Първоначално изпратено от tweeg
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Не е препоръка за каквото и да било.
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеВ тия 20-30% влиза например и миналата година, когато имаше спад по пазарите... който при активно управление е можело да се избегне.
Да - и аз съм виждал 40% спад за две години... но - както и по-горе - клиентът е претърпял тая загуба заради безхаберието си и - то се знае - безхаберието на консултантът си. Ако кажеш, че тоя продукт не е за всеки, ще се съглася.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеВ този смисъл не смятате ли, че най-рационалното поведение е човек до последно да се осигурява в УПФ и няколко месеца преди да придобие право на пенсия да прецени кое ще му е по-изгодно и къде ще постигне по-високо заместване, дали с 1 пенсия в НОИ или с 2 пенсии?
Разбира се, с уточнението, че ако повечето хора направят така (а то е напълно логично), то това ще подложи на сериозен риск НОИ.
Айде представи си я ситуацията - 60-70 хиляди пенсиониращи се годишно (наизуст говоря, представа нямам по колко се пенсионират годишно), вземат че дръпнат от УПФ-тата по едни 7-8 000 (преди време имаше данни, че за 12 години има по 2000 на калпак, та за 40 години живот и здраве ще са се събрали по толкова) - к'во правим???
Да, НОИ трябва да плаща повече отколкото ще получи от УПФ-тата (хората са си го сметнали) ама ще получи парите накуп и в началото ще му дойдат дюшеш.
Ама какво правят УПФ-тата ако трябва да обръщат на година по полин милиард и да го пращат в НОИ? Колко ще издържат - година, две, три???
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеВсичко това, което съм описал по-долу през годините е предлагано много пъти и винаги удря на камък. Дори и най-простата стъпка - мултифондоветем. Милите ни управляващи нямат интерес за промяна в положителна посока, дори напротив, правят точно обратното. Всички ние знаем какво се случва със сегашните пенисонери цял живот напълно осигурявали се в НОИ. Мизерия и пенсии от 200-300 лева (изключвам милиционерите). Опасявам се, че при тази раждаемост нас ни чакат още по-тежки времена на старини, ако системата не се промени.
Да им подскажем?
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеИмпе, по едно време се бях загледал в застраховките живот. Таксите им бяха убийствени, на повечете трябваше да минат 10 години поне преди да
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеДа, благодаря за отговорите.
Виждаш ли начин, това което си формулирал тук като "искане" да намери някакъв по-широк отзук ли, резонанс ли, какво ли?
Защото тези дето ги пишат правилата май са много далеч от това?
Пак благодаряLast edited by GiRo; 06.06.2016, 16:20.Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеПрав си за всичко, освен за подчертаното. Там грешиш било поради липса на информация, било поради остаряла такава.
1. Таксите на една сгодна човешка, не са толкова високи, доходността при добро управление на парите ги бие категорически.
2. Не те връзва здраво и без мръдане - можеш да я прекратиш и то доста рано, без да си ного вътре. Например - подписал си 18-годишен договор, ама на шестата година решаваш, че повече не ти се снася... е, това ще ти струва само 6% от натрупаната сума в партидата... а един добър инвестиционен фонд (в който са си парите) тия 6% може да ги направи за 2 седмици.
3. Данъчни облекчения има - по принцип трябва да ги върнеш... но първо има законова вратичка, второ - за срокът на договорът ти можеш най-малкото да удвоиш получените данъчни облекчения, ако ги реинвестираш в застраховката като извънредни вноски. Примерно изцоцал си от НАП 10 Б, направил си ги - реинвестирайки - 20 Б, връщаш на НАП 7 Б. 13 Б напред си.
Тия неща мога да ти ги покажа (например на мейл или на живо) - реални полици на реални хора, със заличени единствено личните данни.Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеВ този смисъл не смятате ли, че най-рационалното поведение е човек до последно да се осигурява в УПФ и няколко месеца преди да придобие право на пенсия да прецени кое ще му е по-изгодно и къде ще постигне по-високо заместване, дали с 1 пенсия в НОИ или с 2 пенсии?
Разбира се, с уточнението, че ако повечето хора направят така (а то е напълно логично), то това ще подложи на сериозен риск НОИ. Ето затова аз намирам решението от миналата година (осигуряващия се да има право къде да се осигурява) за криещо много сериозни рискове за целия публичен сектор. Защото какво би се получило, ако изведнъж имплицитния дълг за пенсии започне да расте с по 10% годишно?
Прав сте че риска за фиска става трудно предвидим
Но пък така всеки ще плати за пенсията си два пъти - веднъж 30-35 години такси и втори път - като пенсионер - през ДДС за потреблението си
Абе въобще цялата пенсионна с-ма е основана на заблуда
И се питам - кого точно заблуждаваме и защо точно един си мисли, че може да избяга от заблудата?
Ако има повече почтеност и стабилност в параметрите на с-Мата поне човек (ако иска) може да си направи сметка А сега, не може
Коментар
-
Първоначално изпратено от cokrat1 Разгледай мнениеТоя професор работи в частни институции, а те работят за пари платени от незнайно КОЙ си...коментара ми е ...при демокрация всеки може да си развява всякакви данни...когато ги потвърди държавна институция, тогава е друга бира. Всичко е на база произволни заключения...това го запомни и си го набии в мозъка... в никой документ с който се изплащат социални помощи няма графа етническа принадлежност.
Държавна институция няма да се осмели да го потвърди това, не им стиска.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto Разгледай мнението и аз съм виждал форекс сметки с по 50+ доходност за месеца, даже някой са били мои, но не твърдя че от форекс гарантирано се печели ...
или казваш 20% доходност и жив, умрял го плащащ в края на годината, или казваш може и да има ама може и на загуба да си! Иначе става дума за измама ...
нека сме коректни поне в този форум, иначе ще задминем и жълтите публикации ако си развихрим фантазиятаМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеЧестно казано в момента не ме удовлетворява абсолютно нищо от пенсионната и здравната ни системи. Наливам едни пари в бездънна яма, буквално.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеGiRO,
в) "Какъв ти е зора да промотираш НОИ?" - Казах, не промотирам НОИ. Правя си извода, че ако човек иска да максимизира пенсията си при тези параметри в КСО, които действат сега, неизбежно ще стигне до извода, че е добре да избягва УПФ-тата защото 2 пенсии < от 1 при всички правдоподобни допускания.
Разбира се, с уточнението, че ако повечето хора направят така (а то е напълно логично), то това ще подложи на сериозен риск НОИ. Ето затова аз намирам решението от миналата година (осигуряващия се да има право къде да се осигурява) за криещо много сериозни рискове за целия публичен сектор. Защото какво би се получило, ако изведнъж имплицитния дълг за пенсии започне да расте с по 10% годишно?
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеЧестно казано в момента не ме удовлетворява абсолютно нищо от пенсионната и здравната ни системи.... И така.
Отговорих ли ти за всичко, което питаше?
Виждаш ли начин, това което си формулирал тук като "искане" да намери някакъв по-широк отзук ли, резонанс ли, какво ли?
Защото тези дето ги пишат правилата май са много далеч от това?
Пак благодаря
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеХайде да не ме учиш на неща, с които се занимавам от години и да оспорваш туй, което съм виждал с очите си десетки пъти.
20-30% за 2-3 години - и то при пасивно (т.е. никакво) управление на активите. Данъчните облекчения отделно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеГрешиш сериозно - също нищо лично. Ако си обсъждал това с някой, дето не разбира - вината не е в продуктът по принцип. Лично съм виждал не една човекозастрахователна партида, дето е 20-30% на плюс за например около 3 години.
или казваш 20% доходност и жив, умрял го плащащ в края на годината, или казваш може и да има ама може и на загуба да си! Иначе става дума за измама ...
нека сме коректни поне в този форум, иначе ще задминем и жълтите публикации ако си развихрим фантазията
Коментар
Коментар