IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

... Това на практика не означава ли, че за всеки един човек е най-изгодно да е в частен фонд до няколко години преди пенсионирането му, и чак тогава да изчисли откъде ще получава по-висока пенсия? Малко ми е смешно, че след целия зор на държавата да пренасочи партидите, ....
    Abnell - от камбанарията на всеки по отделно е точно така - чакаш до 5 г. Преди пенсионната възраст и тогава решаваш. Държавата ти дава "безплатна" опция. Някой в този форум - не помня кой, за да го цитирам - отбеляза, че опцията може и да е безплатна за индивида, но е скъпо платена за всички индивиди, взети заедно. Ето как:
    - Понеже е ясно, че две пенсии ще са по-малко от една, ако не всички, то повечето ще прехвърлят партидите си от УПФ към НОИ (косвено - първо през "сребърния фонд") пет-шест години преди пенсиониране;
    - Понеже две пенсии са по-малко от една по необходимост, заложена в КСО, парите, които НОИ ще прибере по партиди ще са по-малко, от парите, които НОИ ще бъде длъжен да изплати на всички пенсионери като увеличение на пенсиите (тук вече няма "ако доживея, ако не доживея - ясно е отнапред колко години НОИ ще плаща пенсии на човек средно взето )
    - и понеже е ясно, че за всички е изгодно да се прехвърлят в НОИ не по-късно от 5 години преди пенсиониране, ще сте платили за пенсиите си ДВА ПЪТИ:
    а) веднъж през таксите - около 25-30% от всичките ви осигурителни вноски в УПФ за 35 години ще бъдат изядени от такси, но вие няма да получавате пенсия от УПФ, а от НОИ - т.е. Платили сте таксите си бадева, за нещо, което няма да получите
    б) втори път, вече като пенсионери, ще си доплащате за пенсиите от ДДС, щото от кого ще вземе НОИ пари да допълни плащанията си, когато парите от партидите свършат - от вас и всички данъкоплатци, не ли?

понеже УПФ-тата събират годишно около - има, няма - 150 млн.лв. Такси - то за 30 г по неточни сметки ще са ви прибрали 4.5 млрд лв - колкото едно КТБ

Та не зная дали трябва да ти е смешно или тъжно, но ти си знаеш

НОИ днес на практика не вижда нито стотинка от прехвърлените партиди Така, че фактически не е вярно, че държавата си пълни бюджета Това, което съм чувал от Мин Фина ( ниво зам министър) е, че понеже там знаят, че 2 пенсии са по-малко от 1, ето - дали са ви възможност да се отървете Сега вие си носите отговорността, демек. Но понеже не са вдянали как да го направят - на всеки от вас са дали "безплатна опция", а на всички вас заедно - двойна сметка за плащане.

отговорих ли на въпроса ти?

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Винаги има алтернатива :

1. При задължителното осигуряване, алтернативите са две :
      а) Само НОИ при 3 % реална възвръщаемост (ако получаваш пенсия 15 години) ИЛИ
      б) НОИ и УПФ, като УПФ-то от 2002 до 2016 ти е донесло 0.85 % реална годишна доходност

Нито една от двете алтернативи не ти осигурява достатъчна пенсия, като алтернатива б) ти гарантира още по-ниска пенсия от алгернатива а).
      Спорили сме колко реално излиза "доходността" на НОИ, и сигурно още можем да спорим, но аз имам друг въпрос. Доколкото разбрах, наскоро все пак е имало решение на КС по онзи казус, и те са отказали да го установят като противоконституционен. Това на практика не означава ли, че за всеки един човек е най-изгодно да е в частен фонд до няколко години преди пенсионирането му, и чак тогава да изчисли откъде ще получава по-висока пенсия? Малко ми е смешно, че след целия зор на държавата да пренасочи партидите, успяха да създадат ситуация от която печели вторият стълб и губи НОИ. Явно идеята им е сега пак да започнат да атакуват пазара и така да мотивират хората да се преместят, или да правят поредните законодателни промени.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
        "
        СЕГА нямаме алтернатива, имаме насилствено и задължително изземване на дохода.
        Винаги има алтернатива :

1. При задължителното осигуряване, алтернативите са две :
        а) Само НОИ при 3 % реална възвръщаемост (ако получаваш пенсия 15 години) ИЛИ
        б) НОИ и УПФ, като УПФ-то от 2002 до 2016 ти е донесло 0.85 % реална годишна доходност

Нито една от двете алтернативи не ти осигурява достатъчна пенсия, като алтернатива б) ти гарантира още по-ниска пенсия от алгернатива а).

2. При доброволните ПФ алтернативите пак са две,
        а) Хрантутиш някой си с такси над пазарните, за да получиш доходност под пазарната или
        б) Инвестираш сам в глобално диверсифициран, подходящ за теб и избран според целите, обстоятелствата, поносимостта ти към риск и способността ти да го носиш, портфейл при разходи в ПЪТИ ПО-НИСКИ от ДПФ-тата

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

ETF е портфейл, направен от някой друг. Аз държа САМ да си подбирам компаниите. Високомерството ви е просто смешно - и няма да ми казвате да се скривам - ВИЕ на МЕН.
          ETF подбират акции на базата на индекс - т.е. автоматично, без човешка намеса. Някои по-нови etf са на база на формули, но отново не са направени от "някой друг". Моят портфейл е микс от ETF и отделни акции. Например, инвестирал съм в ETF HACK, който инвестира в сектор IT сигурност. Не искам (т.е. не мога) да направя анализ на всички компании и затова избирам ETF да инвестирам в целия сектор. ETF са отличен инструмент за инвестиране в отделен сектор, в цели пазари (например държава), в тип акции (mid-cap, с висок дивидент...). Вършат супер работа за диверсификация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение
            Един въпрос: нали преди години се говореше, че ще можем да си избираме ниво на риск, при които да ни се инвестират парите от ПФ? Или и това остана само на фаза "говорене и обещания", като "електронното правителство"?
            Точно така остана - на фаза говорене. Мултифондовете не са изгодни за финансовия министър. Ако всички изберат фондове със максимум процент акции (както би трябвало), кой ще му купува емисиите облигации с 0,40% годишна доходност?

Коментар

• Един въпрос: нали преди години се говореше, че ще можем да си избираме ниво на риск, при които да ни се инвестират парите от ПФ? Или и това остана само на фаза "говорене и обещания", като "електронното правителство"?

Коментар

• "Алтернатива" предполага да можем да си вземем парите от ПФ или НОИ и да ги инвестираме в ETF, индекси или под дюшека.
                СЕГА нямаме алтернатива, имаме насилствено и задължително изземване на дохода.

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
                  ...Твоите любими пенсионни фондове нямат никакъв шанс да бият S&P500 дори само заради факта, че в портфейлите им задължително има значителен процент облигации. Ето това трябва да ти е бенчмарка - SPDR® S&P 500® ETF (SPY) https://us.spdrs.com/en/etf/spdr-sp-500-etf-SPY. Ако го биеш с твоя портфейл - поздравления. Ако не - продавай всичко, вкарвай парите там и остави пазарът да работи за тебе.
                  "Любимите" ПФ не са могли да бият от 2004 до 30.06.2017 дори комбинация от индекси, съответстваща горе-долу на разрешените им инвестиционни лимити Комбинацията е DJ Stoxx 600 и BARCLAYS Euro Government Bond в съотношение 35 : 65. Тази комбинация се репликира с 2 ETFs към 30.06 стойността на "дял" е 1.92, а на ДПФ-тата (средно) 1.73
                  още две неща:
                  - такси за ДПФ-тата - 1%; за ETF-ите - 0.2%
                  - ETF-и те даже по-консервативни - няма корпоротивни облигации, няма имоти, няма свързани лица, няма трибуквени емитенти.

Това е истината за примитивните и некадърно управлявани ПФ-та Имате по-добра алтернатива

И както казва Гари, никой не Ви бие по каската баш в съотношение 35:65 да купувате Може и обратно

Коментар

. Повече не желая да комуникирам с вас..
                    Естествено, не Няма какво да кажеш без да ме развеселиш

Коментар

,,, в Европа май продава фондовете си все още само на институционални инвеститори
                      Вероятно сте прав, но съм виждал в платформата на Saxo да ги предлагат като CFD... но може и да бъркам...
                      Institution: FBI Correctional Facility
                      Jurisdiction: Unknown

Коментар

Ако има посредник, който не ти взема никаква такса, когато купуваш и продаваш разни работи, тоест упражнява дейност с цел благотворителство, ще ти бъда преногоблагодарен, ако ми го посочиш.

Относно сметките ти - само дето една година фондът е на минус, после 5-6 на плюс. И такива спадове с 20% се случват бая-бая рядко... впрочем досега - за толкова години - само един път.
                        Импе, продължаваш повече да пишеш, отколкото да четеш. Има ETF-и, които копират някакъв индекс - S&P500, Dow30, NASDAQ, Euro Stoxx 50 и т.н., в които никой субективно не решава какво да вкара вътре. Следват автоматично индекса, търговията се извършва от компютри и затова таксите за управление са от порядъка на 0,10-0,20% годишно. Има посредници, включително и български, които предлагат такива фондове и за покупко-продажби кеш, без маржин, не искат никакви такси. Те си знаят от какво печелят, поне печалбата от спреда си я има винаги. Има и един наш последник, който отскоро предлага възможността всеки да си купи кешов индекс - не ETF, а направо индекс, с всичките му дивиденти и без никаква такса за управление. Ама няма да ти кажа кой, защото твоето всезнайство вече започна да ме дразни. Грамотен си, ползваш Гугъл, намери си го сам. Твоите любими пенсионни фондове нямат никакъв шанс да бият S&P500 дори само заради факта, че в портфейлите им задължително има значителен процент облигации. Ето това трябва да ти е бенчмарка - SPDR® S&P 500® ETF (SPY) https://us.spdrs.com/en/etf/spdr-sp-500-etf-SPY. Ако го биеш с твоя портфейл - поздравления. Ако не - продавай всичко, вкарвай парите там и остави пазарът да работи за тебе.

Коментар

Изглежда добре - да - три от компаниите са в моят портфейл, следя още около 3-4 - но в момента не ме устройват цените им - дивидентът им е що-годе приличен, но е под желаните от мен нива - мисля точно трите позиции, които държа аз, са най-доходните в портфейлът - поне във посочените водещи. Е, благодаря ти още веднъж, драги - ще го имам напредвид - все пак - така да се каже: диверсификация.
                          и другите любими ти ги има, просто са по надолу - има алианц, даймлер, рио тинто говоря по спомен каквото държеше в портфела ти
                          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

замърсяваш форума с неграмотността си По-добре се скрий и иди да учиш То с покупко-продажби на БФБ само не става Освен ако не искаш да продължиш да показваш каква Чукча си
                            Ако сте поне наполовина толкова грамотен, за колкото се мислите, значи сте мошшшшшшшшшеник, което е стократно по-зле. Повече не желая да комуникирам с вас. Жалко, че тия, дето подлъгвате, няма да могат да ви потърсят сметка един ден за това, че сте ги измамил и ограбил.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
                              По принцип на Vanguard са най-ниски (разходите и таксите/комисионите) поради безпрецедентното им решение клиентите да станат съсобственици на компанията, управляваща фондовете... досега други не са правили подобно нещо...
                              Ватман, това е вярно, ако инвестираш в САЩ В Европа и Азия Vanguard си работи като всички други публични компании - за печалба, но в САЩ е кооперация - mutual Не съм сигурен, но в Европа май продава фондовете си все още само на институционални инвеститори

Коментар

Ще го погледна, приятелю - благодаря Но пак ще си остана самостоятелен - защото щом е инвестиция, управлявана от друг - поне да си имам допълнителните екстри.
                                Изглежда добре - да - три от компаниите са в моят портфейл, следя още около 3-4 - но в момента не ме устройват цените им - дивидентът им е що-годе приличен, но е под желаните от мен нива - мисля точно трите позиции, които държа аз, са най-доходните в портфейлът - поне във посочените водещи. Е, благодаря ти още веднъж, драги - ще го имам напредвид - все пак - така да се каже: диверсификация.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X