If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергетика, енергийни източници, мрежи, цени на енергоносители
Обаче което съм казал че ще стане, стана факт в края на 2012 г., а от ''разбирачи'' и ''експерти'' като теб енергетиката ви е пред фалит и сте до ушите в лайна - та не се знае още дали ще оцеете. И я кажи как можахте дори ЕСО тая златна кокошка да осерете така и защо сте се събрали всички там хем крадливи - хем некадърни?
Пак дърдориш пиян.Коя енергетика е пред фалит че не разбрах.Та ти дори не знаеш кои са фирмите и с какво се занимават.Що не вземе да си гледаш пенсията и да спреш да се занимаваш с енергетика.Трябва да се ходи на училище а не пред тотото във Варна тоя казал това оня онова.
Опа, опа. Залитаме в другата крайност. От социализма, та на някаква безумна безплановост. Това не можем да си го позволим, това си го позволяват разни наистина 'неуязвими' като САЩ. Къде тръгваме да пренасяме механично неща отново !?!
Доматите и енергопреносните мрежи са различни неща, ама много различни.
Каква 'конкуренция'?? Разпределителната мрежа нали е една и съща?
Ако някой построи паралелна електрическа мрежа - тогава ДА с две ръце!
Но хич няма да е лесно и бързо, отделно от това, че ще е трошене на едни пари. А и сметката няма да излезе. Това единствено голяма компания може да го плати - да изгради нова разпределителна мрежа. А за преносна мрежа вече е още по-сложно.
Примерът с американците не важи. Тяхната система така е започната, като някакви парчета, които дори не са взаимосвързани - системата им не е единна - Североизточна, Югоизточна и т.н. То затова и по време на Срива в Североизтока един техен се е изцепил, че системата им е като на страна от Третия свят.
При нас не е така - но вървим с приказките в тази посока. Важно е хората, които ще вземат решение за степента на либерализация какво ще решат. Ако гледат и те на пазара на енергия като на пазар на домати ще стане купон.
Всички искат да се закачат на опашката на прекупвачите и всички плюят по парите за поддръжка на мрежата, че били много.
Нямам представа как си преливат фондовете ЕРП-тата и какво шашми точно правят, за да изкарат, че нямат пари за инвестиции, но след като не се канят да инвестират - в един момент просто ще останем без ток - и бит и индустрия. А ЕРП-тата просто ще изчезнат от страната, нали са чужди, някой взе 'мъдрото решение' да ги продаде на 'чуждестранни инвеститори'. Тогава ще трябва Българската държава с цената естествено на някой заем да ги изкупи обратно. И целия тоя масраф да ги продаваме кой ли ще го плати?
Ми то за мрежата парите се регулират от ДКЕВР.Такса достъп и такса пренос за електроразпределителната мрежа и за електропреносната плюс такса за балансиране на системата.Пазара на ток и мрежата са две различни неща.От пазаря на ток зависи изграждането на нови централи и поддръжката им.С тия цени нови мощности някой друг път ако не се намеси държавата..И не забравяй че работим в паралел с доста ЕЕС.Членове сме на ENTSO-E
Шо се занимаваш с неща които не разбираш?Това не са жени и футбол та всеки да разбира
Обаче което съм казал че ще стане, стана факт в края на 2012 г., а от ''разбирачи'' и ''експерти'' като теб енергетиката ви е пред фалит и сте до ушите в лайна - та не се знае още дали ще оцеете. И я кажи как можахте дори ЕСО тая златна кокошка да осерете така?!
ПС: Ако смяташ, че цените в момента са над 44 лв. - продавай колкото ти душа иска
Да се говори за енергетика без да се говори за цени е идиотщина която се правеше по соц време.
Има два начина да се определят цени - административно и пазарно. Да говориш, че при втория начин корупцията е по-висока е липса на всякаква логика. Къде сега при пазара на домати или жилища има корупция и кражби. Имаше по соц време, от магазинери, партийни функционери, връзкари и всякакви подобни. При нормален пазар всички тези глупости отпадат, а конкурецията награждава най-добрите без някой да ги посочва.
Опа, опа. Залитаме в другата крайност. От социализма, та на някаква безумна безплановост. Това не можем да си го позволим, това си го позволяват разни наистина 'неуязвими' като САЩ. Къде тръгваме да пренасяме механично неща отново !?!
Доматите и енергопреносните мрежи са различни неща, ама много различни.
Каква 'конкуренция'?? Разпределителната мрежа нали е една и съща?
Ако някой построи паралелна електрическа мрежа - тогава ДА с две ръце!
Но хич няма да е лесно и бързо, отделно от това, че ще е трошене на едни пари. А и сметката няма да излезе. Това единствено голяма компания може да го плати - да изгради нова разпределителна мрежа. А за преносна мрежа вече е още по-сложно.
Примерът с американците не важи. Тяхната система така е започната, като някакви парчета, които дори не са взаимосвързани - системата им не е единна - Североизточна, Югоизточна и т.н. То затова и по време на Срива в Североизтока един техен се е изцепил, че системата им е като на страна от Третия свят.
При нас не е така - но вървим с приказките в тази посока. Важно е хората, които ще вземат решение за степента на либерализация какво ще решат. Ако гледат и те на пазара на енергия като на пазар на домати ще стане купон.
Всички искат да се закачат на опашката на прекупвачите и всички плюят по парите за поддръжка на мрежата, че били много.
Нямам представа как си преливат фондовете ЕРП-тата и какво шашми точно правят, за да изкарат, че нямат пари за инвестиции, но след като не се канят да инвестират - в един момент просто ще останем без ток - и бит и индустрия. А ЕРП-тата просто ще изчезнат от страната, нали са чужди, някой взе 'мъдрото решение' да ги продаде на 'чуждестранни инвеститори'. Тогава ще трябва Българската държава с цената естествено на някой заем да ги изкупи обратно. И целия тоя масраф да ги продаваме кой ли ще го плати?
Ясно, пенсионерски сантименталности. Да не смяташ, че тази система може да си работи все както преди 40 години? Как пък в САЩ, ЕС, Япония, Австралия пазарните енергиийни с-ми не са се разпаднали. Но щом ти й даваш 2 години, явно опасността е сериозна. Ония са прости империалисти.
Да се говори за енергетика без да се говори за цени е идиотщина която се правеше по соц време.
Има два начина да се определят цени - административно и пазарно. Да говориш, че при втория начин корупцията е по-висока е липса на всякаква логика. Къде сега при пазара на домати или жилища има корупция и кражби. Имаше по соц време, от магазинери, партийни функционери, връзкари и всякакви подобни. При нормален пазар всички тези глупости отпадат, а конкурецията награждава най-добрите без някой да ги посочва.
Бе ти от марс ли падаш или се правиш на луд.Къде е корупцията при доматиту ми субсидиите какво са?После иди си вземи маса на някой пазар да видим дали ще успееш?А на кантара вярваш ли?
Като е толкова добра системата, защо нямам постоянно напрежение у дома?
Може ли фирма на 50км от Маришките ТЕЦове да плаща 600 000евро, за да си построи собствена подстанция, а цялата й инвестиционна програма да е 3 милиона? Къде ще му излезе края, ако една пета от инвестициите ти са за ток...
Защо инвестициите в промишлеността в България, доколкото ги има, са струпани край Пловдив? Дали заради магистралата или подстанцията Царацово, която може да им достави качествен ток за все по-капризните машини ....
Сега за фирма ли става въпрос или за у дома?И ако е за фирма на какво напрежение е присъединена?За у дома ше питаш ивиен.Аз казах че няма сила която да накара ивиен да смени проводниците с нови с по голямо сечение.При тази цена на услугата достъп и пренос през мрежата.
Цените в момента са средно 44 лв./MWh - това са малко над 4 стотинки киловата, без данъци и такси. Ако в момента съм търговец, бих залял пазара с оферти дори под 8 стотинки за крайна цена на дребно и с договори за 2-3-4-5 години. Ако цената тръгне да се качва, всичко останали ще се принудят да качат цените защото биха скочили цените на едро, аз обаче не защото знам как да закова цените трайно за няколко години на сегашните ниски нива.
Като си казал домати - един другар тук при целия му опит в енергетиката е пропуснал факта, че има внос на по-евтина електроенергия от Румъния.
Сегаааааа......... я кажете каква е себестойността на турските домати и българските такива / крайна точка - големите борси в Булгаристан. Те са 3- 4 на брой... /, та турските са по-евтини на пазара целогодишно ? Не визирам Бай-Иван с петте реда ранни домати и чушки , които продава на някоя кръчма , а именно производителите ! Например цената при Гимел и някой турски призводител заедно с транспорта и митото, па и ддс-то по вноса и т.н.. Нещо пътечката на размисъл да отива към жълтите павета..........или пък към митницата.........?
Относно жилищата - ипотечен кредит теглил ли сте ? Нещо да споменете относно как се изготвят оценката на имота и рисковият профил на кредитополучателя ? Нещо да ни води към оценителите и юрист-консулта на банката ..........?
Та така..........
Винаги когато има интерес и същият е разпределен между повече от 2 страни или зависи от трета и повече - ИМА И ЩЕ ИМА КОРУПЦИЯ !
Да си чувал за субсидии?Кат ми дадат левче за кило домати мое и за десет стотинки да го продам.Ей писна ми от специалисти тука
Ами фалирайте - ако знаеш откога ви чакам.. Мините били пред фалит. Като сте некадърни и още си мислите, че живеете в 1998 г. ще фалирате...Кой позволи източване на язовирите, фалира мините, позволи затварянето на блокове в Козлодуй понеже опапка парите за кожуси без да сложи такива и качи вътре в страната цените на тока на такива нива, че хората масово така почнаха икономии, че ви разкатаха с тях бизнеса.. Щото и по 5 лв. киловат да продавате, ако няма кой да ви купи тока - духате супата. Кой позволи и мълча като слива като прехвърлиха ТЕЦ - Варна в студен резерв?!! Вие пак - понеже като ви фърляха по кокал и помия лаехте в едно с политици, министерство и ДЕКВР и само грачехте - качваме цените. А като не искате ниски цени - изнасяйте ток на високи - ама не можете От алчност и простотия докарахте дори Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) на загуба. Трябва да те супер некадърни за да го направите! Или да сте въртели далавери като разпрани, но най-вече да сте некадърни. за да го изкарате на загуба. За сведение по Бай Тошово бачках, а продукцията ми бе почти само за износ на Запад, а не съм си чесал топките за разлика от доста пишман инженери които не са можели и една гайка да завият или не знаят как да вържат 2 жици щото били учили за работа на бюро.
Шо се занимаваш с неща които не разбираш?Това не са жени и футбол та всеки да разбира
Има два начина да се определят цени - административно и пазарно. Да говориш, че при втория начин корупцията е по-висока е липса на всякаква логика. Къде сега при пазара на домати или жилища има корупция и кражби. Имаше по соц време, от магазинери, партийни функционери, връзкари и всякакви подобни. При нормален пазар всички тези глупости отпадат...
Там им е болката..
Цените в момента са средно 44 лв./MWh - това са малко над 4 стотинки киловата, без данъци и такси. Ако в момента съм търговец, бих залял пазара с оферти дори под 8 стотинки за крайна цена на дребно и с договори за 2-3-4-5 години. Ако цената тръгне да се качва, всичко останали ще се принудят да качат цените защото биха скочили цените на едро, аз обаче не защото знам как да закова цените трайно за няколко години на сегашните ниски нива.
Като си казал домати - един другар тук при целия му опит в енергетиката е пропуснал факта, че има внос на по-евтина електроенергия от Румъния.
Сегаааааа......... я кажете каква е себестойността на турските домати и българските такива...
Точно по темата.. На нашите износа на ток се срути с над 50% защото цените им не са конкурентни. А те пак не знаеха как да противодействат и докато други страни изнасят и печелят, нашите духат супата, вместо да си запазят печалбата и пазара дори при свиващо се потребление.
....Голям мерак имам да се случи една тежка зима и да аварира един блок в козлодуй да ви видя пазаря деба смешниците.Явно икономистите са доста тъпи парчета щом не могат да разберат че има мощности които са необходими и с работа три четири месеца не могат да се издържат.Ше ми правят търгове за студен резерв смех.Тя централата не работи съоръженията консервиране персонала пуснат в отпуска и идва разпореждане за активиране на студения резерв при -15 градуса.А познайте кога ще бъде активиран студения резерв.А далавераджиите източиха язовирите за да изнасят ток.Но ще се случи сушава година и ше надуят кавала.Мините отиват на фалит дълговете огромни ама борсата свалила цените смех.Бай Тошо лошо ви научи тока не е без пари.що никой не протестира срещу високите цени на хайвера сиренето беемветата поршетата
Ами фалирайте - ако знаеш откога ви чакам.. Мините били пред фалит. Като сте некадърни и още си мислите, че живеете в 1998 г. ще фалирате...Кой позволи източване на язовирите, фалира мините, позволи затварянето на блокове в Козлодуй понеже опапка парите за кожуси без да сложи такива и качи вътре в страната цените на тока на такива нива, че хората масово така почнаха икономии, че ви разкатаха с тях бизнеса.. Щото и по 5 лв. киловат да продавате, ако няма кой да ви купи тока - духате супата. Кой позволи и мълча като слива като прехвърлиха ТЕЦ - Варна в студен резерв?!! Вие пак - понеже като ви фърляха по кокал и помия лаехте в едно с политици, министерство и ДЕКВР и само грачехте - качваме цените. А като не искате ниски цени - изнасяйте ток на високи - ама не можете От алчност и простотия докарахте дори Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) на загуба. Трябва да те супер некадърни за да го направите! Или да сте въртели далавери като разпрани, но най-вече да сте некадърни. за да го изкарате на загуба. За сведение по Бай Тошово бачках, а продукцията ми бе почти само за износ на Запад, а не съм си чесал топките за разлика от доста пишман инженери които не са можели и една гайка да завият или не знаят как да вържат 2 жици щото били учили за работа на бюро.
..........Къде сега при пазара на домати или жилища има корупция и кражби. Имаше по соц време, от магазинери, партийни функционери, връзкари и всякакви подобни. При нормален пазар всички тези глупости отпадат, а конкурецията награждава най-добрите без някой да ги посочва.
Сегаааааа......... я кажете каква е себестойността на турските домати и българските такива / крайна точка - големите борси в Булгаристан. Те са 3- 4 на брой... /, та турските са по-евтини на пазара целогодишно ? Не визирам Бай-Иван с петте реда ранни домати и чушки , които продава на някоя кръчма , а именно производителите ! Например цената при Гимел и някой турски призводител заедно с транспорта и митото, па и ддс-то по вноса и т.н.. Нещо пътечката на размисъл да отива към жълтите павета..........или пък към митницата.........?
Относно жилищата - ипотечен кредит теглил ли сте ? Нещо да споменете относно как се изготвят оценката на имота и рисковият профил на кредитополучателя ? Нещо да ни води към оценителите и юрист-консулта на банката ..........?
Та така..........
Винаги когато има интерес и същият е разпределен между повече от 2 страни или зависи от трета и повече - ИМА И ЩЕ ИМА КОРУПЦИЯ !
Коментар