Първоначално изпратено от nachev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?
Collapse
X
-
Разбира се, че не искат да се връща социализма от преди '89. Но истинска пазарна икономика и конкуренция - също не искат.
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
Меко казано си направил едно смешно умозаключение....."Комуняги приватизатори, кредитни милионери, които са “бивши” служители на ДС и т.н." -няма как да пропагандират връщане на социализма,или да хвалят социализма...Та те са новите капиталисти...Ако се се върне социализмът, те ще изгубят всичко - бизнеси,коли ,имоти,яхти,пари....
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеХа, ами ти си била момиченце!
Добре си почетохме и побъбрихме, и ви благодаря за което и най-вече за ценните препратки и книги. Форумът ми лежи на сърцето, защото преди години започнах самообразоването си оттук и макар, че преминавам през различни етапи и обучения, понякога се завръщам да ви попрочета и както става отново видно всички сме само елеменчета в елементарна верига, но важното е да не се превръщаме в По-елементи, защото става наистина По-елементарно!
А, и вярно ли Нютон имал нещо общо с Омар Хаям, а не с някаква си ябълка?Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mia11 Разгледай мнение
Начев, добре съм те провокирала за някои въпроси, но ти ме провокираш за още по- задълбочени отговори, но преди това бих желала да задам и аз един въпрос: Защо според теб за да има изкуствени разделения, преди това трябва да е имало изкуствени събирания?
Хващам се за ползваното от теб "изкуствено разделение" и уж възразявам чрез ползване на формалната логика.
Истината е различна и ми се струва, че с този пост ти самата изясняваш нещата.
Човеците сме същества, в които неразривно са свързани няколко страни, същности, характеристики.
Ние сме тленни и подвластни на плътта.
Едновременно с това сме изявено социални и емоционални същества.
Възражението ми се състои в следното: когато изявяваме и демонстрираме своята социална същност, вероятно това не е повод да се твърди, че се разделяме изкуствено.
Разделяме се естествено, доколкото реализираме една от вродените ни страни.
Най-убедителната илюстрация може би е актът на посочване на нещо и заявяването: Това е мое!
В това твърдение не влагам абсолютно никакви морални елементи.
Просто животът се е случвал така. Всъщност има много версии, как точно е протекъл. Дълго време животът на вида е висял на косъм. Сигурно забеляза, че т.н. цивилизация продължава около 0,1% от историята на вида, а относително модерните времена са 3-4 % от историята на цивилизацията.
Много дълго време е ставало дума единствено и само за физическо оцеляване и съхраняване на пламъка на живота. Нищо друго.
"Кой растеж /вероятно по-скоро става дума за промяна/ води към еволюиране и усъвършенстване?!"
Този въпрос ми се стори като водещ и основен, тъй като от неговия отговор зависят всички останали такива по веригата.
И така на въпроса кой растеж......?, моят отговор е- разстежът на самосъзнание, защото като едни идивиди от животиски произход, мислещи за минало, настояще и бъдеще , имаме голяма отговорност пред поколенията.
Каква е сърцевината на един обществен строй. Той има ли дефинирани цел, смисъл и път за достигането им.
Ако единият има за цел да расте, а другият /някакъв там/ има за цел нещо съвсем друго, защо да правим усилия да ги сравняваме?!
Този въпрос за еволюиране и усъвършенстване е само реторичен, няма никаква връзка с всичко, на което сме били свидетели в човешщката история.
Очевидно, че темата ти е интересна. Ето нещо съвсем ново за четене. Не е напълно в темата, но при желание и добра подготовка може да се намери връзка на всичко с всичко.
Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор
Хубаво си поговорихме, драго ми беше, но мястото се зацапа драматично.
Поздрави!
Коментар
-
Явно тук, в тази дискусия, ври здраво неразбиране за това - що е социализъм. Онова, което беше някога у нас, е държавен капитализъм или казано по-познато - болшевизъм. Социализмът е малко по-вляво, но там е замърсена за разсъждения зона. Социализмът е там, където средствата за производство не са нито в държавни ръце, нито в частни. Социализмът е там, където средствата за производство са в ръцете на трудовия човек и няма експлоатация на човек от човека, колкото и изтъркано да звучи това. Държавният капитализъм отговаряше само на второто условие и опитваше с идеологически хватки да пришие към него и първото.
Коментар
-
Няма как да си "опечеш " бизнеса...В днешния динамичен свят,успешният бизнес изисква 24-часово "обгрижване"....В противен случай си "пътник","колега"...
И за да сме по темата, нека свободното право да практикуваш собствен бизнес си остане такова, а не някакъв такован строй да ти осигурява начини да правиш богати партизанските братовчеди, директори на заводчета.The strongest stand last.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнение
А може и да са си опекли бизнеса и да има време за забавление, колега..
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеТо па едно забавление..The strongest stand last.
- 1 like
Коментар
-
Абсолютно си прав!!!Кадърните и можещите ,нямат време и не биха губили енергията си, да дращят по цял ден из форумите...Имат си по-важни занимания....The strongest stand last.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнение
За връщане си мечтаят, а по-наглите и го искат на глас само и единствено промитите нищо неможещи, некадърни и мързеливи завистници, с каквито за съжаление в България все още е пълно. Тези, които тогава паразитираха на гърба на останалите, такъв пример дадоха и на децата си.
Само и единствено пълен некадърник би бил доволен от строя "гарантиращ" му братство и равенство, друго не му изнася, за радост светът не работи така.
Коментар
-
Меко казано си направил едно смешно умозаключение....."Комуняги приватизатори, кредитни милионери, които са “бивши” служители на ДС и т.н." -няма как да пропагандират връщане на социализма,или да хвалят социализма...Та те са новите капиталисти...Ако се се върне социализмът, те ще изгубят всичко - бизнеси,коли ,имоти,яхти,пари....
Само и единствено пълен некадърник би бил доволен от строя "гарантиращ" му братство и равенство, друго не му изнася, за радост светът не работи така.The strongest stand last.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеУбеден съм, че има и перачи на мръсни руски пари тука. Комуняги приватизатори, кредитни милионери, които са “бивши” служители на ДС и т.н.
За някои може да е само носталгия, но други имат откровен личен финансов интерес да манипулират.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеУбеден съм, че има и перачи на мръсни руски пари тука. Комуняги приватизатори, кредитни милионери, които са “бивши” служители на ДС и т.н.
За някои може да е само носталгия, но други имат откровен личен финансов интерес да манипулират.
А перачите на други мръсни пари как да ги класифицираме?
Просто от научен интерес питам....Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
- 1 like
Коментар
-
Жалко, макар и либералче имах малко по добри впечатления досега за тебе.
Ма като ти гледам фен клуба....по приятелите ще ги познаете.
Коментар
Коментар