Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
освен това че са по-големи, таксите са Винаги реални пари. не ти трябва DCF да ги сравняваш и приравняваш към нещо.
Но пък от друг страна Форти, мисли глобално моля. Какво са тези такси на фона на могъществото на Алианц. Могъщият Алианц управлява 2 милиарда, както знаем. Къде другаде да си сложи човек парите ? И за какво му е лична доходност когато имаме този факт на могъщество.
Чудя се сега с новият начин на таксуване на всичките активи(% от доходността) дали не сме спомогнали още повече за могъществото на алианц. колко ли пъти ще таксуват вече таксувана сума се чудя... Да не говорим че за тях доходност почти се припокрива с увеличаването на актива.
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
Извадка от цитираните материали които могат да се окажат полезни за някой съфорумци. Удебеляването е от мен ..
....
Анализът на конституционната разпоредба показва следното: а) налице е субективно право; б) негов предмет е осигуряването. В общоупотребимия български език думата „осигуряване“ означава обезпечаване, снабдяване, доставяне, набавяне, даване; в) осигуряването е всеобщо - субективното право принадлежи на всеки гражданин; г) осигуряването е обществено. Задължено за него е обществото като цяло, а не в отделни свои части. Като принадлежащ към обществото, носителят на субективното право е същевременно задължен за осигуряването на останалите. Общественото осигуряване, следователно, е взаимно (солидарно) и задължително; д) то е алеаторно - няма предварителна известност за размера на даваното от гражданина за осигуряването на другите и получаваното от него осигуряване; е) субективното право е от вида на социалните права. Осъществяването му е задължение на държавата, която трябва да създаде и правната му рамка (решение № 10 от 2012 г. на КС).
...
а това (с картинката) постна creativeпреди време в другата тема :
[ATTACH=CONFIG]n3229898[/ATTACH]
хахаха......
че май таксите, които са платени за ИЗКАРВАНЕТО на тази доходност са по-големи....
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
4-те са: "Доверие", "Алианц" ДСК Родина и Бъдеще
http://www.assoc.pension.bg/news/313...%2005%2016.pdf
Формално е против Наредба на Мин Фина за реда на прехвърляне на осигурителните вноски (от УПФ в НОИ), а по същество срещу чл 4б и др. от КСО - т.е. срещу "безплатната опция" - възможността човек повече от 5 години преди пенсионна възраст да се откаже от осигуряване в УПФ
ВАС преписва позицията на пенс дружества и внася в Конституционния съд
http://www.parliament.bg/pub/cW/2016...5KD_9_2016.pdf
КС се произнесе на 6 юли т.г. с решение "Тцъ" - "безплатната опция" не противоречи на Конституцията
http://www.constcourt.bg/bg/Acts/Get...d-552af84d712d
защо ли??? какво му пречи тя????
това отново показва, че ми гледат само таксите, нищо повече, толкова мислят за мен, че ......
Коментар
-
Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
Като харчиш много повече отколкото печелиш, независимо дали си човек, фирма, или държавна институция, рано или късно ще има корекция. Дайте да си оправяме фондовете, че само в капиталовата схема има поне някаква надежда.
На мен - не зная за вас - ми изглежда, че повече файда (ROI) имате да си оправите разходопокривния стълб, защото
а) в него ви отиват три четвърти от задължителната вноска и
б) от него ви е обещана 85 % от пенсията (ако стане) и
в) е по-евтино
както отбелязва удебелено VNM в текст, писан от юристи - като го преведем на български, излиза следното
"солидарната система е основана на принципа на застраховането - много плащат по (сравнително) малко, за да може тези, които имат нужда, да получат достатъчно - "тези" са дълголетниците. Така е по-евтино, отколкото всеки сам да си трупа резерв за дълголетие. И - което е много важно - не ги знаем предварително тези дето ще получават кои са, само се догаждаме колко ще са.
Ако работи, разбира се.
Това не е адвокатстване на НОИ, защото там има едни категории, които трупат права без съответните вноски (само за майките бих направил изключение) Но това, че у нас принципът е вързан с тел и опорочен, не променя полезността на принципа - Тъй че в НОИ има бая много за оправяне. У нас тези дето ще получават ги знаем и предварително, а даже и поименно - това не е нито застраховане, нито осигуряване.
Вас те интересува НОИ. Аз по примера на OB4AR сметнах с калкулатора на НОИ колко би ми била пенсията днес ако да бих имал възраст. Ми некви 500-600 лв. И с тях и без тях, все ми е тая. Но, повтарям, тези, които ще разчитат на пенсия само от задължителните си осигурителни вноски, ще чакат 85 % от пенсията си от НОИ. Дори и да "оправим фондовете" - което си заслужава - колко може човек да очаква от 5 % вноска?
За капиталовата схема ще пиша отделно
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
...
[ATTACH=CONFIG]n3229898[/ATTACH]
В тез последните хората имат сега (по покупателна способност) по-малко, отколкото са внесли.
Пък средния осигурителен доход за страната си расте ли расте, в т.ч. и през 2008-2009
Ма всеки да си опича акъла и да се прави сметка, а не да се подвежда по сладки приказки, които звучат благозвучно.
Например с 0.06 % доходноств ДСК Родина или по 6 ст на 100 лв на година, човек трябва да чака 26 години и 8 месеца, за да събере за билетче за тролея (1.60 лв). Не ми стига сметалото да видя за колко години ще събере за шише ракия.Last edited by LChristoff; 20.08.2017, 16:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеЗдравейте.
Моля знаещите да ми помогнат в следното
В КСО чета член 4б :
(Нов–ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г., изм., бр. 61 от 2015 г., в сила от 15.08.2015 г.) (1) Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии", съответно във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69", с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд не по-късно от 5 години преди възрастта по чл. 68, ал. 1 и ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.
От прочетеното разбирам че всички осигуряващи се в УПФ за сега имат въпросното право. Това така ли е и за тези които тепърва започват да се осигуряват? Тоест, лице което сега започва работа за първи път и започне да се осигурява и в ДОО и в УПФ, има ли право 5 години преди пенсиониране да се прехвърли ицяло в НОИ?
Благодаря.
а) НАЙ-РАНО - след като се е осигурявало минимум една година в УПФ и
б) НАЙ-КЪСНО - 5 години преди "възрастта по чл. 68, ал. 1 (в годината на подаване на заявление).
В прериода между а) и б) може да се врътка от УПФ в НОИ и обратно колкото пъти си иска, но защо? ("Политически компромис" с депутати с големи усти и малко акъл - е моето обяснение).
Внимание - ако познавате такива - обърнете внимание на 55 годишни жени: (аз предпочитам по-малди, но те мен - не)
НАП брои 5-те години не от индивидуалната пенсионна възраст на човека, а от пенсионната възраст, валидна в годината на подаване на Заявление. Например, през 2017 г. пенсионната възраст по чл. 68 (1) за жените е 61 години. Т.е НАП ще приеме Заявления на жени, които НЕ СА навършили 56 годишна възраст (61 - 5 = 56) и НЯМА да приеме Заявления след 56-ия рожден ден на жената, независимо, че на нея лично й остават 5 години и няколко месеца до пенсия.
Много от тези жени имат малко пари по партида, сравнително кратък период на натрупване и ще спечелят от прехвърляне. НО НЕ СА НАЯСНО със срока! (Държавна "услуга", к'во да праиш)
Коментар
-
Здравейте.
Моля знаещите да ми помогнат в следното
В КСО чета член 4б :
(Нов–ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г., изм., бр. 61 от 2015 г., в сила от 15.08.2015 г.) (1) Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии", съответно във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69", с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд не по-късно от 5 години преди възрастта по чл. 68, ал. 1 и ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.
От прочетеното разбирам че всички осигуряващи се в УПФ за сега имат въпросното право. Това така ли е и за тези които тепърва започват да се осигуряват? Тоест, лице което сега започва работа за първи път и започне да се осигурява и в ДОО и в УПФ, има ли право 5 години преди пенсиониране да се прехвърли ицяло в НОИ?
Благодаря.
Коментар
-
Извадка от цитираните материали които могат да се окажат полезни за някой съфорумци. Удебеляването е от мен ..
....
Анализът на конституционната разпоредба показва следното: а) налице е субективно право; б) негов предмет е осигуряването. В общоупотребимия български език думата „осигуряване“ означава обезпечаване, снабдяване, доставяне, набавяне, даване; в) осигуряването е всеобщо - субективното право принадлежи на всеки гражданин; г) осигуряването е обществено. Задължено за него е обществото като цяло, а не в отделни свои части. Като принадлежащ към обществото, носителят на субективното право е същевременно задължен за осигуряването на останалите. Общественото осигуряване, следователно, е взаимно (солидарно) и задължително; д) то е алеаторно - няма предварителна известност за размера на даваното от гражданина за осигуряването на другите и получаваното от него осигуряване; е) субективното право е от вида на социалните права. Осъществяването му е задължение на държавата, която трябва да създаде и правната му рамка (решение № 10 от 2012 г. на КС).
...
Първоначално изпратено от creative Разгледай мнение
Честито на вярващите в частни фондове.
С поздрави за приказния герой.
Last edited by VNM; 20.08.2017, 12:21.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
кои четири ПОД са поискали отмяна и на какво?
http://www.assoc.pension.bg/news/313...%2005%2016.pdf
Формално е против Наредба на Мин Фина за реда на прехвърляне на осигурителните вноски (от УПФ в НОИ), а по същество срещу чл 4б и др. от КСО - т.е. срещу "безплатната опция" - възможността човек повече от 5 години преди пенсионна възраст да се откаже от осигуряване в УПФ
ВАС преписва позицията на пенс дружества и внася в Конституционния съд
http://www.parliament.bg/pub/cW/2016...5KD_9_2016.pdf
КС се произнесе на 6 юли т.г. с решение "Тцъ" - "безплатната опция" не противоречи на Конституцията
http://www.constcourt.bg/bg/Acts/Get...d-552af84d712d
- 1 like
Коментар
-
Напоследък имам време само да следя дискусията, но се натъкнах на една статия, която ми се стори актуална за темата:
https://offnews.bg/sviat/gartcia-nam...te-663201.html
Като харчиш много повече отколкото печелиш, независимо дали си човек, фирма, или държавна институция, рано или късно ще има корекция. Дайте да си оправяме фондовете, че само в капиталовата схема има поне някаква надежда.
Коментар
-
Благодаря за отговора Приемам, че общото между 1 до 4 е "държава", нямам несъгласие с нито една дума след това (затова и не ги повторих в цитата)
... понеже от нашата държава не сме видели нищо хубаво.,, - и това е напълно разбираемо и естествено (обратното - би било наивно)
Само бих допълнил кратка бележка : Ми вземете си я тая държава, мама му стара Зная, че не е лесно, но не е и невъзможно Справка: Горанов - първо отмени наследяемостта на пенсии от УПФ, после си изтегли предложението - под натиск
Като се имат предвид демографските тенденции, които ти имаш заслуга тук да подкрепиш с източници, все повече ще стават гласоподавателите пред и на пенсионна възраст
Защо говоря на "ви" - ами защото съм съгласен с теб за това, кога може да се очаква резултат и тази дата е далеч отвъд моя хоризонт
Сега, ако мислиш, че само си приказвам - ще споделя (ама не казвай на ПОД-овете) че на 31.10.2016 написах и внесох в Конституционния съд - без някой да ме е канил - обосновано становище срещу! Отмяна на безплатната опция, която поискаха 4 ПОД-а После се срещнах с един от съдиите - становището, надлежно заведено, беше на бюрото му вече После - преди месец - КС се произнесе, че (ограниченият) избор НОИ и УПФ или само НОИ, не противоречи на Конституцията
Дали моето становище е повлияло не мога да зная - това което зная е, че бях в малцинство от становищата
Това споделям не за да се фукам - то и няма с какво, а за да покажа, че колкото и да е зле - механизмите на държавната машина могат и трябва да се използват срещу нея - когато тя не изразява Вашите интереси!
И не, няма да стане от първия път - Трябва като китайската капка
Знаеш и без мен, че права не се дават - те се взимат
Пожелавам ти приятни събота и неделя
Коментар
-
Благодаря за отговора Приемам, че общото между 1 до 4 е "държава", нямам несъгласие с нито една дума след това (затова и не ги повторих в цитата)
... понеже от нашата държава не сме видели нищо хубаво.,, - и това е напълно разбираемо и естествено (обратното - би било наивно)
Само бих допълнил кратка бележка : Ми вземете си я тая държава, мама му стара Зная, че не е лесно, но не е и невъзможно Справка: Горанов - първо отмени наследяемостта на пенсии от УПФ, после си изтегли предложението - под натиск
Като се имат предвид демографските тенденции, които ти имаш заслуга тук да подкрепиш с източници, все повече ще стават гласоподавателите пред и на пенсионна възраст
Защо говоря на "ви" - ами защото съм съгласен с теб за това, кога може да се очаква резултат и тази дата е далеч отвъд моя хоризонт
Сега, ако мислиш, че само си приказвам - ще споделя (ама не казвай на ПОД-овете) че на 31.10.2016 написах и внесох в Конституционния съд - без някой да ме е канил - обосновано становище срещу! Отмяна на безплатната опция, която поискаха 4 ПОД-а После се срещнах с един от съдиите - становището, надлежно заведено, беше на бюрото му вече После - преди месец - КС се произнесе, че (ограниченият) избор НОИ и УПФ или само НОИ, не противоречи на Конституцията
Дали моето становище е повлияло не мога да зная - това което зная е, че бях в малцинство от становищата
Това споделям не за да се фукам - то и няма с какво, а за да покажа, че колкото и да е зле - механизмите на държавната машина могат и трябва да се използват срещу нея - когато тя не изразява Вашите интереси!
Коментар
-
Аферим! Най- после да съм съгласен с всичко написано в последните два- три поста.
Не знаех, че сте защитили такова становище срещу поковците г- н Христов. Браво!
Единственото, към което съм скептичен е вярата Ви, че тая държава ( не само в областта осигуряване и данъци, а изобщо) може да бъде отвоювана от мафията, толкова лесно. Не и с тоя народ. А бъдещето изглежда още по-мрачно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
Може да приемеш, че съм съгласен с твоята позиция. Нюансът е че лично за мен, а по всяка вероятност и за повечето хора от моето поколение точки 1-4 са едно общо цяло и то се изчерпва с думичката "държава" т.е.:
- Имаме изцяло държавно контролиран паричен поток - ...
Следователно понеже от нашата държава не сме видели до момента нищо хубаво, хич и не очакваме, че тя ще си промени подхода в близко бъдеще към нас. Или ако погледнем в притчите, както Мойсей нарочно е водил две поколения евреите за да забравят робската си психика, така и при нас шанс да живеят в нещо като правова държава ще имат едва децата от поколението Z и то през втората половина от живота им.
Коментар
Коментар