и с тези криптоси нищо не е правено оттогава. Сделката за придобиването е с физическо лице и цената е платена кеш със средства от касата на някаква фирма.
            В транзакцията е фиксирана дата на трансфера и може да се види по борсите колко е била цената по това време.
            По адреса на криптосите могат без проблем да се видят всички трансфери като адреси (входящ/изходящ), количества и дати, както и салдото към всеки един момент.

            1-ви проблем: Доказване, че криптосите действително принадлежат на фирмата, т.е. средствата от касата са отишли за закупуване на финансов актив на името на фирмата.
            Това е най-големият проблем. Криптоадресът има частен ключ, и който го притежава може да оперира с наличностите по адреса. Той е действителният собственик, защото само той може да се разпорежда с криптото. Това може само да се демонстрира пред проверяващ от НАП, без да се дава ключа. Друг начин няма.
            Дори това да е само собственикът на фирмата (знаещ частният ключ), не може да се направи разлика дали активът е лично негов или на фирмата, която е негова собственост. Той може да се разпорежда с него и в двете си качества, без никакви спънки.
            Единственото, което ми идва на акъла в случая, е Декларация от притежателя на частния ключ за адреса (за по-сигурно нотариално заверена), че количеството крипто (цифром и словом) по изрично споменатият адрес е собственост на фирмата на основание (виж решението на Проблем 2 по-долу), само той притежава частният ключ и няма да го разкрива на трети лица, и всякакво разпореждане с наличността по адреса ще става с писмено нареждане на представляващият фирмата.
            Тъй като криптото е собственост на фирма, не е лошо да се помисли и по темата две лица да имат частният ключ - съответно декларациите да са две, или една с две лица в нея. Щото ако е само един и нещо, недай си Боже, стане с него, ключа изчезва и актива автоматично се занулява в баланса. Тогава ще настанат много интересни времена за фирмата от счетоводна и от други гледни точки.

            2-ри проблем: Доказване, че парите от касата действително са похарчени за закупуването на финансовия актив (крипто в случая).
            Пак голям проблем. Налице е най-вероятно само некъв разходен касов ордер като първичен документ за похарчените пари. Насрещен документ за покупката няма. Нека да отбележим, че трансфер на крипто НЕ Е задължително свързан с плащане на някаква сума за количеството криптоси. Т.е. факта, че съществува адрес с некво крипто в него, не значи задължително, че за криптото е платена дадена сума пари (фиат).
            Единствено спасение в случая виждам във вид на договор за покупко-продажба на криптосите с физическото лице, в който изрично са споменати вид крипто, количество, цена, начин на плащане и криптоадресите на двете страни. Те трябва да съответстват на това, което се вижда в блокчейна като адреси и количество. Трябва да има и разписка за сумата, получена от физическото лице.
            НАП ако искат да си го проверяват физ. лице откъде и как е придобило криптосите.

            Не ми е ясна сумата на сделката, но като знам цените на биткойна преди година, хич не е хубаво за фирмата да е имало покупка/поредица покупки кеш на криптовалута. Не само НАП ще се заинтересува.
            Last edited by Kildirim_Bei; 08.01.2019, 22:27.
            Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
            ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

            Коментар


            • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

              Всичките тук сте едни престъпни умове...зарад вас на криптото му се носи лоша слава - всичко ще профукате за пиене, курви и бело!
              Ами да ! Не за глупости !

              Коментар


              • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                И аз снощи предположих че са ги изхарчили по курви , ама андито ме забърса ...
                Всичките тук сте едни престъпни умове...зарад вас на криптото му се носи лоша слава - всичко ще профукате за пиене, курви и бело!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                  Тая твоята работа ми прилича на начин да оправдаеш издумкания кеш от касата на фирмата , от минало време с неква сделка с криптоси от миналата година на висока цена от 10, 20 хиляди със стара дата към сегашния момент. То и това ще си помислят данъчните Почити нищо. не разбирам от счетоводство.
                  Казусите от дамата стават все по- объркани....Прилича ми на гл. счети, което е бръкнало в касата на фирмата и на неподходяща цена е купила койни...Сега е 5-6 пъти надолу и се чуди каква гимнастика да направи, че босовете да ѝ простят загубите....
                  Пасивите се компенсират с активи.....Младостта е актив.... Примоциите намаляват загубите....

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                    Тая твоята работа ми прилича на начин да оправдаеш издумкания кеш от касата на фирмата , от минало време с неква сделка с криптоси от миналата година на висока цена от 10, 20 хиляди със стара дата към сегашния момент. То и това ще си помислят данъчните Почити нищо. не разбирам от счетоводство.
                    И аз снощи предположих че са ги изхарчили по курви , ама андито ме забърса ...

                    Коментар


                    • ...И кой продаваше тука криптонит?
                      -За един приятел питамъ.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Marina Muchakova Разгледай мнение

                        Привет отново и благодаря за мненията на всички, които се включват в дискусията.

                        Хващам се за последния отговор

                        За да съм малко по-конкретна ще дам конкретен казус.

                        Да приемем чисто хипотетично, че във Фирма АБВГД са закупени "У" биткойни за цена Х. Условието отново е, че покупката е извън борса и продавачът е някакво никому неизвестно физическо лице, или офшорка или друго образувание..... каквото и да е След голямата обезценка, цената на биткойните става примерно Х/100.

                        При евентуална ревизия, от НАП ще поискат от фирма АБВГД да представи документи и писмени обяснения как са придобити тези койни. Освен това от НАП може да поискат фирма АБВГД да декларира къде се съхраняват, а могат да поискат и да ги "преброят". И не, това не звучи безумно. То завучи нереално безумно. Но, истината е, че данъчните органи имат право да го направят. Логиката е същата, по която, когато едно юридическо лице декларира наличие на 2-3 милиона касова наличност (примерно), служители на НАП могат да поискат касата да се отвори и кешът да се преброи. Целта е да се види, че парите са налични и че същите не са взети от собствениците като скрит дивидент. При крипто-валутата, особено тази , която е собственост на юридическо лице, ще се искат доказателства за всяка транзкция, както и обяснения защо е направена, по каква сделка, сделката на какъв етап на изпълнение или на сключване е и др. Причината е, че съгласно действащото ни данъчно законодателство всяка транзакция означава сделка и то облагаема по ЗКПО. Това е един проблем от практиката, с което обяснявам позицията си за частния ключ и какво е адекватно да им се покаже в този случай, ако евентуално предявят подобни искания.

                        Вторият проблем е, какво може да се прикачи в системата на НАП като документ и той да изглежда адекватно. Това са pdf файлове и различни видове изображения от типа jpeg, gif и подобни. Ако извадката на докумнета не може да се експортне в такъв формат и да се подпише с електронен подпис при прикачване в системата им, респективно да се отпечата на принтер и да се сканира, каква е алтернативата? ( скрийншотът го изключвам като опция) Ок, тук съм съгласна, че въпросът ми може да звучи леко безумно. В своя защита ще кажа само, че работата ми е да разбирам от данъци, а не от експортване на данни и от работа с платформи Виноват
                        Тая твоята работа ми прилича на начин да оправдаеш издумкания кеш от касата на фирмата , от минало време с неква сделка с криптоси от миналата година на висока цена от 10, 20 хиляди със стара дата към сегашния момент. То и това ще си помислят данъчните Почити нищо. не разбирам от счетоводство.
                        Last edited by Todor Sabev; 08.01.2019, 17:42.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Sharky's Разгледай мнение
                          А иначе практиката ще покаже НАП как ще гледат на сделки извън крипто борсите и кои борси ще се приемат за регулирани, и как се идентифицират лицата с които се търгува извън борсите. И тук не визирам само данъчни закони а и ония другите - за пране на пари, тероризъм и тн.
                          Като частни сделки, макар че силно се съмнявам в компетенциите на НАП и извън крипто-света.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Marina Muchakova Разгледай мнение

                            Привет отново и благодаря за мненията на всички, които се включват в дискусията.

                            За да съм малко по-конкретна ще дам конкретен казус.

                            Да приемем чисто хипотетично, че във Фирма АБВГД са закупени "У" биткойни за цена Х. Условието отново е, че покупката е извън борса и продавачът е някакво никому неизвестно физическо лице, или офшорка или друго образувание..... каквото и да е

                            При евентуална ревизия, от НАП ще поискат от фирма АБВГД да представи документи и писмени обяснения как са придобити тези койни. Освен това от НАП може да поискат фирма АБВГД да декларира къде се съхраняват, а могат да поискат и да ги "преброят". И не, това не звучи безумно. То завучи нереално безумно. Но, истината е, че данъчните органи имат право да го направят. Логиката е същата, по която, когато едно юридическо лице декларира наличие на 2-3 милиона касова наличност (примерно), служители на НАП могат да поискат касата да се отвори и кешът да се преброи. Целта е да се види, че парите са налични и че същите не са взети от собствениците като скрит дивидент. При крипто-валутата, особено тази , която е собственост на юридическо лице, ще се искат доказателства за всяка транзкция, както и обяснения защо е направена, по каква сделка, сделката на какъв етап на изпълнение или на сключване е и др. Причината е, че съгласно действащото ни данъчно законодателство всяка транзакция означава сделка и то облагаема по ЗКПО. Това е един проблем от практиката, с което обяснявам позицията си за частния ключ и какво е адекватно да им се покаже в този случай, ако евентуално предявят подобни искания.

                            Вторият проблем е, какво може да се прикачи в системата на НАП като документ и той да изглежда адекватно. Това са pdf файлове и различни видове изображения от типа jpeg, gif и подобни. Ако извадката на докумнета не може да се експортне в такъв формат и да се подпише с електронен подпис при прикачване в системата им, респективно да се отпечата на принтер и да се сканира, каква е алтернативата? ( скрийншотът го изключвам като опция) Ок, тук съм съгласна, че въпросът ми може да звучи леко безумно. В своя защита ще кажа само, че работата ми е да разбирам от данъци, а не от експортване на данни и от работа с платформи Виноват
                            Кака, грозното е, че вероятно някой клиент ти плаща за "компетентната" услуга - а ти идваш тук ние да ти свършим работата. Мънки бизнес, сефте.

                            А сега по темата - НАП МОЖЕ да ги преброи. Виждат си се на адреса в портфейла Какво му е безумното? Хеле пък нереалното? И аз мога да ги преброя, всеки може - стига клиентът ти да ми даде адреса. Не, не мога да му ги източа. И НАП не може.
                            Сделките клиентът ти ще си ги обоснове както са направени - какво, колко и от кого е купил/продал и т.н., като ще представи съответните номера на транзакции към сделките. Според действащото законодателство в България крипто-валутите не са валути, а се третират като финансови активи и са освободени от ДДС например (и според практиките на ЕС-съда). Т.е. не се облага притежанието, а продажбата - разликата между покупка и продажна цена.
                            След като покажете частен ключ някому, следва да понесете изцяло отговорността за портфейла - и за в бъдеще! Това вече е не само безумно, а нереално глупаво! Равносилно е не само да отворите касата, но и да я депозирате в НАП занапред.

                            ПП: можете да си експортнете в ПДФ страничката от блокчейн експлоръра с конкретния адрес или транзакция. Не знам от какво разбирате въобще, но елементарна компютърна грамотност не е навредила никому, ако и на това не сте способна - платете на истински консултант да ви приготви файловете - точно както вашият клиент плаща на вас.
                            Last edited by redcretin; 08.01.2019, 17:35.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                              Може Калдъръме, както вече писах - точно туй е чарът на блокчейна
                              Достатъчно е да докажа че адреса на моите сделки е под мой контрол, което е елементарно - транзакцията пък доказва какво съм направил с парите си. Нищо и никой не може да ги промени Не аз, не НАП, целият свят знае и вижда адресите и транзакцията.
                              Точно така е. Сделките при желание има как да бъдат показани, както и наличните към момента в портфейла. Друг е въпросът тук - защо своевременно не са били осчетоводявани в дружеството и защо сега се търси "лесния" начин да не се направи?
                              А иначе практиката ще покаже НАП как ще гледат на сделки извън крипто борсите и кои борси ще се приемат за регулирани, и как се идентифицират лицата с които се търгува извън борсите. И тук не визирам само данъчни закони а и ония другите - за пране на пари, тероризъм и тн.
                              колкото толкова

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                                Може Калдъръме, както вече писах - точно туй е чарът на блокчейна
                                Достатъчно е да докажа че адреса на моите сделки е под мой контрол, което е елементарно - транзакцията пък доказва какво съм направил с парите си. Нищо и никой не може да ги промени Не аз, не НАП, целият свят знае и вижда адресите и транзакцията.
                                Привет отново и благодаря за мненията на всички, които се включват в дискусията.

                                Хващам се за последния отговор

                                За да съм малко по-конкретна ще дам конкретен казус.

                                Да приемем чисто хипотетично, че във Фирма АБВГД са закупени "У" биткойни за цена Х. Условието отново е, че покупката е извън борса и продавачът е някакво никому неизвестно физическо лице, или офшорка или друго образувание..... каквото и да е След голямата обезценка, цената на биткойните става примерно Х/100.

                                При евентуална ревизия, от НАП ще поискат от фирма АБВГД да представи документи и писмени обяснения как са придобити тези койни. Освен това от НАП може да поискат фирма АБВГД да декларира къде се съхраняват, а могат да поискат и да ги "преброят". И не, това не звучи безумно. То завучи нереално безумно. Но, истината е, че данъчните органи имат право да го направят. Логиката е същата, по която, когато едно юридическо лице декларира наличие на 2-3 милиона касова наличност (примерно), служители на НАП могат да поискат касата да се отвори и кешът да се преброи. Целта е да се види, че парите са налични и че същите не са взети от собствениците като скрит дивидент. При крипто-валутата, особено тази , която е собственост на юридическо лице, ще се искат доказателства за всяка транзкция, както и обяснения защо е направена, по каква сделка, сделката на какъв етап на изпълнение или на сключване е и др. Причината е, че съгласно действащото ни данъчно законодателство всяка транзакция означава сделка и то облагаема по ЗКПО. Това е един проблем от практиката, с което обяснявам позицията си за частния ключ и какво е адекватно да им се покаже в този случай, ако евентуално предявят подобни искания.

                                Вторият проблем е, какво може да се прикачи в системата на НАП като документ и той да изглежда адекватно. Това са pdf файлове и различни видове изображения от типа jpeg, gif и подобни. Ако извадката на докумнета не може да се експортне в такъв формат и да се подпише с електронен подпис при прикачване в системата им, респективно да се отпечата на принтер и да се сканира, каква е алтернативата? ( скрийншотът го изключвам като опция) Ок, тук съм съгласна, че въпросът ми може да звучи леко безумно. В своя защита ще кажа само, че работата ми е да разбирам от данъци, а не от експортване на данни и от работа с платформи Виноват
                                Last edited by Marina Muchakova; 08.01.2019, 17:25.

                                Коментар

                                Working...
                                X