IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
    GiRO,
    Много благодаря за този пост. Много конструктивен!

"Толкова здраво биеш към НОИ, че пропускаш и най-малкият недостатък." - Сигурно така изглежда отстрани, но истината е проста:
    а) да внасяш осигуровки в НОИ е задължително - то си е данък. Нямам друг вариант, освен да предлагам да заобикаляш закона, а това със сигурност не искам да правя.
    б) ... не натякват решението си на другите... и много добре правят. Може би проявявам ранно професионално изкривяване - назидателен тон, останал ми от дългогодишно даскалуване в миналото - за което прося извинение. Не е оправдано назидаване нито в този форум, нито където и да е.
    в) "Какъв ти е зора да промотираш НОИ?" - Казах, не промотирам НОИ. Правя си извода, че ако човек иска да максимизира пенсията си при тези параметри в КСО, които действат сега, неизбежно ще стигне до извода, че е добре да избягва УПФ-тата защото 2 пенсии < от 1 при всички правдоподобни допускания.

Разбира се, че всеки е свободен да подава или да не подава заявление за каквото си иска. Мисля си, че е добре да знае какви са възможните последици.

НОИ въобще не е без недостатъци - даже напротив - и най-големият (според мен) не са ниските пенсии от НОИ, а крепостния характер на ДОО. Какво значи 40 години крепостен осигурителен стаж? А ако влеза за 5 години в затвора? Или работя 10 г. в САЩ или ЯПония? Няма да имам и пенсия? Защо?

Ако ми позволиш, един въпрос и от мен: Чудесно е човек да има избор и сам да носи последствията от избора си. Като избираш да се осигуряваш в УПФ, носиш инвестиционния риск, а от там и риска колко ще си натрупал по партида и каква ще е пенсията ти от УПФ. До тук добре. А защо не съм те чул да поставяш въпроса за избора си КАК да се инвестират парите ти? Нали последиците ги носиш ти, но нямаш думата за избор на ниво на риск. Това удовлетворява ли те? Мен - не - обиден съм от твое име.
    Така е за някои неща, за други: нетака.

1. Внасянето в Ной е "задължително" на базата на редови закони или наредби, но според Конституцията (ОСНОВЕН ЗАКОН), то е право, не задължение. В Конституцията е написано, че другите закони не могат да и противоречат... ама само е написано, защото Конституцията се погазва безцеремонно по всички линии, като принудителното осигуряване е само най-дребното погазване... защото се нарушават демонстративно и членове от Конституцията, които де факто защитават най-основните човешки права на хората. Да давам примери ли?
    2. При тези параметри на КСО може всичко да изглежда "цветя и рози", както казва Гиров, ама параметрите се променят по желание на политиците. Аз с Ной договор нямам и никой няма... за разлика от УПФ и ДПФ. Утре някой социален министър може да вдигне пенсионната възраст на 78 години и тогава 94% от хората ще се хванат за палците.
    3. Ето това е проблемът - който посочвате. Калфинов и тия като него знаят ного добре, че ного хора никога няма да съберат нужния стаж. Те са работили по принуда в сивият сектор (90-те години почти нямаше друг) или предприятията, дето са бачкали с години вече ги няма, а документацията е изгубена завинаги - и дори и да са работили 40 години, никога не могат да докажат стажът си. Е, ето пример как стотици хиляди хора, които са работили цял живот, ще бъдат прецакани по най-гнъсен начин... докато при УПФ (при ДПФ пък съвсем) тия номера не минават: правиш нужната възраст и си вземаш парите или почваш да получаваш пенсия - без значение: имаш-нямаш стаж.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Какво покрил, бе - да не мислиш, че аз живея в Интернет - и то в тая тема? Осигурявам се според както намирам за правилно.

За хъхреците - по-долу Равновесиев ти е дал данни - 9 МБ се харчат за пенсии... САМО директната издръжка на ромовете е около 3.4 МБ. Загубите от това, че не плащат данъци, осигуровки и т.н. е още близо около 1 МБ поне. А разходите за администрацията, която ги обгрижва, за полицията, дето ги охранява? А нанасяните щети? А невъзможността за икономическа дейност в хъхризираните райони? А негативният имидж пред Европа и светът? - Ако сумираме грубо ефектите от "етнокултурните особености" на ромовата пасмина - ще излезе около 7-8 МБ негатив годишно - т.е. не ного по-малко от разходите за пенсии. Нали ако не бяха тия разходи и загуби, можеше както пенсионерите да получават малко по-човешки пенсии, така и да има пари за инвестиции в реална икономика, в инфраструктура, образование и т.н.
      Дори само директните разходи да гледаме - това са 10% от бюджетът... не си ли чувал, че който отделя 10% от доходът си за дългосрочно инвестиране, реинвестирайки доходите от, става богат?
      Накратко - колкото и да крадат политици и бюджетници, ромовете изяждат бъдещето на държавата - и то с все по-нарастващ темп, защото де факто им се плаща, за да стават повече, запазвайки като своя основна "ценност" своето паразитство.

За нещастие Равновесиев е прав - ако това продължава, до няколко години държавата просто ще фалира.
      Ето това е най-големия манипулатор по темата за разходите на държавата за циганите. Всички цифри са надути до небесата за да изглеждат апокалиптично...типично за такива индивиди!!! Пазете се от такива манипулатори.

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
        Въпросът беше риторичен. Знам много добре, кое, как и колко се наследява. Толкова здраво биеш към НОИ, че пропускаш и най-малкият недостатък. Тук общо взето хората се делят на два лагера:
        1. Такива, за които НОИ е богът слънце.
        2. Такива които искат някаква форма на избор. Били то между УПФ и НОИ или по-свободен.
        Знаеш ли каква е основната разлика между двата лагера? Тези, които искат избор не натякват решението си на другите, напротив повече от тях нямат нищо против, който иска да избере НОИ, стига те самите да имат избор да се махнат от там. Първите обаче по-всякакъв начин се опитват да "пренасочат", колкото се може повече народ към светия граал НОИ въпреки, че те самите нямат особен стимул да са в този форум при положение, че просто могат да подадат документи в НОИ. Това те питам всъщност, директен въпрос: Какъв ти е зора да промотираш НОИ?
        GiRO,
        Много благодаря за този пост. Много конструктивен!

"Толкова здраво биеш към НОИ, че пропускаш и най-малкият недостатък." - Сигурно така изглежда отстрани, но истината е проста:
        а) да внасяш осигуровки в НОИ е задължително - то си е данък. Нямам друг вариант, освен да предлагам да заобикаляш закона, а това със сигурност не искам да правя.
        б) ... не натякват решението си на другите... и много добре правят. Може би проявявам ранно професионално изкривяване - назидателен тон, останал ми от дългогодишно даскалуване в миналото - за което прося извинение. Не е оправдано назидаване нито в този форум, нито където и да е.
        в) "Какъв ти е зора да промотираш НОИ?" - Казах, не промотирам НОИ. Правя си извода, че ако човек иска да максимизира пенсията си при тези параметри в КСО, които действат сега, неизбежно ще стигне до извода, че е добре да избягва УПФ-тата защото 2 пенсии < от 1 при всички правдоподобни допускания.

Разбира се, че всеки е свободен да подава или да не подава заявление за каквото си иска. Мисля си, че е добре да знае какви са възможните последици.

НОИ въобще не е без недостатъци - даже напротив - и най-големият (според мен) не са ниските пенсии от НОИ, а крепостния характер на ДОО. Какво значи 40 години крепостен осигурителен стаж? А ако влеза за 5 години в затвора? Или работя 10 г. в САЩ или ЯПония? Няма да имам и пенсия? Защо?

Ако ми позволиш, един въпрос и от мен: Чудесно е човек да има избор и сам да носи последствията от избора си. Като избираш да се осигуряваш в УПФ, носиш инвестиционния риск, а от там и риска колко ще си натрупал по партида и каква ще е пенсията ти от УПФ. До тук добре. А защо не съм те чул да поставяш въпроса за избора си КАК да се инвестират парите ти? Нали последиците ги носиш ти, но нямаш думата за избор на ниво на риск. Това удовлетворява ли те? Мен - не - обиден съм от твое име.

Коментар

• Сериозно неразбиране относно застраховките живот. Те могат да бъдат ного калпави или ного изгодни (в чисто финансов план), но зависи от избраният продукт.
          Аз - за около 8 години в браншът, НИКОГА не съм правил проста спестовна застраховка на никого... защото зная, че този продукт е принципно неизгоден, освен ако човекът се озъби още в началото или пък - най-малкото ако остане без краченце.
          В същото време една инвестиционна човешка застраховка, може да носи доходност и то сосна, ако се управлява както трябва... 18-20% средногодишно (като турим и данъчните облекчения) не са трудно постижими.
          Тотов - пенсионен фонд и човекозастраховка, са различни продукти в същността си и имат различни цели.

Г-н Христов - стига копи-пействахте едно и също, че става малко скучно вече - и то при положение, че толкова важни въпроси остават без отговор - например докога Ной ще цоца бюджетът и какво ще стане, когато вече няма отде да цоца.

Коментар

• В НОИ всичко е цветя и рози. Прехвърляйте се там, че идат избори. А преди избори трябва да се вдигнат пенсиите. Но няма достатъчно пари, за това са активирали троловете

Та отивайте в НОИ, за да може правителството да си харчи на воля
            Г-н Христов ще ви обясни нещата най-добре. Той е истински експерт по темата, а и е дипломиран финансов консултант. Единствен по рода си...

Коментар

GiRO,

Какво се случва със шевната ти машина, която не може да пържи яйца?
              А какво се случва, ако живееш до 98 годишна възраст като баба ми?

Техническият отговор е - има раздел за наследствените пенсии в КСО - виж го
              Най-много получава съпругата ти - наследствена пенсия 5 г. преди тя да се пенсионира и вдовишка добавка по-късно.

Въобще, "комбинираните" продукти - пенсия И застраховка живот - излизат най-скъпо

Ако се вълнуваш от благосъстоянието на наследниците си - което е похнално вълнение - купи си животозастраховка
              Ако те е грижа за това да не легнеш на стари години на ръцете на децата си - максимизирай си пенсията
              Ето тука може да извлечете полза от втората пенсия, при положение че е задължителна - до излизане в пенсия се наследява и нямата нужда от застраховка живот! И без това стават скъпи с увеличаване на годинките

Коментар

GiRO,

Най-много получава съпругата ти - наследствена пенсия 5 г. преди тя да се пенсионира и вдовишка добавка по-късно.

Въобще, "комбинираните" продукти - пенсия И застраховка живот - излизат най-скъпо

Ако се вълнуваш от благосъстоянието на наследниците си - което е похнално вълнение - купи си животозастраховка
                Ако те е грижа за това да не легнеш на стари години на ръцете на децата си - максимизирай си пенсията
                Въпросът беше риторичен. Знам много добре, кое, как и колко се наследява. Толкова здраво биеш към НОИ, че пропускаш и най-малкият недостатък. Тук общо взето хората се делят на два лагера:
                1. Такива, за които НОИ е богът слънце.
                2. Такива които искат някаква форма на избор. Били то между УПФ и НОИ или по-свободен.
                Знаеш ли каква е основната разлика между двата лагера? Тези, които искат избор не натякват решението си на другите, напротив повече от тях нямат нищо против, който иска да избере НОИ, стига те самите да имат избор да се махнат от там. Първите обаче по-всякакъв начин се опитват да "пренасочат", колкото се може повече народ към светия граал НОИ въпреки, че те самите нямат особен стимул да са в този форум при положение, че просто могат да подадат документи в НОИ. Това те питам всъщност, директен въпрос: Какъв ти е зора да промотираш НОИ?
                Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
                  Какво се случва с цялата ми вноска към НОИ, ако се гътна преждевременно? Например: 1 месец преди или 1 месец след пенсия?
                  GiRO,

Коментар

• Първоначално изпратено от fordi
                    Ако някой знае ,би ли споделил?
                    Частен случай-
                    Мъж/женен/ се пенсионира тази година 1 кат. на 52год. и10 месеца.започва да получава пенсия от ППФ,после УПФ и накрая от НОИ/като остарее по 3кат/
                    та- ако почине ПРЕДИ да започне да получава пенсия от НОИ,съпругата му дали ще получава вдовишка пенсия от Нои?
                    Да, съпруг/ съпруга на починал осигурен (който още не получава пенсия от НОИ) има право на
                    а) наследствена пенсия до 5 години преди самата тя/ той да навърши пенсионна възраст и
                    б) "вдовишка добавка" - 26 % добавка към собствената си пенсия, когато навърши пенсионна възраст.

Коментар

Тук много емоция, много етикети и малко познаване на това как работи пенсионната система (с изключения, разбира се). А то става дума за пари, за вашите. А когато става дума пари се смята. Само който е смятал пълен осигурителен период на индивид може да каже нещо смислено по въпроса. Смятах какво се случва на човек, влязъл в осигурителната система на 1.1.2002 и очакващ да се пенсионира на 65 годишна възраст през 2041 г. Така ми изглеждат нещата :

1) Пенсията от ДОО е недостатъчна и няма да е достатъчна и в бъдеще
- тя е % от от средния ви доход, индексиран по покупателна способност към датата на пенсиониране, а искате да заместите % от последния си доход.
Иронията е, че най-голям % на заместване на доход от НОИ ще получат тези, които винаги са се осигурявали на max доход. Останалите - по-нисък % на заместване.

2) Дори за тази недостатъчна пенсия е несигурно, че ще може да бъде изплащана - въпреки обещанието на Калфин от 2015 г. НОИ да плаща по 1.5 % за всяка година осигурителен стаж вместо 1.1 % както е сега. Въпрос на демография и бюджет. Затова да приемем - консервативно, че 1.1 % ще остане и за в бъдеще и 1.5 % никога няма да влезе в сила.

3) Втора пенсия от УПФ? Който се е осигурявал и в УПФ ще получи две пенсии, сумата от които е по-малка от пенсията, която му се полага от НОИ (колкото и ниска да е тя). 
Възможно е пенсия от УПФ да компенсира намалението на пенсията от НОИ само и единствено ако доходността на партидата ви (не на УПФ!) е реални 3-3.25 % средногодишно за 2016-2041 г. 
Пенсионните фондове не могат да постигнат такава доходност по поне две причини:

- високи такси (ще останат неконкурентни и след 1.1.2019 г.) и

- инвестиционни ограничения в КСО.

Чак след това идва “качеството на активите” - инвестиции в свързани лица, от които осигурените в различни ПФ ще пострадат в различна степен.

4) Алтернатива ли е ДПФ? ДПФ е примитивен, неподходящ и скъп продукт. Степента на риск, че от ДПФ ще получите по-малко отколкото сте направили като вноски е висока. Реалната доходността на осигурените в ДПФ за 2002-2016 г. е отрицателна - минус 0.8 % на година. Затова “спестяване” в ДПФ е кауза пердута. Все едно се опитвате да носите вода в сито.

5) Тогава ?
                      а) цялата вноска в НОИ за да не ви намалят пенсията от ДОО с до 24 %. А за останалото - правете си сметката днес!

б) ако смятате, че от НОИ ще получите 1/2 от необходимата ви пенсия - ви трябват 12 пъти последната ви заплата в деня преди пенсиониране

- ако смятате, че от НОИ ще получите нищо - необходими са ви 25 пъти последната ви заплата.

в) Необходимата сума събирате с инвестиции в глобално диверсифициран портфейл при ниски такси извън пенсионните фондове. Или други доходоносни активи като ниви, лозя и ливади - вие си знаете.

Само така запазвате пълен личен контрол върху това:

- колко да инвестирате

- кога да инвестирате

- в какво да инвестирате

- колко да теглите като пенсия (доход)

- и постигате пълна наследяемост на всичките си средства по всяко време от всичките си наследници.

Е, разбира се, носите си сами и рисковете във всеки момент.

Това е най-добрата ви възможна стратегия в пенсионната система, в която живеете. На мнозина тя не харесва. На мен също. Ами сменете я. Знаете как става: убеждавате депутатите си да приемат друг КСО. Ама…

6. Но много хора НЕ МОГАТ сами да инвестират. 
Вие отговаряте само и единствено за себе си. За “много хора” отговарят хората, които живеят на пл. “Народно събрание “ 1. Но не се справят

Това е всичко. А, и още нещо. Не убивайте пианиста. Аз само съм ви сметнал какво ви пише в КСО-то. Ако не ви харесва, променете го. Знаете как става.

Пожелавам ви да забогатеете преди да остареете.

Много се забавлявах тук. Благодаря ви.
                      Какво се случва с цялата ми вноска към НОИ, ако се гътна преждевременно? Например: 1 месец преди или 1 месец след пенсия?
                      Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

• Пенсионната ви стратегия

Тук много емоция, много етикети и малко познаване на това как работи пенсионната система (с изключения, разбира се). А то става дума за пари, за вашите. А когато става дума пари се смята. Само който е смятал пълен осигурителен период на индивид може да каже нещо смислено по въпроса. Смятах какво се случва на човек, влязъл в осигурителната система на 1.1.2002 и очакващ да се пенсионира на 65 годишна възраст през 2041 г. Така ми изглеждат нещата :

1) Пенсията от ДОО е недостатъчна и няма да е достатъчна и в бъдеще
- тя е % от от средния ви доход, индексиран по покупателна способност към датата на пенсиониране, а искате да заместите % от последния си доход.
Иронията е, че най-голям % на заместване на доход от НОИ ще получат тези, които винаги са се осигурявали на max доход. Останалите - по-нисък % на заместване.

2) Дори за тази недостатъчна пенсия е несигурно, че ще може да бъде изплащана - въпреки обещанието на Калфин от 2015 г. НОИ да плаща по 1.5 % за всяка година осигурителен стаж вместо 1.1 % както е сега. Въпрос на демография и бюджет. Затова да приемем - консервативно, че 1.1 % ще остане и за в бъдеще и 1.5 % никога няма да влезе в сила.

3) Втора пенсия от УПФ? Който се е осигурявал и в УПФ ще получи две пенсии, сумата от които е по-малка от пенсията, която му се полага от НОИ (колкото и ниска да е тя). 
Възможно е пенсия от УПФ да компенсира намалението на пенсията от НОИ само и единствено ако доходността на партидата ви (не на УПФ!) е реални 3-3.25 % средногодишно за 2016-2041 г. 
Пенсионните фондове не могат да постигнат такава доходност по поне две причини:

- високи такси (ще останат неконкурентни и след 1.1.2019 г.) и

- инвестиционни ограничения в КСО.

Чак след това идва “качеството на активите” - инвестиции в свързани лица, от които осигурените в различни ПФ ще пострадат в различна степен.

4) Алтернатива ли е ДПФ? ДПФ е примитивен, неподходящ и скъп продукт. Степента на риск, че от ДПФ ще получите по-малко отколкото сте направили като вноски е висока. Реалната доходността на осигурените в ДПФ за 2002-2016 г. е отрицателна - минус 0.8 % на година. Затова “спестяване” в ДПФ е кауза пердута. Все едно се опитвате да носите вода в сито.

5) Тогава ?
                        а) цялата вноска в НОИ за да не ви намалят пенсията от ДОО с до 24 %. А за останалото - правете си сметката днес!

б) ако смятате, че от НОИ ще получите 1/2 от необходимата ви пенсия - ви трябват 12 пъти последната ви заплата в деня преди пенсиониране

- ако смятате, че от НОИ ще получите нищо - необходими са ви 25 пъти последната ви заплата.

в) Необходимата сума събирате с инвестиции в глобално диверсифициран портфейл при ниски такси извън пенсионните фондове. Или други доходоносни активи като ниви, лозя и ливади - вие си знаете.

Само така запазвате пълен личен контрол върху това:

- колко да инвестирате

- кога да инвестирате

- в какво да инвестирате

- колко да теглите като пенсия (доход)

- и постигате пълна наследяемост на всичките си средства по всяко време от всичките си наследници.

Е, разбира се, носите си сами и рисковете във всеки момент.

Това е най-добрата ви възможна стратегия в пенсионната система, в която живеете. На мнозина тя не харесва. На мен също. Ами сменете я. Знаете как става: убеждавате депутатите си да приемат друг КСО. Ама…

6. Но много хора НЕ МОГАТ сами да инвестират. 
Вие отговаряте само и единствено за себе си. За “много хора” отговарят хората, които живеят на пл. “Народно събрание “ 1. Но не се справят

Това е всичко. А, и още нещо. Не убивайте пианиста. Аз само съм ви сметнал какво ви пише в КСО-то. Ако не ви харесва, променете го. Знаете как става.

Пожелавам ви да забогатеете преди да остареете.

Много се забавлявах тук. Благодаря ви.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                          Какво покрил, бе - да не мислиш, че аз живея в Интернет - и то в тая тема? Осигурявам се според както намирам за правилно.

За хъхреците - по-долу Равновесиев ти е дал данни - 9 МБ се харчат за пенсии... САМО директната издръжка на ромовете е около 3.4 МБ. Загубите от това, че не плащат данъци, осигуровки и т.н. е още близо около 1 МБ поне. А разходите за администрацията, която ги обгрижва, за полицията, дето ги охранява? А нанасяните щети? А невъзможността за икономическа дейност в хъхризираните райони? А негативният имидж пред Европа и светът? - Ако сумираме грубо ефектите от "етнокултурните особености" на ромовата пасмина - ще излезе около 7-8 МБ негатив годишно - т.е. не ного по-малко от разходите за пенсии. Нали ако не бяха тия разходи и загуби, можеше както пенсионерите да получават малко по-човешки пенсии, така и да има пари за инвестиции в реална икономика, в инфраструктура, образование и т.н.
                          Дори само директните разходи да гледаме - това са 10% от бюджетът... не си ли чувал, че който отделя 10% от доходът си за дългосрочно инвестиране, реинвестирайки доходите от, става богат?
                          Накратко - колкото и да крадат политици и бюджетници, ромовете изяждат бъдещето на държавата - и то с все по-нарастващ темп, защото де факто им се плаща, за да стават повече, запазвайки като своя основна "ценност" своето паразитство.

За нещастие Равновесиев е прав - ако това продължава, до няколко години държавата просто ще фалира.
                          осигуряваш се на колкото намира намираш за правилно а не на дохода което е криене на осигуровки. за правилно си определил нула предполагам. те застраховатените агенти 100% са в сивия сектор.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
                            Ще се вдигне възрастта за пенсиониране и ще се намали допълнително размера на индексацията на пенсиите. Когато и тези резерви се изчерпат ще трупаме нови дългове и така лека, по-лека ще поемем по гръцкия сценарий. В момента разходите за пенсии там са някъде около 16%-17% от БВП.

Т.е., даже и в 1 пенсия в НОИ да е по-висока от 2 пенсии (от НОИ и от УПФ), то цената за това е трупане на нови дългове, което води след себе си редица негативи. По-високи лихви, по-малко инвестиции, по-високи производствени разходи, по-нисък икономически ръст и т.н.
                            Въобще, не е достатъчно да се гледаме само това, което се вижда. Трябва да гледаме и това, което не се вижда на пръв поглед.
                            между другото в Гърция бюджета също дотира тяхното НОИ, даже мисля повече отколкото у нас

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
                              Ще се вдигне възрастта за пенсиониране и ще се намали допълнително размера на индексацията на пенсиите. Когато и тези резерви се изчерпат ще трупаме нови дългове и така лека, по-лека ще поемем по гръцкия сценарий. В момента разходите за пенсии там са някъде около 16%-17% от БВП.

Т.е., даже и в 1 пенсия в НОИ да е по-висока от 2 пенсии (от НОИ и от УПФ), то цената за това е трупане на нови дългове, което води след себе си редица негативи. По-високи лихви, по-малко инвестиции, по-високи производствени разходи, по-нисък икономически ръст и т.н.
                              Въобще, не е достатъчно да се гледаме само това, което се вижда. Трябва да гледаме и това, което не се вижда на пръв поглед.
                              Гръцкия сценарий не е лош. нека да ни дадат 300 милиарда пък после ще видим. като стане много тежко ще приплачем за подстригване. от дългове никой не е загубил( от държавни де). те гърците зле ама минималната пенсия 450 еуро а при нас 80 еуро.даже държавния дълг им е по ефтин от нашия.и като гледам наши сънародници ходят да гледат разни баби, а не съм чул грък да е емигрирал по икономически причини в България

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                                Иператора се покри откак му зададохме неудобни въпроси

Коментар

Working...
                                X