Първоначално изпратено от T3
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
...и няма да ми казвате да се скривам - ВИЕ на МЕН.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
https://finance.yahoo.com/quote/VGK/holdings?p=VGK разгледай топ позициите на тоя етф, разгледай си твоя портфейл (мисля че държиш подобни неща)
направи си една екселска таблица с резултатите от портфела(като си пресметнеш и транзакционните разходи) ти и дневното затваряне на етф
сравни резултатите и ни кажи с колко си го бил като доходност / стандартно отклонение / дивидентна доходностМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Не говорим за етф-чета, драги. Ставаше дума човек сам да си направи портфейл. Мисля - ясно е - че се подразбират акции.
направи си една екселска таблица с резултатите от портфела(като си пресметнеш и транзакционните разходи) ти и дневното затваряне на етф
сравни резултатите и ни кажи с колко си го бил като доходност / стандартно отклонение / дивидентна доходност
ETF е портфейл, направен от някой друг. Аз държа САМ да си подбирам компаниите. Високомерството ви е просто смешно - и няма да ми казвате да се скривам - ВИЕ на МЕН.Last edited by ceneto; 02.08.2017, 12:30.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнениеПо принцип на Vanguard са най-ниски поради безпрецедентното им решение клиентите да станат съсобственици на компанията, управляваща фондовете... досега други не са правили подобно нещо...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
По принцип на Vanguard са най-ниски (разходите и таксите/комисионите) поради безпрецедентното им решение клиентите да станат съсобственици на компанията, управляваща фондовете... досега други не са правили подобно нещо...Last edited by Vatman; 02.08.2017, 12:26.Location: Terminal Island
Institution: FBI Correctional Facility
Jurisdiction: Unknown
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Гледай му акъла, крой му шапката! Значи портфейл от акции може, а от ETFs (които са просто пакети от акции, облигации, стоки, валути и каквото още се сетиш) - не? Импе, вземи се скрий и остави хората да дискутират съществени въпроси като този, който постави Abnell a именно, какво би станало ако 3/4 от инвестициите са в пасивни стратегии - индексни фондове или ETF-иМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Много вярвам, че хората тук са финансово грамотни, но има изключения - напр. ИмператорЪТ. Ето, дори не знае как се конструира benchmark за multi-asset class portfolio. Не знае и на кого точно говори. "Под Пазарната" доходност, Импе, означава ПФ се представя по-зле от индекса, който измерва претеглените резултати на класовете активи в портфейла за един и същ период.
Който е загрижен за парите си пита мен, защото погледът ми 20 години се простира от Ню-Йоркската, през Лондонската и Франкфуртската, та до Хонг Конг и Токийската борса (за сега пренебрегвам борсата в Сидней).
Който иска да направи с парите си богат някой друг, пита Импето.
Ха да се преброим, какво мислиш Импе?
Доста индекси трябва да се гледат, за да се изчисли пазарна доходност - когато става дума за различни класове активи на различни пазари - Български, полски, немски хърватски ДЦК, акции на Български и чужди пазари, имоти и т.н. - отделно кешови наличности - просто НЯМА НАЧИН да се постигне задоволителна база за сравнение.
Апропо - отскоро в Allianz имаме нов човекозастрахователски продукт, който е гръмко рекламиран - и вътре в компанията и сред клиентите, обвързан именно с multi-asset фондове... той обаче веднага предизвика презрението ми, тъй като представянето на въпросните фондове е трагическо, сравнено с нашите ПФ.
Иначе те и моите клиенти си създават поглед върху пазарите на Хонконг, Сеул, Ню Йорк, Франкфурт, Лондон и т.н. - ама от погледът до разбирането има разлика - да не говорим до активните самостоятелни действия. То и в УНСС е пълно с професори, дето нямат една сделка или един стартиран малък бизнес в живота си. Или професорки като оная баба, дето си държи спестяванията на депозит с 0.038% лихва и разправя кка нямало капиталов пазар.
Който загрижен попита вас, вие ще му кажете да си подари парите на Ной, за да не ги види никога повече - и ще му обещаете, че някой ден хъхреците, дето вече и полицаи нападат с брадви, ще му заработват пенсията.
Много са хората, на които съм помагал да се научат да инвестират САМИ - ако това е тяхното предпочитание - и много от тях са и тук - в Инвесторът... и не съм им искал нищо в замяна.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
Тук се изложихте малко г-н Христов... макар и ниски, тронзокционни разходи винаги има и при цитирания от вас брокер (името му не се пише по този начин) най-малкото са калкулирани в бид-аск спреда. Или казвате работят без заплати и благото на народа може би?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Не говорим за етф-чета, драги. Ставаше дума човек сам да си направи портфейл. Мисля - ясно е - че се подразбират акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
Тук се изложихте малко г-н Христов... макар и ниски, тронзокционни разходи винаги има и при цитирания от вас брокер (името му не се пише по този начин) най-малкото са калкулирани в бид-аск спреда. Или казвате работят без заплати и благото на народа може би?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
и интерактив има етф-и които са търгуват без комисионни и тд америтрейд те имат бая дълъг списък,
горните съм ползвал
другите големи инвестиционни посредници от сащ също имат определени етф които се търгуват без таксаМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Ето, пак не знае - щото хоризонтът му е от Искъро до Горно Нанадолнище. Напр. Charles Shwab - купуваш и продаваш БЕЗ комисионни (ако можеш, де).Location: Terminal Island
Institution: FBI Correctional Facility
Jurisdiction: Unknown
Коментар
-
Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнение
Действително инвестиционната стратегия на фондовете не е добра. Би трябвало като си по-млад партидата ти да е инвестирана в по-рискови активи (т.е. акции на растящи компании). Като наближиш пенсия акциите започват да се заменят с облигации. В един момент част от спестяванията в партидата се продават за да има кеш - с който се изплаща пенсията и така не се налага продажба на активи в лош пазарен момент. Това е елементарна спестовна стратегия - тъжното е че фондовете въобще не я използват - а набутват облигации и на стари и на млади. Другото, което не харесвам е, че делът на родните облигации и акции е твърде голям. За да не се излагат пенсионерите на нашенския инвестиционен риск би трябвало пенсионните фондове да залагат на международни книжа.
Във всеки случай, цифрите не лъжат. Моят фонд, НН, е върнал реална доходност от юли 2004 до края на миналата година са върнали под 5% общо. Това е меко казано смешно, още повече като се има предвид, къде в момента се намират цените на активите (акции, облигации).
Коментар
-
Имам въпрос за прoмотерите на ETF и други подобни методи на инвестиране. Няма спор, че човек който активно се интересува от управление на собствените си пари, и отделя достатъчно време за тази цел, би могъл да постигне по-добри резултати отколкото ако е в пенсионен фонд. Доста хора се изредиха да кажат, че ETF са една такава възможност, понеже имат и по-ниски такси, и по-добра доходност, и не изискват някакво особено знание. Ако не се лъжа, обаче, те отговарят за има няма 1/3 от пазара в Щатите, където май са най-развити. Всичко останало е мениджъри които гълтат такси и се опитват да се надиграват. Може много да се спори колко пари им струва труда, но не може да се отрече, че те са всъщност тези които движат пазара и без тях нещо като ETF не би могло да съществува.
Така че въпросът ми към по-запознатите е какво би станало ако всички хора се прехвърлят и не остане работа за така мразените меринджей? Да съветваш единични лица да инвестират в ETF е едно, но да ги предлагаш като алтернатива на активно-управлявани фондове за цели пазари е съвсем друго. Ако продуктът е подходящ за единици, но не и за множеството, значи не е алтернатива на пенсионен фонд, чиято причина за съществуване е точно това множество. Как изобщо би изглеждал пазар, който не е 1/3 ETF, а 2/3, 3/4 или повече?Last edited by Abnell; 01.08.2017, 18:55.
Коментар
Коментар