IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
    Ем хубу... ама само с четене на сайтове не става...
    Аз на договорите и анексите ли да си вярвам /т.е. на очите си/ или на тебе?

Сега... в държавния сектор - може и да е нямало увеличение за целия тоя период, знам ли?
    Ама как ще спреш частния?
    Сайтовете са за историческа справка само . Разликата държавен сектор - частен не е огромна все пак .

Най-голямото повишение на заплатите в частния сектор (над 30% ръст) в последните 20 години у нас е в рекордната 2008 г., когато беше въведен и плоският данък.

Графика 1: Ръст на заплатите в обществения и частния сектор, 2001-2019 г.Източник: НСИ

Коментар

• Първоначално изпратено от neon7 Разгледай мнение
      Напълно погрешно твърдение за заплатите през '98-'99-2000-2002 год. След фалита '96 и последващо въвеждане на паричен съвет (валутен борд) единствените кредитори на България бяха МВФ и Световната банка. Тяхните условия бяха- никакво увеличение на заплатите и приватизация.

https://www.mediapool.bg/mvf-e-proti...-news9813.html
      "Международният валутен фонд не е съгласен минималната работна заплата в България да бъде увеличена от 120 на 150 лева догодина. Това несъгласие обаче няма да е пречка за сключването на предпазно споразумение с фонда, за което бе постигнато съгласие след едноседмичните разговори на мисията на фонда в София."
      Ем хубу... ама само с четене на сайтове не става...
      Аз на договорите и анексите ли да си вярвам /т.е. на очите си/ или на тебе?

Сега... в държавния сектор - може и да е нямало увеличение за целия тоя период, знам ли?
      Ама как ще спреш частния?

Коментар

Всичко това дето го изреждаш е благодарение на това, че влязохме в Нато и Ес, вдигнаха ни кредитния рейтинг и дойдоха чуждите капитали.

Борда е един финансов намордник, осигурява ти финансова стабилност и липса на валутни кризи, но не ти гарантира иконом. просперитет (или да го кажем така - необходимо, но не достатъчно условие)! Помниш ли какво беше първите години след въвеждането на борда? Какви бяха заплатите през '98-'99-2000-2002 год.и колко бавно и мъчително растяха? Що не скачаха със същите темпове като след 2004 г.? А?
        Напълно погрешно твърдение за заплатите през '98-'99-2000-2002 год. След фалита '96 и последващо въвеждане на паричен съвет (валутен борд) единствените кредитори на България бяха МВФ и Световната банка. Тяхните условия бяха- никакво увеличение на заплатите и приватизация.

https://www.mediapool.bg/mvf-e-proti...-news9813.html
        "Международният валутен фонд не е съгласен минималната работна заплата в България да бъде увеличена от 120 на 150 лева догодина. Това несъгласие обаче няма да е пречка за сключването на предпазно споразумение с фонда, за което бе постигнато съгласие след едноседмичните разговори на мисията на фонда в София."

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
          Защо си губите времето с неща, които нито разбирате, нито може да ги научите от интернет?
          Както обичам да казвам по-добре човек да е неинформиран, отколкото лошо информиран.
          Нещата наистина се скапаха в България след като и таксиджиите не зная как да се оправи положение.

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
            КАТО НЕ ЩЕШ БОРД И щом ИСКАШ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС АЙДЕ ЧЕМАДАН-ВАКЗАЛ-И ЗАМИНАВАЙ В ЗИМБАБВЕ! ТАМ ЩЕ ЦЪФНЕШ И ЩЕ ВЪРЖЕШ ПРИ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС
            Ех, Фрости, пак нищо не си разбрал.
            Върни се и ме препрочети, определено имаш нужда.
            Апропо, някое мильонче със Снежинка нямаш ли?

п.п.
            А швеците, маджарите, чехите и поляците - те с какъв курс са? И те ли са фиксе?
            Last edited by Julius_BG; 01.02.2023, 21:18.

Коментар

• Защо си губите времето с неща, които нито разбирате, нито може да ги научите от интернет?
              Както обичам да казвам по-добре човек да е неинформиран, отколкото лошо информиран.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бедният брoкер Разгледай мнение
                А ве, избирателно ми отговаряте,
                на българина трябва три пъти да му повториш един въпрос и ако може смляно и разбираемо, плюс един вагон със книги и един автобус със професори вътре - па той после ще се хване за някоя запетайка. Кое от абзаца е грешно, пак питам. Който не знае, има и тема "Какво искат жените", там ще си бърборим глупости на воля.
                Не знам това за избирателното отговаряне към мен ли, но ако си оформиш малко по-добре въпросите, може и да се получи разговор.

За Швеция, Дания и прочее не ти пиша - защото преди да ни сравняваш с някоя друга държава първо им виж пар. система /дали са в борд или не/ - иначе съпоставянето няма да е коректно.

Относно твърдението, че "след 2009 ръста се дължал на еди-какво си..." ами аз имам преки наблюдения в/у немалко фирми от два конкретни сектора и ключова там беше 2004 год. повишаването на кред. ни рейтинг /намерих ти и точната дата/ и навлизането на чужди фирми в тия сектори. Респективно ръста на заплатите се дели донякъде преди/след 2004, и периода 2004-2009 не е бил по-различен спрямо този след 2009.

Личното ми виждане е "за" еврото и част от страховете около него ми се виждат доста преекспонирани, но ако в момента не сме готови за него - значи няма за къде да се бърза.
                Last edited by Julius_BG; 03.02.2023, 12:52.

Коментар

• Излишни са напъните на неолибералната паплач и на банките,
                  няма да покрием две от условията, така или иначе.
                  Поне във Шенген (ама не искат, защо ли ?) да ни пуснат, белким се развият Бургас и Варна като пристанища.

Коментар

• ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

Коментар

Коментар

Относно икономическия ръст - ако имахме не фиксиран, а управлявано-плаващ валутен курс може би щяхме да имаме дори по-ускорен ръст на заплатите и сближаване с нивата на държавите от ЕС (и респ. по-малко хора щяха да са избягали от нищетата и бааавното подобряване тук)

КАТО НЕ ЩЕШ БОРД И щом ИСКАШ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС АЙДЕ ЧЕМАДАН-ВАКЗАЛ-И ЗАМИНАВАЙ В ЗИМБАБВЕ!

ТАМ ЩЕ ЦЪФНЕШ И ЩЕ ВЪРЖЕШ ПРИ ПЛАВАЩ ВАЛУТЕН КУРС
                          ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• А ве, избирателно ми отговаряте,
                            Няма да влизам със подробности, те Швеция, Дания, Чехия, Полша и Унгария, всичките са заблудени ли, че не искат еврото?? ?
                            След 2009 до 2021 заплатите във БГ скачаха нагоре, понеже света беше във възходящ икономически цикъл, яко подплатен със печатане на кинти и стимули,
                            на българина трябва три пъти да му повториш един въпрос и ако може смляно и разбираемо, плюс един вагон със книги и един автобус със професори вътре - па той после ще се хване за някоя запетайка.
                            Кое от абзаца е грешно, пак питам.
                            Който не знае, има и тема "Какво искат жените", там ще си бърборим глупости на воля.

Коментар

След 2009 до 2021 заплатите във БГ скачаха нагоре, понеже света беше във възходящ икономически цикъл, яко подплатен със печатане на кинти и стимули,
                              А НЕ ЗАЩОТО СМЕ ВЪВ НАТО, ЕС, ТРИМОРИЕ И ДРУГИ БУЛАМАЧИ.
                              От 2009 ли датират личните ти наблюдения?
                              Оттогава ли започва трудовия ти стаж?
                              Дотогава студент ли си бил?
                              Те заплатите растяха и през '90-те, просто темпото беше различно

https://www.fitchratings.com/entity/bulgaria-80442251

Коментар

Юли, ти и Вергил, да не сте се наговорили да ни успивате нещо ?
                                Нямате шанс, 1:1 000000.
                                Няма да влизам със подробности, те Швеция, Дания, Чехия, Полша и Унгария, всичките са заблудени ли, че не искат еврото?? ?
                                А НЕ ЗАЩОТО СМЕ ВЪВ НАТО, ЕС, ТРИМОРИЕ И ДРУГИ БУЛАМАЧИ.
                                Във Северна Македония е съща заплатата, ама си купуваш продукти за трапезата и за къщата с поне една трета по-евтина цена и без да получават помощи и без да са даже във ЕС.
                                Средната нетна заплата в България е 710 евро при 510 евро за Македония. По покупателната способност са съответно 1863 долара и 1639 долара.
                                Така че изобщо не е вярно, че заплатите в Македония имали по-висока покупателна способност от българските. Друг въпрос е големият дял на сивият сектор в България и че реалните доходи са доста по-високи.
                                То разбирам, че на няколко човека ви прави удоволствие да плюете по България как била адът на света, ама фактите друго показват.
                                Колкото до приемането на еврото по-скоро съм против.Мнението ми е базирано на твърденията на Стив Ханке.Доверявам се на специалисти в областта .
                                Last edited by Vergil1975; 01.02.2023, 20:18.

Коментар

Working...
                                X