IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
    Ами всяко тримесечие КФН обявява минимална доходност за последните 36 месеца ,които задължителните УПФ и ППФ трябва да покрият .
    Досега май винаги всички са покривали изискванията.
    Според мен сега за първи доходността на тези 3 ПФ може да е по ниска от изискваната от КФН.
    Има ли предвидени санкции ?
    Материята е разписана тук: "НАРЕДБА № 12 от 10.12.2003 г. за начина и реда за
    определяне на минималната доходност при управление на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, за покриване на разликата до минималната доходност и за формиране и използване на резервите за гарантиране на минималната доходност"

Обн., ДВ, бр. 110 от 19.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г., попр., бр. 1 от 6.01.2004 г.,
    изм. и доп., бр. 17 от 2.03.2004 г., бр. 29 от 5.04.2005 г., бр. 57 от 13.07.2007 г.

http://www.nssi.bg/images/bg/legisla...lenie_na_a.pdf

ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА
    ДОХОДНОСТ И
    ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ
    Чл. 10. (1) Размерът на средствата, необходим за покриване на разликата до
    минималната доходност на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване,
    се определя като произведение от:
    1. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2007 г. ) броя на дяловете във фонда към края на работния ден,
    предхождащ последния работен ден на 24-месечния период, и
    2. разликата между стойността на един дял, при която се достига минималното
    равнище на доходността и стойността на един дял за последния работен ден на 24-
    месечния период.
    (2) Стойността на един дял, при която се достига минималното равнище на
    доходност, представлява произведението от стойността на един дял за последния работен
    ден на 24-месечния период и коефициент, определен съгласно т. 5 от приложение № 2.
    Чл. 11. (1) Покриването на разликата до минималната доходност със средства от
    резерва във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване се извършва чрез намаляване на броя на дяловете от резерва на фонда и увеличаване на стойността на един дял.

(2) Броят на дяловете, с които се намалява партидата на резерва, се определя като
    отношение на размера на средствата за покриване на недостига до минималната доходност към стойността на един дял по чл. 10, ал. 2.
    Чл. 12. (1) Размерът на средствата, които покрива пенсионноосигурителното
    дружество в случая по чл. 193, ал. 9, изречение 2 от Кодекса за социално осигуряване, се определя като разлика между размера на средствата по чл. 10, ал. 1 и стойността, покрита от резерва на фонда.
    (2) Покриването на разликата по ал. 1 се извършва чрез прехвърляне на средства от
    съответния резерв на дружеството към фонда в деня на покриване на недостига по чл. 11, ал. 2.
    Чл. 13. В случай че няма формиран резерв във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване, размерът на средствата по чл. 10, ал. 1 се покрива от резерва на пенсионноосигурителното дружество, което го управлява.

Чл. 14. Стойността на един дял на фонд за допълнително задължително пенсионно
    осигуряване след покриване на разликата до минималната доходност се определя, като стойността на нетните активи на фонда, в която са включени прехвърлените от резерва на управляващото го дружество средства, се раздели на броя на дяловете на фонда, намалени с броя на дяловете по чл. 11, ал. 2.
    Чл. 15. Пенсионноосигурителните дружества представят справка за покриване на
    разликата до минималната доходност по образец, утвърден от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", до края на работния ден, в който е извършено покриването на разликата до минималната доходност.

Глава пета
    (Нова - ДВ, бр. 17 от 2004 г.)
    АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА
    ОТГОВОРНОСТ
    Чл. 16. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2004 г.) (1) Който извърши или допусне извършване на
    нарушение на тази наредба, се наказва съгласно чл. 351 от Кодекса за социално
    осигуряване.
    (2) Нарушенията на разпоредбите на наредбата се установяват с актове, съставени от
    длъжностни лица, упълномощени от заместник-председателя на Комисията за финансов
    надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор".
    (3) Наказателните постановления се издават от заместник-председателя на Комисията
    за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", или от упълномощено
    от него длъжностно лице.
    (4) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на
    наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните
    нарушения и наказания.
    ПРЕХОДНИ
    Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
    Това е ситуацията за момента:

[ATTACH]6682[/ATTACH]

Според нея Родина, Алианц, Бъдеще, Топлина и Института са под индекса към показания момент.

http://www4.fsc.bg/chart/unitsUPF.asp#

Коментар

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
      Доразвий тезата си моля ... .
      Ами всяко тримесечие КФН обявява минимална доходност за последните 36 месеца ,които задължителните УПФ и ППФ трябва да покрият .
      Досега май винаги всички са покривали изискванията.
      Според мен сега за първи доходността на тези 3 ПФ може да е по ниска от изискваната от КФН.
      Има ли предвидени санкции ?

Коментар

• Това е ситуацията за момента:

Click image for larger version

Name:	УПФ1.jpg
Views:	1
Size:	13.5 КБ
ID:	3041293

Според нея Родина, Алианц, Бъдеще, Топлина и Института са под индекса към показания момент.

http://www4.fsc.bg/chart/unitsUPF.asp#
        Last edited by Konsultant; 17.03.2016, 15:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
          Като гледам как вървят портфейлите на пенсионните фондове - Има голяма вероятност УПФ И ППФ на Алианц, НН и ДСК да не могат да покрият минималната изисквана доходност от КФН към 31.3.2016 г .
          Какво ще стане тогава ?
          Доразвий тезата си моля ... .

Коментар

• Като гледам как вървят портфейлите на пенсионните фондове - Има голяма вероятност УПФ И ППФ на Алианц, НН и ДСК да не могат да покрият минималната изисквана доходност от КФН към 31.3.2016 г .
            Какво ще стане тогава ?

Коментар

• Форти - със измишльотини и машшшшинации стил Л. Христов, не можеш да ме раздразниш, но само да ме развеселяваш.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Аз мисля, че известно време Ной може и да изплаща прилични пенсии... на някои хора само обаче. Защото огромна маса хорица НИКОГА няма да съберат необходимият стаж при необходимата възраст, заради мутренска икономика пред 90-те, унищожени архиви на стари предприятия, безработица и т.н. Ако си на 55 години, но имаш само 18 години трудов стаж, какво правиш? Ще работиш до 80 или ще снесеш на Ной един чувал пари, за да ти плащат по 250 лв пенсийка неизвестно докога, защото не знаеш кога ще се смряскаш? Не е ли по-добре да ги снесеш в едно ДПФ-нце, там поне парите ти няма да се загубят, дори и когато Мишо те подбере, да те води на купонът при Петърчо?

Затова калфин, мерзавецът му проклетий, обещава така щедро - когато в един момент един на всеки петима ще изпълни условията за получаване на пенсия, и аз мога да обещавам, а ако някой друг ще изпълнява обещанията след 10 и повече години, тогава пък съвсем мога да обещавам.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Аз само питаам!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от bgMan Разгледай мнение
                    Абсолютно съгласен съм с това мнение.
                    Това ми е личната тактика в момента (и за мен, и за жената) - партиди ДПФ в двата най-печеливши и Keep Calm докато дойде момента за прехвърляне в Алианц.
                    Абе няма да е много Keep Calm..доста плаха тактика. Ще се молим докато дойде времето за прехвърляне. Не ти казвам да прехвърляш каквото и да е, където и да е в момента. Просто има и други лостове и механизми. Може и да звучи странно, но изчислявал ли си какви приходи месечно ще са ти нужни за преживяване на пенсионните години? А някой друг да го е правил? Изчислявал ли си какво можеш да постигнеш чрез НОИ и ЧПФ? Приближават ли се като стойности? Ако отговорът е НЕ, то тогава такива тактики на прехвърляне няма да помогнат, дори и да покажат отлични резултати фондовете последните 10 години.
                    Младостта е оръжие.

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
                      Злите езици говорят,че някои не прехвърляли доходността!!!
                      Това не е вярно, защото юридически е НЕзаконно. Предният пост го обясни добре, да не се повтаряме.

Коментар

Не е възможно, при положение, че освен входната такса ти се удържа и комисионна за инвестираните средства!

В противен случай какво се получава: 10 г. ти удържат комисионни за инвестираните средства, а след това прехвърлят партидата без доходността?! ПЪЛЕН НОНСЕНС!

Коментар

Не им вярвай. Казвам го от опит

Коментар

• Първоначално изпратено от bgMan Разгледай мнение
                            Това ми е личната тактика в момента (и за мен, и за жената) - партиди ДПФ в двата най-печеливши и Keep Calm докато дойде момента за прехвърляне в Алианц.

Коментар

• Първоначално изпратено от kony Разгледай мнение
                              Рискът при ПФ ще дойде когато ще трябва да почнат да плащат масово пенсии на родените след 1960г.- т.е.най-рано след 2025г. Стратегически е най-изгодно да си в първите 2-3 най-печеливши ПФ и примерно през 2023г.да си прехвърлиш партидата в Алианс или НН.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                това го мернах във фейса и го приех като виц
                                тук го сложих, за да дразня Импето

Коментар

Working...
                                X