IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
    ....И така,... когато някой ми каже за алгоритъм ползващ хеш функция или генератор случайни числа или да не продължавам, че дълго за четене - някак вътрешно ми се появява една мила усмивка като онази нарисувана от Леонардо, сякаш е видял толкова неща в бъдещето.....)
    Ех, Преци, как се разбираме само .... Това за генераторите на случайни числа скоро го писах на едно място по повод на една новина как някакъв руснак разбил алгоритъма на игралните автомати .... Хората вече не четат, образоват се в Интернет и си мислят, че всичко им е ясно .... А историята с генераторите на случайни числа е стара колкото света. Още в 70-те години на миналия век стана ясно, че има нещо гнило в генератора на случайни числa RANDU на IBM, който беше част от стандартните фортрански библиотеки. Някъде в началото на на 80-те Кнут го направи на пух и прах, но това не отказа хората да го ползват. Ако знаеш колко докторски дисертации във физиката, базирани на метода Монте-Карло са напълно компрометирани именно защото са ползвали този куц генератор на случайни числа .... А в днешно време програмистите вече въобще не мислят - имат готова библиотека, ползват я и ѝ вярват безрезервно .... ама какво седи отзад като математика и алгоритъм - никой не мисли.

    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от DeBeers
      Ясно е какво искаш да кажеш, но при биткойна се използват точно два крипто алгоритъма: SHA256 и ECDSA. Разбиването на който и да е от двата, ще е проблем за много други системи, включително банкови..
      Нека разтворим още малко мащаба към по-ниско ниво (програмния код) и ще опитам още да изясня, да кажем с илюстративен пример - Веднъж приятел (добър програмист дори отличен, с национална математическа гимназия и т.н, понастоящем съосновател в голяма софтуерна фирма) се беше сблъскал с чисто математически проблем, но той го беше подминал защото беше приел, че други програмисти преди него са разбирали от математика и са си свършили работата - работеше по поръчка отвъд океана по симулации за ефект върху околната среда от някакви хипотетични аварии или катастрофи. (това е без значение за нуждите на примера) Ползваше не съвсем подходяща интерполация за някои процеси и разни вектори му се разбягваха странно около някои критични точки. (подробности не са важни) Потърси съвсем неангажиращ приятелски съвет "какво става". Исках да му помогна, чистосърдечно, защото за мен е "свястно човече" и не ставаше дума за пари изобщо а като отношение между приятели. (уточнявам го защото тука май някои живеят в конспирации за платени публикации и т.н.) Това разбираше се беше чисто математически проблем, който очаквах че ще се реши с подмяна на модела. Не познах )) (от първия път)))))))) Но.... лошото се случи когато се "закучих" да разбера какво всъщност "става"))) Нямаше никаква причина да се държи така, математиката казваше съвсем друго!!?)))) Тогава се усетих именно за онези детайли които никой не проверява!))))) В случая се оказа че има малък почти незабележим математически пропуск с готови хеш функции от софтуер на световна фирма, (бяха ползвани модули mfc) които не хешираха както се очаква чисто теоретично ,а в алгоритъма им, по който бяха написани имаше предпоставки за странни колизии))уж случайни ... нооо... не съвсем!!!!)) (дори не помня подробностите, "хванах ги", чрез "лас вегас", но много време оттогава, и помня само изводите,) И Когато човека си направи друга хеш функция. нещата се "приспаха". Не го казвам за да уронвам престижа на тази или онази фирма, а само като пример, че програмистите (все по-отдалечени от математиката) може да пропускат някои "слаби места", без да подозират какво ползват всъщност))))) Особено са лековерни новоизлезлите от софтуерните академии си мисля, но това е лично мнение все пак!!!!)))) И така,... когато някой ми каже за алгоритъм ползващ хеш функция или генератор случайни числа или да не продължавам, че дълго за четене - някак вътрешно ми се появява една мила усмивка като онази нарисувана от Леонардо, сякаш е видял толкова неща в бъдещето)))) Та така за койна, нека си ползва колкото си иска sha, ma или ecdsa, по-съществено е какво стои зад тях, (най-ниско ниво) и няма да ме учуди ако в един момент се появи изкуствения интелект, който да предсказва, кой е следващия генериран койн. преди изобщо да е "изкопан")))) Между впрочем много хора не правят и разлика между койна и чейна, но това не е най-лошия човешки недостатък - напротив дори - на мен ми харесва))))
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Skromen
        Аз вече 2 години го използвам като втори пенсионен стълб и ми дава повечко от фондовете. Всеки месец си обръщам по 50лв и хич не ми дреме кой какви балони вижда. Мисля , че е безбожно евтин и си купувам
        Браво, така се прави, скромно, но от сърце +++!!
        Не е препоръка... !!!
        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

        Коментар


        • биткойна пърите му поддръжници бяха децата в нета, тези които питат гугъл - "как да изкарам пари" и разни тарикати ги връзват да им кликат на рекламите а не пенсионерите с мечти за пенсионни стълбове.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • prectical - едва ли някой му плаща на барбарона и не подвежда никой включително и за политика.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • prectical - и понеже в България сигурни доходи имат само пенсионерите и доста банки дори отпускат кредити които да плащат с пенсиите си, та усещат откъде да захлебят и атакуват контингента на националната лотария.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Skromen Разгледай мнение
                Тук верно е пълно с кьорави инвеститори. Не сте никакви инвеститори, ако не виждате възможностите, но пък сте добър индикатор. На платените драскачи им свърши работното време и настана тишина.
                И в пирамидата SCI бая балъци виждаха възможностите и набиха пари колко към 2 бона някаде за въздух. Който е купил на 1 долар той е направил парите или на 10 или 100. Сега да ми говориш за възможности е смешно. Явно си платен драскач на някоя нова българска криптоборса и се напъваш да си събереш клиентела на която да шитваш койните + комисиона. Аз други платени драскачи не виждам, никой тук няма файда да плюе по койна ей така. Както казва супертрейдъра кой ще му плаща някое НПО? Но определено сред защитницте на койна има платени. Барбарона е друга бира, той си получава парите от НПО и някое посолство в темата политика да говори едни и същи глупости. Айде малко по-сериозно не сме в детската градина, като си голем играч кво се впрягаш прави си парите и си свиркай, защо се напъваш? Май си въздух под налягане.

                Коментар


                • Здравейте на всички!
                  За биткойните знам от няколко години, но едва от няколко седмици почнах да се интересувам по-задълбочено. Компютърен инженер съм и в общ план ми се изясни картината. Имам желание да купя малко криптовалута (със сума, която мога да си позволя да загубя). Не ми се занимава изобщо с копаене на този етап. Та на въпроса: бихте ли ме посъветвали какъв е най-удобният по отношение на бързина, сигурност и простота начин да си купя биткойни, лайткойни (в момента клоня най-много към тях), както и друга, по-неизвестна валута, която трябва да заменя срещу биткойн?

                  Поздрави и хубава вечер на всички!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                    Биткойн е математическо решение на политически проблеми... можеби за първи път историята.

                    Някой беше попитал по рано дали вярваме в Биткойн. Аз не вярвам дори на очите си, не вярвам в нищо което не може да бъде логически свързано и проверено. Биткойн е едно от малкото истински неща, защото е лесно проверяемо и има вътрешна математическа логика... т.е. не е необходимо някой да има някаква "вяра", всеки може сам да го провери. (Може ли всеки математически да провери банкнотата която държи в ръцете си дали е истинска или фалшива?!... изобщо всичко което ви продават също може да е измама. Но математиката не лъже, затова всеки може да провери дали Биткойна който има е истински.)
                    ...
                    П.С.3. Продължавайте да спите:
                    Значи това последното поучителното ми идва в повече. Кой спи кой не спи, ама поне малко да беше разровил какво седи зад бай хойн, колко third party software ползва, и колко много народ могат да го съборят, ако искат. Също като пенсионерите дето се наредиха да изокат за електронното гласуване, вместо да питат внуците си за кво иде реч!
                    Освен това математиката в която се кълнеш е мултиплицирана в още 200 живи криптовалути, и още 500 мъртви. Да, бай хойн не 4000 ами 40 000 $ може да чукне, щото такива като тебе са накълвани с вяра без грам техническо покритие. Едно нещо поскъпва ако има оскъдица и няма други варианти. Баба Пена почна да пазарува леща с койнчета, и то не смее да си държи парите в поредната затворена насила борса като МтГокс или btc-e. Държи си бабата 200 гигабайтово портфейлче да не и гепи ЦРУ койнчетата... Квантовите компютри са реалност, и всеки от нас може да си купи един, стига да иска. Има алгоритъм на Шор за смятане на прости числа, и е въпрос на време великата ви математика да ви изиграе лоша шега. Ако вече не е реалност, ама що пък дане оберат парите на вярващите...
                    Та, по-леко с менторството, че ми дойде в повече и се обадих!

                    https://www.youtube.com/watch?v=j05pIyYRLRE
                    Те ти за вярата в хойн!
                    Last edited by IvanTerziev; 16.08.2017, 23:27.
                    Мнението ми е погрешно и води до загуби.

                    Коментар


                    • Аз вече 2 години го използвам като втори пенсионен стълб и ми дава повечко от фондовете. Всеки месец си обръщам по 50лв и хич не ми дреме кой какви балони вижда. Мисля , че е безбожно евтин и си купувам

                      Коментар


                      • Skromen - да на някой ще му плащат за да пише в темата за койните и кой му плаща - Сатоши Накамото сигурно. Важното е че си вярваш и да ти кажа в койните никакви инвестиционни възможности няма особенно пък към днешна дата. Интересно е само ако ги имаш да успееш да прецениш кога да ги сатнеш , обаче да инвестираш си е форма на дементност.

                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Тук верно е пълно с кьорави инвеститори. Не сте никакви инвеститори, ако не виждате възможностите, но пък сте добър индикатор. На платените драскачи им свърши работното време и настана тишина.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от barbaron
                            Голяма попара има в твоята кратуна.
                            Ай сиктер, защо ли си губя времето с иди-ти като теб
                            Чао, оставям ви да си дрънкате глупости тук
                            Моята кратуна не е промита от разни партиини централи дедовото. На теб ти плащат да плещиш глупости от сутрин до вечер, разбира се няма лошо кой както се уреди
                            Чао приятно прекарване

                            Коментар


                            • Биткойн е математическо решение на политически проблеми... можеби за първи път историята.

                              Някой беше попитал по рано дали вярваме в Биткойн. Аз не вярвам дори на очите си, не вярвам в нищо което не може да бъде логически свързано и проверено. Биткойн е едно от малкото истински неща, защото е лесно проверяемо и има вътрешна математическа логика... т.е. не е необходимо някой да има някаква "вяра", всеки може сам да го провери. (Може ли всеки математически да провери банкнотата която държи в ръцете си дали е истинска или фалшива?!... изобщо всичко което ви продават също може да е измама. Но математиката не лъже, затова всеки може да провери дали Биткойна който има е истински.)


                              Всъщност това което повечето хора вярват, че е най големия коз срещу Биткойн, е най голямото му предимство. Това че не съществува физически и привидно няма "вътрешна стойност" само го прави още по ценен. Блокверигата може да реши проблеми, кото до преди сме смятали невъзможни за решаване. (няма да давам примери, защото така или иначе никой няма да обърне внимание)

                              Математиката няма никакво физическо съществуване, тя е изцяло абстрактна и въпреки това без математика, нито едно от днешните постижения на човечеството нямаше да бъде възможно.



                              П.С. В този ред на мисли представяте ли си ако можехте да си купите парче от математиката... колко щеше да струва, може ли изобщо да се измери в пари?!

                              П.С.2 В някои държави, криптонадпреварата върви с пълна сила докато половината от вас в тази тема повтаряте едни и същи глупости, без да мислите.

                              П.С.3. Продължавайте да спите:

                              http://www.investopedia.com/news/bit...r-switzerland/

                              https://www.cryptoninjas.net/2017/08...-bitcoin-cash/

                              Last edited by Xman1; 16.08.2017, 15:09.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от barbaron
                                Планетарни пирамиди - много Забравихте ли го Бърнард Мейдоф
                                https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91...B4%D0%BE%D1%84

                                А биткойна не е пирамида, а просто експеримент на крипто-анархистите либертарианци
                                Веднъж да не замесиш Путин и Кремъл. Иначе говориш пълни глупости крипто анархисти и либертарианци. То ще ме извиняваш ама твоята теория е 100 пъти по-глупава от моята,че това чудо се държи от службите с цел лесно финансиране. За какво да се бъхтят с херойн като напечатват малко койни и ги продават на балъци и хоп огромни печалби за нула време с което да финансират мръсни операции предвид новата световна обстановка. Така,че барби с тези твой изказваня може да впечатлиш както ти се изрази някое дете в пясъчника. А във Франция се пази,че там мутантите като нищо ще те понатупат, гледаш ги деца ама като коне

                                Коментар

                                Working...
                                X