Първоначално изпратено от Silveto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от neon7 Разгледай мнениеСайтовете са за историческа справка само .Разликата държавен сектор - частен не е огромна все пак .Най-голямото повишение на заплатите в частния сектор (над 30% ръст) в последните 20 години у нас е в рекордната 2008 г., когато беше въведен и плоският данък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЕм хубу... ама само с четене на сайтове не става...
Аз на договорите и анексите ли да си вярвам /т.е. на очите си/ или на тебе?
Сега... в държавния сектор - може и да е нямало увеличение за целия тоя период, знам ли?
Ама как ще спреш частния?Разликата държавен сектор - частен не е огромна все пак .
Най-голямото повишение на заплатите в частния сектор (над 30% ръст) в последните 20 години у нас е в рекордната 2008 г., когато беше въведен и плоският данък.
Графика 1: Ръст на заплатите в обществения и частния сектор, 2001-2019 г.Източник: НСИ
Коментар
-
Първоначално изпратено от neon7 Разгледай мнениеНапълно погрешно твърдение за заплатите през '98-'99-2000-2002 год. След фалита '96 и последващо въвеждане на паричен съвет (валутен борд) единствените кредитори на България бяха МВФ и Световната банка. Тяхните условия бяха- никакво увеличение на заплатите и приватизация.
https://www.mediapool.bg/mvf-e-proti...-news9813.html
"Международният валутен фонд не е съгласен минималната работна заплата в България да бъде увеличена от 120 на 150 лева догодина. Това несъгласие обаче няма да е пречка за сключването на предпазно споразумение с фонда, за което бе постигнато съгласие след едноседмичните разговори на мисията на фонда в София."
Аз на договорите и анексите ли да си вярвам /т.е. на очите си/ или на тебе?
Сега... в държавния сектор - може и да е нямало увеличение за целия тоя период, знам ли?
Ама как ще спреш частния?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВсичко това дето го изреждаш е благодарение на това, че влязохме в Нато и Ес, вдигнаха ни кредитния рейтинг и дойдоха чуждите капитали.
Борда е един финансов намордник, осигурява ти финансова стабилност и липса на валутни кризи, но не ти гарантира иконом. просперитет (или да го кажем така - необходимо, но не достатъчно условие)! Помниш ли какво беше първите години след въвеждането на борда? Какви бяха заплатите през '98-'99-2000-2002 год.и колко бавно и мъчително растяха? Що не скачаха със същите темпове като след 2004 г.?А?
https://www.mediapool.bg/mvf-e-proti...-news9813.html
"Международният валутен фонд не е съгласен минималната работна заплата в България да бъде увеличена от 120 на 150 лева догодина. Това несъгласие обаче няма да е пречка за сключването на предпазно споразумение с фонда, за което бе постигнато съгласие след едноседмичните разговори на мисията на фонда в София."
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнениеЗащо си губите времето с неща, които нито разбирате, нито може да ги научите от интернет?
Както обичам да казвам по-добре човек да е неинформиран, отколкото лошо информиран.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеКАТО НЕ ЩЕШ БОРД И щом ИСКАШ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС АЙДЕ ЧЕМАДАН-ВАКЗАЛ-И ЗАМИНАВАЙ В ЗИМБАБВЕ! ТАМ ЩЕ ЦЪФНЕШ И ЩЕ ВЪРЖЕШ ПРИ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС
Върни се и ме препрочети, определено имаш нужда.
Апропо, някое мильонче със Снежинка нямаш ли?
п.п.
А швеците, маджарите, чехите и поляците - те с какъв курс са?И те ли са фиксе?
Last edited by Julius_BG; 01.02.2023, 20:18.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бедният брoкер Разгледай мнениеА ве, избирателно ми отговаряте,
на българина трябва три пъти да му повториш един въпрос и ако може смляно и разбираемо, плюс един вагон със книги и един автобус със професори вътре - па той после ще се хване за някоя запетайка. Кое от абзаца е грешно, пак питам. Който не знае, има и тема "Какво искат жените", там ще си бърборим глупости на воля.
За Швеция, Дания и прочее не ти пиша - защото преди да ни сравняваш с някоя друга държава първо им виж пар. система /дали са в борд или не/ - иначе съпоставянето няма да е коректно.
Относно твърдението, че "след 2009 ръста се дължал на еди-какво си..." ами аз имам преки наблюдения в/у немалко фирми от два конкретни сектора и ключова там беше 2004 год. повишаването на кред. ни рейтинг /намерих ти и точната дата/ и навлизането на чужди фирми в тия сектори. Респективно ръста на заплатите се дели донякъде преди/след 2004, и периода 2004-2009 не е бил по-различен спрямо този след 2009.
Личното ми виждане е "за" еврото и част от страховете около него ми се виждат доста преекспонирани, но ако в момента не сме готови за него - значи няма за къде да се бърза.Last edited by Julius_BG; 03.02.2023, 11:52.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Относно икономическия ръст - ако имахме не фиксиран, а управлявано-плаващ валутен курс може би щяхме да имаме дори по-ускорен ръст на заплатите и сближаване с нивата на държавите от ЕС (и респ. по-малко хора щяха да са избягали от нищетата и бааавното подобряване тук)
КАТО НЕ ЩЕШ БОРД И щом ИСКАШ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС АЙДЕ ЧЕМАДАН-ВАКЗАЛ-И ЗАМИНАВАЙ В ЗИМБАБВЕ!
ТАМ ЩЕ ЦЪФНЕШ И ЩЕ ВЪРЖЕШ ПРИ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
Коментар