IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергетика, енергийни източници, мрежи, цени на енергоносители

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Хайде и за нас така
    https://www.kaldata.com/IT-Новини/Чи...р-111102.html
    Чили има толкова много слънчева електрическа енергия, че абонатите я получават безплатно

    Цената на електроенергията в Чили падна до нулата и е нулева продължение вече на 113 последователни дни. В Чили работят мощни слънчеви електроцентрали, които генерират твърде много електрическа енергия. В тази страна слънчевите дни са много и и се генерира много електрическа енергия. Толкова много, че потребителите вече над сто дни я получават безплатно.

    Това не е нещо ново за Чили. Миналата година бе същото и цените бяха нулеви в продължение на 192 дни. Тази година се очаква този рекорд да бъде подобрен. Местните жители и собствениците на различни предприятия с масово използване на електрическа енергия са доволни и радостни.

    Но не всичко е толкова добре. Оказа се, че безплатната енергия може да има твърде негативен ефект. Проблемът е в това, че енергийните компании в Чили са частни и сега спряха да получават доход и печалба. Няма пари за поддръжка на енергийната инфраструктура. Освен това, тези компании отнякъде трябва да вземат пари за строителство на нови обекти, които ще заменят остарелите електростанции.
    В Европа няма как да възникне подобна ситуация. Да си припомним, че на 8-ми май Германия постави нов рекорд за генериране на електрическа енергия от възобновяеми източници и за няколко часа цената на електричеството в Германия бе със знак минус, което означава плащане на абонатите. Но производителите на слънчева електрическа енергия получават субсидии от държавата и не могат да останат без никаква печалба.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
      Ти си нямаш и най-елементарна представа как функционира пазара на ток, седнал си да философстваш по въпроса. Естествено, че разпределителната мрежа е една и съща.

      Ако хората разбираха поне това, нямаше да се чудят защо тръбата на Южен поток трябваше да се ползва от всеки който иска.

      Ама нали сме 2 века назад, всеки трябва да строи магистрала за себе си. Газопровод и жици също. А обществото ще му дава земя без пари или срещу компенсаторки.
      Брех, доживях някой да ми обяснява какво е 'пазара на ток'. Явно наистина незнам. Предполагам, че 'пазар на ток' и 'ток' са две съвсем различни неща за тебе. Аз обаче не съм съгласен с това. Ще стане както със 'соларните централи' - втурна се всеки да строи, защото сметката показвала, че се изплаща за 8 години, един дори се изказа, че за пет. Регулации имало, договори, алабала. Накрая последните хапнаха дървото след сблъсък със стената. Някои и до днес не могат да разберат, че електроенергийната система не се подчинява на 'икономическите закони' и си мислят, че някои бюрократи ги били прецакали. Ами да си мислят. Лошото е , че всички по-малко или повече носим последствията от малоумни прекомерни либерализации.

      p.s. По същество - не е необходимо да знам как функционира пазара на ток, защото не смятам да ставам търговец на ток. Гледам 'фундамента' (нали така трябва да се изразя на икономически език) - този , който държи мрежата, той така или иначе държи ножа и хляба. Ако има ловки търговци(това си е инстинкт и с учене не се получава), които са си договорили хубави цени и могат да си позволят да глезят клиентите с промоции - няма лошо, обаче със сигурност занемареното състояние на електроразпределителната мрежа ще се отрази на качеството на 'услугата' ток. Тук се търси някой да налеее яко пари, защото работата отива у реката. Никой не иска да дава пари, които няма да му се върнат. А те няма как да се върнат, защото българското население няма пари да плаща по-скъп ток. То ще получава все по-некачествена услуга, защото ЧЕЗ,ЕВН,Енерго-про не са благотворителни организации.
      Единствените икономии на средства на един потенциален търговец на ток могат да дойдат от внедряване на повече автоматизации в 'производството на сметки за ток' , софтуери на мястото на хора, обаче там пък като знам за какви пари става дума, за да стане като хората просто не ми се вярва. И пак няма гаранция, че ще се излезе на плюс в средносрочен план. Иначе всички са готови да лапнат големия залък, защото в енергетиката има сериозни пари като абсолютна стойност, това не са два тира с домати все пак. Очаквам като това чудо тръгне - да се получи някакъв микс - елате при нас - 5 лева отстъпка на месец от цената на тока + два пакета дамски превръзки и 20 килограма картофи на година и участвате в томбола за екскурзия до Полски Тръмбеж. А, и карта за отстъпка 5ст/л в Лукойл. Ей такива работи. По този начин търговците ще 'управляват' енергетиката. А всички минуси ще се прехвърлят на главата на собственика на мрежата(Който също има доста трески за дялане, но едва ли това ще ги изчисти - по-скоро ще се плучат допълнителни чворове и чепове.)
      Last edited by verimg; 28.05.2016, 00:44.

      Коментар


      • Бизнесът срещу манипулациите в енергетиката

        Бизнесът срещу манипулациите в енергетиката http://investments.dir.bg/_wm/librar...v-energetikata
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

        Коментар


        • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
          Бе ти от марс ли падаш или се правиш на луд.Къде е корупцията при доматиту ми субсидиите какво са?После иди си вземи маса на някой пазар да видим дали ще успееш?А на кантара вярваш ли?
          Не виждам какво пречат субсидиите на конкуренцията, дават се на всички по правила.
          На пазарите в София има контролна везна, отиваш, мериш и ако са те излъгали се връщаш или викаш контролния орган, който също трябва да го има там.
          Маси има достатъчно свободни също. А при соца как беше? Някой тъп дебел париец казва "доматите ще струват толкова". Ако не прецака производителя, ще прецака купувача. В кантара всеки лъжеше. Магазинери и снабдители с основно образование строяха палати на гърба на обществото, партийци и връзкари се докопваха до меда също, останалите мизерстваха.

          И свободния пазар се изкривява - да. Но много по-малко и по-лесносе контролира.
          А трети начин за определяне на цени, освен с пазар или административно, няма.
          Или ти като считаш се за гений знаеш?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
            Каква 'конкуренция'?? Разпределителната мрежа нали е една и съща?
            Ти си нямаш и най-елементарна представа как функционира пазара на ток, седнал си да философстваш по въпроса. Естествено, че разпределителната мрежа е една и съща.

            Ако хората разбираха поне това, нямаше да се чудят защо тръбата на Южен поток трябваше да се ползва от всеки който иска.

            Ама нали сме 2 века назад, всеки трябва да строи магистрала за себе си. Газопровод и жици също. А обществото ще му дава земя без пари или срещу компенсаторки.
            Last edited by fon; 31.03.2016, 05:56.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
              Да си чувал за субсидии?Кат ми дадат левче за кило домати мое и за десет стотинки да го продам.Ей писна ми от специалисти тука
              Нещо се пообърка , а ? Чукча - писател, май ........... ?
              Кого и кой субсидира ? Турците - турския износ ? Ами къде е Булгаристанската администрация - да сложи високо мито ?
              Булгаристан субсидира турското производство ?

              Чети и мисли преди да се излагаш !

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                ...
                Такива случай колкото иска човек.
                Винаги трябва да има по един грамотен при ПП протокола, за да не стават издънки.
                Като пуснат две фази от трафопоста и одумкат електроуреди - пак лудница.

                Да се върнем на цената на тока след либерализацията. Откъде ще дойде тока - от ОНД? Докато в същото време имаме соларки, които са субсидирани и трябва да им се изкупува скъпо.?
                Аз незнам защо всички си мислят, че българите са тъпи и могат да плащат до безкрай на външни европейски, азиатски и американски фирми. След безумния договор за Мариците, ако сега се появи 'мръсен' ток на ниски цени и ние да му плащаме парниковите емисии ще е върха на далаверата. За някого.
                Няма да се учудя, ако ни натиснат да затворим и 5-ти и 6-ти блок и тогава да ни предложат да ни продават ток отново, но по-скъпо. Ние ставаме пример затова как маймуната може да произлезе от Човек, нещо като обратна Еволюция.
                Само евтини банани са необходими.

                Привет на Того и Лесото.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                  Ще попадне да.. Те повечето са такива, но какво ще се получи - понеже повечето от тях ще си мислят, че ще карат както досега - ще изпокапят следващите няколко години, а и ще се появят и чужди търговци на ток. Горе-долу от това лято всички отиват да плуват с акулите.

                  Който знае как или си наеме подходящите хора ще оцелее. Както казах, има начин да се закове цената на 4 стотинки без данъците и таксите. Ако съм търговец слагам си 1-2 стотинки печалба и почвам да подписвам не договори за 6 месеца (както сега са повечето) или за 1 година както е при фирмата където работи моя познат, а за 2-3-4-5 години при цена 5-6 до 7 стотинки киловат без ДДС и таксите. Конкурентите ми ще фалират когато цените на тока започнат да се качват (а те все в един момент ще се качат) или клиентите им ще избягат при мен в един момент. Начини има, но не всички умеят да плуват. Разработих (още 2012 като почна да им пада износа, потреблението и цените) и още разработваме точно подобна схема и който ни наеме да воюваме за него - ще оцелее и ще е крачка напред пред конкуренцията си и ще печели. Който не иска - да мре.

                  Това бе целта - хората да могат да си сменят доставчика и това ще е факт само след броени седмици. Късането с монопол само с едно заявление .. от 1 април всеки абонат ще може да си подаде заявлението в ЕРП-то ако иска да го напусне като клиент. Комисията предвижда това да става от 1-во до 10-о число всеки месец http://investments.dir.bg/_wm/librar...dno-zayavlenie Специално аз, на енерго -про веднага ще им бия шута и ще мина към един голям доставчик, но и на него ще му бия шута след няколко месеца като се избистри пазара и вероятно ще се закача където е най-тънко
                  Ако баба ми беше нагоре с краката щеше да е ДСК.Що не вземеш да станеш търговец и да ни предложиш това дето си написал.Щото дуенето по форуми е едно реалностите друго

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
                    ...
                    Друг случай - тук Енерго про сменяха електромерите преди няколко седмици. Опържиха цяло село като им набутаха с новите електромери по 100 киловата отгоре. Смята 100 Х 22 стотинки и нещо, каквато е крайната цена сметката ти + 220 лв. отгоре. На много от бабите по селото дори не са дали протокол. Затова като идваха да сменят на кооперацията в която живея записахме всички данни и нищо не се монтира докато не се убедихме, че всички електромери са на нула.
                    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
                      Това е вярно. Тумбаците от НЕК и БЕХ съсипват енергетиката много успешно. Прехвърлиха пасиви на ЕСО, взеха му активи. Това вече се случи. Но откъде си сигурен, че с толкова рекламираната Енергийна борса основната парса няма да попадне пак в същите търбуси. Те хората са едни и същи - повечето търговци на енергия са все кадри на НЕК и БЕХ, партийни функционери и брачеди на тоя оня. Едно ми харесва обаче - идеята да можеш да доставяш енергия на крайни абонати през мрежата на ЕРП-тата. Както при джиесем операторите можеш да си прехвърлиш номера.Може да има успех за битови абонати. Когато набъбнат достатъчно като бройка може да се каже, че се пооправят нещата.
                      Това не значи , че на високо ниво, БЕХ и НЕК няма да продължи да се краде с всички части на тялото. Там си е държавна политика и мърдане няма.Но досега загубите са били разпределяни като санкции на ниските нива като ЕРП-та, а шапката НЕК и БЕХ - са разпределяли премии. Като им приватизираха ЕРП-тата и онези започнаха да се опъват - натиснаха ЕСО. А нещата са съвсем прости - онези от НЕК и БЕХ се изправят до стената. Но нали сме демократи.
                      Ще попадне да.. Те повечето са такива, но какво ще се получи - понеже повечето от тях ще си мислят, че ще карат както досега - ще изпокапят следващите няколко години, а и ще се появят и чужди търговци на ток. Горе-долу от това лято всички отиват да плуват с акулите.

                      Който знае как или си наеме подходящите хора ще оцелее. Както казах, има начин да се закове цената на 4 стотинки без данъците и таксите. Ако съм търговец слагам си 1-2 стотинки печалба и почвам да подписвам не договори за 6 месеца (както сега са повечето) или за 1 година както е при фирмата където работи моя познат, а за 2-3-4-5 години при цена 5-6 до 7 стотинки киловат без ДДС и таксите. Конкурентите ми ще фалират когато цените на тока започнат да се качват (а те все в един момент ще се качат) или клиентите им ще избягат при мен в един момент. Начини има, но не всички умеят да плуват. Разработих (още 2012 като почна да им пада износа, потреблението и цените) и още разработваме точно подобна схема и който ни наеме да воюваме за него - ще оцелее и ще е крачка напред пред конкуренцията си и ще печели. Който не иска - да мре.

                      Това бе целта - хората да могат да си сменят доставчика и това ще е факт само след броени седмици. Късането с монопол само с едно заявление .. от 1 април всеки абонат ще може да си подаде заявлението в ЕРП-то ако иска да го напусне като клиент. Комисията предвижда това да става от 1-во до 10-о число всеки месец http://investments.dir.bg/_wm/librar...dno-zayavlenie Специално аз, на енерго -про веднага ще им бия шута и ще мина към един голям доставчик, но и на него ще му бия шута след няколко месеца като се избистри пазара и вероятно ще се закача където е най-тънко
                      Last edited by Jay Gould; 29.03.2016, 21:02.
                      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                        На Бат Пешо разбирача колегите

                        Заловиха служители на държавния ЕСО с джаджи за кражба на ток ( https://www.24chasa.bg/Article/5395365
                        Е, аз какво казвам, че е бедна фантазията за това какво един техник от 'енергото' може да направи. Най-кофтито е, че няма спасение, мо же да ти монтират такова на твоя електромер и после да викнат ЕРП-то на проверка. Има си отдел за борба с кражбите и по закон се полага дори затвор. И така си отива един съвсем добронамерен абонат, пожелал алтернативен доставчик на ток

                        И въпреки това има кадърни хора в системата некорумпирани. Благодарение на тях се държи все още. Наи някой трябва и да работи, а не по цял ден да мисли какво да открадне.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                          На Бат Пешо разбирача колегите

                          Заловиха служители на държавния ЕСО с джаджи за кражба на ток ( https://www.24chasa.bg/Article/5395365
                          Пак се обърка.Ама то при тебе си е постоянно

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                            Не пия почти, ако пия е рядко и нещо хубаво, а от пенсия съм още далечко
                            Браво.Тогава наблегни на мацките и забавленията

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                              Пак дърдориш пиян.Коя енергетика е пред фалит че не разбрах.Та ти дори не знаеш кои са фирмите и с какво се занимават.Що не вземе да си гледаш пенсията и да спреш да се занимаваш с енергетика.Трябва да се ходи на училище а не пред тотото във Варна тоя казал това оня онова.
                              Не пия почти, ако пия е рядко и нещо хубаво, а от пенсия съм още далечко
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                                А като не искате ниски цени - изнасяйте ток на високи - ама не можете От алчност и простотия докарахте дори Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) на загуба.
                                Това е вярно. Тумбаците от НЕК и БЕХ съсипват енергетиката много успешно. Прехвърлиха пасиви на ЕСО, взеха му активи.
                                Това вече се случи.
                                Но откъде си сигурен, че с толкова рекламираната Енергийна борса основната парса няма да попадне пак в същите търбуси. Те хората са едни и същи - повечето търговци на енергия са все кадри на НЕК и БЕХ, партийни функционери и брачеди на тоя оня.

                                Едно ми харесва обаче - идеята да можеш да доставяш енергия на крайни абонати през мрежата на ЕРП-тата. Както при джиесем операторите можеш да си прехвърлиш номера.
                                Може да има успех за битови абонати. Когато набъбнат достатъчно като бройка може да се каже, че се пооправят нещата.
                                Това не значи , че на високо ниво, БЕХ и НЕК няма да продължи да се краде с всички части на тялото. Там си е държавна политика и мърдане няма.
                                Но досега загубите са били разпределяни като санкции на ниските нива като ЕРП-та, а шапката НЕК и БЕХ - са разпределяли премии. Като им приватизираха ЕРП-тата и онези започнаха да се опъват - натиснаха ЕСО.
                                А нещата са съвсем прости - онези от НЕК и БЕХ се изправят до стената. Но нали сме демократи.

                                Коментар

                                Working...
                                X