IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Център за демографска политика - проф. Петър Иванов, ето например линк:

http://www.faktor.bg/novini/balgariy...e-romi.html%7D

Може да откриеш данни и за екипът на този център... в който има около 7 професори - или ти си по-разбирач от тях?
    Тоя професор работи в частни институции, а те работят за пари платени от незнайно КОЙ си...коментара ми е ...при демокрация всеки може да си развява всякакви данни...когато ги потвърди държавна институция, тогава е друга бира. Всичко е на база произволни заключения...това го запомни и си го набии в мозъка... в никой документ с който се изплащат социални помощи няма графа етническа принадлежност.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
      ами това прави 7-10% на година ,така съм съгласен.иначе ти почна като брокерите на имоти от другия саит. само те имали информация за пазара другите немало как да знаят какво става.
      В тия 20-30% влиза например и миналата година, когато имаше спад по пазарите... който при активно управление е можело да се избегне.
      Да - и аз съм виждал 40% спад за две години... но - както и по-горе - клиентът е претърпял тая загуба заради безхаберието си и - то се знае - безхаберието на консултантът си. Ако кажеш, че тоя продукт не е за всеки, ще се съглася.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Хайде да не ме учиш на неща, с които се занимавам от години и да оспорваш туй, което съм виждал с очите си десетки пъти.

20-30% за 2-3 години - и то при пасивно (т.е. никакво) управление на активите. Данъчните облекчения отделно.
        аз пък съм виждал 1 година минус 30%.така е като гледаме отделни години. иначе за свесениие на четяшите форума мога да сподела какво ми каза един служител в засртарахователна компания нема да казвам коя за да не стане реклама. за 20 години средна доходност 5.1% преди 4-5 години също го бех питал тогава ми изкара 5,6%. значи пада последно време.съизмерима е с дохода от депозит за последните 20 години
        Last edited by nradev; 06.06.2016, 14:36.

Коментар

Хайде да не ме учиш на неща, с които се занимавам от години и да оспорваш туй, което съм виждал с очите си десетки пъти.

20-30% за 2-3 години - и то при пасивно (т.е. никакво) управление на активите. Данъчните облекчения отделно.
          ами това прави 7-10% на година ,така съм съгласен.иначе ти почна като брокерите на имоти от другия саит. само те имали информация за пазара другите немало как да знаят какво става.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
            голем си манипулатор. за 3 години викаш. ами те тия продукти са дългосрочни що не кажеш как за 20 години. и не разбрах 20% за трите години ли или за всяка една

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
              Честно казано в момента не ме удовлетворява абсолютно нищо от пенсионната и здравната ни системи. Наливам едни пари в бездънна яма, буквално. В едно нещо си прав. Третират ни като крепостни селяни, а те всички знаем най-лесно се управляват.
              На въпроса ти, отговорил съм ти по-долу много пъти как бих искал да се инвестират парите ми:
              1. Свободен избор за всички НОИ или фонд.
              2. Намаляване на таксите към ПФ (вече започна). Ако ще им се дава възможност да управляват цялата вноска на осигурените (съответно повече пари), таксите би трябвало да са по-ниски.
              3. Хората да имат право на избор между много продукти, така както е при стандартните взаимни фондове. Колкото по-млад е човекът, толкова по-разбираемо е да се осигурява в по-рисков фонд, колкото повече наближи възраст за пенсиониране, толкова по-консервативен. Тук разликата между стандартните взаимни фондове и ПФ е ключова - данъчното облекчение. Колкото и по-малка да ти е таксата за какъвто и да е друг вид фонд, тя е след облагане с 10% данък. Така, че всъщност е доста по-висока. Ако имаш избор за профила на ПФ, доходността би ти се вдигнала.
              4. Не съм много сигурен за абсолютно свободния избор на пенсия, точно заради ниската инвестиционна култура на българина. Аз лично бих се радвал да имам такъв.
              За едно нещо обаче съм абсолютно сигурен. Колкото и да е смотана сегашната ни пенсионна система, не бих отишъл в НОИ. Напротив, смятам, че моделът постепенно изместване на вноските от НОИ към УПФ (прекършен от сегашните управляващи) е този, който трябва да се следва. Ти каза в един свой пост, че държавата не е ООД. Така е, тя трябва да изпълнява своите най-вече контролни функции, а не да се прави на ООД.
              Относно застраховките живот. Казваш, УПФ вземат високи такси, затова в НОИ+застраховка живот. Знаеш ли колко са таксите на последната. Космически. А, че те връзва здраво и няма мърдане за срока на застраховката? А, че няма данъчни облекчения. 10% на входа при преживяване стават 7% на изхода. И така.
              Отговорих ли ти за всичко, което питаше?
              Прав си за всичко, освен за подчертаното. Там грешиш било поради липса на информация, било поради остаряла такава.
              1. Таксите на една сгодна човешка, не са толкова високи, доходността при добро управление на парите ги бие категорически.
              2. Не те връзва здраво и без мръдане - можеш да я прекратиш и то доста рано, без да си ного вътре. Например - подписал си 18-годишен договор, ама на шестата година решаваш, че повече не ти се снася... е, това ще ти струва само 6% от натрупаната сума в партидата... а един добър инвестиционен фонд (в който са си парите) тия 6% може да ги направи за 2 седмици.
              3. Данъчни облекчения има - по принцип трябва да ги върнеш... но първо има законова вратичка, второ - за срокът на договорът ти можеш най-малкото да удвоиш получените данъчни облекчения, ако ги реинвестираш в застраховката като извънредни вноски. Примерно изцоцал си от НАП 10 Б, направил си ги - реинвестирайки - 20 Б, връщаш на НАП 7 Б. 13 Б напред си.

Тия неща мога да ти ги покажа (например на мейл или на живо) - реални полици на реални хора, със заличени единствено личните данни.

Коментар

Грешиш сериозно - също нищо лично. Ако си обсъждал това с някой, дето не разбира - вината не е в продуктът по принцип. Лично съм виждал не една човекозастрахователна партида, дето е 20-30% на плюс за например около 3 години.
                голем си манипулатор. за 3 години викаш. ами те тия продукти са дългосрочни що не кажеш как за 20 години. и не разбрах 20% за трите години ли или за всяка една

Коментар

• Голем смех. доходност 18-20% те и 2 % не могат да изкарат

Коментар

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение
                    ето това отказвам да схвана - инвестиционна човешка застраховка.... и гарантирана доходност... ?@!?1@

или е застраховка или е инвестиция или е банков влог!... Всичко друго са али-бали за пишман инвеститори искащи сигурност и доходност ...
                    а знаем че винаги най-прецакани са пишман инвеститорите дето вярват в нещо което не разбират!
                    Те и тези дето го продават не го разбират, но са обучени да не им личи

Нищо лично
                    Грешиш сериозно - също нищо лично. Ако си обсъждал това с някой, дето не разбира - вината не е в продуктът по принцип. Лично съм виждал не една човекозастрахователна партида, дето е 20-30% на плюс за например около 3 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение
                      ето това отказвам да схвана - инвестиционна човешка застраховка.... и гарантирана доходност... ?@!?1@

или е застраховка или е инвестиция или е банков влог!... Всичко друго са али-бали за пишман инвеститори искащи сигурност и доходност ...
                      а знаем че винаги най-прецакани са пишман инвеститорите дето вярват в нещо което не разбират!

Нищо лично
                      +1

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                        GiRO,
                        Много благодаря за този пост. Много конструктивен!

"Толкова здраво биеш към НОИ, че пропускаш и най-малкият недостатък." - Сигурно така изглежда отстрани, но истината е проста:
                        а) да внасяш осигуровки в НОИ е задължително - то си е данък. Нямам друг вариант, освен да предлагам да заобикаляш закона, а това със сигурност не искам да правя.
                        б) ... не натякват решението си на другите... и много добре правят. Може би проявявам ранно професионално изкривяване - назидателен тон, останал ми от дългогодишно даскалуване в миналото - за което прося извинение. Не е оправдано назидаване нито в този форум, нито където и да е.
                        в) "Какъв ти е зора да промотираш НОИ?" - Казах, не промотирам НОИ. Правя си извода, че ако човек иска да максимизира пенсията си при тези параметри в КСО, които действат сега, неизбежно ще стигне до извода, че е добре да избягва УПФ-тата защото 2 пенсии < от 1 при всички правдоподобни допускания.

Разбира се, че всеки е свободен да подава или да не подава заявление за каквото си иска. Мисля си, че е добре да знае какви са възможните последици.

НОИ въобще не е без недостатъци - даже напротив - и най-големият (според мен) не са ниските пенсии от НОИ, а крепостния характер на ДОО. Какво значи 40 години крепостен осигурителен стаж? А ако влеза за 5 години в затвора? Или работя 10 г. в САЩ или ЯПония? Няма да имам и пенсия? Защо?

Ако ми позволиш, един въпрос и от мен: Чудесно е човек да има избор и сам да носи последствията от избора си. Като избираш да се осигуряваш в УПФ, носиш инвестиционния риск, а от там и риска колко ще си натрупал по партида и каква ще е пенсията ти от УПФ. До тук добре. А защо не съм те чул да поставяш въпроса за избора си КАК да се инвестират парите ти? Нали последиците ги носиш ти, но нямаш думата за избор на ниво на риск. Това удовлетворява ли те? Мен - не - обиден съм от твое име.
                        Честно казано в момента не ме удовлетворява абсолютно нищо от пенсионната и здравната ни системи. Наливам едни пари в бездънна яма, буквално. В едно нещо си прав. Третират ни като крепостни селяни, а те всички знаем най-лесно се управляват.
                        На въпроса ти, отговорил съм по-долу много пъти как бих искал да се инвестират парите ми:
                        1. Свободен избор за всички - НОИ или фонд.
                        2. Намаляване на таксите към ПФ (вече започна). Ако ще им се дава възможност да управляват цялата вноска на осигурените (съответно повече пари), таксите би трябвало да са по-ниски.
                        3. Хората да имат право на избор между много продукти, така както е при стандартните взаимни фондове. Колкото по-млад е човекът, толкова по-разбираемо е да се осигурява в по-рисков фонд, колкото повече наближи възраст за пенсиониране, толкова по-консервативен. Тук разликата между стандартните взаимни фондове и ПФ е ключова - данъчното облекчение. Колкото и по-малка да ти е таксата за какъвто и да е друг вид фонд, тя е след облагане с 10% данък. Така, че всъщност е доста по-висока. Ако имаш избор за профила на ПФ, доходността би ти се вдигнала.
                        4. Не съм много сигурен за абсолютно свободния избор на пенсия, точно заради ниската инвестиционна култура на българина. Аз лично бих се радвал да имам такъв.
                        За едно нещо обаче съм абсолютно сигурен. Колкото и да е смотана сегашната ни пенсионна система, не бих отишъл в НОИ. Напротив, смятам, че моделът постепенно изместване на вноските от НОИ към УПФ (прекършен от сегашните управляващи) е този, който трябва да се следва. Ти каза в един свой пост, че държавата не е ООД. Така е, тя трябва да изпълнява своите най-вече контролни функции, а не да се прави на ООД.
                        Относно застраховките живот. Казваш, УПФ вземат високи такси, затова в НОИ+застраховка живот. Знаеш ли колко са таксите на последната. Космически. А, че те връзва здраво и няма мърдане за срока на застраховката? А, че няма данъчни облекчения. 10% на входа при преживяване стават 7% на изхода. И така.
                        Отговорих ли ти за всичко, което питаше?
                        Last edited by GiRo; 06.06.2016, 14:21.
                        Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

Сериозно неразбиране относно застраховките живот. Те могат да бъдат ного калпави или ного изгодни (в чисто финансов план), но зависи от избраният продукт.
                          Аз - за около 8 години в браншът, НИКОГА не съм правил проста спестовна застраховка на никого... защото зная, че този продукт е принципно неизгоден, освен ако човекът се озъби още в началото или пък - най-малкото ако остане без краченце.
                          В същото време една инвестиционна човешка застраховка, може да носи доходност и то сосна, ако се управлява както трябва... 18-20% средногодишно (като турим и данъчните облекчения) не са трудно постижими.
                          Тотов - пенсионен фонд и човекозастраховка, са различни продукти в същността си и имат различни цели.

Г-н Христов - стига копи-пействахте едно и също, че става малко скучно вече - и то при положение, че толкова важни въпроси остават без отговор - например докога Ной ще цоца бюджетът и какво ще стане, когато вече няма отде да цоца.

Нищо лично

Коментар

• Първоначално изпратено от cokrat1 Разгледай мнение
                            Тия специалисти нали имат имена....посочи имената и титлите ако имат...и къде работят ако може.
                            Център за демографска политика - проф. Петър Иванов, ето например линк:

http://www.faktor.bg/novini/balgariy...e-romi.html%7D

Може да откриеш данни и за екипът на този център... в който има около 7 професори - или ти си по-разбирач от тях?

Коментар

Обвиненията в манипулаторство са лесни: докажи обратното. Първите две цифри са от изследвания и изчисления на специалисти.
                              Тия специалисти нали имат имена....посочи имената и титлите ако имат...и къде работят ако може.

Коментар

• Първоначално изпратено от cokrat1 Разгледай мнение
                                Ето това е най-големия манипулатор по темата за разходите на държавата за циганите. Всички цифри са надути до небесата за да изглеждат апокалиптично...типично за такива индивиди!!! Пазете се от такива манипулатори.
                                Обвиненията в манипулаторство са лесни: докажи обратното. Първите две цифри са от изследвания и изчисления на специалисти. За следващите - дори и да има данни (съмнявам се), те се крият умишлено - също както и със статистиките на МВР за извършените престъпления по етнос... изчислявам ги съвсем приблизително, може дори да са по-големи от това.

Коментар

Working...
                                X