IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
    Знам го въпросното интервю, чел съм го, не съм съгласен с всичко, но това си е мое мнение.

Не мисля обаче да си губя повече времето, ти дори не разбираш въпроса, който ти задавам. Ти ми говориш за инфлацията СЛЕД приемането на еврото, а аз ти говоря за т. нар. "инфлационен диференциал" - това не знаеш какво е, нали? Това е разликата между инфлацията в левове и инфлацията евро. Тази разлика рефлектира в/у т.нар. 'реален валутен курс', докато ние с административни мерки го държим в съотношение 2:1. Не мисли за борда като даденост! Няма ли пари да се поддържа - край с него.
    За момента експеримента е успешен. Докога... ?

п.п.
    Не съм конспиратор, но Ханке е американец, а те не харесват особено конкурентите на долара.
    Когато той беше тук '97 еврото все още беше една нереализирана идея с неясно бъдеще.
    Вече 23 години откакто се е въвел борда и си работи добре. Не виждам причина още няколко пъти по 23 години да не работи по същият начин.
    А и икономически България се развива много добре. Освен с нисък външен дълг и нисък бюджетен дефицит,то и БВП на човек от населението расте и до няколко години ще настигнем Гърция по този показател. Заплащането на труда също расте,безработицата е на рекордно ниски нива.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
      Ами четох интервю на професор Стив Ханке"бащата на валутния борд ".И той препоръча да не приемаме еврото.Каза,че най-висока инфлация има в държави,които от валутен борд приемат еврото като Естония и Латвия. Той дали е наясно с материята?
      Знам го въпросното интервю, чел съм го, не съм съгласен с всичко, но това си е мое мнение.

Не мисля обаче да си губя повече времето, ти дори не разбираш въпроса, който ти задавам. Ти ми говориш за инфлацията СЛЕД приемането на еврото, а аз ти говоря за т. нар. "инфлационен диференциал" - това не знаеш какво е, нали? Това е разликата между инфлацията в левове и инфлацията евро. Тази разлика рефлектира в/у т.нар. 'реален валутен курс', докато ние с административни мерки го държим в съотношение 2:1. Не мисли за борда като даденост! Няма ли пари да се поддържа - край с него.
      За момента експеримента е успешен. Докога... ?

п.п.
      Не съм конспиратор, но Ханке е американец, а те не харесват особено конкурентите на долара.
      Когато той беше тук '97 еврото все още беше една нереализирана идея с неясно бъдеще.

Коментар

... 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.
        Колко по-голям ресурс ще е нужен на мафиотски структури да манипулират инфлацията у нас (купен Ханке ще е левчета а не копейки)

Коментар

Запиши някакъв курс по финанси, ако материята те влече.
          С питане по форуми няма да стане.

Междувременно може да потърсиш отговор на някои въпроси като: 1. До какви ограничения пред растежа води режима на паричния съвет; 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.
          Ами четох интервю на професор Стив Ханке"бащата на валутния борд ".И той препоръча да не приемаме еврото.Каза,че най-висока инфлация има в държави,които от валутен борд приемат еврото като Естония и Латвия.
          Той дали е наясно с материята?

Коментар

С какво ще подобри ситуацията в България въвеждането на еврото?
            Запиши някакъв курс по финанси, ако материята те влече.
            С питане по форуми няма да стане.

Междувременно може да потърсиш отговор на някои въпроси като: 1. До какви ограничения пред растежа води режима на паричния съвет; 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.

Коментар

Нямам време да се боря с вятърни мелници. На тебе ти се бъркат причина и следствие.
              Казвам ти, че и с борд можеш да задлъжнееш и то дори повече от средното в ЕС!

Снежко, аз това съм напълно наясно - именно затова искам да НЯМА борд, за да не може някой да го отмени и да се върнат '90-те. Това, което обаче ти не си наясно, че под шапката на Ецб пак няма да имаш изцяло автономна монетарна политика, а ще е под нейния надзор. Никой няма да ти даде плаките и свободата да печаташ неограничено евро, колкото ти скимне!
              С какво ще подобри ситуацията в България въвеждането на еврото?

Коментар

И какво от това?Дългът ПАК Е 4 ПЪТИ ПО-НИСЪК от средният в еврозоната. То по тая логика и 10 процента данък печалба може да се изкара висок.Ама нека сравним с другите държави.
                Нямам време да се боря с вятърни мелници. На тебе ти се бъркат причина и следствие.
                Казвам ти, че и с борд можеш да задлъжнееш и то дори повече от средното в ЕС!

Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
                Ние сме наясно какво е монетарна политика, ама ти май въобще не си наясно, че бай Ганьо+собствена монетарна политика = много лоша комбинация.
                Питай някой от онези, които са живели през 90-те в българия.
                Снежко, аз това съм напълно наясно - именно затова искам да НЯМА борд, за да не може някой да го отмени и да се върнат '90-те. Това, което обаче ти не си наясно, че под шапката на Ецб пак няма да имаш изцяло автономна монетарна политика, а ще е под нейния надзор. Никой няма да ти даде плаките и свободата да печаташ неограничено евро, колкото ти скимне!

Коментар

Значи изобщо не си наясно.
                  Обясни тогава това движение през последните 2 год.
                  (жокерче - минимума е 2008, когато е бил 13%, а до 2016 е скочил 2.2 пъти)
                  Частния дълг изобщо не го споменавам, той не ни интересува - гледаме само държавния!

Фрости, усещам някаква фрустрация в тебе? Влече те виждам курса на рублата...
                  И какво от това?Дългът ПАК Е 4 ПЪТИ ПО-НИСЪК от средният в еврозоната. То по тая логика и 10 процента данък печалба може да се изкара висок.Ама нека сравним с другите държави.

Коментар

Наясно съм,че сме във валутен борд. И заради този борд имаме едно от най-ниските нива на външен дълг-почти 5 пъти по-малко от този в еврозоната. И нисък бюджетен дефицит.
                    Значи изобщо не си наясно.
                    Обясни тогава това движение през последните 2 год.
                    (жокерче - минимума е 2008, когато е бил 13%, а до 2016 е скочил 2.2 пъти)
                    Частния дълг изобщо не го споменавам, той не ни интересува - гледаме само държавния!

Фрости, усещам някаква фрустрация в тебе? Влече те виждам курса на рублата...
                    Last edited by Julius_BG; 01.02.2023, 15:40.

Коментар

Наясно ли си какво означава "монетарна политика", какви са нейните инструменти и защо в момента не можем да провеждаме пълноценна такава, за да твърдиш, че нямало да има разлика?

Пак казвам - със същия успех можем да пуснем референдум дали да поддържаме Аеца или да го закриваме? - където да участват всякакви хора, най-вече такива, които хал хабер си нямат от ядрена енергетика (вкл. и моя скромна милост). Но аз поне си давам сметка, че не разбирам от тая материя, затова и не взимам отношение по въпроси, свързани с енергетиката
                      Ние сме наясно какво е монетарна политика, ама ти май въобще не си наясно, че бай Ганьо+собствена монетарна политика = много лоша комбинация.
                      Питай някой от онези, които са живели през 90-те в българия.
                      ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
                        Ще "влизате" ама не се знае кога. Може да е през 2050-та.
                        А то дотогава пак не се знае ще има ли още еврозона.
                        Тогава може да се наложи да влезем в рубло-зоната.
                        Хахаха-той Кадиров подготвя почвата да се изнася от рублозоната,ти за България твърдиш подобно нещо .Вие хептен откачихте.

Коментар

И да сме в еврозоната ,и извън нея няма да има голяма разлика.Явно е,че ще влизаме,така че приемам този факт без големи драми.
                          Ще "влизате" ама не се знае кога. Може да е през 2050-та.
                          А то дотогава пак не се знае ще има ли още еврозона.
                          Тогава може да се наложи да влезем в рубло-зоната.
                          ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

Наясно ли си какво означава "монетарна политика", какви са нейните инструменти и защо в момента не можем да провеждаме пълноценна такава, за да твърдиш, че нямало да има разлика?

Пак казвам - със същия успех можем да пуснем референдум дали да поддържаме Аеца или да го закриваме? - където да участват всякакви хора, най-вече такива, които хал хабер си нямат от ядрена енергетика (вкл. и моя скромна милост). Но аз поне си давам сметка, че не разбирам от тая материя, затова и не взимам отношение по такива въпроси.
                            Наясно съм,че сме във валутен борд. И заради този борд имаме едно от най-ниските нива на външен дълг-почти 5 пъти по-малко от този в еврозоната. И нисък бюджетен дефицит.

Коментар

И да сме в еврозоната ,и извън нея няма да има голяма разлика.Явно е,че ще влизаме,така че приемам този факт без големи драми.Един друг потребител на форума представи много рационален аргумент-че ще станем по-атрактивни за туризъм и инвестиции заради използването на еврото.И най-вероятно е така.

Пак казвам - със същия успех можем да пуснем референдум дали да поддържаме Аеца или да го закриваме? - където да участват всякакви хора, най-вече такива, които хал хабер си нямат от ядрена енергетика (вкл. и моя скромна милост). Но аз поне си давам сметка, че не разбирам от тая материя, затова и не взимам отношение по въпроси, свързани с енергетиката

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

Така е, също така верен факт пак несвързан с въпроса ми е, че водата е мокра.

За да ни вълнува връщането на еврозонски дългове,
                                то първо трябва да започнем да внасяме повече, отколкото вземаме. Което не мисля,че ще доживея да видя.

Най-важното от влизането ни в еврозоната е, че интеграцията с ЕС става необратимо скъпа за преодоляване (справка при 300-те млр.дадени на Гърция )
                                Брексит например щеше да е почти невъзможен, ако UK бeше в Еврозоната.

Единствено силни държави имат спорни плюсове да са извън Еврозоната - България не е такава. И те така те.
                                И да сме в еврозоната ,и извън нея няма да има голяма разлика.Явно е,че ще влизаме,така че приемам този факт без големи драми.Един друг потребител на форума представи много рационален аргумент-че ще станем по-атрактивни за туризъм и инвестиции заради използването на еврото.И най-вероятно е така.

Коментар

Working...
                                X