IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tweeg Разгледай мнение
    Прав си, че това е най-логичното. Ама риска няма да е за НОИ, поне не в началото, ами за УПФ-тата.
    Айде представи си я ситуацията - 60-70 хиляди пенсиониращи се годишно (наизуст говоря, представа нямам по колко се пенсионират годишно), вземат че дръпнат от УПФ-тата по едни 7-8 000 (преди време имаше данни, че за 12 години има по 2000 на калпак, та за 40 години живот и здраве ще са се събрали по толкова) - к'во правим???
    Да, НОИ трябва да плаща повече отколкото ще получи от УПФ-тата (хората са си го сметнали) ама ще получи парите накуп и в началото ще му дойдат дюшеш.
    Ама какво правят УПФ-тата ако трябва да обръщат на година по полин милиард и да го пращат в НОИ? Колко ще издържат - година, две, три???
    Къде се губиш бе човек? Колко ми липсваше Препрограмираха ли те? Курсче по икономика мина ли? Нови опорни точки си научил гледам . И да, наизуст говориш. Ти хем се осигуряваш на макс, а ми говориш за 7-8000 за 40 години от УПФ. Би трябвало да знаеш, че сумата е доста по-голяма. Имало данни казваш, гледай си твоята партида, не данните Тия 60-70 хил. на година дето се пенсионират (няма да споря за точната цифра), нали имат едни 2-3 милиона зад гърба дето продължават да снасят постоянно. Твоето НОИ този дюшеш ще го профука точно ... на момента и после
    Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      В тия 20-30% влиза например и миналата година, когато имаше спад по пазарите... който при активно управление е можело да се избегне.
      Да - и аз съм виждал 40% спад за две години... но - както и по-горе - клиентът е претърпял тая загуба заради безхаберието си и - то се знае - безхаберието на консултантът си. Ако кажеш, че тоя продукт не е за всеки, ще се съглася.
      а хаберните консултанти как познават кога е върха и да се продава. вероятно хвърлят боб

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
        В този смисъл не смятате ли, че най-рационалното поведение е човек до последно да се осигурява в УПФ и няколко месеца преди да придобие право на пенсия да прецени кое ще му е по-изгодно и къде ще постигне по-високо заместване, дали с 1 пенсия в НОИ или с 2 пенсии?
        Разбира се, с уточнението, че ако повечето хора направят така (а то е напълно логично), то това ще подложи на сериозен риск НОИ.
        Прав си, че това е най-логичното. Ама риска няма да е за НОИ, поне не в началото, ами за УПФ-тата.
        Айде представи си я ситуацията - 60-70 хиляди пенсиониращи се годишно (наизуст говоря, представа нямам по колко се пенсионират годишно), вземат че дръпнат от УПФ-тата по едни 7-8 000 (преди време имаше данни, че за 12 години има по 2000 на калпак, та за 40 години живот и здраве ще са се събрали по толкова) - к'во правим???
        Да, НОИ трябва да плаща повече отколкото ще получи от УПФ-тата (хората са си го сметнали) ама ще получи парите накуп и в началото ще му дойдат дюшеш.
        Ама какво правят УПФ-тата ако трябва да обръщат на година по полин милиард и да го пращат в НОИ? Колко ще издържат - година, две, три???

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
          Всичко това, което съм описал по-долу през годините е предлагано много пъти и винаги удря на камък. Дори и най-простата стъпка - мултифондоветем. Милите ни управляващи нямат интерес за промяна в положителна посока, дори напротив, правят точно обратното. Всички ние знаем какво се случва със сегашните пенисонери цял живот напълно осигурявали се в НОИ. Мизерия и пенсии от 200-300 лева (изключвам милиционерите). Опасявам се, че при тази раждаемост нас ни чакат още по-тежки времена на старини, ако системата не се промени.
          Ми няма "да се", някой трябва "да я" и това - поне досега е видно - не са управляващите
          Да им подскажем?

Коментар

Импе, по едно време се бях загледал в застраховките живот. Таксите им бяха убийствени, на повечете трябваше да минат 10 години поне преди да
            Имах предвид чисто рискова застраховка живот

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
              Да, благодаря за отговорите.

Виждаш ли начин, това което си формулирал тук като "искане" да намери някакъв по-широк отзук ли, резонанс ли, какво ли?
              Защото тези дето ги пишат правилата май са много далеч от това?

Пак благодаря
              Всичко това, което съм описал по-долу през годините е предлагано много пъти и винаги удря на камък. Дори и най-простата стъпка - мултифондовете. Милите ни управляващи нямат интерес за промяна в положителна посока, дори напротив, правят точно обратното. Всички ние знаем какво се случва със сегашните пенисонери цял живот напълно осигурявали се в НОИ. Мизерия и пенсии от 200-300 лева (изключвам милиционерите). Опасявам се, че при тази раждаемост нас ни чакат още по-тежки времена на старини, ако системата не се промени.
              Last edited by GiRo; 06.06.2016, 16:20.

Коментар

Прав си за всичко, освен за подчертаното. Там грешиш било поради липса на информация, било поради остаряла такава.
                1. Таксите на една сгодна човешка, не са толкова високи, доходността при добро управление на парите ги бие категорически.
                2. Не те връзва здраво и без мръдане - можеш да я прекратиш и то доста рано, без да си ного вътре. Например - подписал си 18-годишен договор, ама на шестата година решаваш, че повече не ти се снася... е, това ще ти струва само 6% от натрупаната сума в партидата... а един добър инвестиционен фонд (в който са си парите) тия 6% може да ги направи за 2 седмици.
                3. Данъчни облекчения има - по принцип трябва да ги върнеш... но първо има законова вратичка, второ - за срокът на договорът ти можеш най-малкото да удвоиш получените данъчни облекчения, ако ги реинвестираш в застраховката като извънредни вноски. Примерно изцоцал си от НАП 10 Б, направил си ги - реинвестирайки - 20 Б, връщаш на НАП 7 Б. 13 Б напред си.

Тия неща мога да ти ги покажа (например на мейл или на живо) - реални полици на реални хора, със заличени единствено личните данни.
                Импе, по едно време се бях загледал в застраховките живот. Таксите им бяха убийствени, на повечете трябваше да минат 10 години поне преди да можеш да ги прекратиш без вазелин. Прекалено са сложни, прекалено много ако има (нещо подобно на твоето обяснение за данъците ). Има много други продукти, които ти носят по-голяма или същата доходност при много по-ниски такси. Както и да е, откланяме се от темата, макар че и застраховките живот са един вид пенсионно осигуряване. Най-голямото им предимство е ако се гътнеш преждевременно, ама и там има много ако... Общите им условия са бих казал много подробни

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
                  В този смисъл не смятате ли, че най-рационалното поведение е човек до последно да се осигурява в УПФ и няколко месеца преди да придобие право на пенсия да прецени кое ще му е по-изгодно и къде ще постигне по-високо заместване, дали с 1 пенсия в НОИ или с 2 пенсии?
                  Разбира се, с уточнението, че ако повечето хора направят така (а то е напълно логично), то това ще подложи на сериозен риск НОИ. Ето затова аз намирам решението от миналата година (осигуряващия се да има право къде да се осигурява) за криещо много сериозни рискове за целия публичен сектор. Защото какво би се получило, ако изведнъж имплицитния дълг за пенсии започне да расте с по 10% годишно?
                  Това сме го обсъждали Безплатна опция за индивида и доста скъпа за обществото - т.е. За всички индивиди
                  Прав сте че риска за фиска става трудно предвидим
                  Но пък така всеки ще плати за пенсията си два пъти - веднъж 30-35 години такси и втори път - като пенсионер - през ДДС за потреблението си

Абе въобще цялата пенсионна с-ма е основана на заблуда
                  И се питам - кого точно заблуждаваме и защо точно един си мисли, че може да избяга от заблудата?
                  Ако има повече почтеност и стабилност в параметрите на с-Мата поне човек (ако иска) може да си направи сметка А сега, не може

Коментар

• Първоначално изпратено от cokrat1 Разгледай мнение
                    Тоя професор работи в частни институции, а те работят за пари платени от незнайно КОЙ си...коментара ми е ...при демокрация всеки може да си развява всякакви данни...когато ги потвърди държавна институция, тогава е друга бира. Всичко е на база произволни заключения...това го запомни и си го набии в мозъка... в никой документ с който се изплащат социални помощи няма графа етническа принадлежност.
                    То че няма графа етническа принадлежност: няма - ама всички знаем къде отиват към 90% от помощите.
                    Държавна институция няма да се осмели да го потвърди това, не им стиска.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение
                      то и аз съм виждал форекс сметки с по 50+ доходност за месеца, даже някой са били мои, но не твърдя че от форекс гарантирано се печели ...

или казваш 20% доходност и жив, умрял го плащащ в края на годината, или казваш може и да има ама може и на загуба да си! Иначе става дума за измама ...

нека сме коректни поне в този форум, иначе ще задминем и жълтите публикации ако си развихрим фантазията
                      Казах и по-долу - човек може и на минус да е - дори немалък, но: ако не внимава.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Честно казано в момента не ме удовлетворява абсолютно нищо от пенсионната и здравната ни системи. Наливам едни пари в бездънна яма, буквално.
                        За здравната система не си прав. Като цена/качество в момента, въпреки всичко България все още е на челни позиции в Света. Я пробвай например в Швеция или в Канада да си направиш ЯМР.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                          GiRO,
                          в) "Какъв ти е зора да промотираш НОИ?" - Казах, не промотирам НОИ. Правя си извода, че ако човек иска да максимизира пенсията си при тези параметри в КСО, които действат сега, неизбежно ще стигне до извода, че е добре да избягва УПФ-тата защото 2 пенсии < от 1 при всички правдоподобни допускания.
                          Разбира се, с уточнението, че ако повечето хора направят така (а то е напълно логично), то това ще подложи на сериозен риск НОИ. Ето затова аз намирам решението от миналата година (осигуряващия се да има право къде да се осигурява) за криещо много сериозни рискове за целия публичен сектор. Защото какво би се получило, ако изведнъж имплицитния дълг за пенсии започне да расте с по 10% годишно?

Коментар

Честно казано в момента не ме удовлетворява абсолютно нищо от пенсионната и здравната ни системи.... И така.
                            Отговорих ли ти за всичко, което питаше?
                            Да, благодаря за отговорите.

Виждаш ли начин, това което си формулирал тук като "искане" да намери някакъв по-широк отзук ли, резонанс ли, какво ли?
                            Защото тези дето ги пишат правилата май са много далеч от това?

Пак благодаря

Коментар

Хайде да не ме учиш на неща, с които се занимавам от години и да оспорваш туй, което съм виждал с очите си десетки пъти.

20-30% за 2-3 години - и то при пасивно (т.е. никакво) управление на активите. Данъчните облекчения отделно.
                              не знам от колко години се занимаваш , ама не си научил че доходността се смята винаги годишно

Коментар

Грешиш сериозно - също нищо лично. Ако си обсъждал това с някой, дето не разбира - вината не е в продуктът по принцип. Лично съм виждал не една човекозастрахователна партида, дето е 20-30% на плюс за например около 3 години.
                                то и аз съм виждал форекс сметки с по 50+ доходност за месеца, даже някой са били мои, но не твърдя че от форекс гарантирано се печели ...

или казваш 20% доходност и жив, умрял го плащащ в края на годината, или казваш може и да има ама може и на загуба да си! Иначе става дума за измама ...

нека сме коректни поне в този форум, иначе ще задминем и жълтите публикации ако си развихрим фантазията

Коментар

Working...
                                X