Първоначално изпратено от divak
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Каква рента получавате от земеделските си земи?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от vn_rad Разгледай мнениеМиналата година в Добруджа получихме по 80лв/дка. Някъде получиха по 110 лв/дка. За тази година договорите са сключени за "не по-малко от 60лв/дка". Цените на пщеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица паднаха с около 20-30%, но започват бавно да се покачват. Надяваме се да не бъдат много по-ниски от 10% спрямо тези от 2012 и да получим съответно само с 10% по-ниски ренти, но ще видим.
Коментар
-
Рента
Миналата година в Добруджа получихме по 80лв/дка. Някъде получиха по 110 лв/дка. За тази година договорите са сключени за "не по-малко от 60лв/дка". Цените на пщеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица паднаха с около 20-30%, но започват бавно да се покачват. Надяваме се да не бъдат много по-ниски от 10% спрямо тези от 2012 и да получим съответно само с 10% по-ниски ренти, но ще видим.Last edited by vn_rad; 02.11.2013, 16:22.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kony Разгледай мнениеВидинско - много ниска аренда - 20 макс.25 лв.за добра категория до 20км.от града.За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него
Коментар
-
По принцип рентите миналата година се движиха между 80 и 100 лв за Добруджа
Цените на декар варираха в широки граници от 1000 докъм 2000 лв за декар , като през цялата 2013та имаше резки промени в цените
Към момента цената е някъде към 1300 , като арендаторите не дават повече от 1000
Разбира се има оерти на 1600-1900 но по скоро кум момента са в графа непродаваеми или трудно продаваеми
Нагласите за таз годишни ренти са към 50-60 лв (само така дочувам )
Всички тези колебания в цена на декар и рента ме карат да бъда малко недоверчив относно това дали не се получава балон , макар че лично аз винаги съм приемал земята малко сантиментално и като актив
Коментар
-
Първоначално изпратено от equal Разгледай мнениеВ Бургаско най-добрата земя е в община Камено, по сайтове за обяви съм срещал и втора категория. Ренти от по 35-40 лв. вече не са рядкост.
За еднични ниви над 50 дка можеш да договориш и някой лев отгоре на четири очи с арендатора с клауза за конфиденциалност, разбира се
Иначе общинската служба по земеделие вади някаква статистика за средните ренти по землища, която ми се струва, че малко изостава като цени.
http://www.mzh.government.bg/odz-bur...ntno.sflb.ashx
Благодаря за Бургаското инфо !!! отличник !
Коментар
-
Първоначално изпратено от equal Разгледай мнениеВ Бургаско най-добрата земя е в община Камено, по сайтове за обяви съм срещал и втора категория. Ренти от по 35-40 лв. вече не са рядкост.
За еднични ниви над 50 дка можеш да договориш и някой лев отгоре на четири очи с арендатора с клауза за конфиденциалност, разбира се
Иначе общинската служба по земеделие вади някаква статистика за средните ренти по землища, която ми се струва, че малко изостава като цени.
http://www.mzh.government.bg/odz-bur...ntno.sflb.ashx
Коментар
-
В Бургаско най-добрата земя е в община Камено, по сайтове за обяви съм срещал и втора категория. Ренти от по 35-40 лв. вече не са рядкост.
http://www.mzh.government.bg/odz-bur...ntno.sflb.ashx|^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
|___________||__|___|)
(@)(@)""*|(@)(@)**(@)
Коментар
-
Първоначално изпратено от pkbg Разгледай мнениеМалко се по-обърках с тези мерни единици, за това си ги преведох на български.
Това което намерих за тези единици е следното:
Corn, Sorghum and Rye = bushels = 0.025400 tones
Акърът = 4 046,856 422 кв./м
190 бушела/акър = 1.19 Т/Дка
15000 $/акър = 3,706.45 $/Дка
320 $/акър =79.07 $/Дка
Надявам се сметките да за верни ...
При засяване на царевица и редуването и със соя, през миналата година разходите за гореописаното произовдство без рента са били около 510 дол/акър. При монокултура царевица се покачват до 530 дол/акър.
При соята нещата са малко по-различни.
Вижда се, че печалбата от декър /преди рента/ се разделя между собственика на земя и арендатора, но собственика на земята получава 60-75% от сумата, другото е за арендатора. В БГ е обратното ЗАСЕГА. Аз очаквам в следващите 10 години да се променят нещата и точно от там ще дойде повишението на рентата, а не толкова от по-високи цени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеВ Илинойс и Айова, където добивите от царевица са над 190 бушела/акър, цената на земята е 11-12-15 хил долара за акър, а рентата 320-370 долара/акър. Това за тях е първокачествена земя. Обикновено добивите са 200-250 бушела/акър.
Монокултура практикуват някои фермери, но там произовдството е по-скъпо. Обикновено редуват царевица-соя, но соята по-радко е по-рентабилна от царевицата.
Това което намерих за тези единици е следното:
Corn, Sorghum and Rye = bushels = 0.025400 tones
Акърът = 4 046,856 422 кв./м
190 бушела/акър = 1.19 Т/Дка
15000 $/акър = 3,706.45 $/Дка
320 $/акър =79.07 $/Дка
Надявам се сметките да за верни ...
Коментар
Коментар