IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
    И с евро, и без него все тая, при положение, че левът е вързан към еврото.Аз досега не прочетох нито един смислен аргумент защо да приемем еврото. Освен, че нямало да се плащат суми при обмяна на валута .Ами то и доларът го обменяме пък не виждам да е голям проблем.
    Докато си в режим на паричен съвет винаги има риск някоя полит. шайка, която е дошла случайно на власт - да го отмени! Минем ли към евро - връщането към лева и освобождаването на валутния курс става много по-бавно и сложно!
    Какъв по-смислен аргумент от това ти трябва?!
    Аргументи има, но ти не влагаш мисъл май?

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

В случая няма никакво значение.

При печатането на Евро са прецакани тея дето има спестявания в Евро или Лева.
      Сигурен ли си? Аз ако работя в Германия, ЕЦБ печати и подкрепя моя работодател. Аз с увеличената си заплата от прясно напечатани евра с лекота купувам имоти и стоки в БГ. А ти ще има да чакаш парите да се завъртят и да ти увеличат и твойта заплата

Коментар

И с евро, и без него все тая, при положение, че левът е вързан към еврото.Аз досега не прочетох нито един смислен аргумент защо да приемем еврото. Освен, че нямало да се плащат суми при обмяна на валута .Ами то и доларът го обменяме пък не виждам да е голям проблем.

Има и други аргументи за Еврото:

1. Няма да плащаме обменни курсове - това ще доведе и до повече туризъм.

2. Лихвите по кредитите може да се изравняват (да паднат/станат) като в Еврозоната.

3. Влизането в Еврозоната (а и на други места) обикновено дава положителен икономически импулс. Хората почват да харчат повече, инвеститорите почват да инвестират повече и пр. Някакъв оптимизъм налазва икономически субекти.

Е за пример 2005 като ни дадоха дата за влизане в ЕС за 2007 и влязохме в НАТО се наблюдава това нещо - икономически оптимизъм. Реално нищо кой знае не се промени, но хората взеха да харчат и инвестират повече.

Същия пример се сещам и когато Еврото беше въведено за първи път. Уж нищо не се промени кой знае колко фундаментално за отделните страни, щото курса на отделните валути беше фиксиран преди 6 месеца (а може и повече да кажем). Но това доведе до повече харчове, инвестиции, съответно по-висок растеж, а той доведе и до по-висока инфлация от обикновеното. Като тази инфлация от разни учили/недоучили се приписва на разни спекулативни фактори - в същото време никой не преписва заслугите за по-високия растеж на Еврото, някак си удобно го забравят.

Така че според мен в средносрочен и дългосрочен план приемането на Еврото ще има положителен ефект върху икономиката.

Коментар

• Първоначално изпратено от nikola66 Разгледай мнение

ЕЦБ може да печати евра, БНБ не може да печати левове, а лева е вързан за еврото. Кой е прецакан- тези дето получаваме заплатите си в лева или тези които ги получават в евро?
          В случая няма никакво значение.

При печатането на Евро са прецакани тея дето има спестявания в Евро или Лева.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

хамчи борда си върши перфектно работата и НЯМА мърдане ака печатане.
            Като вземем еврото автоматично МАХАМЕ борда и започва ПЕЧАТАНЕТО и УСВОЯВАНЕТО под давлението на ЕЦБ и брюкселските КРАДЦИ и ИЗМАМНИЦИ които научиха и нашите мафиоти да крадат и с ушите си. И както имаме 20% дълг, за 3-4 години ще настигнем другите от ес без да имаме нищо насреща - 99% ще е присвоено

То това няма връзка между борда и еврото. И сега правителството може да си взема дълг колкото си поиска, стига да има кой да му го даде.

В интерес на истината Стив Ханке имаше един аргумент, който ми е трудно да преценя дали е валиден. Но тезата му беше, че като влезем в Еврозоната и лихвите на които се финансира правителството ще паднат и то ще натрупа повече дългове.

Доколкото си спомням наскоро правителството пласира някакъв външен дълг и лихвения процент беше 4-5%, а само до преди 2 години ГЕРБ и Баце вземаха на почти нулеви лихви.

Коментар

• Първоначално изпратено от nikola66 Разгледай мнение

Този проблем се оправя като бързо достигнем средните нива на задлъжнялост в еврозоната, а парите ги вложим в инфраструктура и други полезни за всички неща....
              Като стигнем... Само, че те вече са похарчили скъпите пари ние ще ги гоним и трупаме дългове в галопиращата инфлация. Тоест ще ядем въздух.

Коментар

И ако трябва да плащаме солидарно дълговете на PIGS какво правим?Навит ли си аз да тегля 200 бона, ти 20 и да ги плащаме солидарно?
                Този проблем се оправя като бързо достигнем средните нива на задлъжнялост в еврозоната, а парите ги вложим в инфраструктура и други полезни за всички неща....

Коментар

ЕЦБ може да печати евра, БНБ не може да печати левове, а лева е вързан за еврото. Кой е прецакан- тези дето получаваме заплатите си в лева или тези които ги получават в евро?

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                    Ми и ние ще теглим тогава, да не сме по-прости от талянци или гърци?
                    Пък кат фалираме - други ще ни плащат дълговете.
                    Едно е да фалираш с ЕЦБ зад гърба, съвсем друго - с БНБ отзаде!
                    Късичка ви е паметта явно? Голям страх от това евро, голямо чудо...
                    И от къв зор ЕЦБ ще тръгне да изплаща дълговете на бегетовицата?!
                    Това автоматично означава още по-голям товар за германските данъкоплатци.
                    ЕЦб и сега си има достатъчно проблеми с една камара лакоми прасета, които вече не успява да изхранва.
                    Защо и е още едно ново прасе на хранилката?!

+това от страните в еврозната никой не ще да пуска ганьо вътре.
                    ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

Ми и ние ще теглим тогава, да не сме по-прости от талянци или гърци?

Коментар

• Ми и ние ще теглим тогава, да не сме по-прости от талянци или гърци?

Коментар

То се знае, че не сме готови, но в дългосрочен план еврото винаги ще бъде по-добрата опция отколкото риска някой некадърен политик да счупи борда!

Тъй че всякакви плашила от тип 'инфлация' бледнеят....... инфлация в евро винаги ще е по-добре от хиперинфлация в левове!
                          И ако трябва да плащаме солидарно дълговете на PIGS какво правим?Навит ли си аз да тегля 200 бона, ти 20 и да ги плащаме солидарно?

Коментар

• То се знае, че не сме готови, но в дългосрочен план еврото винаги ще бъде по-добрата опция отколкото риска някой некадърен политик да счупи борда!

Тъй че всякакви плашила от тип 'инфлация' бледнеят....... инфлация в евро винаги ще е по-добре от хиперинфлация в левове!

Коментар

• https://banker.bg/%d1%84%d0%b8%d0%bd...-%d0%bd%d0%b0/Само 87 закона ни делят от приемането на еврото

ЕВРО ЙОК ХА ХА ХА ХА

Коментар

Толкова ли ви е сложно да проумеете най-големия плюс от въвеждането на еврото?!

Че некадърни бг-политици повече няма да имат възможност да се месят в БНБ и да водят до неадекватна монетарна политика /на печатане/ водеща до хиперинфлация и респективно банков крах!!! Всички преживяли '90-те ще ви го потвърдят! Оттам нататък всякакви потенциални негативчета, че щяло да има някаква си смешна инфлацийка и разни други минусчета бледнеят! ПРОСТО БЛЕДНЕЯТ !

В пъти по-добре е да нямаме собствена валута пред опцията някой да отмени борда и да води самостоятелна монетарна политика!

п.п.
                                Тоя глупендер неона още ли копи-пейства простотиите от афера/алфа/атака и прочее парцали?
                                хамчи борда си върши перфектно работата и НЯМА мърдане ака печатане.
                                Като вземем еврото автоматично МАХАМЕ борда и започва ПЕЧАТАНЕТО и УСВОЯВАНЕТО под давлението на ЕЦБ и брюкселските КРАДЦИ и ИЗМАМНИЦИ които научиха и нашите мафиоти да крадат и с ушите си. И както имаме 20% дълг, за 3-4 години ще настигнем другите от ес без да имаме нищо насреща - 99% ще е присвоено
                                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Working...
                                X