IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Смъртта на Нерон - 9 юни 68 г.

    Нерон убил двете си съпруги Октавия и Попея Сабина, убил майка си Агрипина, убил доведения си брат Британик, заповядал на възпитателя и съветника си изтъкнатия философ и сенатор Сенека да се самоубие, изтрепал всичките си роднини, подпалил Рим, извършил гонения и масови избивания на християни. Заминал за Гърция, където пеел, свирел на лира и рецитирал пред публика. За внушителните си разходи построил голям дворец, разкошни бани, поставил огромна своя статуя близо до форума, дълго време бил на турне в Гърция. За това му трябвали големи финансови ресурси и поради тази причина вдигнал данъците на провинциите. Същевременно отстранил главнокомандващия войските си Корбулон и му заповядал да се самоубие. Всички тия зверства повече не се търпяли от военните. Провинциите се разбунтували заради увеличените данъци, управителите на провинции се досетили, че и тях може да ликвидира, както ликвидирал главнокомандващия Корбулон. Възстанал първо управителя на Галия – Виндекс, но той не успял да свали Нерон, тъй като бунтът му бил потушен от Вергиний – генерал на Нерон. Същевременно възстанал и управителя на Галия – Галба, който обещал големи награди на преторианците, с посредничеството на преторианския префект Нимфидий Сабин, който предал Нерон и минал на страната на Галба. Другият префект – Тигелин, бил принуден от Галба да предаде командването. Нерон остава без никакви поддържници. Дори в двореца нямало никой, и слугите и охраната били избягали. В отчаянието си Нерон търсил някой гладиатор да го убие, но дори и такъв не намерил. В преторианските казарми преторианците вече обявили Галба за император. По предложение на един от слугите си – Фаон, Нерон се укрива в неговата вила. Поискал да му изкопаят гроб като сам взел мерките. Като чул тропот на коне, разбрал, че това е потерята, която идва да го залови. Прерязал гърлото си, подпомогнат от секретаря си Епафродит. В същото време в стаята нахълтал центурион и с наметалото си искал да запуши бликащата кръв от гърлото на умиращия Нерон. Центурионът извикал, че пристига с помощ. Разбира се, това било лъжа – офицерът искал да вземе наградата за залавянето на Нерон. В това време Нерон издъхнал. По ирония на съдбата се самоубил на 9 юни – на същата дата, на която преди години убил първата си жена Октавия.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
      А тези в Либерия трябва да са афроамериканоафриканци.
      А индианците американоамериканци.
      +1, трябва да сме политкоректни - негро може да си викат само помежду си, ние не можем да ги наричаме така, обидно било. Виж, снежинка не е обидно, както и white supremacist - затова и ги наричам афроафриканци, а жените в америка наричам вагиноамериканци, за да не ги обиждам на пол, че са чувствителни и могат да ми заведат дело
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар






      • Мъжете стават все по-красиви... и мъжествени!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          афроафриканците,
          А тези в Либерия трябва да са афроамериканоафриканци.
          А индианците американоамериканци.

          Коментар


          • Писателката Ана Карима с трите си деца, които отглежда сама. През 1897 г. Ана Карима създава женското образователно дружество "Съзнание", което подава в Народното събрание петиция с настояване на жените да бъде разрешено да следват в Софийския университет – нещо, което се случва едва през 1901 г. (толкова време трябвало да мине в увещания, молби и очакване). През 1901 г. Ана Карима учредява Българския женски съюз и неговия печатен орган "Женски глас". По време на войните е доброволка на фронта и се занимава с благотворителна дейност. През 1923 г. емигрира в Париж, където се запознава с Анри Барбюс и превежда на български книгата му "Палачите". Освен проза тя пише и драми – три нейни пиеси се играят в Народния театър.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Белгийски колонизатор в Конго позира за фотографа с местно момче, което е наказано по обичайния начин на времето: ампутация на ръцете, с. 1880-те години. Слаба усмивка рисува лицето на шефа.

















              "Обичайният" начин се дължи на зверствата на крал Леополд от Белгия, който приема Конго (ама цялото и онази част от Заир в днешно време) като лично наследство. Съответно започва дива експлатация на каучуковите дървета, като еимало норма - ако не я изпълниш, "просто" ти режат ръката. Жестока работа - не съм фен на афроафриканците, но това е удивително зверство, прилагано на живи хора. Нещо като нашите турци, които отрязвали ушите на убитите българи в Априлското въстание и си правили огърлици от тях - варварство и диващина в техният максимален размер!
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • 16-ти юли 1980 г. Слон, избягал от зоопарка в Лондон иска де се повози на автобус...

                Коментар


                • Братя по оръжие. Деца на пост в Сон Бе, Южен Виетнам, 7 март 1969 г. - от Клод Йонер за АП.

                  Коментар


                  • Белгийски колонизатор в Конго позира за фотографа с местно момче, което е наказано по обичайния начин на времето: ампутация на ръцете, с. 1880-те години. Слаба усмивка рисува лицето на шефа.


















                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Студенти от университета Йейл. Бил Клинтън и Хилъри Родем.
                      1972г.
                      ]
                      Доколкото съм чел клинтън е бил преподавател - бонвиван с много "почитателки" между студентките, а килъри е била студентка

                      Коментар


                      • Немски деца играят с купчини от немски марки. Поради хиперинфлацията това вероятно е струвало по-малко от $ 1. (1923 г.)












                        Коментар


                        • Студенти от университета Йейл. Бил Клинтън и Хилъри Родем.
                          1972г.

                          Коментар


                          • Океанографският музей - музей на морските науки в Монако-Вил, Монако.Създаден е през 1910 година от принц Алберт I. Дълги години негов комендант е бил Кусто.


                            Коментар


                            • 19-годишната Бриджит Бардо, позираща на плаж във Франция. Каква талия само! (1953 г.)

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Томас Едуард Лорънс "Арабски" повежда арабите към националното им освобождение от разкапващата се Османска империя през Първата световна война. На пръв поглед той е герой. На втори план може би е един от съучастниците в голямата арабско разочарование, довело до възхода на ислямизма, който днес представлява една от чумите на нашия свят. Лорънс твърде късно си дава сметка, че късогледото и егоистично британско управление от жестоките дни на Голямата война го използва. Правителството на Великобритания няма никакво намерение да гарантира обединението, независимостта и прогреса на арабския народ: началото на ХХ век е. Петролът е по-ценен от щастието на някакви си там диваци.


                                Разбира се, за измамения Лорънс това е лична трагедия и той се превръща в почти Киплингов герой, осъзнал, че вместо да помогне на тези, които смята за по-добри хора от себе си, всъщност съдейства за разбиването на един техен идеал…


                                Източник: https://www.ploshtadslaveikov.com/istoriyata-na-lorans-arabski-v-balgarsko-izdanie/




                                Отделих последното изречение от текста и го коментирам.

                                Лорънс постоянно е работил в полза на британската империя в ролята на военен и военно-шпионски агент, подпомагащ и насочващ възстаналите арабски племена срещу интересите Турция, все още владееща тези земи, и срещу интересите на Франция, желаеща да отреже парче от тортата в района.
                                Имал е голяма самостоятелност в решенията си на място, но винаги те са били в полза на интересите на страната му.

                                Романтичният ореол на самостоятелен боец за права на арабите е създаден от един режисьор на тогавашен филм за Близкия изток, Ориента с неговата екзотичност, който филм се оказал много касов.

                                Да, смятал е, че за интересите на Англия е по-добре след разпадането на турската империя да бъдат основани независими арабски държави.

                                След привършване на бойните действия и преди организирането на замиряваща конференция за разпределянето на парчетата торта той е бил съветник на Чърчил по въпроса, а пък Чърчил му дал свобода да действа на тази конференция по свое усмотрение.

                                Изглежда сам се е отказал от политическа кариера в коридорите на властта, защото в живота си бил свикнал към простора на пустините и активни реални полеви действия.

                                https://en.wikipedia.org/wiki/T._E._Lawrence

                                Коментар

                                Working...
                                X