Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?
Collapse
X
-
Юли, ти и Вергил, да не сте се наговорили да ни успивате нещо ?
Нямате шанс, 1:1 000000.
Няма да влизам със подробности, те Швеция, Дания, Чехия, Полша и Унгария, всичките са заблудени ли, че не искат еврото?? ?
След 2009 до 2021 заплатите във БГ скачаха нагоре, понеже света беше във възходящ икономически цикъл, яко подплатен със печатане на кинти и стимули,
А НЕ ЗАЩОТО СМЕ ВЪВ НАТО, ЕС, ТРИМОРИЕ И ДРУГИ БУЛАМАЧИ.
Във Северна Македония е съща заплатата, ама си купуваш продукти за трапезата и за къщата с поне една трета по-евтина цена и без да получават помощи и без да са даже във ЕС.Last edited by Бедният брoкер; 01.02.2023, 20:07.
- 1 like
Коментар
-
Юлка, чак ти се чудя на ентусиазма, на всеки поотделно да разясняваш Вярно, че е икономически форум, но част от аудиторията не е свикнала да приема аргументи за/против. Там има едно вярно мнение - собственото!
И проблема не е в самото заключение, а неведомите пътища чрез които е достигнато. Колкото и да ми е кофти да призная - у нас все още доверието в телевизора е по-голямо от възможностите...и от там произтичат голяма част от бедите.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЗапиши някакъв курс по финанси, ако материята те влече.
С питане по форуми няма да стане.
Междувременно може да потърсиш отговор на някои въпроси като: 1. До какви ограничения пред растежа води режима на паричния съвет; 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.
Че и акъли почна да даваш?!( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеhttps://www.segabg.com/hot/category-...-okaza-edva-02
("поне", защото данните за Германия и Словения не са готови)
Носят се слухове, че в Германия бавят данните, за да имат основание ЕЦБ да вдигнат лихвата с 50 bps.
Коментар
-
https://www.segabg.com/hot/category-...-okaza-edva-02
Януарският "скок" на цените в Хърватия се оказа едва 0.2%
Истерията за "колосалното" поскъпване в Хърватия след въвеждането на еврото от 1 януари се оказа силно преувеличена. Поне това показва безпристрастната статистика. Цените в най-новия член на еврозоната са се увеличили само с 0.2% спрямо декември, сочат току-що публикувани данни на Евростат. Те са експресна оценка за инфлацията в еврозоната.
Оказва се, че в поне 6 държави - членки на еврозоната, инфлацията е по-висока ("поне", защото данните за Германия и Словения не са готови). "Шампион" е Словакия, където само за месец е регистрано поскъпване с 2.7 на сто. В Австрия цените са се качили с 0.8%, в Естония и Латвия - с 0.7%, в Литва - 0.6%.
= = = = =
Психология на масите - яка обработка и това е!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеА с приемането на еврото тоя процес още повече ще се ускори !
Дотук ми дължиш 1 почерпка за ограмотяването.
Отивам да видя кога е пресконференцията на бай Джером, че тая седмица е доста важна...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеНещата се получават с натрупване. Въпросът е,че България вече е набрала скорост и до 10-15 години българите ще имат стандарт на живот като хората от Западна Европа. Някои вече го и имат в браншове с по-високо заплащане на труда.
Дотук ми дължиш 1 почерпка за ограмотяването.
Отивам да видя кога е пресконференцията на бай Джером, че тая седмица е доста важна...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВсичко това дето го изреждаш е благодарение на това, че влязохме в Нато и Ес, вдигнаха ни кредитния рейтинг и дойдоха чуждите капитали.
Борда е един финансов намордник, осигурява ти финансова стабилност и липса на валутни кризи, но не ти гарантира иконом. просперитет (или да го кажем така - необходимо, но не достатъчно условие)! Помниш ли какво беше първите години след въвеждането на борда? Какви бяха заплатите през '98-'99-2000-2002 год.и колко бавно и мъчително растяха? Що не скачаха със същите темпове като след 2004 г.? А?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеАми то вече ги настигаме по покупателната способност на средната заплата. Покупателната способност на българската средна нетна заплата е 1863 долара,при 1887 долара в Словакия и 1997 долара в Гърция.
Но в България масово се укриват доходи така че средната нетна заплата е по-висока от официалните данни .Така че по покупателната способност сме минали вече Гърция. Малко ли е?До десетина години ще стигнем и останалите държави от Южна Европа. После ще гоним и тези от Северна.
Борда е един финансов намордник, осигурява ти финансова стабилност и липса на валутни кризи, но не ти гарантира иконом. просперитет (или да го кажем така - необходимо, но не достатъчно условие)! Помниш ли какво беше първите години след въвеждането на борда? Какви бяха заплатите през '98-'99-2000-2002 год.и колко бавно и мъчително растяха? Що не скачаха със същите темпове като след 2004 г.? А?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеАми то и между борда и задлъжняването няма такава пряка връзка, както си мислиш.
Относно икономическия ръст - ако имахме не фиксиран, а управлявано-плаващ валутен курс може би щяхме да имаме дори по-ускорен ръст на заплатите и сближаване с нивата на държавите от ЕС (и респ. по-малко хора щяха да са избягали от нищетата и бааавното подобряване тук)? Кой знае?
Но това никога няма да го разберем.
Но в България масово се укриват доходи така че средната нетна заплата е по-висока от официалните данни .Така че по покупателната способност сме минали вече Гърция. Малко ли е?До десетина години ще стигнем и останалите държави от Южна Европа. После ще гоним и тези от Северна.
А по БВП на човек от населението пак по ППС(паритет на покупателната способност)сме много близо до Гърция и тази година най-вероятно ще ги минем.Last edited by Vergil1975; 01.02.2023, 18:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеДвете неща нямат нищо общо.
Относно икономическия ръст - ако имахме не фиксиран, а управлявано-плаващ валутен курс може би щяхме да имаме дори по-ускорен ръст на заплатите и сближаване с нивата на държавите от ЕС (и респ. по-малко хора щяха да са избягали от нищетата и бааавното подобряване тук)? Кой знае?
Но това никога няма да го разберем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНе виждаш защото не си наясно с доста неща.
И аз не виждам проблем със законодателството в БГ, уж законите са читави, ама не съм видял осъден политик за годините от прехода?! А не е като да няма престъпници сред тях/ Даже и сега май някои са в още парламента?
Що тъй ?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНе виждаш защото не си наясно с доста неща.
И аз не виждам проблем със законодателството в БГ, уж законите са читави, ама не съм видял осъден политик за годините от прехода?! А не е като да няма престъпници сред тях/ Даже и сега май някои са в още парламента?
Що тъй ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеВече 23 години откакто се е въвел борда и си работи добре. Не виждам причина още няколко пъти по 23 години да не работи по същият начин.
А и икономически България се развива много добре. Освен с нисък външен дълг и нисък бюджетен дефицит,то и БВП на човек от населението расте и до няколко години ще настигнем Гърция по този показател. Заплащането на труда също расте,безработицата е на рекордно ниски нива.
Що тъй ?
- 1 like
Коментар
Коментар