Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
Я да ти дам пример как ДПФ нулира доходността, защото явно не вдяваш. Управляващото дружество взема 10% от реализираната доходност, нали така? Първа година - спад на инвестицията с 20%. 100 лева стават 80 лева, УД не взема нищо. Дотук добре. Втора година - ръст на инвестицията с 25% - тоест 80-те лева стават пак 100. Обаче за тебе няма да са 100 лева, защото УД ще си вземе10% от 20 лева или 2 лева. Така че вместо на нулата, ти си на -2%. Справедливо ли е? УД фактически не е направило нищо за тия 2 години, доходността за тях е 0%. Но си взема таксата за периода на ръст.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
и интерактив има етф-и които са търгуват без комисионни и тд америтрейд те имат бая дълъг списък,
горните съм ползвал
другите големи инвестиционни посредници от сащ също имат определени етф които се търгуват без такса
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Интересно как точно изчислявате "пазарна" доходност при смесен портфейл от депозити, акции, облизвации, ДЦК, фондове и имоти. Сравнявате доходността на ПФ със Софиксът ли - или с Дау? Хайде стига сте веселили публиката, това не ви е БГ.МАМА, а Инвестор бг - и хората тук не са финансово неграмотни.
Който е загрижен за парите си пита мен, защото погледът ми 20 години се простира от Ню-Йоркската, през Лондонската и Франкфуртската, та до Хонг Конг и Токийската борса (за сега пренебрегвам борсата в Сидней).
Който иска да направи с парите си богат някой друг, пита Импето.
Ха да се преброим, какво мислиш Импе?
- 1 like
Коментар
-
Ако има посредник, който не ти взема никаква такса, когато купуваш и продаваш разни работи, тоест упражнява дейност с цел благотворителство, ще ти бъда преногоблагодарен, ако ми го посочиш.
.....
горните съм ползвал
другите големи инвестиционни посредници от сащ също имат определени етф които се търгуват без такса“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Импе, ти отдавна си показал, че си безнадежден. Дори боклуците, които продаваш не разбираш
Таксите винаги и всякога намаляват доходността, независимо дали се цитират като % от доходността (ДПФ) или % от партидата (УПФ и ППФ)
На тези дето питат теб, е ясно къде ще свършат - с доходност ПОД ПАЗАРНАТА при цена (такси) НАД ПАЗАРНИТЕ
Прав си, ако хората искат да правят подаръци с парите си на теб и такива като теб, кой съм аз, че да ги спра
Тези, които искат парите им да работят за тях - питат мен (ако искат).
Въпросът е, че хората от МЕН търсят съвет, не от вас... и то далеч не само за осигурителни и застрахователни продукти.
Интересно как точно изчислявате "пазарна" доходност при смесен портфейл от депозити, акции, облизвации, ДЦК, фондове и имоти. Сравнявате доходността на ПФ със Софиксът ли - или с Дау? Хайде стига сте веселили публиката, това не ви е БГ.МАМА, а Инвестор бг - и хората тук не са финансово неграмотни.
Такси има и не може да няма, защото ПФ не са майкотерези, а частни компании, които имат акционери. Стига с тия комунистически дрънканици, че всеки е длъжен да работи даром за нас.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
Я да ти дам пример как ДПФ нулира доходността, защото явно не вдяваш. Управляващото дружество взема 10% от реализираната доходност, нали така? Първа година - спад на инвестицията с 20%. 100 лева стават 80 лева, УД не взема нищо. Дотук добре. Втора година - ръст на инвестицията с 25% - тоест 80-те лева стават пак 100. Обаче за тебе няма да са 100 лева, защото УД ще си вземе10% от 20 лева или 2 лева. Така че вместо на нулата, ти си на -2%. Справедливо ли е? УД фактически не е направило нищо за тия 2 години, доходността за тях е 0%. Но си взема таксата за периода на ръст.
И друго - щом плащаш входна такса (комисион за посредника) за твоя глобален порфейл, значи не си го избрал добре.
Относно сметките ти - само дето една година фондът е на минус, после 5-6 на плюс. И такива спадове с 20% се случват бая-бая рядко... впрочем досега - за толкова години - само един път.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Говорите за ДПФ, ама не му разбирате механизма. Таксите след входящата са процент от доходността, тоест те просто намаляват тази доходност,
Който не знаел как, да питал ВАС. Кажете - като висите и плюете в тоя форум, колко човека са ви попитали ВАС как да инвестират... защото МЕН ме питат почти всеки ден.
БЛЯК.
Таксите винаги и всякога намаляват доходността, независимо дали се цитират като % от доходността (ДПФ) или % от партидата (УПФ и ППФ)
На тези дето питат теб, е ясно къде ще свършат - с доходност ПОД ПАЗАРНАТА при цена (такси) НАД ПАЗАРНИТЕ
Прав си, ако хората искат да правят подаръци с парите си на теб и такива като теб, кой съм аз, че да ги спра
Тези, които искат парите им да работят за тях - питат мен (ако искат).
- 1 like
Коментар
-
Говорите за ДПФ, ама не му разбирате механизма. Таксите след входящата са процент от доходността, тоест те просто намаляват тази доходност, но няма как да я анулират... впрочем и да я намалят драстически. Тоест много по-правилно е да разгледаме нещата такива, каквито са - таксите са от ДОХОДНОСТТА, не от данъчното облекчение на входа.
Аз инвестирам САМ в глобален портфейл, какъвто аз си измислям. Имам такса на входа (комисион за посредника), но НЕ и за управление.
БЛЯК.
И друго - щом плащаш входна такса (комисион за посредника) за твоя глобален порфейл, значи не си го избрал добре.Last edited by Гари; 01.08.2017, 13:39.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеАха, на Импето взе да му светва частично под шапката. Хайде да му помогнем да направи още една крачка :
Първата крачка е такси срещу данъчно облекчение за ПЪРВАТА година.
Картинката е такава : 10 % данъчно облекчение МИНУС "3-5% входяща такса" МИНУС 0.8-0.9 % годишна инвестиционна такса за първата година =
на далавера си с 4.2-6.1 % (половината ти данъчно облекчение е преминало в ПОД-а още първата година).
Втора крачка - 2-ра и следващи години
Комбинацията на ГОДИШНИ такси за управление над пазарните и доходност под пазарната изяжда далаверата от края на първата година в следващите 5-6 години. ПОД-ът прибира ЦЯЛОТО ти данъчно облекчение от първата година и от там нататък трупаш само загуби от некадърно управление на неподходящ портфейл.
Алтернативата? Майната му на данъчното облекчение, дето и без това ти го прибира ПОД-ът. Ако искаш допълнителна пенсия - инвестирай извън ПФ-тата. Веднага изтегли партидата си от ДПФ и я инвестирай САМ в
- глобално диверсифициран,
- подходящ лично за теб пертфейл
- без такса на входа
- при 0.5-0.6% годишна такса за управление
Така си гарантираш полагащата ти се част от доходността на световните пазари (минус ниски годишни такси).
Ама "не всеки вдявал". Който не знае как, да ме пита - със съобщение - ще го науча за 1 час.
Стига сте се дъвкали - погрижете се за своята пенсия като избягвате пенсионните фондове.
Аз инвестирам САМ в глобален портфейл, какъвто аз си измислям. Имам такса на входа (комисион за посредника), но НЕ и за управление.
Който не знаел как, да питал ВАС. Кажете - като висите и плюете в тоя форум, колко човека са ви попитали ВАС как да инвестират... защото МЕН ме питат почти всеки ден.
Хайде стига вече - заради пишман експерти като вас и оная глупава баба, държавата е на тоя хал, хората са на тоя хал и финансовата им грамотност е на тоя хал.
БЛЯК.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Аха, на Импето взе да му светва частично под шапката. Хайде да му помогнем да направи още една крачка :
Фондовете "издояват" хората с 3-5% входяща такса ЕДНОКРАТНО, а доходност човекът после години наред ще трупа. Освен това срещу входящата такса стоят 10% неплатени данъци, тоест ти си 5% напред още при вноската.
Картинката е такава : 10 % данъчно облекчение МИНУС "3-5% входяща такса" МИНУС 0.8-0.9 % годишна инвестиционна такса за първата година =
на далавера си с 4.2-6.1 % (половината ти данъчно облекчение е преминало в ПОД-а още първата година).
Втора крачка - 2-ра и следващи години
Комбинацията на ГОДИШНИ такси за управление над пазарните и доходност под пазарната изяжда далаверата от края на първата година в следващите 5-6 години. ПОД-ът прибира ЦЯЛОТО ти данъчно облекчение от първата година и от там нататък трупаш само загуби от некадърно управление на неподходящ портфейл.
Алтернативата? Майната му на данъчното облекчение, дето и без това ти го прибира ПОД-ът. Ако искаш допълнителна пенсия - инвестирай извън ПФ-тата. Веднага изтегли партидата си от ДПФ и я инвестирай САМ в
- глобално диверсифициран,
- подходящ лично за теб пертфейл
- без такса на входа
- при 0.5-0.6% годишна такса за управление
Така си гарантираш полагащата ти се част от доходността на световните пазари (минус ниски годишни такси).
Ама "не всеки вдявал". Който не знае как, да ме пита - със съобщение - ще го науча за 1 час.
Стига сте се дъвкали - погрижете се за своята пенсия като избягвате пенсионните фондове.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Дотук добре, но кажи ми какво става ако мине още една финансова буря?? Например ти / или аз или който и да е друг/ си на 65, тъкмо си се пенсионирал и мине една такава буря, отиваш до фондчето и от там ти казват- сори , ама заради фалита на нам си коя банка гризнахме дървото- колко предприятия изгоряха в КТБ, и държавни и частни. Ето това е рискът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнениеКАРТЕЛ
Коментар
Коментар