IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Македонски българи с призив до българските политически лидери: Искат подкрепа в усилията им да защитят правата си, да бъдат свободни и равноправни граждани в РС Македония.





    dnes.bg
    Македонски българи: Подкрепете ни децата да могат да се наричат българчета! | Dnes.bg

    Коментар


    • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
      като заговорихте за бомбардировки ... мита за хан Кубрат дето събрал синовете и ги накарал да счупят снопа съчки и как трябва да са единни го има при разбиването на Картаген от римляните ... добра поучителна история ама сигурно, подозирам че се е случила хилядолетия преди рим и картаген да съществуват ..
      Това е просто притча. В никой училищен учебник не присъства. Може би нещо за детската градина да е.

      Коментар


      • Карпош - краля на Куманово

        С навлизането на австрийските войски в османските владения през 1688 г. избухват бунтове на българите в Пловдив и София. След това мнозина от тези българи се присъединяват към австрийците в Ниш и заедно с тях нападат мохамеданските градове. От Западните Родопи (Доспат) хайдушкият войвода Петър Карпош също търси връзка с австрийците, достигайки Знеполе, където вероятно създава своя „свободна територия“. Тогава лично султанът издава заповед Карпош да бъде заловен и наказан. След като австрийците овладяват и се установяват в Ниш и превземат серия турски крепости от Смедерево и Видин през Пирот до Скопие, Призрен и Щип, а Страхил войвода напада Кюстендил, султанът прави всичко възможно да потуши българското въстание, като привлече войводата Карпош на своя страна. Той е амнистиран и е назначен за началник на мартолосите в Кюстендилско и Македония. Войводата обаче, отхвърля съблазните на турците, оглавява въстаналите българи и превзема Крива паланка и Куманово. Влиза в контакт с австрийския император Леополд I, който сред падането на Видинското царство е титуляр на Българската корона . С негово съгласие Карпош се обявява за „крал на Куманово“ и васал на императора, получава от него кралски калпак и писма, потвърждаващи властта му в освободените земи. Действа заедно с другия българин Страхил войвода, имащ ранг на генерал в австрийската войска, станал войвода на Ниш, командващ въстаници-доброволци и български хайдути. Кралят формира въоръжен отряд от 5000 християни. В крепостта Куманово от Карпош са направени нови укрепления. На 20 ноември 1689 г., след оттеглянето на австрийската армия на зимни квартири, срещу въстаналите българи е средоточена огромна военна сила – частите на Халил паша, еничарите на Махмуд паша и 30-хилядната орда на кримския татарски хан Селим Гирай. При Кюстендил турците отхвърлят охраняващ проходите отред на въстаниците от около 100 души и настъпват към Крива паланка, Куманово и Скопие. В Крива паланка защитниците българи, австрийци и унгарци са разбити, а градът е запален. Генералното сражение е пред крепостта Куманово. Съпротивата на въстаниците, приели открития бой, е потушена от многократно превъзхождащите ги войски на противника, събрани от всички краища на империята, оглавени лично от командващия унгарския фронт сераскер Махмуд паша. Съществуват няколко версии за точното място на залавянето на Карпош и подробностите за въстанието. Според някои източници тогава е пленен Карпош войвода. Според други сведения той пада в плен по-късно когато е унищожен последният му отряд от 200 души и Скопие пада без битка. Карпош е набит на кол от татарския хан при моста в Скопие в края на 1689 г.

        Коментар


        • като заговорихте за бомбардировки ... мита за хан Кубрат дето събрал синовете и ги накарал да счупят снопа съчки и как трябва да са единни го има при разбиването на Картаген от римляните ... добра поучителна история ама сигурно, подозирам че се е случила хилядолетия преди рим и картаген да съществуват ..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от chimney Разгледай мнение
            Българските Военновъздушни сили са разработили първата военновъздушна бомба във военната история. Тя е била използвана за първи път през Първата Балканска война на 16.10.1912 г. и е изтреляна от лейтананти Радул Милков и Продан Таракчиев.
            Първите бомби ако не греша са използвани от италианците по време на войната им с Турция за Либия
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

            Коментар


            • ЕС обеща членство на страните от Западните Балкани, но не каза кога



              София иска Скопие да подпише нов документ с 6 условия (обновена)
              Last edited by RUBLA; 06.10.2021, 20:15. Причина: Линк към конкурентна медия.

              Коментар


              • ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

                Ако 130 000 българи (толкова са получили български паспорти досега) в Република Северна Македония се страхуват (или срамуват) да се изяснят като българи при преброяването на населението, не трябва ли временно да спрем издаването на паспорти.
                И докато не се изясни причината за този странен (срамен) феномен, Скопие да бъде блокирано за членство в Е




                fakti.bg
                Само 72 души са се определили като българи при преброяването в Северна Македония

                Коментар






                • youtube.com
                  Внукот од најмладиот брат на Гоце Делчев: Ние сме Бугари, така се декларирале и нашите предци

                  Коментар


                  • "Преди около две хиляди и петстотин години Херодот посещава Тракия и споделя в книгите си следното: “Тракийският народ след индийския е най-голям. Ако той се съединеше под един господар и ако бе единен, той би бил според мене непобедим и много по-силен от всички народи….“

                    Пет века след Херодот Страбон също споделя това, че траките са силен и многоброен народ като даже дава конкретни цифри: „Днес (I –ви век) има 22 племена в Тракия и макар страната да е пообезлюдена (от римляните) тя е в състояние да изправи армия от 200 000 пехотинци и 15 000 конника” (“География” фрагмент 47-48 )

                    Първия император от тракийски произход е идващият от нашата Добруджа Максимин. След него на престола сядат много други: Клавдий II, Квитилий, роденият в София Галерий, Максимин Дакиецът, Лициний, Константин Хлор, Константин Велики, Констанс, Кoнстантин II, Тиберий II, Ветран, Юлиан, Лъв Бесът, Маркиан, Юстин I , Юстиниан I, Фока ( царувал в Константинопол до 610 година)…

                    Предците ни бяха велик народ, ние носим тяхната кръв. За да сме достойни да носм името им, е нужно и да покажем поведение на добри, честни и силни хора, поведение на благородници. Съдбата помага на храбрите…"






                    slivensega.wordpress.com
                    КОЙ СЪЧИНИ МИТА ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ТРАКИТЕ?
                    Преди около две хиляди и петстотин години Херодот посещава Т

                    Коментар


                    • Дойче веле: Македонската политика страда от къса памет, суета и липса на идеи
                      https://www.actualno.com/…/dojche-vele-makedonskata…

                      ACTUALNO.COM
                      Дойче веле: Македонската политика страда от къса памет, суета и липса на идеи
                      Дойче веле:

                      Коментар


                      • През 1968 г. в истанбулския вестник „Акшам“ се появяват мемоарите на Халил паша - османски офицер на служба в Македония. Като описва младотурската революция от 1908 г., Халил паша изнася много важни данни

                        TRUD.BG
                        Султан и бивши паши разкриват истината за българите в Македония - Труд

                        Коментар





                        • offnews.bg
                          Георгиевски: Как пък един не каза, че Македония е била 23 години под сръбска окупация (видео) | Свят

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от chimney Разгледай мнение
                            Българските Военновъздушни сили са разработили първата военновъздушна бомба във военната история. Тя е била използвана за първи път през Първата Балканска война на 16.10.1912 г. и е изтреляна от лейтананти Радул Милков и Продан Таракчиев.
                            Здрасти,
                            За съжаление, това, което пишеш, е един от митовете в нашата история. В реалността, първата подобна бомба/бомбардировка.полет се извършва от италианците в итало-турската война година по-рано. Виж, ако говориш за Европа и за реални бойни действия - да, така е. А ако искаш да кажеш, че с нещо сме "най" в тази насока, то можеш да кажеш, че първият трансконтинентален боен полет е българско дело - на нашите летци в началото на 1913 в района на Булаир (прелитат Дарданелите и отиват в Азия, въпреки малкото разстояние си е друг континент).

                            Апропо, не знам дали знаеш, но България е една от много малкото империи, които са се разпростирали на повече от един континент - по времето на Иван Асен II сме владели и земя оттатък същите Дарданели. Времена...
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Българските Военновъздушни сили са разработили първата военновъздушна бомба във военната история. Тя е била използвана за първи път през Първата Балканска война на 16.10.1912 г. и е изтреляна от лейтананти Радул Милков и Продан Таракчиев.

                              Коментар

                              Working...
                              X