IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергетика, енергийни източници, мрежи, цени на енергоносители

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Като е толкова добра системата, защо нямам постоянно напрежение у дома?
    Може ли фирма на 50км от Маришките ТЕЦове да плаща 600 000евро, за да си построи собствена подстанция, а цялата й инвестиционна програма да е 3 милиона? Къде ще му излезе края, ако една пета от инвестициите ти са за ток...
    Защо инвестициите в промишлеността в България, доколкото ги има, са струпани край Пловдив? Дали заради магистралата или подстанцията Царацово, която може да им достави качествен ток за все по-капризните машини ....

Коментар

• Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
      Ти наричаш система човешката приставка на административно ниво, разните търговски отдели и от сорта.
      Да се говори за енергетика без да се говори за цени е идиотщина която се правеше по соц време.

Има два начина да се определят цени - административно и пазарно. Да говориш, че при втория начин корупцията е по-висока е липса на всякаква логика. Къде сега при пазара на домати или жилища има корупция и кражби. Имаше по соц време, от магазинери, партийни функционери, връзкари и всякакви подобни. При нормален пазар всички тези глупости отпадат, а конкурецията награждава най-добрите без някой да ги посочва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
        В Максуда до колкото зная сметките си се плащат и няма проблеми и не е имало. Ако се краде, едва ли е повече отколкото при нас бледоликите. ЕРП-тата ще пробват да, но има голяма тояга мисля в законодателството и ще им скъсат шортите по съдилища. А няма да има съдилища само в България.
        Това е интересен въпрос - кой покрива загубите от кражбите. И чии са електромерите.
        Ако са на ЕРП-то - то може да си поизманипулира като му скимне.(да кажем техниците ще изманипулират, тоест необходимост от познанство). Ако са на новия търговец - той как се справя при регулярни оплаквания от абоната - плаща такса в електромерна лаборатория за проверка, пуска и лицензира своя лаборатория? Има свободни 300 хил. евро за целта?
        Абе те са хиляда въпроса, не е само едни сметки и графики и печалба.
        Аз съм за - да се пробва с борсичката, но да се обещават хеликоптери и благоденствие - ясно е че ще се самоизлъжем жестоко.. Ще стане като с фотоволтаичния бум преди няколко години.
        Правната регулация създава възможност, но железата,проводниците отхвърлят мисловната конструкция.
        Иначе предполагам, че има доста кандидати да се занимават с чисто търговската част.

p.s. Пак ще печелят тия , които бързо влизат и навреме излизат.
        p.s.2 И аз плащам 350 лв ток , така че ще гледам да се информирам как вървят нещата, но си е риск със сигурност. Ще има един двама читави търговци на ток, останалото ще е 'вдигнала жабата крак за подкова'.
        Last edited by verimg; 29.03.2016, 16:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
          Ясно, пенсионерски сантименталности. Да не смяташ, че тази система може да си работи все както преди 40 години? Как пък в САЩ, ЕС, Япония, Австралия пазарните енергиийни с-ми не са се разпаднали. Но щом ти й даваш 2 години, явно опасността е сериозна. Ония са прости империалисти.
          Явно наричаме различни неща 'система'. За системата се грижи ЕСО. Аз наричам система железарията, проводниците, атомните реактори. Ти наричаш система човешката приставка на административно ниво, разните търговски отдели и от сорта.
          Тази железария е направена по много добър начин, мислено е и да е гъвкава чрез ПАВЕЦ и да може да понесе сериозен базов товар чрез АЕЦ. Може да подкрепи индустрията(която я няма в момента). Това може да бъде използвано не 40 ами още сто години.
          Бързи промени в такива 'тежки' неща като Енергетика,БДЖ не са възможни. Това не ти е някоя шивалня или увеселителен парк. Гради се години, после се променя бавно. Резките промени могат да докарат колапс. После бягство естествено и на специалистите, които все още работят там.
          За мен лично е по-добре системата да се разпадне, тогава бих се включил и бих обслужвал някакъв район, все пак всеки иска да има захранване. Но цяла България няма да имам финансов ресурс, а тези които го имат са от същото интелектуално ниво като днешните ръководители на НЕК.

Проблемът изобщо не са пенсионери, недоучили младежи или от сорта. Проблемът е в нашия манталитет и в безбройните топли местенца за нищоравещи заплатовзиматели по тези местенца.
          Но на мен не ми се иска да разрушим системата(железата и проводниците и турбините) само за да изкараме тази шлака.
          Има опасност да се намърдат некомпетентни и неразбиращи работещи единствено с цел печалба. Без план в енергетиката - отиваме към Либерия и Того с бодра стъпка. Какъв енергиен център, какви пет лева. Хората , които са компетентни в Енергетиката се знаят кои са, знаят се и кои са политически фигури там(по-голямата част), Те биват сменяни след всеки едни избори - ту едните , ту другите са 'баш чорбаджии'. От тях полза няма никаква. И тук възрастта няма значение - има младички, деца ли са внуци ли са незнам, но правят 'кариера' там. По полит съображения.

Коментар

• Стига с тая глупост пазар на ток и борса.Какъв пазар какви пет лева?Всеки гледа да се уреди с дългосрочен договор на високи цени.Топлофикациите с нереално високи цени щото трябва да се плаща парното на софиянци.Тарикатите с перкопанели.Американските тецове понеже са радетели за свободен пазар и те с железни договори.Като сложим и най големото бедствие ГЕРБ и всичко става ясно.Омръзна ми да повтярям че природните закони не се съобразяват със счетоводители.НЕК го направиха губещ политиците а не инженерите.Ей сега руснаците като ни осъдят и НЕК ше гушне букета.А можехме да имаме нов блок в Белене и друг почти готов.Ще ви питам като затворят Козлодуй за какъв пазар става дума.Не коментирайте неща които не разбирате.Пазар бабината ти трънкина едни се уредили работят не работят други духат супата а товара е минимум 2700 максимум 7500 мегавата.Голям мерак имам да се случи една тежка зима и да аварира един блок в козлодуй да ви видя пазаря деба смешниците.Явно икономистите са доста тъпи парчета щом не могат да разберат че има мощности които са необходими и с работа три четири месеца не могат да се издържат.Ше ми правят търгове за студен резерв смех.Тя централата не работи съоръженията консервиране персонала пуснат в отпуска и идва разпореждане за активиране на студения резерв при -15 градуса.А познайте кога ще бъде активиран студения резерв.А далавераджиите източиха язовирите за да изнасят ток.Но ще се случи сушава година и ше надуят кавала.Мините отиват на фалит дълговете огромни ама борсата свалила цените смех.Бай Тошо лошо ви научи тока не е без пари.що никой не протестира срещу високите цени на хайвера сиренето беемветата поршетата

Коментар

Пазарът на ток се пръква първо в няколко щата в САЩ, но вече го има почти във всяка развита държава - Япония, Австралия, ЕС ....
              Грешил съм, не е било точно борса, а асоциация на електроцентрали и не е имало външни клиенти. Иначе тия ако не са първите - са най-големите https://en.wikipedia.org/wiki/Nord_Pool_Spot

Но ако не оправят някои неща, момчетата от САЩ които нагазиха в Европа ще им отнемат малко по малко пазара или поне значителен дял от него, ако антимонополните комисии ги пуснат, а те нямат основание да ги спрат.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

... варненското Максуда и подобни. За читавите квартали с добри мрежи ще има борба, за останалите - ще има прецакани търговци на ток. Така мисля аз, но да видим.
                В Максуда до колкото зная сметките си се плащат и няма проблеми и не е имало. Ако се краде, едва ли е повече отколкото при нас бледоликите. ЕРП-тата ще пробват да, но има голяма тояга мисля в законодателството и ще им скъсат шортите по съдилища. А няма да има съдилища само в България.
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Пазарът на ток се пръква първо в няколко щата в САЩ, но вече го има почти във всяка развита държава - Япония, Австралия, ЕС ... Не знам защо смяташ, че енергийната ни система е добра - има дългове за милиарди, управлява се от корумпирани и неграмотни бюрократи, а не от пазар...
                  Мисля, че първият борсов или подобен на борсов пазар на електроенергия е в Норвегия през 30-те години на 20 век и бързо обхваща и Швеция. В САЩ обаче е най-добре развит в момента, но от сравнително скоро. Колкото и да е трудна, електроенергията е стока като всяка друга.

За останалото, някои хора които пишат тук и други по ТВ обясняваха през 2006-2008 че печалбите в енергетиката не само няма да падат, а ще растат.. Да, ама не.. Те още тогава бяха в пъти по-ниски от тези в 2002 г. Колкото повече качваха цените, толкова повече падаха печалбите, но как да обясни човек търговска логика и някои други причини от футурологията на ''експерти''? ... В 2009 НЕК за пъръв път в историята си потъна, а в 2014 г. въпреки постоянното качване на цените на тока между 2009 и 2012 отрази загуби дори надминаващи прогнозите ми от тогава с 40 милиона и приключи някъде с около 600 млн. лв. загуби и общи дългове, надхвърлящи 3.5 милиарда, за мой кеф. Казвам ''кеф'', защото всеки път когато се опитвах да кажа, че сметката ми за ток тогава от 380 лв. е висока и няма как нещата да продължават така, някой казваха, че ще плащаме и хоро ще играем. Да ама не Пуснаха облигации за да се спасят и ги изкупиха. Но в момента в който някои България прецени, че ще им бъде нужна нова емисия, разпрати анализи с финансовото състояние на дружеството, където му скимна.. Втората им емисия се закучи, хукнаха по банки.... Държавата се разбърза, най-после пусна борсата и започна сериозно да либерализира пазара, защото и от ЕС щяха вече да им бият шамари, а и видяха, че по експертния начин не става. Банките естествено не дадоха пари на НЕК когато се провалиха с вторите облигации.. Сега извадиха малко по-добро финансово състояние и може би намериха няколко банки. НЕК има шансове да изплува, но е нужно да се направи още много неща, а не знам дали ония горе знаят какви. Но-о, това е техен проблем, не наш.

Борсата работи.. Има трески за дялане, но не са чак толкова много. Това което е недостатък са много скъпите такси които трябва да намалят драстично (може и постепенно) някъде в бъдещето за да си осигурят още ликвидност. Трябва да привлекат и спекуланти на втора линия, иначе оборот за милиарди няма да въртят и няма да печелят пари които могат. България наистина има шанс да е енергиен център в региона, за електроенергия и газ, но... Има много, но... А те май пак не знаят как. Старите тикви трябва да си отидат. Има кадърни техници и инженери - те са червените телца, ама останалото е не мозък, а тумор. Светът се промени и на енергийния пазар плуват акули които ще излапат всеки който не еволюира.
                  Last edited by Jay Gould; 29.03.2016, 07:40.

Коментар

Но е изградена от знаещи и можещи хора.
                    Ясно, пенсионерски сантименталности. Да не смяташ, че тази система може да си работи все както преди 40 години? Как пък в САЩ, ЕС, Япония, Австралия пазарните енергиийни с-ми не са се разпаднали. Но щом ти й даваш 2 години, явно опасността е сериозна. Ония са прости империалисти.

Коментар

Пазарът на ток се пръква първо в няколко щата в САЩ, но вече го има почти във всяка развита държава - Япония, Австралия, ЕС ... Не знам защо смяташ, че енергийната ни система е добра - има дългове за милиарди, управлява се от корумпирани и неграмотни бюрократи, а не от пазар.
                      Енергийната система може да се управлява от корумпирани, а може вече и от неграмотни(политически назначени). Но е изградена от знаещи и можещи хора. Излишно е да казвам какви щети може да нанесе отказ на енергийната система на икономиката. А това неминуемо ще се случи, ако се акцентира само на пазарните механизми. Това, че 'нямаме държава' не е повод да унищожим едно от последните изградени неща и то както ние си знаем - на принципа - това е 'социалистически остатък'. Проблем са хората, които са на високи етажи в тази система, бюрокрацията и корупцията. Не е проблем самата система.
                      Не допускаш ли, че с тази борса ще се облагодетелстват и тези именно корумпирани особи, вместо да понесат заслужената си отговорност? Това винаги е бил най-лесният начин да прикриеш корупцията - като унищожиш 'веществени доказателства'. После иди го хвани.
                      Колко завода се приватизираха и след това се нарязаха на скрап?
                      Аз твърдя, че енергийната система е правилно проектирана, дълги години беше за пример в региона, тя е била и поле за обучение на много специалисти през годините. И все още е едно от малкото полета, където може да се реализират инженерни кадри.

Не можеш да кажеш - "енергийната ситема не е добра, защото има дългове за милиони". Това е стратегически отрасъл. Хайде де - в Щатите някои банки били 'твърде големи да фалират' , а в България - енергийната система била достатъчно малка.

Според мен е един плюс, че дълги години не се допускаха за работа в Енергетиката всякакви фирми. Имаше стандарт, купуваше се скъпо, но качествено оборудване. От утвърдени фирми. Но това се променя, започват да навлизат всякакви 'незнайни' производители. Последният ми сблъсък беше с ЧеЗ, които искаха да възложат работа по подмяна на оборудване на цени, за които няма как дори 'индийски инженер' да се съгласи. Подмяната още не е направена, не могат да намерят Изпълнител.
                      Ама няма как да стане, има пределно ниска цена, тия оферират два пъти по-ниска - да свалят костюмите и да запретват ръкави. Дори в България вече хората не се навиват да работят за 'чест и слава', смениха се поколенията.

Това с борсата ще е до време, аз му давам 2 години, после ще лъсне, че нямат пари за поддръжка на инфраструктурата ЕРП-тата и айдее. С борса или без - все без захранване. А ония ще кажат - ама ние казахме ли да вдигнете цените. И всички ще са 'доволни'.

Това е защото няма контрол - нещо като КФН и от сорта ДкевР си бъркат незнам къде и са навързани като черва. Ще сърбаме попарата. Но за година, година и половина, Жей е прав - може да има смисъл да се занимава човек с тази борса. За мен периодът е много кратък.

Коментар

Но тук при добра енергийна система - да искаме да си я развалим. Не ни ли писна да вървим по пътя на САЩ, ама стъпка по стъпка.
                        Пазарът на ток се пръква първо в няколко щата в САЩ, но вече го има почти във всяка развита държава - Япония, Австралия, ЕС ... Не знам защо смяташ, че енергийната ни система е добра - има дългове за милиарди, управлява се от корумпирани и неграмотни бюрократи, а не от пазар.

Вярно е, че токът е много особена стока - не се складира и не може да го пренесеш до всяка точка. Пазарът му е труден и рисков, има и недостатъци, но все повече се налага по света.

Коментар

На пазара на ток има сделки не само за генерация на ток, а и за пренос, студен резерв, емисии и т.н..
                          Това не е някаква тайна,, че примерно в Щатите 'електромерите' са им награфени направо в центове - със знак "+" и знак "-". Щом задържи минуса - направо изключват далекопровода.
                          Да не подскачаме до небето. Не е доказано, че това е най-добрата система.
                          Това кой какво продава/печели в енергетиката няма общо с техническата основа на нещата.
                          Да си спомним "Northeast blackout of 2003" , не беше толкова отдавна.
                          https://en.wikipedia.org/wiki/Northe...ackout_of_2003

Малко изрезки от "стари вестници", писаници на наши студентчета по америка:
                          Вчера в 4:10 РМ спря тока на поне 4 щата: Онтарио, Мичигън, Ню Йорк, Охайо (предполагам и на Ню Хемпшир и Пенсилвания). От Ню Йорк през Детройт до Чикаго, нагоре от Ниагара през Торонто, че чак до Отава. 48 електростанции са спряни, 40 милиона домакинства (каквото и да значи) са без ток. На много места няма вода заради помпите, няма бензин по бензиностанциите по същата причина, спря телевизията и радиото, няма сателитни комуникации, интернет в района е down, мобилните оператори изключиха ретранслаторите, Bell Canada съобщиха, че едвам удържат телефонната мрежа, метрото в Торонто спря, десетки хиляди хора излизаха пеша по тунелите навън, сградите над 50 етажа в центъра обявиха emergency...
                          това не било "енергийна мрежа" в истинския смисъл на думата, а всъщност електропокритието е съставено от стотици частни ел.подмрежи и няма единна енергийна система на страната. Трагедия. Както каза и един важен янки по телевизията, шеф някакъв: "...енергосистемата ни е на държава от Третия свят, не са подменяни и ремонтирани никакви основни възли от края на Втората световна война. Контролът и синхронизацията са трагични...."
                          Там сигурно са си направили някакви изводи(може би). Но тук при добра енергийна система - да искаме да си я развалим. Не ни ли писна да вървим по пътя на САЩ, ама стъпка по стъпка. Гангстери, контрабанда..
                          Няма ли да се сетим , че и ние имаме неща, с които сме по-добри. Познахте - енергосистемата е - не се смейте.

Коментар

А като Наполеон чувстваш ли се често?
                            За твое съжаление не

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                              Късането с монопола само с едно заявление http://investments.dir.bg/_wm/librar...dno-zayavlenie

Миналата седмица в петък вечер звъня на един приятел който започна в понеделник работа при един търговец на ток. Моят човек още в понеделник като се хванал, изготвил една схема как да се работи (щото нашето поколение което си пробива с лакти в 90-те е в час) убедил шефа си да приемат тази стратегия после за 4.5 дни, бам-тряс, до петък е хванал фирмени клиенти за няколко милиона, а от ЕРП-то дори сигурно още не знаят и тия дни ще им дойде като с мокър парцал през лицето. Същото ще стане и с битовите клиенти след април. Един разтропан ще хукне от врата на врата и в един момент ще им изчезне цял квартал още преди да се усетят и ще им останат само таксите за пренос и достъп.
                              Това е супер за тях, опитай се да събереш инкасо от Факултето или варненското Максуда и подобни. За читавите квартали с добри мрежи ще има борба, за останалите - ще има прецакани търговци на ток. Така мисля аз, но да видим.
                              По този начин ЕРП-тата, които така и така не са български се разтоварват и там остава да живее само една бюрокрация. Хитър начин някой да ти върши работата, както е модерно от доста време.
                              Е , ще има и печеливши, но се иска акъл и познаване на материята - енергия мрежи, трафопостове, район. А най-вече три неща - връзки,връзки, връзки с хора от ЕРП-то.
                              Иначе беда ти е фантазията какви магарии умеят техниците в 'енергото', електромерна лаборатория, абонатни служби и т.н. и т.н.
                              Късмет,

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                                За твое сведение в тая професия аз съм пътят истината и живота колкото и нескромно да звучи.
                                А като Наполеон чувстваш ли се често?

Коментар

Working...
                                X