If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Естонците направиха открит кода за електронното си гласуване, а ние?
фалшифицират се резултати, разнасят се чували с бюлетини...
Я ми обясни как се фалшифицирали резултати, защото аз до сега не съм чул никой нито да се оплаква, ното да е доказал подобно нещо! Всяка партия има свой представител в СИК и всеки представител контролира броенето на бюлетините и получава по един екземпляр от протокола на СИК! Как може някой да фалшифицира изборите след като всяка партия има възможност успоредно да преброи гласовете?
Единствената реална възможност за опорочаване на сегашната система е чрез купуване на гласове, а онлайн гласуването със сигурност ще улесни този процес. Да не говорим за възможността за гласуване от името на негласували граждани...
Че съвсем скоро ще има електронно гласуване- в това не се съмнявам. Не може да се спре прогреса. А това е напредничаво.
И аз, въпреки че не съм млад, подкрепям това да стане.
Страховете са ми само заради купения и в по-малка степен контролиран вот.
Да си представим че се издадат на всички гласоподаватели сертификати или удостоверители или електронни ключове или както го наречете там. Какво пречи да отиде някой в циганската махала и да ги изкупи. Че и доста българи ще ги продадат. И на всички следващи избори този да гласува от името на стотици гласоподаватели?
Докато сега е малко по-трудно да купи вота. Сега гласоподавателят трябва физически да се яви в избирателната секция и физически да гласува.
Възможно е да се злоупотреби, разбира се. Това което ме дразни обаче е че на всички е ясно, че ситуацията е много оср@на и става все по- оср@на. Л@иняната ситуация е БЕТОНИРАНА със сегашната избирателна система. Купуват се гласове, фалшифицират се резултати, разнасят се чували с бюлетини... Обаче не бивало да променяме системата щото да не би да осе*ем ситуацията. Абе от какво се пазим? Наср@ли сме се вече! Изчезваме и се видиотяваме прогресивно!!!
Може да се възпрепятства на 100% купуването на гласове при електронното гласуване, сега не може да се направи така но при електронно гласуване може и още как. Да не казвам все пак..излишно е да се обсъжда.
Няма как да се възпрепятства.
И ти НЕ ЗНАЕШ как може да стане. Плещиш глупости. Ако знаеше, щеше да го кажеш.
Фантазьор!
Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Може да се възпрепятства на 100% купуването на гласове при електронното гласуване, сега не може да се направи така но при електронно гласуване може и още как. Да не казвам все пак..излишно е да се обсъжда.
С това съм 110% съгласен.
Относно критиките на електронното гласуване. Когато човек реши че нещо не му харесва или не го устройва, винаги ще му намери недостатъци. Опитвам се да кажа че няма как нещата да се влошат повече отколкото вече са влошени. Пък това дето MZ/X предлага, да чакаме управниците ни да израстнат морално, е направо върхът на наивната вяра. Още някоя година изчакване и ще останат само цигани, а гласовете официално ще се смятат в кебапчета.
И друго ми прави впечатление обаче, че всичките ни "политици", без изключение, са против каквато и да било промяна, било в начин за провеждане на избори, избирателна система, гласуването в чужбина, нова конституция, реорганизация на администрация, изобщо са срещу всичко което би могло да промени статуквото. Преди време стана въпрос за мажоритарни избори- всички наскачаха панически да обясняват как нищо нямало да се промени, как сегашната система била най- добрата и така било най- най- добре.
Та аз казвам "промяна"... дори само заради страхът в очите им.
Че съвсем скоро ще има електронно гласуване- в това не се съмнявам. Не може да се спре прогреса. А това е напредничаво.
И аз, въпреки че не съм млад, подкрепям това да стане.
Страховете са ми само заради купения и в по-малка степен контролиран вот.
Да си представим че се издадат на всички гласоподаватели сертификати или удостоверители или електронни ключове или както го наречете там. Какво пречи да отиде някой в циганската махала и да ги изкупи. Че и доста българи ще ги продадат. И на всички следващи избори този да гласува от името на стотици гласоподаватели?
Докато сега е малко по-трудно да купи вота. Сега гласоподавателят трябва физически да се яви в избирателната секция и физически да гласува.
И от какъв зор трябва да се правят всичките тези скъпи и ненадеждни манипулации? За да може няколкостотин човека в щата Арканзас да гласуват? И от къв зор да гласуват напусналите България? Този, който е избягал се е лишил от моралното право да гласува.
Аз изобщо съм против да гласува който и да е извън Европейския съюз.
Отишъл в Турция! От какъв зор ще гласува за каквото и да е?
Емигрирал в САЩ! Защо ще гласува? Какво отношение има един емигрант към живота тук? Какво знае за политиката тук?
С това съм 110% съгласен.
Относно критиките на електронното гласуване. Когато човек реши че нещо не му харесва или не го устройва, винаги ще му намери недостатъци. Опитвам се да кажа че няма как нещата да се влошат повече отколкото вече са влошени. Пък това дето MZ/X предлага, да чакаме управниците ни да израстнат морално, е направо върхът на наивната вяра. Още някоя година изчакване и ще останат само цигани, а гласовете официално ще се смятат в кебапчета.
И друго ми прави впечатление обаче, че всичките ни "политици", без изключение, са против каквато и да било промяна, било в начин за провеждане на избори, избирателна система, гласуването в чужбина, нова конституция, реорганизация на администрация, изобщо са срещу всичко което би могло да промени статуквото. Преди време стана въпрос за мажоритарни избори- всички наскачаха панически да обясняват как нищо нямало да се промени, как сегашната система била най- добрата и така било най- най- добре.
Та аз казвам "промяна"... дори само заради страхът в очите им.
Прави се една апликация за смартфон в която се вкарва ЕГН-то на всеки гласуващ, като едновременно се регистрира гласуващия и се проверява дали вече не е гласувал. Елементарно и просто. Така реално ще се реши проблемът не само с онлайн гласуването, а и с гласуването в населено място различно от адресната регистрация.
В 90% от СИК вероятно поне един член ще има смартфон, но държавата спокойно може да наеме за един ден 12 500 смартфона от мобилните оператори.
Спирането на ток няма да е проблем, а проверката на 5 милиона ЕГН-та не изисква никакви сериозни ресурси! Ще се справи и един по слаб сървър
И от какъв зор трябва да се правят всичките тези скъпи и ненадеждни манипулации? За да може няколкостотин човека в щата Арканзас да гласуват? И от къв зор да гласуват напусналите България? Този, който е избягал се е лишил от моралното право да гласува.
Аз изобщо съм против да гласува който и да е извън Европейския съюз.
Отишъл в Турция! От какъв зор ще гласува за каквото и да е?
Емигрирал в САЩ! Защо ще гласува? Какво отношение има един емигрант към живота тук? Какво знае за политиката тук?
Това не са нерешими проблеми и електронното гласуване може да бъде направено поне с в момента съществуващия хардуер непробиваемо. Също и подправянето на резултата да е невъзможно може да се направи, остава да се намери кой да въведе електронното гласуване , но в България няма да е скоро.
И гласуващия с хартиена бюлетина и той има един жисием в джоба и като го проверят, че вече не е гласувал електронно, дават му хартиена да я задрасква в тъмната стаичка. Е те тогава той вади джисиема и гласува електронно и после се връща и пуска и хартиената.
Пък и цялата работа е ала-бала. Накрая е достатъчно да се купи един от ЦИК там компютърджията ли, кой там трябва и просто крайния резултат в базата на компютъра "леко" се променя и готово. Няма нужа да се влачат чували с хартия, да се преправят протоколи в секции и т.н. Бе нещо както ФЕД печатат по модерен начин доларите, не хабят хартия вече.
Как в реално време ще става проверката от секционните избирателни комисии дали не си цъкнал и на компютъра, никой не знае.
Прави се една апликация за смартфон в която се вкарва ЕГН-то на всеки гласуващ, като едновременно се регистрира гласуващия и се проверява дали вече не е гласувал. Елементарно и просто. Така реално ще се реши проблемът не само с онлайн гласуването, а и с гласуването в населено място различно от адресната регистрация.
В 90% от СИК вероятно поне един член ще има смартфон, но държавата спокойно може да наеме за един ден 12 500 смартфона от мобилните оператори.
Спирането на ток няма да е проблем, а проверката на 5 милиона ЕГН-та не изисква никакви сериозни ресурси! Ще се справи и един по слаб сървър
МНОГО ПОЛЕЗНО ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ!
Регистрация на лични данни при фиш за тото онлайн. Много полезно за любителите на електронното гласуване. Там също трябва да се регистрираш. Каквато и технология да се измисли, все ще има някой, който да знае как си гласувал. Особено при анулиране на гласуването ти, защото си се изхитрил да го повториш, като отидеш и до изборната секция с хартиена бюлетина.
Как в реално време ще става проверката от секционните избирателни комисии дали не си цъкнал и на компютъра, никой не знае. Но да речем, че ще има във всяка от 12500 комисии по един компютърен гений. Който не е фен на никоя партия. И супер бърз интернет. И няма да спира токът. И няма да се претовари сървърът на ЦИК.
Утопия?! Чиста глупост за страна, която преди 20 г. гласува с цветни бюлетини като крайно изостанало племе, а оттогава изоставането е тичане назад.
Статуквото няма шанс, то не може да се прикрие зад професионализъм и професионален политик означава пълен некадърник и такива не бива да управляват. На Запад си имат професии политиците им и са професионалисти в някаква работа, но политици професионалисти няма такова животно.
MZ/X, от всичко което казваш съм съгласен само с мажоритарното гласуване. Макар че електронното по- добро няма, ако е направено добре.
За останалото- ще се опитам да ти дам пример с който се надявам да разбереш защо мисля че разсъждаваш наивно. Представи си че си затворен в клетка. Стоиш вътре от много време, все по гладен и жаден. Имаш ключ, а клетката има три ключалки. Едната отваря клетката, от другите две удря ток. Пробвал си едната, но от нея те е ударил ток. Обаче ти продължаваш да пробваш същата ключалка защото не си сигурен какво ще се случи ако пробваш друга. Може да отвориш вратата, а може пак да те удари ток.
Идеята ми е, че е очевадно че ако продължим както до сега ще се затрием като нация в доста скоро време. И това че от всички ключалки до сега удря ток не означава че няма шанс да уцелим някоя дето отключва клетката. Без друго най- лошото което може да ни се случи е пак да ни удари същия ток. Но все си мисля, че от вариантите сигурен удар и възможен удар е по- добре да пробваме възможния удар.
Хубав пример, но животът просто не работи така! Управлението на една държава не е елементарно нещо с което може да се справи всеки добронамерен новак, а освен това създаването на нова партия изисква много пари, което автоматично предполага спонсор зад всеки новак, който се появи в политиката и от тук заминава по дяволите цялата добронамереност и надеждата, че новият кандидат ще е изход от някаква клетка!
Ако може да се извади някаква поука от последните 20 години в България е точно това, че новите кандидати не решават нищо и няма да ни оправят нито за 800, нито за 8000 дни! Това което ще реши проблемите е най-после да се стабилизира партийната система и постепенно да се изградят професионални партийни кадри, които освен ламтене за пари и власт да имат и някакви професионални качества!
MZ/X, от всичко което казваш съм съгласен само с мажоритарното гласуване. Макар че електронното по- добро няма, ако е направено добре.
За останалото- ще се опитам да ти дам пример с който се надявам да разбереш защо мисля че разсъждаваш наивно. Представи си че си затворен в клетка. Стоиш вътре от много време, все по гладен и жаден. Имаш ключ, а клетката има три ключалки. Едната отваря клетката, от другите две удря ток. Пробвал си едната, но от нея те е ударил ток. Обаче ти продължаваш да пробваш същата ключалка защото не си сигурен какво ще се случи ако пробваш друга. Може да отвориш вратата, а може пак да те удари ток.
Идеята ми е, че е очевадно че ако продължим както до сега ще се затрием като нация в доста скоро време. И това че от всички ключалки до сега удря ток не означава че няма шанс да уцелим някоя дето отключва клетката. Без друго най- лошото което може да ни се случи е пак да ни удари същия ток. Но все си мисля, че от вариантите сигурен удар и възможен удар е по- добре да пробваме възможния удар.
Коментар