IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Единствената снимка на Кольо Фичето!
    Приживе не се е снимал,искал е строежите му да говорят за него!












    Коментар


    • Кралицата на пиратите- илирийката Теута!


















      Тевта е национална героиня на албанците. Тевта става кралица на илирите около 231 пр.н.е. след смъртта на нейния мъж владетеля Агрон. Организира пиратски експедиции в Адриатическо море, Йонийското крайбрежие и Южна Италия. След нападения на илирийски пирати срещу римски търговски кораби Римската република изпраща посланици в резиденцията на Тевта (дн. Шкодра, Албания) с настояване тя да спре набезите и да изплати на Рим обезщетение. Отказа на Тевта да се подчини води до Първа илирийска война през 229 пр.н.е.. Тевта се предава и приема условията през 227 пр.н.е., когато столицата Шкодра е обсадена от римляните.

      Коментар


      • Младата Ангела Меркел пие шнапс с рибари на остров Рюген по време на първата си депутатска кампания през лятото на 1990 г.












        Коментар










        • ‎ Серхио Леоне и Енио Мориконе в клас заедно в четвърти клас..









          Коментар


          • Мадона...жалко! Всеки плаща за грешките си!













            12






            Коментар


            • Златен печат на цар Иван Асен II. РИМ Велико Търново.

















              Коментар





              • “По причина че не говореше по арнаутски, той си служеше с българския език, за да разправя гръцката книга на албанските деца, които говореха и по български...“

                “Заедно с нашето пристигане аз забележих, че идат по брега на езерото десетина селски деца с торбички през рамо. Попитах какви са тия деца и получих отговор, че това са мънастирските ученици от околните албански села; те дохождат в мънастирското училище да се учат на книга.
                - На какъв език им се предава? Попитах.
                - На гръцки? ми отговориха.
                - Е говорят ли те гръцкия език?
                - Не, и дума не разбират.
                - Е добре, как се споразумява с тях учителя?
                - По български.
                По-после се запознах със священника, който служеше и за манастирски учител. Той беше гъркоманин от Охрид. По причина че не говореше по арнаутски, той си служеше с българския език, за да разправя гръцката книга на албанските деца, които говореха и по български.
                Оригинално преподавание, нели?“
                Шопов, Атанас. Из живота и положението на българите във вилаетите. Пловдив, 1893, с. 318.

                Коментар


                • Портландската ваза е известна в историята на изкуствата като най-красивото произведение на античното изкуство, изработено от стъкло. Представлява декоративен съд с височина 25 см и обиколка 56 см., избработен от двуслойно тъмносиньо и бяло непрозрачно стъкло, върху което с методите на резбата е изпълнен релеф с изображение на седем фигури на богове и смъртни. Тази техника наподобява резба на камей от многослоен скъпоценен камък. Предполага се, че е направена в Рим между 30-20 пр.н.е. - т.е. по времето на Октавиан Август.
                  Британски музей, Лондон.

                  Коментар







                  • Това е снимка на Бил Гейтс на опашка за хамбургери в Сиатъл.

                    Коментар


                    • "Девата с младенеца", худ. Жан Фуке. Фуке бил натоварен от френския крал Шарл VII да нарисува Богородица, като използва за модел своята метреса Агнес Сорел. Вижда се, че кралят е имал вкус. Агнес се ползва със статута на официална фаворитка на краля, което е новост, до този момент метресите на френските крале винаги са оставали в сянка. Тя първа налага модата на дълбоките деколтета, сложните ѝ прически наподобяват истински пирамиди, роклите ѝ са с осемметрови шлейфове и са обшити със самурени кожи. През 1444 г. кралят ѝ подарява бижута на стойност 20 600 екю, сред които е и първия познат по това време обработен диамант. Освен красива жена Агнес е изкусна интригантка. Тя успява да наложи своите приятели на краля, както и да спечели симпатиите на неговите съветници, които виждат чрез нея начин да получат благоволението на краля. Благодарение на умелите ѝ ходове за няколко месеца Агнес получава от Шарл VII замъците Боте-сюр-Марн, Вернон, Исудюн, Роксезиер и Лош.

                      Коментар


                      • Със своите 680 години живот Legio V Macedonica е най дълго съществувалия легион в римската история

                        За последен път се споменава в началото на шести век. Разквартируван в Colonia Ulpia Oescencium, днешното село Гиген,на устието на река Искър.

                        Коментар





                        • Кралицата на Холандия. Държава два пъти по-малка от България.
                          Брутен вътрешен продукт - над 1 трилион долара. (1 000 000 000 000) . Колкото на цялата Руска федерация, но без да има петрол, газ, злато, диаманти.
                          Просто там хората работят, творят, мислят, създават.
                          Те не са "освобождавани" от Русия и там руски ботуш не е стъпвал.
                          Впрочем, почти целия ни разсад на арпаджик и картофи идва от Холандия, както и голяма част от салатите и цветята.
                          Това им е между другото. Покрай бялата и черна техника...
                          Там не е възможно съветска мутра като Борисов да се докопа до властта.
                          Там хората мислят нормално.
                          Та, това е Кралицата на Холандия, която отива на откриване на музей.
                          Как не са се сетили да я турят в джип на НСО, не знам?!
                          Да вземем да им пратим Бойко Борисов, да ги научи на държавност, на стил...
                          Па, да им прокара и на тях един руски газопровод с 3 милиарда лева, ама за към Англия , примерно, щото и на нас не ни трябва още един руски газопровод (строен с наши пари) , па да им подсигури и монопол на Лукойл, па да вдигне и там на брега още един сарай за Доган, и него да го пази НСО...

                          Коментар


                          • Дойче шуле

                            Началото на ХХ век в Пловдив е ознаменувано с появата на немското училище Дойче шуле. То отваря врати през 1901 г., а първите ученици в него са деца на немски семейства в Пловдив.

                            Първият директор е Алфред Бьокл, а 10 г. по-късно на негово място идва пристигналият от Берлин Алфред Ахтерберк.
                            С годините броят на учениците се увеличава, а в Дойче шуле се записват не само германчета, но и българи, евреи, арменци. Така сградата отеснява и дружеството на Дойче шуле решава да купи стара къща на ул. „Станционна” – днешната ул. „Иван Вазов”. Строителството обаче се отлага години наред.

                            Едва през април 1927 г. става освещаването на основния камък. Проектът е на софийския архитект Станчо Белковски, а триетажната сграда е завършена за пет месеца. В новото училище постъпват 575 деца. Само година по-късно сградата е сериозно увредена от голямото земетресение и строителите се завръщат отново в нея. След ремонта в зданието се нанасят Немско-българското културно дружество и Германската народна библиотека.
                            След като Хитлер взима властта в Германия, от Берлин настояват Дойче шуле да започне яростна пропаганда на националсоциализма. Така през 1944 г. училището спира да съществува, а по-късно в сградата се настанява Музикалното училище.



                            Коментар


                            • Знаете ли че трите столици на институции на ЕС говорят френски? Брюксел, Страсбург и Люксембург. Във Франкфурт е ЕЦБ но там официален език е ангрийски.

                              Пита се. Ако ЕС се централизира ще стане ли френският новият общ език (след 100 г. например) бидейки езика на администрацията?

                              Коментар

                              Working...
                              X