Първоначално изпратено от Werter
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните
Collapse
X
-
- 1 like
-
Първоначално изпратено от Werter Разгледай мнение
Бота,
Малко не си прав. Необлагаемият мимимум изглежда лява мярка, но всъщност е дясна. Бизнесът е този, който плаща като разходи за труд и заплатите и осигуровните и данъците на наетите от него служители и работници а 30-50% от възнагражденията обикнавено са и бонуси за качествен труд и постигнати резултати. Първоначално чистият доход на служителите ще нарастне със сумата на намаления ДОД, но след 2-3 години това ще се коригира от бизнеса, като примерно си спести едно увеличение на заплатите и в края на краищата ползата ще е за бизнеса, който ще си спести разхода за 10% ДОД върху необлагаемия минимум. Намаленият разход за труд ще направи бизнеса по-конкурентен..
Аз лично съм по-склонен да подкрепя тезата на Валери Найденов.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7338926
Истината 10-ки пъти съм я споделял - ЕДНАКВА ДАНЪЧНА ТЕЖЕСТ. Сума от ДОД+Здравно+пенсионно осигуряване, които са различни за различните доходи + семейно подоходно
Примерно
до мин. осиг. праг=мин. заплата - 0, 5, 15 (в държавата)+10 работодател в държавното
мин-5хмин - 10, 5, 5 (в държавата)+10 работодател в частен фонд
5х+мин - 20, 0, 0 (в частни по желание до 10% от доходите)
За всички под 4к ще им се намали данъчната тежест и всички ще плащат по равноLast edited by bota156; 13.02.2021, 18:48.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнениеИдеално - да ги направят като в Германия
През 2017 г. този минимум за несемейно лице възлиза в размер на 8820 евро, а за семейно лице и лице от регистрирано гражданско партньорство 17 640 евро. Освен това за лица, работещи на трудово правоотношение, важи допълнително данъчно необлагаема обща сума в размер на 1000 евро годишно. Ако годишният Ви доход е над тази или друга данъчно необлагаема сума, Вие дължите данък върху дохода на физическите лица върху разликата над тази сума. Данъчната ставка започва от 14% и се увеличава прогресивно с нарастването на дохода. Максималната данъчна ставка възлиза на 45%.
90% няма да платят никакъв ДОД. Колко семейства имат над 35к лв или 3000 месечно. Всички тези ще плащат НУЛЕВ ДОД
Малко не си прав. Необлагаемият мимимум изглежда лява мярка, но всъщност е дясна. Бизнесът е този, който плаща като разходи за труд и заплатите и осигуровните и данъците на наетите от него служители и работници а 30-50% от възнагражденията обикнавено са и бонуси за качествен труд и постигнати резултати. Първоначално чистият доход на служителите ще нарастне със сумата на намаления ДОД, но след 2-3 години това ще се коригира от бизнеса, като примерно си спести едно увеличение на заплатите и в края на краищата ползата ще е за бизнеса, който ще си спести разхода за 10% ДОД върху необлагаемия минимум. Намаленият разход за труд ще направи бизнеса по-конкурентен..
Аз лично съм по-склонен да подкрепя тезата на Валери Найденов.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7338926Last edited by Werter; 11.02.2021, 21:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнение
Поразгледах набързо как се облагат капиталовите печалби в другите страни от ЕС. Някои от държавите, особено тези с по-високи данъци, имат разни облекчения, но никъде не видях да са напълно необлагаеми като при нас. Не само това, ами и ставката е по-висока от 10% дори и в сравними с нас източноевропейски страни. Нашият данъчен режим по отношение на този тип доходи е уникално преференциален.
В случая обаче мисля, че не ние трябва да си изравним режима с този на другите европейски държави, а те с нашия. Според мен трябва да има възможност човек да се възползва от значителни данъчни облекчения при инвестиране в определени граници. Нещо като 401K плановете в САЩ. Най-малкото защото в застаряващата Европа все повече хора ще трябва да заделят и инвестират самостоятелно, ако искат да имат прилична пенсия.
П.П. С тази мярка не стимулират активната борсова търговия, а само пасивното инвестиране. Доколкото знам, активните инвеститори, които полагат значителен труд при инвестиране, трябва да плащат осигуровки и 15% данък, независимо дали търгуват на европейски борси или не.
Волатилността при пасивното инвестиране не е такъв проблем. Дори и да има 10% данък върху капиталовата печалба, не е трудно пасивен инвеститор да не реализира загуба през дадена календарна година предвид това, че няма да може да си я приспадне от печалбата през следващите години.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Само че ние сме част от Фропата и спрямо нейния пазар режимът е подобен на вътрешния. А за него, по спомен, важеше това съображение. С други думи, данъчните правят разумна отстъпка, за да подкрепят развитието на икономиката. Не че има свестен капиталов пазар у нас. Така че те мижат, за да не спънат съвсем работата. При златото и криптовалутите тези съображения не важат. Ще рече, стимулират борсовата търговия като признават възможната волатилност като фундаментална при оценката на необходимостта от облагане. Докога ще е така, не смея да прогнозирам.
В случая обаче мисля, че не ние трябва да си изравним режима с този на другите европейски държави, а те с нашия. Според мен трябва да има възможност човек да се възползва от значителни данъчни облекчения при инвестиране в определени граници. Нещо като 401K плановете в САЩ. Най-малкото защото в застаряващата Европа все повече хора ще трябва да заделят и инвестират самостоятелно, ако искат да имат прилична пенсия.
П.П. С тази мярка не стимулират активната борсова търговия, а само пасивното инвестиране. Доколкото знам, активните инвеститори, които полагат значителен труд при инвестиране, трябва да плащат осигуровки и 15% данък, независимо дали търгуват на европейски борси или не.
Волатилността при пасивното инвестиране не е такъв проблем. Дори и да има 10% данък върху капиталовата печалба, не е трудно пасивен инвеститор да не реализира загуба през дадена календарна година предвид това, че няма да може да си я приспадне от печалбата през следващите години.Last edited by Tantum; 11.02.2021, 12:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнение
Реално аргументът за загубата важи и за имоти под наем, злато, криптовалути, неевропейски акции, P2P и други, но си се облагат с 10% въпреки това. Никой не ти дава да приспадаш загубите от минали години (че дори и от текущата в някои случаи), но въпреки това си искат 10-те процента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
Да, с цел стимулиране е.Last edited by Tantum; 10.02.2021, 22:25.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнениеНякой има ли представа каква е логиката капиталовата печалба от ценни книжа, търгувани на европейски борси, да не се облага с данъци при пасивно инвестиране (тоест когато не се извършва по занятие)? С цел стимулиране на инвестициите в капиталовите пазари ли се прави? Нали идеята на плоския данък е всички видове приходи да се облагат с еднаква ставка (10%) след приспадане на (нормативно) признатите разходи?
П.П. Не че се оплаквам, и аз съм на клона и декларирам доста големи суми необлагаеми доходи. Просто ми е интересно защо е направено така, че тези доходи да са необлагаеми. Отговорът би ми помогнал да разбера дали мога да очаквам да станат облагаеми след някоя друга година.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Просто загубата компенсира печалбата. Никой не ти връща данък кога реализираш загуби.Last edited by Tantum; 10.02.2021, 16:38.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнениеНякой има ли представа каква е логиката капиталовата печалба от ценни книжа, търгувани на европейски борси, да не се облага с данъци при пасивно инвестиране (тоест когато не се извършва по занятие)? С цел стимулиране на инвестициите в капиталовите пазари ли се прави? Нали идеята на плоския данък е всички видове приходи да се облагат с еднаква ставка след приспадане на (нормативно) признати разходи?
- 1 like
Коментар
-
Някой има ли представа каква е логиката капиталовата печалба от ценни книжа, търгувани на европейски борси, да не се облага с данъци при пасивно инвестиране (тоест когато не се извършва по занятие)? С цел стимулиране на инвестициите в капиталовите пазари ли се прави? Нали идеята на плоския данък е всички видове приходи да се облагат с еднаква ставка (10%) след приспадане на (нормативно) признатите разходи?
П.П. Не че се оплаквам, и аз съм на клона и декларирам доста големи суми необлагаеми доходи. Просто ми е интересно защо е направено така, че тези доходи да са необлагаеми. Отговорът би ми помогнал да разбера дали мога да очаквам да станат облагаеми след някоя друга година.Last edited by Tantum; 10.02.2021, 16:29.
Коментар
-
Няма да вдигаме данъците на бизнеса
Тя отговори на много въпроси от страна на участниците по време на живата дискусия. Пред тях Корнелия Нинова заяви категорично че БСП няма да вдига данъците на бизнеса.
https://bsp.bg/news/view/19230-ninov...razovanie.html
През 2020г. въпреки КОВИД-19:
- приходите в Държавния Консолидиран Бюджет на България от КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК бяха 2,714.9 МИЛИОНА лв.
Тоест печалбата, след плащане на КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК, на фирмите в България през 2020г. беше НАД 24.4 МИЛИАРДА лв...
ПРОСТИТЕ И НЕГРАМОТНИ ТЕКЕЗЕСАРИ ОТ БКП (БСП) още се надяват, под влиянието на АЛКОХОЛА, че ще могат да запазят 10% ПРОПОРЦИОНАЛЕН КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК, а да въведат ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ВЪРХУ ДОХОДА за да ОГРАБВАТ физическите лица...
https://www.minfin.bg/bg/statistics/12
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнениеСравняваш ябълки и круши и правиш извод че динята е кисела ?!??!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
Явно не си прочел, че:
Приходите общо от ДДС (през 1990г. наричан ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА)
Закон за ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА и АКЦИЗИТЕ:
https://www.ciela.net/svobodna-zona-...ta-i-aktsiziteНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
В България ДДС се въвежда през 1994 г. като данъчната ставка е в размер на 18%. През 1996 г. този ставката по ДДС е повишен до 22% и се запазва такава до 1999 г., когато отново е коригирана, този път в посока надолу, и вече е 20%.
Как изчисли колко е ДДС-то през 1990г?!?
Явно не си прочел, че:
Приходите общо от ДДС (през 1990г. наричан ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА)
Закон за ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА и АКЦИЗИТЕ:
https://www.ciela.net/svobodna-zona-...ta-i-aktsizite
Коментар
Коментар