Ако ме питаш в какво БИХ инвестирал ще ти отговоря: в имот в някой китен испански курорт. От близки приятели знам, че е доста доходоносно. Тъй като нямам такава финансова възможност и аз използвам Инвестиционна застраховка като съм разпръснал инвестиционни единици(имай предвид кинти) в различни фондове. Сега набутах малко в Стоки и суровини, където инвестиционната единица варира около 0.6 - 0.7евро/инв.ед., тъй като Петрола копае дъното и мисля, че до лятото ще възвърне някои позиции и ще хвана положителен марж. Имам и малко в акции, оглеждам се и в момента, но нищо не ми грабва окото. И вДПФ вкарвам, ама по 30тина лв/месечно(някой път пропускаам).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bgMan Разгледай мнениеНе, необходимите ми средства не се доближават до доходността, която ДПФ дават и ще продължат да дават през годините. И точно затова не разчитам единствено на тях.
Ти лично в какви други "инструменти за данъчни облекчения, несеквестируемост и ред други привилегии" би инвестирал?
Аз в това (и го правя) - колегата не зная - сигурно и той нещо такова има предвид.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от МВеселинов Разгледай мнениеПохвално, че си го направил. Какво показа калкулатора? Доближават ли се сумите от НОЙ и ЧПФ до желаната от теб? Възможно е, но това значи, че вкарваш доста по ДПФ. И други инструменти ти дават данъчни облекчения, несеквестируемост и ред други привилегии. Иначе, пак повтарям: похвално, че си се замислял и действал.
Ти лично в какви други "инструменти за данъчни облекчения, несеквестируемост и ред други привилегии" би инвестирал?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
Тоя индивид ще продължава с манипулациите и машшшшинациите си точно дотогава, докато пенсионните компании не му потърсят съдебна отговорност.
Ето какво е написано в моят ДПФ-договор:
Дружеството се задължава при смърт на пенсионерът, на когото е отпусната лична пожизнена пенсия за старост, да изплати остатъкът от натрупаните средства по индивидуалната осигурителна партида, ако има такъв, на определените в пенсионният договор ползващи лица или ако такива не са определени - на наследниците по закон на Пенсионера.
А в УПФ-договор пише - ето какво:
В случай на смърт на осигуреният/пенсионерът, дружеството изплаща на наследниците еднократно/разсрочено средствата, натрупани по индивидуалната осигурителна партида на починалия Осигурен, респективно остатъка от натрупаните средства по Индивидуалната осигурителна партида на починалия Пенсионер.
Нещо неясно? Щом - според Христов пенсионерите вече нямат партида, за каква партида се говори туканка?Last edited by Императорът; 18.03.2016, 14:10.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеМладостта е оръжие.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение+ 642 238
ДПФ е безкрайно по-сигурно от бамка - бай Веждичков разбра това по мъчителен начин.
нормална банка е зависима от много клиенти от бизнеса, точно където акции има твоя прехвален Алианц, значи риска е еднакъв
Коментар
-
Първоначално изпратено от bgMan Разгледай мнениеАааа... затова съм съгласен с теб, защото е така.
Изчислявал съм.
Презумпцията да ползвам ДПФ бе точно заради 2-те точки, които писах преди малко в предния си пост - данъчно облекчение и защита на някаква сума от инфлацията през годините.Младостта е оръжие.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bgMan Разгледай мнениеМного ограничено разсъждение.
Кой е казал, че като си вкараш парите и ти ги преобразуват в дялове, няма да е възможно когато поискаш да стане и обратното? Никакъв проблем не е да си изтеглиш партидата когато поискаш и това е достатъчно добре регламентирано със солидна законова база за да не са възможни измами.
Доста умни хора използват ДПФ заради 2 много важни причини:
1. Данъчно облекчение
2. Защита на вложената в ДПФ сума от инфлацията за какъвто период си поискаш. Това е доста по-изгодно и по-сигурно, отколкото да са във влог, особено пък в българска банка.
ДПФ е безкрайно по-сигурно от бамка - бай Веждичков разбра това по мъчителен начин.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от МВеселинов Разгледай мнениеАбе няма да е много Keep Calm..доста плаха тактика. Ще се молим докато дойде времето за прехвърляне. Не ти казвам да прехвърляш каквото и да е, където и да е в момента. Просто има и други лостове и механизми. Може и да звучи странно, но изчислявал ли си какви приходи месечно ще са ти нужни за преживяване на пенсионните години? А някой друг да го е правил? Изчислявал ли си какво можеш да постигнеш чрез НОИ и ЧПФ? Приближават ли се като стойности? Ако отговорът е НЕ, то тогава такива тактики на прехвърляне няма да помогнат, дори и да покажат отлични резултати фондовете последните 10 години.
Изчислявал съм.
Презумпцията да ползвам ДПФ бе точно заради 2-те точки, които писах преди малко в предния си пост - данъчно облекчение и защита на някаква сума от инфлацията през годините.
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеАз не съм нито за НОИ ,нито за ЧПФ...
Това да си вкараш парите в ДПФ ,за мен е върха на тъпотията ...Защото в момента в който ги вкараш /да оставим такси и комисионни/ ,те се преизчисляват във дялове по някаква незнайна формулка ....и това че си внесъл 1000 лв . с нищо не ти гарантира ,че ще изтеглиш 1001- примерно...ПФ са част от системата и са обвързани както с икономиката ,така и с правителството/вата/
Кой е казал, че като си вкараш парите и ти ги преобразуват в дялове, няма да е възможно когато поискаш да стане и обратното? Никакъв проблем не е да си изтеглиш партидата когато поискаш и това е достатъчно добре регламентирано със солидна законова база за да не са възможни измами.
Доста умни хора използват ДПФ заради 2 много важни причини:
1. Данъчно облекчение
2. Защита на вложената в ДПФ сума от инфлацията за какъвто период си поискаш. Това е доста по-изгодно и по-сигурно, отколкото да са във влог, особено пък в българска банка.
Коментар
-
Аз не съм нито за НОИ ,нито за ЧПФ...
Това да си вкараш парите в ДПФ ,за мен е върха на тъпотията ...Защото в момента в който ги вкараш /да оставим такси и комисионни/ ,те се преизчисляват във дялове по някаква незнайна формулка ....и това че си внесъл 1000 лв . с нищо не ти гарантира ,че ще изтеглиш 1001- примерно...ПФ са част от системата и са обвързани както с икономиката ,така и с правителството/вата/Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАз мисля, че известно време Ной може и да изплаща прилични пенсии... на някои хора само обаче. Защото огромна маса хорица НИКОГА няма да съберат необходимият стаж при необходимата възраст, заради мутренска икономика пред 90-те, унищожени архиви на стари предприятия, безработица и т.н. Ако си на 55 години, но имаш само 18 години трудов стаж, какво правиш? Ще работиш до 80 или ще снесеш на Ной един чувал пари, за да ти плащат по 250 лв пенсийка неизвестно докога, защото не знаеш кога ще се смряскаш? Не е ли по-добре да ги снесеш в едно ДПФ-нце, там поне парите ти няма да се загубят, дори и когато Мишо те подбере, да те води на купонът при Петърчо?
Затова калфин, мерзавецът му проклетий, обещава така щедро - когато в един момент един на всеки петима ще изпълни условията за получаване на пенсия, и аз мога да обещавам, а ако някой друг ще изпълнява обещанията след 10 и повече години, тогава пък съвсем мога да обещавам.
Коментар
-
Хихи, тия индекси КФН публикува ли ги още? Преди години не бяха верни, сега силно се съмнявам, че са намерили "софтуериста" дето го е писал сайта, за да си го оправи
И за незапознатите - тоя индекс е среднопретеглен на доходностите на всички ПФ-та, аналогично на минималната доходност. т.е. Винаги ще има едни отгоре и едни отдолу (или всички абсолютно еднакви до 5тия знак).
На въпроса дали се е случвало - да, мисля че имаше такъв фонд, или беше някаква брутална пазарна манипулация в последния ден.
Дали сега ще се случи - ами след 50 забивания на тъпия ексел - доста малковероятно е, но не е невъзможно. Не си бях ъпдейтвал файла откакто спорихме с брадатия счетоводител (ЛХ), та малко нанагорно му идва на сайта на КФН. Та минималните ще са около -0.5% към днешна дата. Максималната около 5.4%
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеМатерията е разписана тук: "НАРЕДБА № 12 от 10.12.2003 г. за начина и реда за
определяне на минималната доходност при управление на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, за покриване на разликата до минималната доходност и за формиране и използване на резервите за гарантиране на минималната доходност"
Обн., ДВ, бр. 110 от 19.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г., попр., бр. 1 от 6.01.2004 г.,
изм. и доп., бр. 17 от 2.03.2004 г., бр. 29 от 5.04.2005 г., бр. 57 от 13.07.2007 г.
http://www.nssi.bg/images/bg/legisla...lenie_na_a.pdf
До края на месеца има още малко време.
Коментар
Коментар