IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
    Вместо да се мъчиш в темата за политика, трябваше отдавна да постнеш тез неща тук!
    Днес интересни неща чух и прочетох за Паисий Хилендарски. Борбата с фанариотите, критиката към историческите източници от които черпи, но не безпристрастно. Велик е тоз Паисий!
    Велик е вярно.
    http://youtu.be/6UvxoMoMXB8
    Баба ме научи на много неща.
    tnm

    Коментар


    • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
      Честит празник !!!

      Паметникът на падналите чинове от Осми пехотен Приморски полк в Сръбско-българската война (1885 г.) е открит и осветен във Варна на 25 септември 1894 г. Първото му място е пред катедралния храм „Св. Успение Богородично”. По-късно е преместен в градинката пред някогашния Институт по корабостроене (повече известен като НИПКТИК) заради построяването на централния подлез в морската ни столица. След 1989 г. по волята на варненци паметникът заема своето достойно място пред Община Варна.
      Вместо да се мъчиш в темата за политика, трябваше отдавна да постнеш тез неща тук!
      Днес интересни неща чух и прочетох за Паисий Хилендарски. Борбата с фанариотите, критиката към историческите източници от които черпи, но не безпристрастно. Велик е тоз Паисий!

      Коментар


      • Честит празник !!!

        Паметникът на падналите чинове от Осми пехотен Приморски полк в Сръбско-българската война (1885 г.) е открит и осветен във Варна на 25 септември 1894 г. Първото му място е пред катедралния храм „Св. Успение Богородично”. По-късно е преместен в градинката пред някогашния Институт по корабостроене (повече известен като НИПКТИК) заради построяването на централния подлез в морската ни столица. След 1989 г. по волята на варненци паметникът заема своето достойно място пред Община Варна.
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

        Коментар


        • http://milom.blog.bg/

          Коментар


          • Новините от деня
            Новините от вчера
            Видео новини

            неделя, 3 апр 2011 г. 12:46 ч.
            Повратна точка
            Свидетели ли сме на най-голямото откритие в християнската история?
            Двери БГ, Надя Христова

            Свидетели ли сме на най-голямото откритие в християнската история?

            Британски археолози са на път да достигнат повратна точка при документирането на ранното християнство. Те изследват находка от 70 древни ръкописа, датиращи от I в., които според учените съдържат автентична информация за последните дни от живота на Иисус Христос. „Дейли Мейл“ съобщава, че това може да се окаже най-значителната находка в християнската археология след намирането на свитъците от Кумран край Мъртво море през 1947 г.

            Ръкописите са открити преди пет години в отдалечена пещера в източната част на Йордания, в регион, където ранните християни най-вероятно са се изселили след разрушаването на Втория Йерусалимски храм през 70 година*. Отделните страници, съшити с тънка тел, са приблизително с размерите на кредитна карта. На свитъците има редица изображения и текстови препратки към Месия, разпъването на кръста и Възкресението.

            Някои от свитъците са били запечатни, с което предизвикат и коментари, че

            биха могли да съдържат тайната книга, „запечатана със седем печата“ от книга Откровение на свети Йоан Богослов.

            Библейската археология нерядко се сблъсква с фалшификации, затова изследователите прилагат най-новите методи на датиране. Според експертите в случая е невъзможно находката да е била изкуствено „състарена“.

            Засега твърде малко е разкрито и разгласено от съдържанието на тези текстове. Отвъд науката вече започна битка за правото на собственост между Израел и Йордания. Според неофициална информация древните ръкописи пръв открил йордански бедуин, който ги забелязал при еврейска менора**.

            Светилникът бил заровен в земята и се появил на повърхността след тежко наводнение.

            Неясно как ръкописите попаднали в ръцете на израелски бедуин, който пък твърди, че те са притежание на семейството му през последните 100 години. От своя страна правителството на Йордания е твърдо решено „да положи усилия на всички нива“, за да получи обратно безценните реликви, съобщава Би Би Си.

            Същевременно библеисти са проучили ръкописите и потвърждават тяхната автентичност и раннохристиянски произход. Проф. Филип Дейвис, който е изтъкнат изследовател на Стария Завет в Шефилдския университет, бил „напълно изумен“ при вида изображения, представляващи карта на древния Йерусалим. "На преден план има кръст. Зад него е това, което трябва да е гробницата [на Исус] - малка постройка с отвор, а зад нея крепостните стени на града", обяснява Дейвис. "Крепостните стени са изобразени и на други от страниците. Почти със сигурност твърдим, че те се отнасят до Йерусалим."

            Дейвид Елкингтън, професор по древни религии, който оглавява британския изследователски екип, заяви пред „Дейли Мейл“, че

            тази находка е „най-голямото откритие в християнската история“.

            Според учения да имаш в ръцете си нещо, което са държали първите християнски светци, е усещане, което напълно спира дъха.

            Очаква се по-нататъшните изследвания и пълният превод на ръкописите напълно да потвърдят характера на находката.

            Новината за находката предизвика силно обшественото мнение по света. Само в Yahoo за броени часове над 8 хиляди души коментираха новината.

            *Втори Йерусалимски храм се нарича възстановеният Йерусалимски храм (Соломоновият храм), разрушен от вавилонския цар Навуходоносор II (Набуко) през 586 г. пр. Хр. През 66 г. сл. Хр. юдейското население възстава срещу Римската империя. Четири години по-късно, през 70 година, римските легиони под командването на пълководеца Тит (после император) завладяват и разрушават Йерусалим. Вторият храм не е оцелял.

            **Менората, седемстволен свещник или седмосвещник, е религиозен атрибут и един от най-древните символи на юдаизма редом с Давидовата звезда. Направен от чисто злато, той се намирал в скинията по време на скитането на евреите из пустинята, след което се е съхранявал във Втория храм до завоюването му от Тит.

            Коментар


            • http://doktora757.blog.bg/history/20...v-evrop.991179

              Коментар


              • Димитър Списаревски е велик БЪЛГАРИН - винаги изтръпвам, когато минавам покрай паметника му, покрай който се разминават десетки хиляди хора ежедневно, като 99% от тях изобщо не знаят за този уникален човек.
                Поклон пред паметта му!!!
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • https://www.facebook.com/photo.php?f...4868619&type=1
                  Димитър Списаревски. Познато ли ви е това име? Най-вероятно само на малка част от вас, но това е нещо нормално. Списаревски бил един съвсем обикновен летец, който както мнозина други милиони смели мъже е участвал във Втората световна война. Един съвсем обикновен войник. Поне до 20 декември 1943г., когато името му се превръща в сакрален символ на българската храброст. Съвсем млад, само на 27 години, на Списаревски му се наложило да се сблъска с ужаса на войната и да се изправи срещу врага. По време на военното си обучение младият летец бил характеризиран от съратниците си като дързък и буен. В школата във Вернойхен набил един немски летец-капитан, който обидил България и нейните летци, наричайки ги ‘балкански туземци’. В Бургас напердашил окръжния началник на полицията и неговите приятели, защото си позволили да накърнят честта на колега летец. Той заявява на другарите си: “..ако някога ми падне насреща противников самолет, ще го изям, па ако ще и с машината да се блъсна в него’.. А друг път: ‘Абе ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!”. Такова е било мисленето на поручик Димитър Списаревски.

                  И както се оказало той не говорил празни приказки. На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи ‘летящи крепости’ Б-24 Либърейтър /"Освободител"/, охранявани от 50 изтребители се насочила да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски бил един от изтребителите на бойно дежурство. Това бил първият му боен полет, за който той се готвил отдавна. В разгара на въздушната битка, Списаревски успял да свали вражеския самолет с изключително смел маньовър, но уви съвсем скоро патроните на бордовата му картечница свършили. И точно тогава…в онзи кратък, може би няколко секунден момент, Списаревски взел решение, което коствало живота му, но и го превърнало във вечен символ на храбростта. Без колебание, той се врязал във водаческата машина. Бомбардировачът бил разцепен във въздуха, спасил се само опашният стрелец, който бил изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски паднал на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му било открито сред отломките. Врагът бил принуден да се оттегли и да хвърли бомбите си в полето.

                  Димитър Списаревски е смятан за национален герой. Той не е възрожденец, отдал живота си на каузата. Не е живял в толкова тежки времена, както националните ни герои. Неговото величие си проличало единствено в онзи миг. Имал е избор – можел е да не вземе участие в тази тежка и ненужна никому война. Можел е в онзи студен зимен ден 20 декември да не жертва живота си, но не го е направил. Безпримерният героизъм, проявен от него не може да бъде описан. Ние от „Българска история” оставаме на вас да се замислите какво е това нещо, което може да накара човек да пожертва всичко в името на родината си?
                  http://milom.blog.bg/

                  Коментар


                  • Древна История

                    http://forum.all.bg/showflat.php/Cat...fpart/all/vc/1

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                      Мечо,на това,което съм почернил,по-добре да не разчитаме.В историята има доста примери,в които почти цели народи са отишли по дяволите с всичките си там исторически права!
                      А, за това си прав. Не го махнах щото не е хубаво да се цитира изкривено. Така го е казал човека. Така го цитирам.
                      Баба ме научи на много неща.
                      tnm

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                        "Автохтонна теория, която така яростно се охулва:
                        - връща истината за корените на българите;
                        - утвърждава историческото ни право да живеем тук; ................................................

                        Мечо,на това,което съм почернил,по-добре да не разчитаме.В историята има доста примери,в които почти цели народи са отишли по дяволите с всичките си там исторически права!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                          Има и разлика обаче. Пробвай да създадеш еврейска тема, на принципа на циганската и ще ме разбереш
                          Да-да!
                          Мен и така си ме трият шимпионски.



                          Пробвай ти!



                          ... един виц:
                          Старият Моше на смъртен одър.
                          Около него цялата голяма еврейска фамилия; слушат последните му указания: кой да вземе магазина, кой - лихварството, коя да се ожени за влиятелния християнин и т.п. еврейски грижи.

                          Най-накрая, с последния си дъх, Моше им зарича: И да пазите циганите!!!

                          Наоколо се вдига шум: ой-вей, циганите, дедо Моше... не мой така, защо?

                          - Защото свършат ли циганите, почват ни нас. - казал Моше и издъхнал.
                          Last edited by vmankov; 06.07.2012, 15:58.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                            Има и разлика обаче. Пробвай да създадеш еврейска тема, на принципа на циганската и ще ме разбереш
                            Примерно от сорта на "Докога ще им търпим ФЕД, МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА?!"

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                              "Който ни освободи...
                              Хасане, ти да мълчиш... Отивай на Шипка да строиш паметник на Сюлейман паша!
                              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
                                циганите и евреите имат доста еднакви характерни черти
                                Има и разлика обаче. Пробвай да създадеш еврейска тема, на принципа на циганската и ще ме разбереш
                                Баба ме научи на много неща.
                                tnm

                                Коментар

                                Working...
                                X