IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнение

10% от постъгнатата доходност реална такса върху доходността ли е, или само теоретичен пример?
    Повечето точно толкова взимат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

...и няма да ми казвате да се скривам - ВИЕ на МЕН.
      замърсяваш форума с неграмотността си По-добре се скрий и иди да учиш То с покупко-продажби на БФБ само не става Освен ако не искаш да продължиш да показваш каква Чукча си

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

https://finance.yahoo.com/quote/VGK/holdings?p=VGK разгледай топ позициите на тоя етф, разгледай си твоя портфейл (мисля че държиш подобни неща)
        направи си една екселска таблица с резултатите от портфела(като си пресметнеш и транзакционните разходи) ти и дневното затваряне на етф
        сравни резултатите и ни кажи с колко си го бил като доходност / стандартно отклонение / дивидентна доходност
        Ще го погледна, приятелю - благодаря Но пак ще си остана самостоятелен - защото щом е инвестиция, управлявана от друг - поне да си имам допълнителните екстри.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Не говорим за етф-чета, драги. Ставаше дума човек сам да си направи портфейл. Мисля - ясно е - че се подразбират акции.
          https://finance.yahoo.com/quote/VGK/holdings?p=VGK разгледай топ позициите на тоя етф, разгледай си твоя портфейл (мисля че държиш подобни неща)
          направи си една екселска таблица с резултатите от портфела(като си пресметнеш и транзакционните разходи) ти и дневното затваряне на етф
          сравни резултатите и ни кажи с колко си го бил като доходност / стандартно отклонение / дивидентна доходност

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

ETF е портфейл, направен от някой друг. Аз държа САМ да си подбирам компаниите. Високомерството ви е просто смешно - и няма да ми казвате да се скривам - ВИЕ на МЕН.
          комбинирайки различни етф-и дори два или три, може да направиш портфел със сходна структура на УПФ-то ти и по-ниски разходи
          Last edited by ceneto; 02.08.2017, 12:30.
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
            По принцип на Vanguard са най-ниски поради безпрецедентното им решение клиентите да станат съсобственици на компанията, управляваща фондовете... досега други не са правили подобно нещо...
            Аз пък съм си доволен от посредникът. Комисион при сделка - нисък - няма и такси управление (чувам - някои имали) - октомврий стават 20 години от пръвата ми сделка - ще им подаря три кутии "бъбречета" или "Мерси".

Коментар

• По принцип на Vanguard са най-ниски (разходите и таксите/комисионите) поради безпрецедентното им решение клиентите да станат съсобственици на компанията, управляваща фондовете... досега други не са правили подобно нещо...
              Last edited by Vatman; 02.08.2017, 12:26.
              Institution: FBI Correctional Facility
              Jurisdiction: Unknown

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Гледай му акъла, крой му шапката! Значи портфейл от акции може, а от ETFs (които са просто пакети от акции, облигации, стоки, валути и каквото още се сетиш) - не? Импе, вземи се скрий и остави хората да дискутират съществени въпроси като този, който постави Abnell a именно, какво би станало ако 3/4 от инвестициите са в пасивни стратегии - индексни фондове или ETF-и
                ETF е портфейл, направен от някой друг. Аз държа САМ да си подбирам компаниите. Високомерството ви е просто смешно - и няма да ми казвате да се скривам - ВИЕ на МЕН.

Коментар

Много вярвам, че хората тук са финансово грамотни, но има изключения - напр. ИмператорЪТ. Ето, дори не знае как се конструира benchmark за multi-asset class portfolio. Не знае и на кого точно говори. "Под Пазарната" доходност, Импе, означава ПФ се представя по-зле от индекса, който измерва претеглените резултати на класовете активи в портфейла за един и същ период.

Който е загрижен за парите си пита мен, защото погледът ми 20 години се простира от Ню-Йоркската, през Лондонската и Франкфуртската, та до Хонг Конг и Токийската борса (за сега пренебрегвам борсата в Сидней).

Който иска да направи с парите си богат някой друг, пита Импето.

Ха да се преброим, какво мислиш Импе?
                  Оффффф - хайде да не си говорим за финансова грамотност, става ли? Човек който оплюва РЕАЛНА ИНВЕСТИЦИЯ, а прокламира финансова пирамида - или е невеж, или е мошшшшшшшеник.

Доста индекси трябва да се гледат, за да се изчисли пазарна доходност - когато става дума за различни класове активи на различни пазари - Български, полски, немски хърватски ДЦК, акции на Български и чужди пазари, имоти и т.н. - отделно кешови наличности - просто НЯМА НАЧИН да се постигне задоволителна база за сравнение.

Апропо - отскоро в Allianz имаме нов човекозастрахователски продукт, който е гръмко рекламиран - и вътре в компанията и сред клиентите, обвързан именно с multi-asset фондове... той обаче веднага предизвика презрението ми, тъй като представянето на въпросните фондове е трагическо, сравнено с нашите ПФ.

Иначе те и моите клиенти си създават поглед върху пазарите на Хонконг, Сеул, Ню Йорк, Франкфурт, Лондон и т.н. - ама от погледът до разбирането има разлика - да не говорим до активните самостоятелни действия. То и в УНСС е пълно с професори, дето нямат една сделка или един стартиран малък бизнес в живота си. Или професорки като оная баба, дето си държи спестяванията на депозит с 0.038% лихва и разправя кка нямало капиталов пазар.

Който загрижен попита вас, вие ще му кажете да си подари парите на Ной, за да не ги види никога повече - и ще му обещаете, че някой ден хъхреците, дето вече и полицаи нападат с брадви, ще му заработват пенсията.

Много са хората, на които съм помагал да се научат да инвестират САМИ - ако това е тяхното предпочитание - и много от тях са и тук - в Инвесторът... и не съм им искал нищо в замяна.

Коментар

Тук се изложихте малко г-н Христов... макар и ниски, тронзокционни разходи винаги има и при цитирания от вас брокер (името му не се пише по този начин) най-малкото са калкулирани в бид-аск спреда. Или казвате работят без заплати и благото на народа може би?
                    ако ще навлизаме в такива детайли има ецн-и, където като добавяш или отнемаш ликвидност получаваш рибейт и така може да си намалиш таксите
                    “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Не говорим за етф-чета, драги. Ставаше дума човек сам да си направи портфейл. Мисля - ясно е - че се подразбират акции.
                      Гледай му акъла, крой му шапката! Значи портфейл от акции може, а от ETFs (които са просто пакети от акции, облигации, стоки, валути и каквото още се сетиш) - не? Импе, вземи се скрий и остави хората да дискутират съществени въпроси като този, който постави Abnell a именно, какво би станало ако 3/4 от инвестициите са в пасивни стратегии - индексни фондове или ETF-и

Коментар

Тук се изложихте малко г-н Христов... макар и ниски, тронзокционни разходи винаги има и при цитирания от вас брокер (името му не се пише по този начин) най-малкото са калкулирани в бид-аск спреда. Или казвате работят без заплати и благото на народа може би?
                        Ватман - караш трамвая в правилната посока Разбира се, че винаги има разходи Импето говореше за комисионни Факт е, че вече има възможности за търговия БЕЗ комисионни А че винаги има разходи под някаква форма - естествено Въпросът е да са колкото е възможно по ниски, защото всяка базисна точка разход излиза от джоба ти (намалява доходността)

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

и интерактив има етф-и които са търгуват без комисионни и тд америтрейд те имат бая дълъг списък,
                          горните съм ползвал
                          другите големи инвестиционни посредници от сащ също имат определени етф които се търгуват без такса

Коментар

Ето, пак не знае - щото хоризонтът му е от Искъро до Горно Нанадолнище. Напр. Charles Shwab - купуваш и продаваш БЕЗ комисионни (ако можеш, де).
                            Institution: FBI Correctional Facility
                            Jurisdiction: Unknown

Коментар

• Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнение

Действително инвестиционната стратегия на фондовете не е добра. Би трябвало като си по-млад партидата ти да е инвестирана в по-рискови активи (т.е. акции на растящи компании). Като наближиш пенсия акциите започват да се заменят с облигации. В един момент част от спестяванията в партидата се продават за да има кеш - с който се изплаща пенсията и така не се налага продажба на активи в лош пазарен момент. Това е елементарна спестовна стратегия - тъжното е че фондовете въобще не я използват - а набутват облигации и на стари и на млади. Другото, което не харесвам е, че делът на родните облигации и акции е твърде голям. За да не се излагат пенсионерите на нашенския инвестиционен риск би трябвало пенсионните фондове да залагат на международни книжа.
                              Проблемът възниква поради неблагоразумието на законодателя да не позволи каквато и да е гъвкавост на осигуряващите се. Нас ни учиха, че Българският пенсионен модел бил уникален и той наистина е такъв, но не в хубавия смисъл. Ако човек има по-голяма свобода сам да решава между услугите на професионални дружества и самостоятелното управление, тогава голяма част от споровете ще станат излишни. Още по-добре би било ако самите управляващи дружества имат разрешение да предлагат различни фондови структури на осигурените.

Във всеки случай, цифрите не лъжат. Моят фонд, НН, е върнал реална доходност от юли 2004 до края на миналата година са върнали под 5% общо. Това е меко казано смешно, още повече като се има предвид, къде в момента се намират цените на активите (акции, облигации).

Коментар

• Имам въпрос за прoмотерите на ETF и други подобни методи на инвестиране. Няма спор, че човек който активно се интересува от управление на собствените си пари, и отделя достатъчно време за тази цел, би могъл да постигне по-добри резултати отколкото ако е в пенсионен фонд. Доста хора се изредиха да кажат, че ETF са една такава възможност, понеже имат и по-ниски такси, и по-добра доходност, и не изискват някакво особено знание. Ако не се лъжа, обаче, те отговарят за има няма 1/3 от пазара в Щатите, където май са най-развити. Всичко останало е мениджъри които гълтат такси и се опитват да се надиграват. Може много да се спори колко пари им струва труда, но не може да се отрече, че те са всъщност тези които движат пазара и без тях нещо като ETF не би могло да съществува.

Така че въпросът ми към по-запознатите е какво би станало ако всички хора се прехвърлят и не остане работа за така мразените меринджей? Да съветваш единични лица да инвестират в ETF е едно, но да ги предлагаш като алтернатива на активно-управлявани фондове за цели пазари е съвсем друго. Ако продуктът е подходящ за единици, но не и за множеството, значи не е алтернатива на пенсионен фонд, чиято причина за съществуване е точно това множество. Как изобщо би изглеждал пазар, който не е 1/3 ETF, а 2/3, 3/4 или повече?
                                Last edited by Abnell; 01.08.2017, 18:55.

Коментар

Working...
                                X