IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Полза ще е, че европейските институции ще са виновни за инфлацията, а не българските...Така ще им е по-комфортно на българските политици и няма да крадат така като за последно...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

      А дали зависи от НАС:
      Дали ще влезем в ес, шенген, еврозона.
      Дали ще въвеждаме евро, затваряме ТЕЦ, АЕЦ и т.н.
      Дали ще подаряваме банки, енерго дружества, полезни изкопаеми богатства.
      Реторичен въпрос.
      Не.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
        След този скандал еврозоната я отпишете.
        А дали зависи от НАС:
        Дали ще влезем в ес, шенген, еврозона.
        Дали ще въвеждаме евро, затваряме ТЕЦ, АЕЦ и т.н.
        Дали ще подаряваме банки, енерго дружества, полезни изкопаеми богатства.
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

        Коментар


        • Cъглacни ли cтe Бългapия дa пpиeмe eвpoтo oт нaчaлoтo нa 2024 гoдинa?

          Дa, тaĸa щe зaтвъpдим eвpoпeйcĸaтa cи интeгpaция45.6%
          He, cтpaнaтa нямa нyждa oт paзличнa вaлyтa oт бългapcĸия лeв54.4%

          Коментар


          • След този скандал еврозоната я отпишете.
            ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
              След като гръмна огромният скандал с поредните "намагнитени" българи(единият от които бивш ковчежник на най-дълго управлявалата политическа групировка),
              според мен еврозоната и Шенген ПАК ОСТАВАТ МИРАЖ ПОНЕ ДО 2030-ТА.
              След тази огромна издънка не виждам как съветът на Европа и членовете на еврозоната ще гласуват за приемането във вътрешната им организацийка на такива бандитски корумпета...



              Сега последно подкрепата на Горанов за еврото отхвърляме ли я?
              Той беше на панела на дира със всуе г-н Леврон, Н. Василев и разни други.

              Ако Горанов е намагнитен а той самия е за еврото, значи ли че ние ненамагнитените трябва да сме на другия магнитен полюс със знак минус за еврото?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                Основните митове за еврото

                1. Ще последва огромна инфлация

                Макар да има основания за еднократен ефект от закръгляне нагоре или опити на фирми да се възползват от момента за индексация, данните от вече влезлите в еврозоната не показват той да е значим (0.1%-0.5%), особено на фона на настоящите високи нива. БНБ също описва очакваното поскъпване като слабо, като вижда повече проблем не с реалната инфлация, а с възприятието на домакинствата за нея.

                2. Ще станем като Гърция

                Макар да има такава вероятност, това не е даденост. Далеч не всички страни, приели еврото, демонстрират драстично влошаване на фискалната дисциплина. А също така и страни с независима парична политика във и извън ЕС се оказват потопени в дългова криза. Пазарите могат да наказват бързо популистката щедрост на политиците, но по-скъпото финансиране на страните извън еврозоната може да е фактор, вкарващ ги в дългова спирала.

                3. Ще трябва да спасяваме Гърция

                БНБ посвещава съществена част от анализа на споделянето на кредитния риск в евросистемата. Наистина България може да се окаже страна по поети или бъдещи ангажименти за колективизиране на риска. Но това значи че при нужда може да се окаже и техен ползвател. Като цяло ЕК е в процес на преоформянето на фискалните правила, така че да се затегне дисциплината и да не се стига до неустойчиви нива, но натрупаните дисбаланси със сигурност няма да се изчистят скоро.

                4. Защо да ходим там, където други не искат?

                В числово изражение аргументът не е особено издържан. Има държави, които официално имат изключение от ангажимента за приемане на еврото или не демонстрират никакво желание за това. От 27 членки обаче 20 (включително Хърватия след няколко седмици) са в паричния съюз.

                5. Искат да профукат валутните резерви

                В анализа на БНБ доста детайлно са описани предстоящите промени и ефекти върху собствения й баланс. Като цяло голяма част от близо 70 млрд. лв. валутни резерви в края на октомври не са собственост нито на БНБ, нито на правителството, че да бъдат похарчени. Една част от баланса ще се стопи с по-малките изисквания за МЗР, а една част ще се прехвърли към баланса на ЕЦБ. Реално само в частта на фискалния резерв на правителството - текущо около 11 млрд. лв., ще има повече свобода в какво да се влагат.

                6. Ще ни фалират банките

                Не, няма. Достъпът до кредитор от последна инстанция прави банките доста по-малко податливи на паника. Що се отнася до надзора, вече БНБ практически е предала ключовите функции на ЕЦБ и промените ще са по-скоро козметични. Наднационалният регулатор може да има недостатъци, но определено има и плюсове, като например по-трудно може да бъде пленен от местни интереси. Така явления като КТБ е доста по-малко вероятно да се развият до такива мащаби.
                1. Данните не показват това. Данните не са еднозначни и всяко твърдение за обратното е заблуда. Няма установен метод да изолиране на измерена инфлация от смяна на валута. Напротив всеки шок води до временна инфлация. Като "временна" е до 5 години. Анализа на БНБ това казва и не се ангажира със заключение. Показват се няколко пътя по които инфлацията ще вдигне и отвъд 5-те години - чрез щедри фискални мерки, отвързани резерви, експанзия на кредитите и прочее.

                2. Абсолютна даденост е. Даже ако не изтеглим дълг поне до средното европейско ниво ще останем от прецаканата страна която само ще плаща. Тук има техническа подробност която евроатлантиците премълчават. Нашия борд е с марката и резервите и повечето облигации на фондовете(пенсиите вкл) са в евро, но в немски банки и немски облигации. Влезем ли в еврозоната влиза принципа на пропорционалността и ще сме задължени да продадем немските активи и да купуваме Гръцки, Италиански и БЪЛГАРСКИ и подобни. Задължени сме! Това е много важно масите хора да го проумеят защото от тук падат всички други опорки.

                3. Гърция че ще я спасяваме, ще я спасяваме. Но нека погледнем какво ще стане ако не я спасим. След точка 2 ние вече сме купили гръцки дълг, ако не ги спасим просто отписваме активите и нямаме пенсии, няма ги и парите от фондовете в някаква част. Директна загуба която ЕЦБ може да покрие само с печатане. От точка 2 сме задължени да купуваме и БЪЛГАРСКИ дълг, нещо което е забранено сега. Политиците лесно ще прокарат тезата че БНБ притежава повече Гръцки и Италиански дълг от колкото Български и това не е патриотично и ще си наваксат. Това че "пазарите" щели да наказват е смешно. БНБ ще е ЗАДЪЛЖЕНА със ЗАКОН да купува. Няма пазари, никой не купува такива неща по собствено желание.

                4. Доста плитък анализ. Всяка от държавите изразили съпротива цитира доста конкретни и обективни причини в своите професионални анализи където естествено точка 2 е водещ фактор отново. И отново тези анализи не се тиражират по медиите в България.

                5. Този въпрос не е изяснен към момента и никой не се е ангажирал официално със подобни детайли. Както казах голяма част от резерва ще бъде заменен с второкласни облигации в баланса на БНБ към ЕЦБ. Банките от своя страна имат повече свобода и те купуват второкласни активи и да раздават по щедро кредити.

                6. От една страна е така, но от друга вече банките ще могат да държат второкласни активи и при една оценка на риска най-вероятно няма да има полза. За банките е неразумно да намаляват общия си риск само и само "да не фалират" знаейки че ще ги спасяват от "последната инстанция" както прокламират евроатлантиците.

                Коментар


                • След като гръмна огромният скандал с поредните "намагнитени" българи(единият от които бивш ковчежник на най-дълго управлявалата политическа групировка),
                  според мен еврозоната и Шенген ПАК ОСТАВАТ МИРАЖ ПОНЕ ДО 2030-ТА.
                  След тази огромна издънка не виждам как съветът на Европа и членовете на еврозоната ще гласуват за приемането във вътрешната им организацийка на такива бандитски корумпета...



                  ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                    Еxa ,някой взе да стопля защо последните години помпат изкуствено заплатите и инфлацията е в космоса
                    Обаче има и такива ненапомпани, където е отчайващо положението още повече...

                    Коментар


                    • Това, което остава малко по-недоизказано обаче, е, че и запазването на валутния борд не е без недостатъци и дефекти. Най-малкото въпреки четвъртвековното му функциониране той в някой момент може да се окаже неустойчив. Неговата стабилност зависи от доброто управление на валутните резерви и публичните финанси на страната, което дори през годините да е факт, не е даденост и при някое следващо ръководство на БНБ или на държавата е възможно доверието във фиксирания курс на лева да се подкопае. Напоследък дори и при наличието му фискалната дисциплина се поразклати и една по-дълбока световна рецесия, съчетана с популистко управление, може да доведе до натиск над борда и/или дори до желания за законовата му отмяна.

                      Отделно самият борд предполага БНБ да се откаже не само от това да е кредитор на правителството, но и да е кредитор от последна инстанция за банките. Това също си има цена, която БНБ отчита - от една страна, в изискването банките да поддържат по-големи минимални задължителни резерви, а от друга, в по-затегнати капиталови изисквания към тях. Всичко това действа ограничаващо на кредитирането, което в някои моменти може и да е добре (предпазва от балонизиране)
                      но в други може да означава изгубен потенциал за растеж.
                      Но това последното (за растежа), както и по-рано споменах - никога няма да го разберем, освен ако не съществува паралелна вселена, в която сме с различна пар. система.

                      Коментар


                      • Основните митове за еврото

                        Ще последва огромна инфлация

                        Макар да има основания за еднократен ефект от закръгляне нагоре или опити на фирми да се възползват от момента за индексация, данните от вече влезлите в еврозоната не показват той да е значим (0.1%-0.5%), особено на фона на настоящите високи нива. БНБ също описва очакваното поскъпване като слабо, като вижда повече проблем не с реалната инфлация, а с възприятието на домакинствата за нея.

                        Ще станем като Гърция

                        Макар да има такава вероятност, това не е даденост. Далеч не всички страни, приели еврото, демонстрират драстично влошаване на фискалната дисциплина. А също така и страни с независима парична политика във и извън ЕС се оказват потопени в дългова криза. Пазарите могат да наказват бързо популистката щедрост на политиците, но по-скъпото финансиране на страните извън еврозоната може да е фактор, вкарващ ги в дългова спирала.

                        Ще трябва да спасяваме Гърция

                        БНБ посвещава съществена част от анализа на споделянето на кредитния риск в евросистемата. Наистина България може да се окаже страна по поети или бъдещи ангажименти за колективизиране на риска. Но това значи че при нужда може да се окаже и техен ползвател. Като цяло ЕК е в процес на преоформянето на фискалните правила, така че да се затегне дисциплината и да не се стига до неустойчиви нива, но натрупаните дисбаланси със сигурност няма да се изчистят скоро.

                        Защо да ходим там, където други не искат?

                        В числово изражение аргументът не е особено издържан. Има държави, които официално имат изключение от ангажимента за приемане на еврото или не демонстрират никакво желание за това. От 27 членки обаче 20 (включително Хърватия след няколко седмици) са в паричния съюз.

                        Искат да профукат валутните резерви

                        В анализа на БНБ доста детайлно са описани предстоящите промени и ефекти върху собствения й баланс. Като цяло голяма част от близо 70 млрд. лв. валутни резерви в края на октомври не са собственост нито на БНБ, нито на правителството, че да бъдат похарчени. Една част от баланса ще се стопи с по-малките изисквания за МЗР, а една част ще се прехвърли към баланса на ЕЦБ. Реално само в частта на фискалния резерв на правителството - текущо около 11 млрд. лв., ще има повече свобода в какво да се влагат.

                        Ще ни фалират банките

                        Не, няма. Достъпът до кредитор от последна инстанция прави банките доста по-малко податливи на паника. Що се отнася до надзора, вече БНБ практически е предала ключовите функции на ЕЦБ и промените ще са по-скоро козметични. Наднационалният регулатор може да има недостатъци, но определено има и плюсове, като например по-трудно може да бъде пленен от местни интереси. Така явления като КТБ е доста по-малко вероятно да се развият до такива мащаби.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                          Еxa ,някой взе да стопля защо последните години помпат изкуствено заплатите и инфлацията е в космоса
                          И помпането на заплатите е негативно за цените на имотите така ли? Пред очите ти обезценяват кеша и пак няма да купиш имот?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Silveto Разгледай мнение
                            То вече е толкова скъпо, че по-добре евро, така и така за всичко се плаща много. Тъпото само е, че заплатите ще звучат смешно в евро. Щото те са си смешни принципно, де.
                            Еxa ,някой взе да стопля защо последните години помпат изкуствено заплатите и инфлацията е в космоса

                            Коментар


                            • То вече е толкова скъпо, че по-добре евро, така и така за всичко се плаща много. Тъпото само е, че заплатите ще звучат смешно в евро. Щото те са си смешни принципно, де.
                              Повече от красива

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от neon7 Разгледай мнение
                                Сайтовете са за историческа справка само . Разликата държавен сектор - частен не е огромна все пак .Най-голямото повишение на заплатите в частния сектор (над 30% ръст) в последните 20 години у нас е в рекордната 2008 г., когато беше въведен и плоският данък.
                                Разликата държавен сектор - частен не е огромна все пак - на картинка съм сигурен, че е така!

                                Коментар

                                Working...
                                X